Mazda a restaurat conceptul MX-81, primul model al niponilor care a purtat denumirea MX

de Alexandru Monenciu
Vineri, 30.04.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Conceptul MX-81, primul model Mazda care a purtat denumirea MX, a fost restaurat la 40 de ani de la debut. Acesta a fost desenat de Bertone la începutul anilor '80.

După ce a colaborat cu renumita casă de design Bertone pentru două modele în anii '60, Mazda a apelat la italieni încă o dată în 1981 pentru conceptul MX-81, cunoscut și sub denumirea Bertone Aria.

Acesta a fost prezentat în cadrul Salonului Auto de la Tokyo și era bazat pe modelul 323. Bertone a modificat radical exteriorul mașinii, iar interiorul scos parcă din filemele SF a atras toate privirile.

Propulsia era asigurată de un motor de 1.5 litri turbo, care dezvolta circa 130 de cai putere.

După MX-81, Mazda a mai dezvoltat încă trei concepte care au purtat denumirea MX. Este vorba despre MX-02, MX-03 și MX-04. Acesta din urmă avea panouri de caroserie din fibră de sticlă, demontabile.

Revenind însă la MX-81, unicul prototip a fost găsit într-un depozit de Nobuhiro Yamamoto (șeful de program al celei de-a patra generații MX-5). Acesta a decis să-l trimită la Mazda Italia pentru a fi recondiționat, iar în final a ajuns la un restaurator din Torino unde i-a fost redată strălucirea de altă dată.

Acum, cu ocazia aniversării a 40 de ani de la debut, Mazda apublicat imagini cu MX-81 din timpul procesului de restaurare, dar și cu mașina finalizată.

via Mazda

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru