Mazda și Bose, un parteneriat care durează de 30 de ani

de Alexandru Monenciu
Miercuri, 01.09.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
În 1991, Mazda și Bose colaborau pentru prima oară la cea de-a treia generație a modelului RX-7. În prezent, parteneriatul durează de trei decenii și va continua și în anii următori, după cum susțin reprezentanții celor două companii.

Cea de-a treia generație Mazda RX-7, sau FD cum mai este ea cunoscută, a fost cea mai populară iterație a modelului sport nipon. Componenta cea mai interesantă, să-i spunem așa, era motorul rotativ, dar nici sistemul audio nu a fost mai prejos.

Cerințele inginerilor audio care au lucrat la RX-7 FD erau foarte simple: bas puternic și sunet impactant. Două caracteristici pe care le-au găsit la sistemul Acoustic Wave Cannon de la Bose.

Sistemul de reproducere a basului, format dintr-un tub de 3.6 metri lungime cu un woofer mare putere plasat la interior, a oferit exact ceea ce căuta Mazda, iar cele doua companii au pus la punct integrarea tehnologiei boxelor în mașină.

Acesta a fost începutul parteneriatului dintre constructorul japonez de automobile și Bose. O colaborare care tocmai a împlinit 30 de ani.

O nouă provocare pentru acest parteneriat a fost sistemul audio al celebrei decapotabile MX-5.

Pentru a oferi calități excelente a sunetului, chiar și atunci când plafonul este coborât, cele două companii au venit cu o soluție inovatoare: un comutator EQ reglează automat setarea sunetului atunci când plafonul este jos, au fost integrate difuzoare în tetierele scaunului, iar sistemul dispune de o tehnologie de compensare a zgomotului care monitorizează zgomotul și ajustează automat redarea audio.

Odată cu noua generație de mașini Mazda, woofer-urile au fost mutate de la panourile ușii în zona din spate a aripilor față. În acest fel s-a obținut un spațiu de depozitare mai mare, în buzunarele ușilor, iar experiența sonoră a fost îmbunătățită.

Această configurație, denumită BassMatch, poate fi regăsită și pe MX-30, primul model electric de serie al producătorului nipon.

via Mazda

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru