Invenţie româno-australiană: maşina care merge cu aer şi este construită din piese LEGO

de Sebastian Toma
Miercuri, 18.12.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un român a bătut palma cu un australian, cei doi construind împreună o maşină din piese de LEGO. Rezultatul are 256 pistoare, peste 500.000 piese lego şi merge cu aer, spun inventatorii.

Esential 30 km/h este viteza maximă a modelului construit din piese de LEGO de cei doi inventatori
Raul Oaida, inventatorul român care a atras atenţia presei prin bicicleta sa cu reacţie, a colaborat cu un australian pe nume Steve Sammartino pentru a construi o maşină din piese LEGO. Celebrele cuburi de jucărie au format caroseria şi motorul modelului experimental realizat de cei doi tineri, şasiul fiind realizat din alte materiale, după cum a fost şi cazul unor rulmenţi care susţin sarcini mai mari. Rezultatul este un vehicul realizat din 500.000 de piese LEGO, care poate să atingă 30 km/h şi funcţionează cu aer comprimat.

Pentru propulsie, cei doi au gândit o soluţie cu patru motoare orbitale, care totalizează 256 pistoane, toate realizate din piese LEGO standard. Avantajul acestei soluţii tehnice, inventate în 1972 de un alt australian – Ralph Sarich, este că nu există nicio zonă interioară de contact la viteze mari între componentele motorului, spre deosebire de alte motoare rotative, cum este cazul motorului Wankel. Astfel, nu există uzură la nivelul muchiilor componentelor interioare, însă este dificilă sigilarea camerelor de combustie.

Urmareste Automarket
Până în prezent, invetatorul motorului orbital nu a construit niciun motor de producţie, existând un singur prototip funcţional.
Acesta a funcţionat doar pe o bancă de probe, fără sarcină, unde a fost capabil să atingă turaţii ridicate. Spre deosebire de motoarele convenţionale, acesta avea o singură piesă în mişcare şi putea să funcţioneze fie cu abur, fie cu aer comprimat, existând şi posibilitatea funcţionării în regim de pompă.

Via Gizmodo | SAMP

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru