Mercedes Clasa S l-a învins pe Terminator: roboţii din uzine intră în şomaj pentru că nu fac faţă personalizării modelului

de Daniel Popescu
Vineri, 26.02.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Nivelul ridicat de personalizare cerut de clienţii Mercedes Clasa S a determinat Daimler să renunţe la unii dintre roboţii industriali şi să angajeze oameni în locul lor.

În ultimii ani, constructorii auto au introdus din ce în ce mai mulţi roboţi pe liniile de asamblare care să preia munca angajaţilor tradiţionali, ca urmare a costurilor de operare mai mici şi a posibilităţii ca aceştia să funcţioneze în permanenţă.

Daimler începe însă să aibă probleme neaşteptate la acest capitol: posibilităţile variate de personalizare ale sedanului de lux Mercedes Clasa S pun în dificultate roboţii, ale căror programe trebuie actualizate prea des. O astfel de operaţiune durează câteva săptămâni, timp în care producţia ar avea de suferit, motiv pentru care constructorul german a luat decizia să înlocuiască roboţii cu oameni.

Urmareste Automarket
"Roboţii nu pot face faţă gradului de individualizare pentru numeroasele variante pe care le avem astăzi.
Economisim bani şi ne asigurăm viitorul prin angajarea mai multor oameni. Varietatea este prea mare pentru aceste maşini, pentru că nu pot lucra cu opţiuni diferite şi nu pot ţine pasul cu schimbările"
, explică Markus Schaefer, şeful de producţie al Daimler.

Un caz similar se petrece şi în cazul noului sedan de clasă mare Mercedes Clasa E: doi roboţi care se ocupau de montarea sistemului head-up display vor fi înlocuiţi cu un muncitor sau cu un robot mobil.

De altfel, constructorii auto tind să renunţe la roboţii industriali în favoarea unor roboţi mai mici şi mai flexibili capabili să lucreze împreună cu oamenii, concept pe care Daimler îl numeşte "ferma de roboţi". O astfel de strategie este adoptată în prezent şi de rivalii de la BMW sau Volkswagen.

Via Bloomberg

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru