Mini pregăteşte în colaborare cu Toyota o maşină de dimensiunea versiunii originale a modelului britanic de oraş

de Mircea Meșter
Vineri, 30.01.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Câţi dintre pasionaţii auto îşi mai aduc aminte de Morris Minor, numele unui model lansat de compania britanică Morris la mijlocul secolului trecut? Ei bine, numele Minor ar putea reveni în gama Mini, acolo unde se pregăteşte o maşină de oraş mai mică şi mai ieftină decât actualele modele.

BMW şi Toyota plănuiesc o colaborare la nivel înalt pentru dezvoltarea unei generaţii de modele de clasă mini. Informaţia nu este nouă, iar conform primelor date disponibile maşinile care vor rezulta din această colaborare se vor încadra în gamele Mini şi Toyota, urmând să aibă dimensiuni mai reduse decât actuala generaţie Mini cu trei uşi, cea mai voluminoasă din istoria brandului britanic.

Evident, sursa principală de inspiraţie a constructorului din Albion va fi conceptul Rocketman, pe care BMW Group l-a prezentat în premieră mondială în cadrul Salonului Auto de la Geneva din 2011. Deşi numele celor două maşini nu sunt cunoscute până la această dată, vocile din industrie vorbesc despre Mini Minor şi Toyota Starlet. Dacă informaţiile se vor adeveri, denumirea Minor va reveni pe o maşină după 50 de ani de pauză. Ultimul an în care acest nume a existat pe piaţă a fost 1972, momentul în care compania Morris, inventatoarea ideii Mini, a oprit producţia lui Morris Minor după 25 de ani de prezenţă pe piaţă.

Având în vedere faptul că Toyota dispune deja de un model de clasă mini, în persoana lui Aygo, rămâne de văzut dacă viitorul Starlet va fi inclus în gama mărcii japoneze sau dacă va reprezenta culorile Lexus, brandul premium al grupului. 

Esential 2018 este anul în care este prevăzută lansarea celor două modele de oraş dezvoltate de Mini şi Toyota
Până la prezentarea celor două modele vor mai trece însă cel puţin trei ani, timp în care Toyota şi Mini vor definitiva designul şi detaliile tehnice.
Apropo de acestea, lansarea versiunilor cu motoare termice va fi dublată ulterior de variante electrice ale noilor modele.

În momentul în care cele două modele vor apărea pe piaţă, colaborarea dintre BMW şi Toyota, începută în 2011 la nivel de motorizări, va deveni o oglindă perfectă a partneriatului dintre Daimler şi Renault, în urma căruia în 2014 au fost prezentate noile generaţii Smart Fortwo/Forfour şi Renault Twingo. 

via Automotive News

Comentarii (3)

  • Suleyman Cunoscatoru
    Trebuia sa isi pastreze dimensiunile originale, nu incep sa faca un Golf sa ajunga peste 50 ani sa fie cat un Touareg si apoi sa caute sa readuca un model nou la forma initiala a Golfului 1. Acest lucru este valabil pentru toate masinile astea ce cresc in dimensiuni de la o generatie la alta. Daca nu-ti ajunge spatiul treci la o clasa mai mare si ai rezolvat.

    Mie imi plac masinile astea micute, au consum mic, au motorizari mici si platesti putin, sunt usoare si chiar distractive, iar demarajele pana in 120km/h sunt excelente.

    Eu vorbesc de gama Daihatsu cu celebrul motor 1.0 benzina adoptat de majoritatea constructorilor (Peugeot, Citroen, Toyota, etc).

    La fel si Suzuki cu modelul Alto.

    Cred ca este o stire care ii va entuziasma foarte tare pe britanici, insa depinde cum va fi repozitionat pe piata, fiindca Fiatul 500 concureaza cu Mini, iar noul Morris ar trebui sa concureze cu ? Singur ? :))
    10 4
  • @Suleyman

    cu Smart...am spus-o intr-un comentariu mai vechi si o spune si la sfarsitul articolului

    supradimeninsionarea claselor in mod firesc duc la reaparitia gandacilor astora. Mi se pare de bun simt.
    8 3
  • Ar fi un lucru bun! Nu de alta dar Mini este masina cu cea mai denaturata imagine de la valorile si ideile modelului initial! O masina care sa se apropie de valorile pe care le-a avut in vedere acel grec de geniu care a proiectat primul mini ar insemna un tribut adus masinii fiabile si nepretentioase pe care acesta a dorit sa o ofere oamenilor!

    In aceesi ordine de idei... In foaierul TNB este expus un Mini 1.5 D. E adevarat, nu te duci la teatru ca sa te holbezi la masini, dar, recunosc ...nu m-am putut abtine... Intr-adevar dotari decente, piele, clima, navi, fumusica foc, n-am ce zice. Insa pretul modelului expus era de .... tineti-va bine... 35 000 euro !!!. Cred ca Alec Issigonis se rasuceste in mormant...
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru