Într-un viitor îndepărtat: mașina zburătoare autonomă și electrică ne va scuti de problemele de trafic

de Daniel Popescu
Marti, 14.02.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Orașul Dubai a prezentat prototipul unei mașini zburătoare autonome construite de compania chineză Ehang cu care speră să rezolve problema traficului.

Constructorii auto mizează pe dezvoltarea mașinilor autonome pentru a rezolva măcar parțial problemele generate de traficul intens din marile orașe, însă industria auto ar putea primi în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat o mână de ajutor din partea industriei aeriene.

Mai mulți producători lucrează la dezvoltarea unor mașini zburătoare, iar ultimul exemplu în acest sens este un prototip realizat de chinezii de la Ehang. Botezat Ehang 184, prototipul a fost prezentat de Ministerul Transporturilor din Dubai cu ocazia unui eveniment organizat în această perioadă.

Urmareste Automarket
Întrucât este autonom, producătorul susține că mașina zburătoare va necesita simpla apăsare a unui buton pe un ecran touch pentru a inițializa manvrele de decolare și, respectiv, aterizare.
Decolarea nu va fi însă posibilă în cazul unor condiții meteo nefavorabile.
De asemenea, dacă în timpul zborului apar defecțiuni tehnice, mașina zburătoare este programată să găsească cât mai rapid un loc prielnic pentru aterizare, pentru a evita pe cât posibil producerea unui accident.

Pe lângă faptul că este autonomă, mașină zburătoare realizată de Ehang este și electrică, fiecare dintre cele două aripi fiind dotate cu câte două motoare electrice. Pentru moment, Ehang a evitat să anunțe o posibilă lansare în producție de serie a mașinii zburătoare.

Luna trecută, compania aeriană Airbus a anunțat că va prezenta prototipul unei mașini zburătoare până la sfârșitul acestui an.

Via KhaleejTimes

Comentarii (9)

  • scamel
    masina zburatoare e o prostie: e inghesuiala in fata, decolezi, si unde mai aterizezi .daca a suta parte din masinile care circula prin bucuresti ar zbura ar fi un haos. vor face surplace la semafor sau vor schimba culoarul aerian?
    6 1
  • Ce se intampla cand au loc accidentele intre masini zburatoare?
    Ne cad in cap, sau pe cladiri aceste masini?
    Ca sa nu mai vorbim de ce pot face teroristii cu masinile zburatoare.

    Sper ca masinile zburatoare sa ramana doar in filmele Sf, gen Al 5-ea element.
    7 1
  • va speriati de masinile zburatoare ca dracu' de tamaie !

    vai,si in bucuresti ce va fi? vor fi gropi, gunoaie, nesimtire, cocalari si mitinguri...lasati naibii bucurestiu, "marea" metropola europeana.

    altu'...ne cad in cap! really? cred ca aeronavele cu numele de elicoptere sunt doar in benzile desenate, asa'i?

    noile modalitati de deplasare isi vor gasi locul si vor intra in utilizare doar daca isi vor dovedi fiabilitatea. Piata va dicta in sensul asta. Riscurile? inerente....dar sa pui caruta inaintea boilor...asta e mentalitate pur romaneasca.
    5 5
  • @vianu
    Ai un mod foarte simplist de a privi lucrurile.
    In primul rand numarul de avioane mari in lume este in jur de 100.000, pe cand numarul de masini este de aproape 1 miliard, deci un raport de 1:10 milioane.
    Daca inmultim numarul de accidente aviatice dintr-un an cu 10 milioane, rezulta un numar de 240 milioane accidente anual (24 accidente/an x 10.000.000).
    Chiar daca diminuam acest risc cu 3 zecimale, tot ar ramane 240.000 accidente/an, deci un risc foarte mare sa ne cada in cap (vezi accidentul de luna trecuta in care un avion a cazut in Rusia peste niste case si a omorat 32 de oameni).
    In cele de mai sus nu este nici un gram de mentalitate romaneasca.
    5 1
  • iar tu construiesti o explicatie cu niste input-uri luate en-gros avand ca rezultat un numar de acidente rutiere globale considate ca fiind proportionale cu cele aviatice? Freca-mi-as doua...unde ai invatat tu sa faci o astfel de analiza?

    apoi imi spui si mie pe ce principiu stiintific ai scazut riscul cu 3 zecimale? Ti-a soptit o pasarica? Ai luat, tu, asa...din experienta proprie 3 zecimale ca fiind rezonabil de apropiate de realitate?

    PS1...stii ca miliardul ala de masini de pe glob e o statistica relativa? Stii ca nici cati indivizi pe glob nu e o cifra exacta?
    PS2. frumoase calcule...dar fara nici o valoare

    si da...mentalitate romaneasca...nu stii inca DACA vor intra in utilizare, nu stii nici DUPA CE reguli vor functiona, nu stii nici CAND, nu stii nici UNDE...dar STII ca ne vor cadea naibii in cap si ne vor omora pe capete.

    uite....pun ramasag ca maine va fi un accident cu cel putin 1 ranit pe E85...si sunt al dracului de smecher cand spun asta...
    1 1
  • Mai un cocalar cu masina zburatoare ce scuipa seminte si arunca gunoaie imi mai lipseste sa-l vad ca trece pe deasupra casei mele...
    3 0
  • @vianu
    M-am complicat cu comparatia avioane/autoturisme.
    Haide sa incercam o abordare mai simpla si mai pe intelesul tau.
    In 2015 (nu am gasit statistica pe 2016) au auvut loc in Romania 28944 accidente rutiere grave, care au avut ca rezultat vatamari corporale sau decese (deci nu tamponari usoare).
    Bucuresti are o pondere de aproximativ 10% din totalul national de accidente, deci in fiecare an ar avea loc deasupra capetelor noastre aproximativ 2500-3000 accidente grave.
    Aceasta este o cifra reala,
    Avand in vedere ca levitatia gravitationala nu s-a inventat pana acum, resturile de la aceste accidente vor cadea peste noi sau peste casele noastre.
    Trebuie sa mai tinem cont si de faptul ca in accidente sunt de obicei implicate doua sau mai multe autoturisme (nu mai vorbim de camioane, etc).
    Asta inseamna aproximativ 5000 masini cazute din cer in Bucuresti pe an, adica peste 13 pe zi, ceea ce mi se pare foarte mult.

    Pe de alta parte, eu am facut referire la masinile zburatoare cu elice (eventual turboreactoare), cum este cea prezentata articolul de fata; daca se va descoperi si pune in practica antigravitatia, poate se va schimba ceva, dar nu inainte de asta.
    Punkt
    1 1
  • si de la capt

    1. Într-un viitor îndepărtat
    2. pentru ce ai luat Bucurestiul drept exemplu? ....te astepti ca toti bucurestenii sa isi cumpere masini zburatoare?
    3. inlocuiesti numarul de masini cu numarul de masini zburatoare...si transferi proportia accidentelor dupa o logica numai de tine stiuta?
    4. ce treaba are levitatia gravitationala? vorbim de SF-uri, ce este in prezent sau ce va fi, sa zicem, in 20 de ani? Hotaraste-te.
    5. este un articol despre o POSIBILA modalitate de deplasare. Si "chestia" asta nu se deosebeste prea mult de...ELICOPTERE, tinand cont ca ar putea activa in spatii restranse pentru aterizare/decolare. Automatizarea este deja intalnita in toate etapele de zbor ale unei aeronave: decolare-croaziera-aterizare.

    pc 5. a fost pe intelesul tau?

    PS. pur si simplu batii campii inutil, ma mira ca ai curajul sa traversezi strada...gandeste-te cati betivi pot trece pe verdele tau.

    acum poti pune "punkt"
    0 0
  • Am niște dileme:
    1. Se conduc cu carnet categoria A, B sau C ?
    2. Au parașută în dotare sau vii cu parașuta de acasă ? Cei care au doar neveste ce fac ?
    3. Se poate atașa o remorcuță când mergi la țară pentru sărbători ? Sau se agață porcul direct de cârlig și se va ajunge la sintagma prognozată de poporul român " când o zbura porcul" ?
    4. Au airbaguri solide pentru ca atunci când va fi un accident conținutul din interior să nu se reverse în exterior ca să nu polueze natura?
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru