Jaguar lucrează la o nouă tehnologie: un sistem de detectare și monitorizare a gropilor

de Sebastian Toma
Miercuri, 10.06.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Britanicii de la Jaguar Land Rover au demarat dezvoltarea unei tehnologii pentru mașinile viitorului. Sistemul are rolul de a detecta gropile, monitoriza evoluția acestora și partaja cu alte vehicule poziția exactă a denivelărilor.

Jaguar Land Rover a anunțat dezvoltarea unei tehnologii care să scaneze suprafața drumului în fața vehiculelor și să raporteze gropile și denivelările întâmpinate unui sistem centralizat. Pe lângă reglarea suspensiei MagneRide în avans pentru răspunsul la denivelările respective, tehnologia va putea să evalueaze denivelarea și să transmită poziția exactă și gravitatea sa unui sistem centralizat, care va avertiza alte vehicule echipate cu același sistem că urmează o denivelare în zona specificată. Tehnologia nu va fi dezvoltată special pentru modelele Jaguar Land Rover, compania britanică plănuind să partajeze informațiile culese cu alte autoturisme.

Ideea din spatele tehnologiei de la Jaguar Land Rover este un sistem centralizat care să marcheze, evalueze și monitorizeze starea drumurilor prin intermediul senzorilor montați pe autoturisme. Folosind un sistem de tip cloud, tehnologia va putea să avertizeze alți șoferi de pericole, cu toate că nu a fost specificat cum va funcționa această funcție.

Există în prezent aplicații de smartphone care folosesc informații de la public pentru a avertiza alți șoferi de prezența unor lucrări la drumuri și de trafic aglomerat, cea mai cunoscută dintre acestea fiind Waze, dar acest tip de aplicație necesită intervenția omului pentru a sesiza fiecare problemă.

În viitor, sistemul de monitorizare a gropilor va asigura, pe lângă un nivel sporit de confort și evitarea situațiilor neplăcute precum penele de cauciuc și avarierea jantelor, o funcție importantă pentru vehiculele autonome ale viitorului. Cei de la Jaguar Land Rover au echipat deja o flotă de Range Rover Evoque cu o cameră video digitală cu recepție stereo care să monitorizeze șoseaua și care să-i asigure sistemului de conducere autonom informațiile necesare conducerii într-un regim cât mai confortabil și sigur. Cu toate că informațiile cele mai precise în momentul de față vin doar după ce vehiculul trece peste gropi și denivelări, sistemele viitorului vor putea evalua situația fără să treacă prin obstacol.

Via JLR

Comentarii (8)

  • In Romania serverul va fi suprasolicitat.
    20 0
  • @lorinczi......in niciun caz

    serverul are protectie, evita din prima groapa denumita Romania
    13 2
  • @lorinczi.thomas - iar daca sistemul de detactare ar avea un bec in bord acesta ar putea fi usor confundat cu semnalizarea din cauza frecventei de aparitie a semnalului luminos... :))
    5 0
  • inexorabil
    Gropile au farmecul lor aparte, nu mai fiţi răi! Aşează bine oasele şi organele, efectuează masaj fesier, alungă monotonia unei deplasări plate şi îi ţin departe de şomaj atât pe stoicii asfaltangii, cât şi pe bieţii mecanici. Eu, unul, nu concep viaţa zilnică fără aceste superbe şi tonice tovarăşe de simţire românească. Ce vor şi englezoii ăştia? Să ajungem ca ei: inteligenţi, stereotipici şi anoşti?
    3 1
  • Ivanoff
    Un sistem care cred eu, ar fi revolutionar in Romania. Totusi, trebuie sa recunosc: ma simt un adevarat pilot cand ocolesc gropile de pe sosea, fiindca cateodata le iau in plin :)))))) . Deci pana va intra acest sistem in productia de seria, mizez pe masini solide precum Toyota pt drumurile din RO. Fiabilitatea are si ea rostul ei.
    3 0
  • In romanica se va deolvta un sistem de detecare a portiunilor bune de mers. e mai simplu asa...
    0 0
  • Problema nu este groapa mare, ci milioanele de crapaturi si gropite de 2-3cm adancime, astea va distrug suspensiile, daca mai ai si talonul la pneu mic si suspensie rigida "succesul" este asigurat
    1 0
  • asa-i XXX, ai dreptate:
    evitati gropitele mici, alegeti-o p-aia mare!!!
    (daca n-aveti deja noua tehnologie, stati linistiti, aveti simtul format)
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru