În anii '80, Volkswagen a lansat un Polo care consuma doar 3 litri/100 de km

de Florin Ardeleanu
Joi, 14.01.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un colecționar auto din Statele Unite ale Americii se mândrește cu unul dintre cele mai rare modele Volkswagen. Este vorba despre un Oko-Polo, o mașină dezvoltată în anii '80 cu un singur scop în minte: să consume puțin.

Polo este unul dintre cele mai longevive si populare modele din portofoliul Volkswagen. Puțină lume știe, însă, că Polo a avut în anii '80 o versiune care consuma doar 3 litri la fiecare 100 de kilometri parcurși. Numele ei era Oko-Polo.

Constructorul din Wolfsburg a asamblat între 50 și 75 de prototipuri pe care le-a testat din 1987 și până în 1988. Din cauza costurilor mari de producție, proiectul a fost abandonat și s-a pierdut cumva în negura timpului.

Numărul mașinilor care au supraviețuit este necunoscut, însă un exemplar tocmai a ieșit la suprafață în Statele Unite ale Americii. Se presupune că ar fi singurul din această țară și îi aparține unui colecționar pasionat de modelele Volkswagen.

MOTOR ÎNLOCUIT

Deși arată ca în urmă cu peste trei decenii, acestui Oko-Polo îi lipsește chiar piesa cea mai importantă: motorul de 858 centimetri cubi, supraalimentat. Unitatea a fost înlocuită cu un propulsor de 1.0 litri de la un Polo. Deci, din piesa de colecție a mai rămas doar carcasa, întrucât însăși componenta care îl făcea special (motorul), a dispărut.

Asta nu-l împiedică pe proprietar să îl considere "unul dintre cele mai rare modele din colecția mea." Una care include circa 70 de modele Volkswagen, inclusiv toate generațiile Polo lansate din 1975 până în prezent.

via Carscoops

Comentarii (3)

  • Și în prezent mai găsești modele să facă asta. Restul completează cu ulei până la 10. Glumesc...doar până la 5.
    8 3
  • MuresMures
    sau gatat toate stiriile despre VAg? numai asta a ramas?
    6 5
  • Nu trebuie mers pana in anii 80 pentru a cauta modele care consuma 3%.Vw are 2 modele relativ recente campioane la consum: Audi A3 3L si Vw Lupo 3L.
    Din pacate pentru unii de pe aici, sunt diesel. CSF NCSF

    Uitati date reale, nu fise tehnice, nu NEDC, nu EPA, nu WLTP.

    https://www.spritmonitor.de/en/evaluation/economic_models.html
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru