Hyundai și Kia câștigă teren în Europa, mulțumită producătorilor coreeni de semiconductori

de Gabriel Nica, Foto: Hyundai
Duminica, 19.12.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
În ciuda scăderii de 20,5% a pieței europene de automobile înregistrate în luna noiembrie, Hyundai și Kia au reușit să își îmbunătățească vânzările destul de consistent.

Majoritatea producătorilor au acuzat scăderi semnificative de vânzări pe piața europeană în ultima lună. Criza prelungită cauzată de aprovizionarea deficitară cu semiconductori a dus la scăderi de până la 38% a vânzărilor pentru anumiți producători. De cealaltă parte a baricadei însă, se află Hyundai și Kia. Producătorii sud-coreeni au reușit creșteri spectaculoase de vânzări chiar și în aceste condiții vitrege.

Conform datelor publicate de ACEA (Asociația Constructorilor Europeni de Autovehicule), vânzările Hyundai au crescut cu 42% luna trecută, în timp ce Kia a crescut cu 20% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Conform ACEA, cei doi producători au reușit să mențină capacitatea de producție la nivel înalt, mulțumită colaborării foarte bune cu companiile producătoare de semiconductori din Coreea de Sud.

Pe de cealaltă parte, producătorii europeni au ajuns la cifre record la celălalt capăt al spectrului. Grupul Volkswagen a înregistrat o scădere de 31%, în timp ce brandul Volkswagen a scăzut cu 38%.

Audi a înregistat o scădere de 30%, Skoda -27% și Seat -25%. Porsche a fost singurul sub-brand cu numere apropiate de valorile de anul trecut, scăderea în cazul său fiind sub 1%.

Grupul Stellantis a fost și el afectat, vânzările scăzând cu 21% (Jeep -36%, Alfa Romeo -35%, Fiat -25%, Opel -25%, Peugeot -20%, Citroen -7%), în timp ce la grupul Renault, doar Dacia a înregistrat o creștere, modestă, de doar 5.7%. Chiar și așa, performața sa e de luat în seamă, având în vedere faptul că vânzările brandului Renault au scăzut cu 12%.

Comentarii (9)

  • Fake news, sau titlu care induce in eroare.
    Producatorii coreeni castiga teren datorita produselor oferite: calitate, fiabilitate si garantie mare. Daca ne uitam la topurile celor mai fiabile marci, japonezii si coreenii conduc, in timp ce germanii si francezii sunt praf.
    Asa ca felicitari coreenilor si sa o tina tot asa. Criza semiconductorilor ii afecteaza pe toti, nu doar pe unii.
    30 21
  • Sud-coreeni tovarasu jurnalist
    9 2
  • Rareș
    Într-adevăr cam varza articolul. Ai ati văzut, dragi jurnaliști, ce preturi are KIA pentru variantele 2022 ale mâinilor vândute în Europa? 5-6 mii în plus față de 2021. De ce?
    4 1
  • Kim Ir-Cip
    Dacă vânzările mărcilor europene au scăzut din cauza lipsei de semiconductori, Dacia de ce are creștere? E vreo fabrică de cipuri la Pitești?

    Realitatea e că europenii cunosc calitatea automobilelor produse până acum vreo 20 de ani și observă diferența față de mașinile fabricate azi pe baza filosofiei uzurii programate (adică a defectării programate pentru maximizarea profiturilor).

    Coreenii vând mai bine fiindcă, pur și simplu, oferă mai multă calitate față de europeni.
    14 3
  • @10:03...https://www.automarket.ro/stiri/dacia-spring-depaseste-logan-si-devine-cea-mai-vanduta-masina-din-romania-106587.html
    3 0
  • olteanu
    Castiga datorita calitatii, sa fim seriosi.
    4 2
  • @Kim Ir-Cip
    pt ca Dacia nu are asa multe dotari ce contin componente care necesita semiconductori: incalzire in scaune/volan, radar, incarcare wireless etc
    6 6
  • am un coleg care a dat comanda pentru Tucson in martie 2021 si inca nu i-a venit. Le-a facut reclamatie la OPC si i-au spus ca poate in ianuarie o va primi. Si cunoaste mai multi in aceeasi situatie. Deci chiar nu stiu pe ce se bazeaza acest articol
    4 0
  • Rusu ioan
    Și mie miau promis pentru Martie și încă nici o veste nu stiu pe ce lume trăiesc uni
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru