Înmatriculări 2023, în România: de două ori mai multe electrice decât în 2022

de Alexandru Monenciu
Marti, 14.03.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Potrivit datelor furnizate de către Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA), românii au înmatriculat, în primele două luni din 2023, de 2 ori mai multe mașini electrice decât în 2022.

Datele celor de la APIA arată că, în primele două luni din 2023, românii au înmatriculat, în total, 24.472 de autoturisme. Dintre acestea, 5.035 au fost electrificate, adică echipate cu un sistem de propulsie hibrid, plug-in hybrid sau pur electric.

Motorizările pe benzină au înregistrat o scădere de 0.5%, iar cele diesel o scădere de 2.7%, comparativ cu anul 2022. În tot acest timp, cota de piață a mașinilor electrificate a urcat la 20.6% (de la 17.4% în 2022).

Tot în primele două luni din 2023, românii au înmatriculat peste 2.100 de mașini cu zero emisii, dublu față de 2022.

Cu 1.057 de unități (+ 235.6%), Dacia Spring conduce clasamentul modelelor electrice. Modelul producătorului de la Mioveni este urmat de Renault Megane E-Tech Electric (151 unități), Volkswagen e-UP! (149 unități), Tesla Model 3 (63 unități) și Tesla Model Y (62 de unități).

Ford Kuga a fost modelul PHEV preferat al românilor, în intervalul ianuarie - februarie 2023. Locul 2 a fost ocupat de Mazda CX-60, iar Volkswagen Tiguan completează podiumul.

Urmează apoi BMW X5 și Hyundai Tucson.

Clasamentul mașinilor hibride, fără încărcare la priză, arată în felul următor: Toyota Corolla este lider, în fața lui Toyota RAV4 și Toyota Yaris.

via Economica

Comentarii (8)

  • Mircea Badea
    interesant, trezirea continua si in romania.

    dutz, mai fa o prognoza.. :)
    1 3
  • O sa-ți amintesc ca uiți repede, de fapt nu uiți, doar ca nu știi sa respecți alte puncte de vedere, sau nu poți din cauza traumelor din copilărie. Eu sigur nu ți-am făcut rău ;)… la începutul lui 2021 au fost varza vânzările in general, iar la electrice si mai rău din cauza… știm de ce, exact semi-conducători.
    Anul trecut am estimat 2-3 ani…
    Alte întrebări?
    PS si dacă am greșit care-i faza?
    Tu bagi bălării la fiecare articol, in general comentarii de pus “in rama” si te lăsam așa in pace… nu “înghiți” SUV-urile, chiar dacă se vând, care-i chestia?
    3 2
  • Pardon… la începutul lui 2022 nu 2021
    1 2
  • Seriff
    @Mircea Badea motivul principal este livrarea masiva de Dacii Spring, pe care absolut toata populatia le-a cumparat ca a doua masina si cu care se duc doar la Lidl si inapoi, ca mai departe nu ai cum sa mergi cu chestia aia numita masina.
    Ca sa nu mai zic ca daca nu era subventionata masiv de guvern, nu se mai vindea nici una.
    5 3
  • @dutzu
    lasa vrajeala, de anul trecut tot zici ca scade zilnic...si tot creste.

    si da, e a 2a "masinarie" dupa bicla, soferii de electrice stiu mai mult decat lidl, spre deosebire de dizelisti care maxim fac o boschetareala la cateva saptamani si umplu un camp/padurice de plastic..
    0 3
  • Seriff
    @15:28 Da, soferii de electrice stiu ca la drum lung pleaca cu diesel-ul fiindca o electrica e bataie de cap, asta e realitatea.
    Nu are nimeni o electrica si atat.
    Marea majoritate au si o termica.
    Oricum daca va disparea pomana porcului data de stat de 11400 nu se va mai vinde nici una, oricum chiar si asa abia se vand.
    1 2
  • Vorbim la sfârșit de an, am spus in a 2-a parte a anului… in prima parte a anului trecut vânzările au fost varza, sa compari un an relativ normal (2023) cu 2022 când au fost probleme mai este doar o manipulare penibila… vrei sa ai dreptate, sau ai si alte frustrări?
    PS ți se pare normal să se subvenționeze Electricele si banii publici? Nu avem străzi si multe altele, dar as arunca bani pe subvenționarea celor care-si iau încă o masina in familie… cam trist, nu?
    1 1
  • Banditos
    "soferii de electrice stiu ca la drum lung pleaca cu diesel-ul"

    analfabetilor cu 4 clase nici diesel nu le-as da pe mana. Dar realitatea ma contrazice.

    "Nu are nimeni o electrica si atat."

    tu fiind cine, de le stii atat de sigur?
    0 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru