Mercedes avertizează: „Tehnologia care va permite o rulare complet autonomă nu va fi accesibilă publicului pentru că va costa zeci de mii de euro”

de Bogdan Mirică
Miercuri, 02.08.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un oficial Mercedes a declarat că tehnologia de rulare complet autonomă nu va fi accesibilă publicului în primă fază. Instalarea sistemelor pe o mașină de serie ar costa zeci de mii de euro.

Mercedes este unul dintre constructorii care au avansat cel mai mult în domeniul mașinilor autonome. Cel mai recent exemplu este faceliftul suferit de Mercedes Clasa S, care i-a adus limuzinei posibilitatea rulării autonome de nivel 2. Asta înseamnă că sistemul automat este capabil să îndeplinească anumite sarcini în timp ce șoferul monitorizează mediul înconjurător și poate prelua oricând controlul.

Olla Kallenius, șeful departamentului de cercetare și dezvoltare Mercedes, a declarat însă că actualul Clasa S facelift poate oferi chiar și o rulare autonomă de nivel 3 dacă ar fi eliminate anumite setări de siguranță. Acest lucru va fi posibil imediat ce va exista un set de reguli omogene, adoptate de autoritățile în domeniu.

Pe viitor, Kallenius promite un nivel și mai mare de rulare autonomă. Acesta va presupune o mulțime de senzori redundanți de frânare și asigurare. Adică un pachet omogen de camere, senzori și radare capabile să înlocuiască ochii și urechile oamenilor.

Urmareste Automarket
Deși toți marii constructori promit o rulare autonomă de nivel 4 sau 5, oficialul Mercedes a fost rezervat, susținând că un asemenea nivel de independență va fi mult mai potrivit pentru piața de taxi.
Costurile tehnologiei vor fi uriașe, iar instalarea pe o mașină de serie va presupune un adaos de câteva zeci de mii de euro. Un opțional pe care nu mulți vor fi dispuși să-l plătească.

În aceste condiții, o companie de taxi complet automatizată ar fi direcția potrivită pentru o asemenea tehnologie. Investiția ar fi amortizată de faptul că tehnologia ar fi mai ieftină decât angajarea unui șofer.

Pe măsură ce sistemul va deveni tot mai întâlnit pe piață, costurile sale vor scădea. Abia atunci tehnologia de rulare autonomă la nivel 5 (sistemul automat poate efectua toate sarcinile legate de condus în orice condiţii, la fel ca un şofer) va deveni accesibilă.

via motorauthority

Comentarii (14)

  • Daca voi nu puteti oferi asta la un pret rezonabil, o vor face altii.
    Economie de piata si concurenta
    18 5
  • Nu stiu de ce, dar am impresia ca cei de la Mercedes stiu ce vorbesc ... E adevarat, sinceritate costa. Acum toate tunurile sunt pe ai pentru ca au declarat ca nu vor sa renunte la diesel. Timpul va dovedi ca au dreptate. Cand strazile lumii vor fi pline de masini complet autonome, in mod cert cele mai frumoase, elegante si performate dintre ele vor fi Mercede. Ma tem insa ca asta se va intampla intr-o perioada in care nu va mai fi necesar sa butonam pentru a ne posta ideile, ci computerul va sti singur ce gandim ... In urmatorii douazeci de ani nu vor exista masini complet autonome pe drumurile publice.
    4 8
  • Tesla ofera aceasta tehnologie pt aproximativ 10.000 euro. La Mercedes posibil sa coste zeci de mii dar cine oare o sa le cumpere produsele!?!
    6 6
  • @Bobo

    Tesla nu ofera aceasta tehnologie. Vorbim de masini complet autonome. Adica masini care nu au volan... Nu stiu daca exista vreo Tesla in care sa te sui la pe bancheta din spate si sa ajungi unde vrei tu fara ca pe scaunul soferului sa fie nimeni.
    10 3
  • Andrei
    Parca a fost o stire cu un american dus la spital de masina lui Tesla S, pentru ca a facut, parca, un infarct pe drum. Ma insel?
    Iar functia summoning tot de la Tesla nu e valabila deja?
    Oricum ar fi, cred ca te inseli mishzaitev. In urmatorii 5-10 ani vom avea masini autonome.
    9 1
  • @Andrei

    Amice, eu nu zic ca nu vor exista ci ca nu vor fi utilizate pe scara larga. Pana la urma timpul va dovedi cine are dreptate....
    2 3
  • scrambl3r
    cred ca va fi cam ciudat cand vor fi masini autonome pe strazi si accidentele vor fi provocate tot de oameni. Pt. ca ipotetic vorbind, intr-o lume ideala doar cu masini autonome, accidentele ar fi inexistente probabil.Dar cine stie ce ne rezerva viitorul.....
    3 0
  • Edikkk
    eu zic sa luati prezentarea lui Tesla 3 a lui Elon Musk si alte prezentari ale Tesla 3 de pe youtube si o sa vedeti cum spune clar ca asistenta la condus 5000 dolari si condusul autonom 3000 dolari !!!

    deci totul mult sub 10.000 $ !!!!

    Iar Mercedes ne vinde gogosi cu zeci de mii de EURO !!?!?


    Germanii nu stiu decat masini termice si atat. Frumoase, nu zic, dar vechi dpdv tehnlogic, uzate moral !
    5 8
  • Edikk, ai o gandire beton. Tu ce masina ai? Sa-ti soptesc ceva pe la urechiuse: oamenii albi au inventat si inventeaza, iar asiaticii implementeaza aproape 95% din inovatiile altor. By the way, eu am masini japo.
    3 2
  • Edikkk
    @Kotegaeshi oamenii albi inventeaza... dar asiaticii copiau...

    asta inainte de 2000, 2010, dar astazi daca vrei sa fii mai atent asiaticii au inceput sa inoveze puternic

    nu crezi, incearca sa intelegi ca departamentul de cercetare inovare la multe companii globale s-au dus usor usor din Europa si America in... China si Asia.

    Nu crezi inca?
    vezi toati producatorii de celulare mobile, televizoare si electronice, componente electronice (chiar si pentru industria auto) cum au specificatiile in chineza, japoneza, koreana si alte limbi asiatice !

    PS: in continuare nu pot sa inteleg cum poti sa votezi negativ un comentariu care indica o realitate (preturile pentru optionalele Tesla pentru a o face autonoma)


    Mercedes vorbeste cu ciuda pentru ca nu au investit nimic in acest segment si eventual vor face in timp ce altii DEJA VAND ACEST PRODUS !!
    Tesla vinde deja un produs la care Apple si Mercedes inca studiaza, si inca nu vin nici macar cu ceva similar.
    3 4
  • @Edikkk
    Nemtii vand aceasta tehnologie cu zeci de mii de euro pentru ai pacalii pe spalatii pe creier sa le cumpere in continuare putorile lor diesel care deja sunt vizate ca avant emisii NOX peste limita admisa :)) . Pentru a vinde o masina full autonoma care tine de viitor, Mercedes ar trebui sa folosesasca si un un propuslor Fuel Cell - hidrogen asa cum va face nava amiral LS in 2018 . Dar cred ca pan' la urma marea evolutie va tine de trecearea de la propulsoare termice la unele complet electrice sau pe hidrogen, apoi la automatizare. Iar aici ii dau dreptate lui @Mikhail Zaitzev , probabil aceasta tehnologie va aparea dupa ani buni . Probabil prima data in tarile civilizate, ca in Romanika atata timp cat inca se mai foloseste pe drumuri nationale in secolul 21 ANUL 2017!!!!!! ''vehicule'' cu tractiune animala, ma cam indoiesc sa ne ''automatizam'' prea curand :))

    @Kote

    Salut Lache, iar ai uitat sa-ti masezi encefalul cu lotiune de soare ? Ma tem sa nu fii radiat, ca tare multe prostii indrugi.
    4 4
  • kotehaeshi - n-ar fi mai decent daca ti-ai lua un bilet de avion cu destinatia tokyo sa vezi cu ochii tai cam ce implementeaza japonezii si ce nu???!!!
    Si-ti mai spun o chestie: in cartea ''shogun'' a carei actiune se petrece pe la 1600 in perioada feudala a japoniei vei vedea diferenta dintre baietii albi care purtau peruci cu paduchi cat si in zona genitala si japonezii din acele vremuri care faceau baie in tot felul de miresme si ierburi, vorbeau in metafore, erau calareti iscusiti etc etc Asta pe scurt ca sa vezi cam cum stateau treburile prin vremurile de demult
    4 5
  • Salut, @georgiene Heh, heh,heh! Nu te lasi, nu? @dane, ce au inventat japonezii? Matafora ,calaritul iscusit si spalatul zilnic cu apa calda? Nu contest faptul ca nobilimea japoneza(samuraii) erau obsedati de curatenie, dar ar vtrebui sa vezi cum traiau restul japonezilor. Cine a scris "Shogun" ? James Clevell nu a fost japonez. A mai scris si "Taipan" . Asa ,pentru cultura ta generala. Nu ma intelege gresit. . Admir japonezii, dar nu ii ridic in slavi ca pe niste zei atotputernici. Tinerii japonezi(din ce in ce mai putini), incearca din greu sa traiasca ca in vest. Copiaza ca tampitii stilul de cacat al vesticilor.
    Toate produsele electronice sunt produse in asia, datorita faptului ca au o mana de lucru foarte ieftina. Cam la fel ca in minunata noastra Romania.Care mai este si locuita.Ce pacat! Cretzoiule, oare de ce toti producatorii auto asiatici sunt disperati sa plateasca milioane pentru inginerii albi?
    Fiecare fiinta umana are propria axa sau centru de echilibru, Pentru ca asa am fost creati.Dar exista si o gramada de dezaxati. Si s-au adunat in piata autocircus. Pardon, automarket!
    3 1
  • despre ce vb aici?! masini fara volan?! voi va auziti ce spuneti? exista persoane pasionate de automobile care nu vor sa isi conduca singuri automobilul? oare nu toti ne visam piloti in copilarie? eu nu sunt impotriva tehnologiei... de ex masina mea nu are tempomat iar o calatorie de 580 km la mare ma face sa regret asta (sunt nevoit sa tin acceleratia si cu piciorul stang uneori pt a-l dezmorti pe dreptul)... chiar si rularea autonoma ar fi viabila in conditii similare... dar cum sa nu am posiblitatea sa imi conduc singur masina, sa o simt pe viraje, sa ma joc cu ea atunci cand vreau?! ridicol... sper sa nu apuc acele timpuri
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru