Muncitorii Mercedes se alătură grevei din Germania: sindicatele, nemulțumite de oferta primită din partea angajatorilor

de Daniel Popescu
Miercuri, 17.01.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
10.000 de muncitori Mercedes s-au alăturat grevelor sporadice din Germania pe fondul nemulțumirilor cu privire la nivelul salariilor, după ce BMW și Audi s-au confruntat cu situații similare săptămâna trecută.

Muncitorii de la trei uzine BMW din Germania și cei de la fabrica Audi din Ingolstad au intrat în grevă în cursul săptămânii trecute, ca urmare a unor apeluri formulate de sindicatul IG Metall, cel care reprezintă interesele a aproape 4 milioane de salariați din cea mai mare economie europeană.

Greva s-a extins în această săptămână și la Mercedes, în condițiile în care 10.000 de muncitori ai constructorului german s-au alăturat grevei sporadice. În total, peste 425.000 de muncitori s-au aflat în greva sporadică de la începutul conflictului. "Economia crește pentru că angajații precum cei de aici de la Mercedes fac o treabă bună în fiecare zi", explică Roman Zitzelsberger, unul dintre liderii de sindicat de la IG Metall.

Ca urmare a creșterii economice din ultimii 6 ani și a celei mai scăzute rate a șomajului din ultimii ani, sindicatul IG Metall solicită mărirea salariilor cu 6% pentru muncitorii din uzine și ingineri. În plus, pentru prima oară după 30 de ani, sindicatul solicită reducerea programului de lucru săptămânal de la 35 de ore la 28 de ore pentru o perioadă de doi ani în cazul angajaților cu copii sau care au în îngrijire persoane în vârstă.

Pentru moment, contra-oferta venită din partea companiilor a fost mai modestă: mărirea salariului cu 2% și acordarea unui bonus de 200 de euro pentru primele 3 luni ale acestui an.

În plus, companiile condiționează reducerea programului de lucru de posibilitatea ca alți angajați să lucreze temporar mai mult, pentru ca producția să nu fie afectată. Oferta nu este însă acceptate de sindicate, care au avertizat că, dacă negocierile eșuează, vor trece la greve de câte 24 de ore.

"Propunerea făcută de angajatori este departe de a fi corectă. O creștere cu numai 2% a salariilor este mai degrabă o provocare", afirmă Joerg Hofmann, un alt lider de sindicat de la IG Metall.

Via Reuters

Comentarii (2)

  • Adrian C
    Asta inseamna solidaritate. Ceea ce la noi lipseste cu desavarsire !
    12 0
  • Ma indoiesc ca voiati sa spuneti sporadic.
    SPORÁDIC, -Ă, sporadici, -ce, adj. (Adesea adverbial) Care apare, care se manifestă pe ici, pe colo sau din când în când; lipsit de continuitate; distanțat, rar; împrăștiat, dispersat, răzleț, izolat; întâmplător. – Din fr. sporadique.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru