Maşinile autonome vor utiliza computere de 150 de ori mai performante decât laptopurile şi vor avea răcire pe apă

de Daniel Popescu
Marti, 05.01.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Maşinile autonome au nevoie de o putere de calcul de 150 de ori mai mare decat laptopurile pentru a procesa datele obţinute de la camerele video şi senzori. Cel puţin aşa susţine Nvidia, care a lansat un superprocesor care va fi testat iniţial de Volvo.

Integrarea funcţiilor autonome în cadrul maşinilor va necesita o putere de calcul sporită, pentru care constructorii auto vor fi nevoiţi să utilizeze adevărate supercomputere.

Aceasta este previziunea celor de la Nvidia, unul dintre cei mai importanţi producători de procesoare pentru plăci video pentru calculatoare desktop. După ce şi-a extins portofoliul de produse la procesoare pentru smartphone-uri şi tablete, producătorul american şi-a făcut debutul şi pe piaţa procesoarelor pentru maşini, iar noua creaţie Nvidia Drive PX2 este dedicată special maşinilor autonome.

Vorbim despre un "supercomputer" cu o putere de procesare care echivalează cu cea a 150 de laptopuri, datorită integrării unui procesor cu 12 nuclee care suportă în total 8 TeraFlopi (în mod uzual, un procesor single-core de calculator are circa 10 GigaFlopi).

Urmareste Automarket
Totuşi, pentru ce este nevoie de o putere atât de mare? Nvidia susţine că superprocesorul pe care l-a dezvoltat este capabil să proceseze în timp real datele furnizate de 12 camere video amplasate pe maşină, precum şi de radar sau de senzorii integraţi de producătorii auto.
Abordarea Nvidia este utilă în special pentru producătorii care nu doresc să apeleze la tehnologiile de stocare a datelor în cloud, care necesită computere mai puţin pretenţioase.

Volvo a anunţat deja că va utiliza procesoare Nvidia pe maşinile sale autonome de test.

Pentru a valorifica puterea procesorului, Nvidia a dezvoltat şi o platformă botezată Drivenet care permite maşinilor autonome să detecteze alte maşini chiar şi în condiţii de ninsoare abundentă, iar în parteneriat cu Audi a reuşit să citească semnele de circulaţie de pe drumurile germane. Printre alţi producători auto care testează platforma Nvidia se numără Daimler, BMW şi Ford.

Via The Verge

Comentarii (7)

  • FLOPI ??

    floating-point operations per second poate avea pluralul FLOAPE :) că-s fete operatiile :)

    In alta ordine de idei, procesorul are 8xA57+4Denver si o gramada de nuclee paralele Pascal. Acei multi FLOPI ( ..floape..) se intampla numai pentru un anume tip de operatie ce poate fi rulata paralel pe toate nucleele Pascal ... dar, in principiu, este infinit peste ce au acum masinile.
    5 0
  • Eu am o mare dilema;
    In conditiile in care fiecare meserie va fi inlocuita cu o aplicatie, oamenii ce rol vor mai avea?
    Profesorii, medicii, contabilii, casierii, soferii (chiar pilotii de curse - se anunta o cursa cu masini autonome ROBORACE), muncitorii de rand, samd pot fi lejer inlocuiti (deja, intr-o anumita masura);
    Chiar sunt curios ce meserie va "scapa" ne-"robotizata";
    poate doar artistii (poeti, muzicieni, scriitoti/jurnalisti cu stil ;-) )vor scapa... insa cine ii va aprecia ?!?
    4 0
  • @ioi - robotizarea vine pe fondul scaderii populatiei ... s-ar putea sa se ajunga la un echilibru ;)

    Este o vorba din bătrani (un pic rasista..) care spune "Munca este pentru negri si tractoare". Surprinzator, tractoarele au luat lejer locul persoanelor de culoare si, cu toate astea, persoanele de culoare nu au "disparut" (ce expresie tâmpă si asta cu "de culoare" .. ).
    Omenirea evolueaza si fiecare isi gaseste locul in aceasta lume, indiferent de directia in care se indreapta ea. Faptul ca fabricile sunt robotizate ar trebui sa te bucure - sunt tari in care productivitatea este asa mare ca se discuta sa se dea fiecarui cetatean un venit lunar, indiferent daca munceste sau nu ... pe banii proveniti din exportul acelor bunuri facute cu productivitate ridicata.
    Se spun despre nemti ca au un deficit de ~10milioane muncitori calificati (pentru anul 2040, nu acum, datorita pensionarilor mai mari decat intrarile in "campul muncii") Ce fac nemtii? Au primit "negri" pentru munca ce nu poate fi robotizata, robotizeaza tot ce se poate pentru a acoperi acel viitor deficit ... si tot nemtii raman lideri ai productiei industriale si ai tehnologiei.
    5 0
  • @ unckle "sam"

    merci, eu is mai conservator in gandire, am trecut de-o anumita varsta ;-)
    3 0
  • @ioi nici macar artistii nu vor fi scutiti, citeste asta - http://www.gizmag.com/creative-ai-algorithmic-art-painting-fool-aaron/36106/
    Eu zic ca e un lucru bun ca munca va fi inlocuita de roboti.Vom fi cu adevarat liberi sa facem ce ne place
    1 1
  • @roco;
    liber sa faci ce-ti place?
    dar cine iti va da bani ca sa-ti permiti "libertatea"? daca nu ai niciun serviciu?!?

    PS nu spun ca artistii nu pot fi "robotizati", insa exista acel aspect individual, care nu poate fi inlocuit de nimeni
    2 0
  • @ioi pai cum ti-a zis si unckle, va fi un venit universal - http://www.basicincome.org/news/2015/06/finland-new-government-commits-to-a-basic-income-experiment/
    "liberi sa faci ce-ti place?" sa calatoresti, sa-ti petreci timpul cu familia etc.
    2 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru