Noi detalii despre Euro 7: "În 2035 nu veți mai putea cumpăra mașini diesel sau pe benzină"

de Daniel Popescu
Luni, 28.12.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Propunerile pentru standardul de poluare Euro 7 sunt atât de radicale încât după anul 2035 motoarele diesel și pe benzină nu vor mai putea respecta normele de poluare, potrivit unor europarlamentari care lucrează la proiect.

Uniunea Europeană intenționează să introducă standardul de poluare Euro 7 în preajma anului 2025 și a început deja să lucreze la viitoarele reglementări pentru emisii.

Un prim proiect urmează să fie analizat în Parlamentul European în luna iunie a anului viitor, însă au început deja să apară o serie de informații despre planurile autorităților. Europarlamentarul Pascal Canfin susține că, în forma sa actuală, standardul Euro 7 va elimina practic de pe piață motoarele diesel și pe benzină după anul 2035.

"În 2035, toate vehiculele vândute vor fi electrice. În 2035 nu veți mai putea cumpăra mașini diesel sau pe benzină. Standardul pentru dioxid de carbon va fi atât de dur, încât doar motoarele electrice îl vor trece", a precizat Canfin.

Asociația franceză Fiev explică faptul că motoarele diesel și pe benzină nu vor fi interzise explicit, ci pur și simplu nu vor mai putea fi utilizate de producători din cauza normelor pentru emisiile de dioxid de carbon și oxid de azot.

La rândul lor, oficialii CCFA (Asociația Constructorilor de Automobile din Franța) afirmă că principala problemă este că producătorii ar urma să fie obligați să obțină în testele reale Real-Driving Emissions (RDE) aceleași emisii ca în testele standard WLTP din laborator.

"Măsurarea poluării se va face în regim real, nu numai pe bancul de probă.

Testele vor fi făcute vara, iarna, pe pante sau rampe, la altitudine sau la malul mării, la 30 de grade sau -10 grade. Este o măsură revoluționară care nu există nicăieri în afara Uniunii Europene", afirmă oficialii CCFA.

Anterior, Asociația Germană a Industriei Auto (VDA) a avertizat că implementarea unei astfel de reguli va avea ca efect direct imposibilitatea producătorilor să ofere motoare diesel și pe benzină fără utilizarea unui sistem hibrid, cel puțin de tip mild-hybrid, începând din 2025. Cu alte cuvinte, motorizările clasice diesel și pe benzină, fără sisteme de hibridizare, ar urma să dispară peste numai 5 ani.

Votul final pentru noul standard Euro 7 este așteptat până la sfârșitul anului 2021 pentru a intra în vigoare în 2025. Mai multe țări europeane au anunțat deja că intenționează să interzică vânzarea de mașini cu motoare diesel și pe benzină: Norvegia (2025), Danemarca (2030), Marea Britanie (2030) sau Franța (2040).

Via Journal Auto, InCont

Comentarii (120)

  • " Europarlamentarii lucreaza deja la normele Euro7 "....aici este problema de fapt, politicieni care se cred specialisti. La vapoare si avioane cand incep ? Fanii electricelor sa nu se bucure prea tare, deja s-au gandit si la unele norme pentru electrice, sa vedeti taxe prin 2030.
    74 21
  • Clique
    Mai nou parlamentarii sunt și specialiști în industria auto, foarte interesant. Ei nu știu ce or să mănânce mâine și ei au deja planuri pentru 2035-2040.

    Dar câte capete luminate în parlamentul ăla european.
    Duduie de minți luminatep pe acolo, mai se râd de partea de Est că ar fi proși, ar trebuii să se uite mai des prin oglinzi
    Sunt curios ce părere or să aibă producătorii, cred că parlamentarii or să primească un mare F.U
    54 18
  • de acord cu dl parlamentar, dar, a uitat sa imi ofere o alternativa viabila si accesibila si si valabila tot din 2035.
    40 13
  • Catalin
    Asta-i o treaba foarte buna, de viitor, sa speram ca si preturile masinilor electice o sa fie mai accesibile si pentru noi, oamenii de rand. E mult totusi pana atunci, in 15 ani se pot intampla multe, sa ajungem noi sa traim pana atunci, ca nu mai esti azi sigur nici de ziua de maine ca o apuci, daramite sa ne facem griji de Euro 7 sau ca dispar masinile cu motor clasic, asta nici ca mai conteaza. Nu zic, e foarte bine ca alesii nostri au planuri care bat departe in viitor, foarte bine, felicitari pentru viziune, dar la nivel mic, de om obisnuit , este timp mult pana atunci. Poate mai vine o pandemie si ne curata masiv, poate mai vine o criza economica si ajungi sa fii multumit ca ai ce sa mananci, poate ajung si pe la noi turbanei explozivi si se detoneaza in piata publica de omoara cateva zeci-sute deodata, poate te calca de-alde Tartaurs pe trecerea de pietoni in oras, cand merge cu acceleratia blana cum se tot lauda pe-acia sau te omoara incet incet zilnic cu noxele ca are DPF-ul anulat, stiti povestea...doar ca exemple, cate nu se pot intampla pana atunci?? Daca Euro 7 asta va insemna, disparitia motorului cu ardere, foarte bine, sa fie primit. Oricum, omenirea merge inainte, evolutia merge inainte, tehnologiile avanseaza, ii ajunge si lui, motorului cu combustibil cat a existat printre noi, ca are deja binisor peste 100 ani, ne-a ajutat enorm, a fost o inventie de om de geniu la momentul respectiv si a transformat lumea, dar nu putem opri progresul, chiar daca poate nu va fi pentru oricine acest progres. Da, si eu mi-as dori sa imi pot permite la un moment viitor o electrica, dar daca progresul asta va insemna, sa nu imi permit o electrica, asa cum se intampla in prezent, asta e, nu va fi un capat de tara ca nu o sa mai pot fi proprietar de tabla umblatoare numita masina, omul gaseste mereu solutii pentru mobilitate, eu am incredere in mintile oamenilor de stiinta, ne-au ajutat de fiecare data pana acum, tot cei destepti si sclipitori vor ajuta omenirea sa mearga mai departe.
    27 57
  • Citez din articol : Standardul pentru dioxid de carbon va fi atât de dur, încât doar motoarele electrice îl vor trece"
    Eu voi completa citatul: Dar nu toate mașinile electrice vor trece!
    Va garantez de pe acum:
    1. Mașinile nu vor avea masa mai mare de 1,2T deci autonomia va fi 250km maxim. Stați liniștit deja exista tehnologie ca sa o încarci in 10min, timpul va scădea sub 5min
    2. Pneuri late de 245, 265 va rămâne in amintire. Va garantez ca cel mai lat nu va depășii 165
    3. Cauciuc natural amestecat cu sintetic si cu mult siliciu (industria aferenta baga mult CO2) va fi înlocuit cu latex de păpădie(este o ruda a păpădiei), tehnologia exista si este pentru €7. Consecința: Vitezele mașinilor nu vor depășii 120km/h (si nu din cauza bateriei)
    Citez din articol: Asociația franceză Fiev explică faptul că motoarele diesel și pe benzină nu vor fi interzise explicit.
    1. Corect dar vor fi taxe de poluare, am sa risc sa estimez: motor de 1l 115g/CO2 WLTP cam 1500€/an. DAR EXISTA o varianta si mai rea, preț la carburant la pompa in funcție de CO2. Băieții mai cugeta încă!
    2. Mașini SH interzise la vânzare
    Din nefericire nu este un moft al UE, este o necesitate ca sa se protejeze si sa continue sa existe.
    Pentru voturile negative:
    1. Electrica va avea prețul unei mașini pe benzina. O sa se spună autonomia. Ok, cat dintre voi baga mai mult de 100 lei carburant in mai mult de 80% din alimentari?
    2. Care va fi diferența in a merge bara la bara intre un diesel si o electrica?
    Va repet nu sunt fan electrice si diesel!
    15 48
  • Anonim
    Inca o dovada ca acesti pseudo specialisti ( doar sunt niste politruci nu este nici o diferenta fata de politicienii mioritici ) sunt total pe langa subiect. Este usor sa faci norme problema este aplicarea lor in viata reala . Reteaua care trebuie creata pentru incarcarea masinilor electrice si aicia nu vorbim de Romania am circulat mult in Europa de vest si aceasta retea este sublima dar lipseste cu desavarsire . Tarile nordice stau mai bine dar alea sunt state maruntele cu cei mai spalati pe creier oameni . Vreau sa vad Germania , Franta , Italia , Spania cu statii de incaracare la fiecare colt .Vreau sa vad pret de achizitie normal sub al unei termice sa ma faca sa-mi doresc ceva electric , durata reincarcarii de maxim 10-15 minute autonomia minima de 600 de km reali in toate conditiile iarna foarte frig vara foarte cald ....nu asa are 500 de km dar daca este frig mergi maxim 350 de km . Din pix este totul posibil si eu pot face norme . Noroc ca nu construiesc masini acesti penibili politicieni . Vina o purtam noi ca punem stampila pe astfel de specimene sa ne reprezinte in parlamentul european . Intr-o tara ca Romania unde media parcului auto este de 18 ani sincer nu vad totul electric nici in 2100 Se merge spre o noua spalare pe creier made in pandemie partea proasta cu oemnirea accepta . O ard cu viata, sanatatea si atuci omul fricos de viata lui pune botul .
    50 17
  • Hehe,stie partidu' de la Brucsel ce face pentru binili comun. Lesa avem deja si din ce in ce mai scurta,botnita de asemenea,doar biciul o sa se schimbe,din ala "traditional" in batul electric pe care il folosesc dresorii de lei la circ.PS. Cine crede ca electricele se vor ieftini in viitor sau ca va costa un mizilic sa le folosesti,se insala amarnic.
    44 21
  • Clasic
    Uite asa o barbă avea si uite asa si-o pieptana. Hai mai taie din ele
    8 33
  • Catalin
    Eu nu te atac deloc Tatraursule, tu te ataci vad. Am zis eu ceva gresit? Doar am reamintit o parte din ispravile pe care le faci tu, nu eu. Iar mentalitatea de iobag la tine o vad mereu, tu esti ala negativistu, trist si oprimat mereu si de aia vezi doar bice, bete, botnite si lese, eu imi traiesc viata relaxat si optimist, ma simt bine cu tot ce se intampla in jurul meu si ma adaptez, chiar daca unele sunt mai bune, altele mai putin bune. La noi la olteni acia ne place sa ne bucuram si sa profitam de oportunitati, sa ne distram la orice ocazie, indiferent de conditiile din lume. De asta nici nu prea suportam noi caractere de-alte Tatraurs, de bucurestean sau oricum ceva de pe langa Bucuresti-Baragan care nu vrea sa se civilizeze, oricum sunteti o minoritate pierduta voi acolo intre Teleorman si pana pe la Buzau-Calarasi, care vrea tot in taranisme sa traiasca, treaba voastra, dar din pacate influenta voastra rea ajunge si la capitala. Atentie, nu zic de toti bucurestenii/baraganistii, din care cunosc si am prieteni o gramada, majoritatea oameni de mare omenie, zic doar de voi, de minoritatea ta, a alora care ati ramas asa pe saracie, pe ciupeala dar tot desculti, suparati pe toate si pe viata, te cred si eu ca ti-e greu acolo la tine intre oameni umblati si cu alte mentalitati, nu de iobag ca tine. La fel, kudos pentru fratii mei ardeleni, moldoveni, munteni, banateni, secui si dobrogeni. Sarbatori fericite si nu lasati tipul Tatraursului sa va deprime vietile si sa va deznadajnuiasca cu tacticile lor negativiste si conspirationiste, sa ii lasam pe ei sa se convinga unul pe altul ca tot raul lumii vine de la Brucsel si sa-si tina pentru ei binili de la trump si bolsonaro si erdogan ca prea si-l doresc vad!!
    19 52
  • Edikkk
    Adaugaţi pe listă Japonia cu 2050 !!

    Din 2030 o să fie şi mai drastic în Japonia iar din 2050 nicio maşină pe benzină / motorină se vor putea vinde.

    Câteva observaţii pentru soborul de babe plângăcioase :

    1) maşinile termice oricât de bijuterii ale mecanicii, sunt efectiv intrumente ale morţii prin gazarea oamenilor dar şi a restului naturii, başca efectul de seră

    2) maşinile electrice sunt clar superioare celor termice la multe capitole azi, iar din 2023-2025 vor fi, în general, la absolut toate capitolele

    3) europarlamentararii nu sunt de-alde Dragnea de România sau alţii ca el...
    Au în spate cele mai amănunţite studii şi statistici, care le susţin deciziile

    4) pentru babele nesimţite care doresc diesel, vor putea cumpăra cele SH dar vor plăti pentru ceea ce distrug - natura şi sănătatea publică - prin taxe

    Bravo Uniunii Europene şi să reamintim neo comuniştilor iubitori de diesel că dacă România nu era în UE - eram efectiv JALE, SĂRĂCIE precum în Rep. Moldova, Ucraina, Serbia, Bosnia.
    22 56
  • @edikkSpuneai ca ai lipsit la orele de romana pentru ca ai iubit matematica si ca ai fost olimpic la matematica,in moalele capului meriti o culegere de Gheba si apoi inca una de Carbunaru,asta asa,"pentru babele nesimţite care doresc diesel".Pana si cartoful pe care ti-l iei de la magazin,il ai datorita unui motor in special diesel,sa vedem ce puneti voi in loc.
    @Cataline,Sarbatori fericite si tie!
    41 17
  • Părerea mea este ca dieselgate a fost fabricat pentru a se putea ajunge aici
    40 15
  • Și asta nu de ieri de azi... prima data aveau ce aveau cu diesel.., au continuat cu Otto... apoi sigur vor ajunge și la electric... când n-ai ce face...
    41 11
  • Catalin zice:


    Daca nici asta nu mai e spalare pe creier atunci nu mai stiu ce sa zic. Sa-ti spuna conducatorii alesi (sau nu?) ca nivelul tau de viata va scadea si tu sa nu te revolti, asta da mentalitate de sclav.
    Natalitatea scade in Europa (oare de ce? de fericiti ce sunt oamenii) si astia se preocupa de emisiile de CO2? Cu masuri din astea n-o sa rezolve ei nimic. Pentru ce sa faci copii? Pai sa ne inlocuiasca cu salbaticii care iau cu asalt granitele, ca aia o sa fie sclavi mai buni. Ha ha ha, ce iluzii! Se intreaba astia de ce cresc partidele "extremiste" gen AfD in Germania sau AUR in Romania. Pai oare alesii care conduc stiu ce probleme are talpa tarii? Si ce ii intereseaza sau ce nazuinte au? Tratarea cu dispret a oamenilor de rand, catalogati deseori stirbii, asistatii, pesedistii, gresit zic eu, va duce la cresterea partidelor sceptice si la slabirea sau chiar distrugerea UE. Un pas s-a facut deja cu Brexit-ul.
    49 7
  • andrei
    sincer, daca mi-ar placea cum se conduce o electrica, as aproba masura asta cu 2 maini. dar la cat de "moarte" sunt ma gandesc cu groaza sa conduc o din asta zi de zi. as prefera sa renunt de tot la condus. macar scutesc o groaza de bani.

    ca de obicei, fac legi si reguli toti cei necalificati.
    8 1
  • @Edick
    Iar ai exagerat cu trasul pe nas?
    37 10
  • am pus niste caractere de limbaj html si n-a aparut ce a zis Catalin (citatul). Scuze.
    Pun iarasi citatul intre ghilimele ca sa se inteleaga. Iata-l:

    "Da, si eu mi-as dori sa imi pot permite la un moment viitor o electrica, dar daca progresul asta va insemna, sa nu imi permit o electrica, asa cum se intampla in prezent, asta e, nu va fi un capat de tara ca nu o sa mai pot fi proprietar de tabla umblatoare numita masina,"
    33 6
  • Marian
    Eu nu inteleg de ce ii deranjeaza pe romani atat aceste norme. Ele nu se aplica in Romania, deci care e problema?
    Pentru fanii diesel eu nu vad decat un mare avantaj: toate jafurile diesel din tarile care trec la electrice vor putea fi cumparate la preturi foarte mici.
    Asa ca nu mai faceti spume pe aici, relax si asteptati jafurile diesel la reduceri.
    10 43
  • @Marian ... ar fi super
    30 11
  • @inexorabil
    Noțiunea de Corporație a apărut odată cu apariția breslelor in landurile nemțești si era o iobăgie mascata frumos, o manipulare ordinara ca sa apere pe latifundiarul veros de eventuala minte agera a unui mic întreprinzător.
    Pentru tine Corporația este eczema profunda a societății, total de acord, dar acest lucru exista si va exista de la Adam si Eva (trebuie sa existe cel puțin 2 parteneri ca sa se constituie un grup de interese) pana cand planeta va dispărea, indiferent de tipul de orânduire.
    Mă repet: ce nu-mi place la tine este ca tu consideri angajatul la o corporație problema fundamentala a societății si-ti permiți sa-l jignești, tu fiind de fapt la fel de corporatist
    Drepturi: in 2040 o sa mergi într-o electrica făcând spume, iar Corporația Mama se va amuza copios si in 2050 îți va mai lua si ultimele lucruri volanul si pedala (din 2040 va fi doar una)
    Cu vaccin sau fără, cu putina șansă putem încă sa ne scriem in 2050, ca sa vezi ca am dreptate
    10 14
  • Intrevazatorul
    Cred ca de la extragere,transport,prelucrare,livrare,distributie,,utilizare ,in special auto,si apoi domenii conexe(mecanici auto,si altii care nu imi vin in minte acum),deci cum spuneam,cred ca strangi ,pe tot globul,poate cel putin vreo 500 000 000 oameni.Pe unii o sa-i reconvertesti profesional,dar pentru ceilalti ce gasesti sa le dai de munca?
    6 1
  • Intrevazatorul
    Cred ca de la extragere,transport,prelucrare,livrare,distributie,,utilizare ,in special auto,si apoi domenii conexe(mecanici auto,si altii care nu imi vin in minte acum),deci cum spuneam,cred ca strangi ,pe tot globul,poate cel putin vreo 500 000 000 oameni.Pe unii o sa-i reconvertesti profesional,dar pentru ceilalti ce gasesti sa le dai de munca?
    0 0
  • Catalin
    inexorabil:
    Ei, dacă n-oi scoate voluntar tot/cât mai mult fum din eşapament în restul vieţii mele, să-mi ziceţi mie cuţu. Să se interzică circulaţia “dinozaurilor” pe drumurile publice; nicio pagubă – voi continua să “poluez” din curtea-mi proprie, dar în aşa fel de pervers, încât oricine s-ar uita din afară n-ar observa nori efectivi de fum.

    Bravo domle, esti un crestin roman adevarat, ca tine am si eu in familie cativa/cateva, adevarat zic, degeaba tooot pierdeti vremea sa mergeti pe la biserici, va dati mari evlaviosi si macaniti mereu despre religia ortodoxa la fiecare pas, cruci in autobuze, pupari de icoane pe unde apucati, dar adevarat va zic ca nu aveti nicio treaba cu crestinismul, cu religia crestina si asta va zice un ateu in sensul tehnic al religiei, dar care pretuieste normele crestine. Voi doar reusiti cu nesperat succes sa indepartati oamenii si tinerii de religie, biserici, dumezei etc. si asta nu e un lucru rau. Rau este ca ii indepartati pe oameni si de civismul si normele bune de trai in comunitate care reies din crestinism. Sa aflii de la mine ca un birocrat cu sufletul mort de la Bruxelles, asa cum fals crezi matale, are mai multa legatura cu ce a invatat Isus pe oameni acum 2000 ani decat ti-ai putea imagina, are mai multa bunatate si empatie fata de semenii din comunitatea lui, vecini, prieteni, necunoscuti decat voi, ortodoxatii, mult mult mai multa. Am observat ca voi, cu cat aveti mai multa credinta si pe dumnezeu la gura, cu atat in realitate in suflet nu le aveti de fapt si aveti doar rautate, ranchiune, lipsa de intelegere, respect, civism. La orice varsta e valabila treaba asta, cum zisai si mai sus, ca doar am in familie femei de 70+ ani mari bisericoase, mari patriot-nationaliste dar negre la inima, egoiste pana la Soare si inapoi si de o rautate greu de descris fata de oricine nu face sau nu crede ca ele. Blestema si dracuie non-stop si ar fi in stare sa-si omoare si vecinul pentru un fir de disputa, dar ele sunt patrioate domle, ele nu cumpara de la supermarket sa nu ajunga banii la straini, doar de la samsarii din piata ca e romani si ei saracii. Patrioate in sensul larg, dar romanii din imediata vecinatate nu se pun aici, ca ie vecini nenorociti da-i dreacu. Familiste traditionaliste in sensul larg, dar cei din familia lor nu se pun aici, ca ie asa si pe dincolo da-i dreacu. Crestin-ortodoxe in sensul larg, dar apropiatii lor tot crestini nu se pun aici, da-i dreacu. Teoria ca teoria, dar practica ne omoara draga domnule inexorabil, esti bine incadrat vezi intre doamnele de care pomenii mai inainte, ai o companie de zile mari. Daca esti singur cumva imi zici, poate te si ajut sa-si gasesti jumatatea mai stii...
    14 31
  • Edikkk
    Dle inex - sau să zic Daniel Kupar


    1) când apăsaţi pedala de acceleraţie POLUAŢI TOATĂ ATMOSFERA nu doar în curte la dvs.

    2) îmi este greu să cred că staţi cu maşina în curtea proprie şi nu mergeţi şi pe străzi

    3) singura modalitate să faceţi poluarea doar la dvs, este să fiţi cu maşina termică în garajul propriu cu uşa închisă
    DAR AVETI GRIJĂ - PERICOL DE MOARTE
    şi oricum maşina aşa în garaj pornită, mănâncă oxigenul în câteva zeci de minute, maxim ore.

    După care trebuie oxigen, să deschideţi uşa la garaj.

    Oxigen care nu este al dvs, nu l-aţi produs dvs.

    FINAL : cu comentariul dvs demonstraţi că sunteţi nesimţit indubitabil
    Apoi, nu îmi jigniţi mama, că nici eu nu am jignit-o pe a dvs (şi nu o voi face niciodată)

    Ok?
    18 30
  • Catalin
    Ionele, daca tot citasi din mine, macar nu scoate doar bucatele din ce zisai eu doar ca sa te ajute pe tine la logica ta. Se pare ca nu prea intelesasi ce vrusai sa zic, poate si din cauza lipsurilor materiale suferite prin trecutul recent al Romaniei, care te-au facut sa crezi ca daca nu ai (detii) ceva in proprietate, gata o duci prost si ai nivel de viata prost. Sunt multi marcati pe-acia pe la noi pe vecie de sindromul asta al ne-averii. Hai sa fiu mai clar, ca vad ca te infierbantasi cam degeaba: deci nu e vorba de nici o spalare de creieri sau scadere anuntata a nivelului de trai. Ideea e ca detinerea in proprietate a unei masini, electrice sau neelectrice, nu inseamna si nici nu garanteaza un trai mai bun, daca exista alternative cu care sa-ti rezolvi nevoile. Azi o masina, te poate ajuta daca stai in suburbii, la tara, sau esti mai izolat si nu ai cu ce sa te deplasezi sau sa-ti cari chestiile, dar te poate si incurca, daca ai deja alternative de mobilitate. Pentru orase, mici-mari-mijlocii, masina e mai mult un moft. Tanarul sub 30-35 din vest adevarat ca nu se prea mai da in vant dupa masini, nu sunt doar vorbe goale la care noi ramanem perplecsi. Pentru ce sa fie proprietar de masina, daca transportul public e atat de bun si eficient incat ajunge peste tot cu el si i se livreaza de curier la usa casei tot ce are nevoie, de la mancare la toale, la frigidere si scule de gradinarit? Painea local de la brutarie, prajiturile local de la cofetarie, carnea local de la carmangerie. Restaurante si cafenele peste tot. Taxi si de-alde uber bolt etc peste tot. In concediu cu trenul si avionul. La nevoie rent-a-car si nu te doare capul, fara griji fara stres. Pentru ce masina deci? Sa plateasca asigurari, parcari peste tot, impozite, intretinere si revizii, taxe de autostrazi? Si acolo toate astea costa gras-gras, nu ca la noi, toate la minim. Adevarat ca si primesti de ce platesti, dar de multe ori iesi mai avantajos si ca bani si ca griji daca nu ai masina si esti mai liber, in ciuda ideii ca masina iti da libertate. Fals, nu iti da, te leaga si te consuma. Ai masina, ai necaz, n-ai masina ti-e necaz (doar daca esti fraier, adaug eu la zicala). Eu am zis ca mi-as dori in viitor sa imi pot permite o electrica, pentru simplul motiv ca imi plac masinile ca obiecte in sine, asa cum atunci cand eram coinac imi placeau masinutele de jucarie. Un moft, da, sincer zic. La o electica tot sper pentru ca eu cred ca te leaga si te consuma mai putin decat o masina clasica, viata e mai usoara cu o masina electrica. Dar in viata reala, daca nu se va putea din cauza banilor sa am o electrica si imi rezolv nevoile altfel, foarte bine, nici o suparare, nicio tristete, nicio ciuda, gasim solutii la orice, ne bucuram de fiecare clipa, oricare ar fi imprejurarile si timpurile. Am deviat mult de la subiect, stiu, scuzati pentru aratura.
    13 31
  • Andrei
    @Catalin (si/sau Marian).Fara nicio urma de ironie,cu tristete iti spun,oamenii ca tine nu merita sa fie liberi,nu merita sa li se arate calea,merita doar lanturi .Ca om care a trait in ultimii 25 de ani mai mult in Europa de V,nu inteleg de ce te superi atat cand cineva se ia de politrucii de la Bruxelles,de ce iubesti UE atat?Chiar nu observi spre ce ne indreptam?
    7 1
  • Speram ca aici pe AM sa gasesc o groaza de hetero sapiensi iubitori de masini,de motoare,de sportul cu motor,mirosul benzinei arse,al sunetului unui v8,al cuplului mare pe care il dezvolta un diesel,fluieratul turbinei(ah,camioanele Tatra si turbinele lor fluieratoare),acceleratii de racheta si viteze de avion...In schimb,inca o data,pe un site cu si despre masini,dau de bipezi bovini care vorbesc doar de interzisul lor sau de rasnite cu motoare de aspirator,de micsorarea motoarelor pana ajung niste petarde cu cilindreea cat cutia de lapte,de oameni care iti bat obrazul daca ai zis ca ai mai calcat acceleratia din cand in cand. Inca o data,pe un site auto,ba,nu,de modeling,calatorii,afaceri,bucatarie vegana,pisicute si catei. Pasonati auto...
    31 13
  • LUCCI LUCIANO
    Tancuri electrice ....nu? Vapoarele ? A-VI-OA-NE-LEEEE!?!?!?!??!
    28 6
  • Edikkk
    Dle Tatra Urs ştiţi că plăcerea de a conduce autoturisme, maşini nu stă în sistemul de propulsie !!

    Libertatea de a te duce, plimba o maşină, eventual vara cu trapa deschisă, plăcerea de a vedea copacii de pe marginea drumului când mergi un drum de munte, sau luminile clădirilor când te plimbi noaptea prin oraş ...


    Nu trebuie să fie V8 gazos, poate fi şi o full electrică.

    De exemplu Audi e-tron are şi zgomote, şi poţi să alegi ce serie vrei de zgomote de motor... V8, navă spaţială, etc

    Toţi marii youtuberi care au probat Audi e-tron au fost impresionaţi şi efectiv s-au distrat conducând această maşină, care demonstrează clar... nu trebuie să fie obligatoriu termică ca să îţi dea plăcerea de a conduce.

    Nu trebuie să fie termică, să calci pe cadavre (sănătatea altora şi chiar şi a ta) ca să te distrezi conducând.
    13 22
  • inexorabil
    Pretene (Cătălin), toată poliloghia ta constituie un biet castel de nisip…Îl poate risipi (şi încă lesne) un singur verset: “Să nu vă potriviţi cu acest veac, ci să vă schimbaţi prin înnoirea minţii, ca să deosebiţi care este voia lui Dumnezeu, ce este bun şi plăcut şi desăvârşit” (Romani 12:2).

    Eh, mereu mă ciocnesc de acelaşi stereotip al “toleranţei”, adică al “bunătăţii” împletite cu serviabilitatea oarbă faţă de “semeni”. Domnule C, nici nu-ţi dai seama că bolşevismul EMOL-dirijat a impus o asemenea abordare perfect insidioasă biruitoarei în duh de secole Biserici, sforarii “iluminaţi” dorind prioritar metamorfoza nefirească şi nefericită a luptei mistice pentru mântuire în Eveniment Social accesibil maselor de fel şi chip (dar nu al lui Hristos), scop pe care îl îmbrăţişează cu aceeaşi ardoare intelectualii de calibru din prezent, recte cei robiţi “democraţiei liberale” (care recomandă, fără menajamente, ca Tainele veşniciei să devină laxe, iar viaţa de rit a Bisericii pur şi simplu să se “adapteze vremurilor în schimbare, pulsului novator, punctului omega, Zodiei Vărsătorului”, adică sclaviei satanice globale şi camuflate…).

    De fapt, dacă I-ai fi adresat acest rechizitoriu Însuşi Dumnezeului întrupat, neîndoielnic că ţi-ar fi tăiat-o din rădăcină, precum rătăcitului conjunctural-momentan Petru: “Mergi înapoia Mea, satano! Sminteală Îmi eşti, că nu cugeţi cele ale lui Dumnezeu, ci cele ale oamenilor” (Matei 16:23).

    Pesemne n-ai citit cu luare aminte, până în profunzimea insondabilă, o analiză mai mult decât realistă – cutremurătoare, dar care reflectă fidel genul de idei (pur) umaniste şi amăgitoare pe care le consideri “creştine” :

    https://romanortodox.info/globalizarea-ecumenista-si-imparatia-lui-antihrist-biserica-apostata-mireasa-lui-antihrist/

    N-am vrut să ating musai această temă, dar se pare (ce mai…este sigur!) că se comit nişte confuzii grave pe aici, precum creştinism = …socialism. Că doar auziserăm noi pe vremuri: “Socialismul se construieşte cu poporul şi pentru popor” (“axiomă” scăpată de nea Ceaşcă taman la ultima lui adunare populară).

    Ah, tactica cu pricina ne este arhicunoscută: preiei nişte cazuri izolate (despre babele ciufute) şi le pretinzi subtil ca fiind “realitate generalizată”. Tot astfel mulţi creştini formali (precum domnul C) au pus Inchiziţia pe seama Ortodoxiei, acreditând principiul originii comune, adică vizând credulitatea incurabilă a neavizaţilor.

    În final, voi evoca/invoca dialogul scânteietor dintre Vadim şi Funar, în care trădătorul din urmă a găsit de cuviinţă să mizeze pe escrocheria sentimentală: “De ce nu vă iubiţi aproapele, domnule Vadim?”. Riposta a fost însă pe măsură: “Tu nu eşti aproapele meu, Funar! Eşti doar un şarpe pe care l-am crescut la sân şi pe care îl voi strivi cu călcâiul” (n-a mai apucat, din păcate). In extenso, aceşti şerpi (auto)înfăşuraţi cu grijă în blană de iepure şi care mor continuu de “binele” nostru (nemulţumindu-se însă doar să ni-l teoretizeze, ci caută febril să ni-l aplice neapărat, mort-copt, volens-nolens, taman în dauna intangibilei…libertăţi) s-au înmulţit teribil în ziua de astăzi…Noi însă am fost şi întăriţi în credinţă, şi avertizaţi întru conştiinţă: “Iubiţilor, nu daţi crezare oricărui duh, ci cercaţi duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulţi prooroci mincinoşi au ieşit în lume” (1-Ioan 4:1).

    “Empatia” reprezintă un termen la fel de abuzat ca “frustrarea”. Care cum nu-i convine ceva în privinţa ta, gata, pronunţă verdictul pe loc: eşti lipsit de empatie. De altfel, sună “cool” astăzi să uzezi de neologisme “cu schepsis”. Fac abstracţie de faptul curios (şi deja banalizat) că empatia este confundată cu…telepatia. În sens mai obişnuit, cu compatibilitatea (festivist) emoţională. La mare preţ prin laboratoarele oculte ale “reconfigurării” (să nu uităm: cu efect lacrimogen, în spirit de telenovelă) planetei. Mai sus am asistat cu toţii la o mostră elocventă…

    Aaa, să mă refer şi la maşini?! A, da, că doar suntem pe un site auto (chiar mi-e dor de Fănel). Credeţi că ar mai avea rost?...Ce vă spusesem odinioară? Ne-am trezit în plin “The War of the Worlds”, în care nu speraţi să ne limităm la inofensiva şi politicoasa polemică. Nici vorbă, dragilor!!! Până va hotărî Mântuitorul “Oile la dreapta, caprele la stânga”, ne vom împunge în devălmăşie şi cu încrâncenare, de nu va rămâne celulă întreagă. Eh, în mod deloc surprinzător, apologeţii “omeniei” nu se vor reinventa ca…”făcători de pace”.

    PS. Tulburikkk, nu te mai agita: ai semănat vânt, culegi furtună! Şi ai ajuns eminamente grotesc tot pedalând pe enormitatea cu “poluarea ucigaşă”. O şansă tot s-ar mai înfiripa pentru persoana ta: să mă laşi pe mine să te lecuiesc. Nu prea ţi-ar plăcea metodele mele, dar fii optimist – ar merita!

    PPS. Pentru că eşti un idealist, dragă Tatra! Indiscutabil, unul cu putere de balsam sufletesc. Totuşi, vremile (apud Mister Kiro) pledează pentru…garda complet jos – şi în cazul celor “buni”, şi în cazul celor “răi”. Cu alte cuvinte, te supui regulilor jocului sau explorezi alte zări; n-ai de ales, după cum vezi. În fond, nimeni nu visează la acest cadru invariabil sălbatic, dar poate că prea puţini realizează esenţialul şi anume: iadul s-a golit! – Apocalipsa 12:9,12.
    30 11
  • Amin!
    PS Iadul s-a golit! – Apocalipsa 12:9,12. Greșit si-a mutat doar locația si va aleargă acum sa va vaccineze
    4 8
  • spectatorul
    S-a mai născut un filozof aici (pe lângă Tirta urs și Indexirabil) și anume Cătălin file din poveste. Hai atacati-ma, ca la subiect oricum nu comentați niciodata..
    0 0
  • inexorabil
    I-am rămas dator cu un răspuns lui @xxx. Pe care îl asigur că eu valorez Capitalul, nu Supracapitalul! Adică IMM-urile, nu corporaţiile.

    Terifiant este faptul că tendinţa nu ne înşală intuiţia: Supracapitalul şi Statul se vor contopi…Viitoarea “creaţie” va coincide cu paroxismul gândirii socialiste. Iar soarta stilului tradiţional de a face politică va fi pecetluită: politicianului “de vocaţie/de meserie” i s-a rezervat eliminarea necruţătoare şi ireversibilă de pe scena socială (ca motiv sau ca argument – oricum, şchioape rău – Propaganda va merge pe arhibătătorita cale a incriminării acestuia pentru “incompetenţă”, “corupţie” şi “minciună patologică”), ca să fie (auto)plantat, în schimb, “asul” Finanţei (Oculte), cel care va pretinde “predestinarea” de a conduce d.p.d.v. politic, juridic şi legislativ, implicit cu impact economic şi nu de oricare, ci covârşitor (se subînţelege că logica electorală, echivalentă cu chintesenţa democraţiei inechivoce, va sucomba pe tot Globul…deja se arată semne învederate în acest sens). În atare condiţii, obsesia Statului-Corporaţie de a controla în mod permanent şi sufocant (desigur, graţie consacratelor metode/mijloace securistice – scenariu fidel profeţiilor huxley-orwelliene) prostimea planetară (care va fi înghesuită profesional şi integral în uzinele hiperstandardizate ale schemei oficiale, recte în oraşele-mall-uri de tip Total Recall) se va solda cu veritabile drame…

    Trag nădejde să nu “prindem” noi acel timp caracterizat de normalizarea absolută a anomaliei invariabile, dar…cum o vrea Cel de Sus.
    27 8
  • Abidabate Stamate Brancoveanu
    Ce frumos este ! Nu ca m-ar bucura in proportie de 100% treaba asta, dar in proportie de 90% DA. Pana una alta Ceausescu si epoca lui isi arata coltii prin alte mijloace, mai "democratice ". Curand omul de rand va fi obligat sa renunte singur la achizitia unei masini "straine" noi. Doar ca de data asta biciul a fost inlocuit cu pixul. De ce sa le interzicem oamenilor cumpararea cand putem sa ii fortam sa nu o mai faca chiar ei. Asa-i Grecule ? Vezi ca SH-urile vor primi si ele aceeasi portie de "intelepciune" din partea dictatorilor lumii, pardon democratilor am vrut sa zic, vei renunta singur prin noi taxe impuse ( a se vedea taxa oxigen de la care au scapat multi dintre bucuresteni, pt o scurta perioada, am asa mici dubii ) . De fapt Satan cel din biblie este arhitectul celor bogati. Am dreptate @inexorabil ? Iti dau tie cuvantul....multumesc !
    28 7
  • Abidabate Stamate Brancoveanu
    PS : Era sa uit : daca o gasca de politruci au inceput sa manifeste inteligenta mai mare in domeniul auto decat inginerii abilitati din cadrul departamentelor de dezvoltare si cercetare ale companiilor auto, a luat-o razna rau lumea asta.
    30 4
  • @inexorabil
    IMM-ul este supapa de refulare a Corporației, de fapt ei au inventat conceptul, având necesitatea sa joace la doua capete.
    Capitulul (si nu vorbesc numai de bani si aur, depindem de resursele de apa, aer, sol, minerale, productivitatea muncii care la rândul ei depinde in mod direct de dezvoltarea umana... ) acestei planete este constant chiar daca unii tipăresc bani fără acoperire si impun acțiuni fără logica (vezi ce a făcut „legalismul” împăratului chinez Chu, nici astăzi nu au scăpat de acest sindrom, vezi acțiunile militare ale lui Gingis Han care a schimbat fără logica demografia Asiei la acea perioada... pana la al doilea atac asupra Irakului)
    Din păcate este in continua mișcare de la unii către alții, din motive lesne de înțeles, ceea ce ne creează probleme. Mișcarea acestui Capital depinde de interesul Corporației. Politicianul este păpușa manevrata de căpetenia Corporației dar atenție doar in folosul Corporației
    Mai rău Capitalul acestei planete va rămâne constant chiar si atunci cand noi vom fi 30 miliarde si Pământul nu va mai putea sa ne suporte.
    Sa revin la subiect: Este normal ca, CORPORATIA UE sa-si impună propriile reguli astfel încât sa-si conserve CAPITALUL, ca sa existe. Una din reguli va fi mașina electrica, ce mare paguba in ciuperci ca dispare benzinara si diesel atunci cand in UE vom fi 5 miliarde in loc de 400mil. Mai contează!
    Îți garantez ca de la Marea Revoluție Industriala Pământul nu mai este același. Acum 3 zile firma unde lucrez a fost alertata ca senzorii care măsurau calitatea aerului într-o tara nordica dau valori eronate, din păcate măsurau corect si pe o raza de 100km este practic numai pădure.
    3 5
  • @inexorabil
    Nu GLUMESC este înfiorător ce capacitate avem sa ne autodistrugem!
    Si ca sa închei, nu electrica in forma actuala va fi soluția pentru CO2, va câștiga un pic de timp
    5 5
  • inexorabil
    @xxx, micul întreprinzător îşi trage rădăcinile din miticul…Abel. Este adevărat că, tot în vremuri imemoriale, a pus piatra de temelie conceptuală marele întreprinzător, simbolizat de patriarhul Avraam, dar, totodată, acesta se confunda cu responsabilul direct în faţa Atotîntreprinzătorului pentru vieţile subordonaţilor săi. Astăzi însă tot mai mulţi semeni au alunecat în capcana oribilă (întinsă primordial de propriul lor cuget!!!) de a-şi închipui în mod reflex că polurile de Putere de genul Departamentului de Stat al SUA şi Comisiei Europene efectiv nu pot dormi de grija lor măruntă, pe toate planurile de conexiune politico-economico-culturală. Dar mai ales sunt ferm convinşi că acei preaputernici sunt drepţi ca lumânarea (fără nicio curbă, fără nicio fisură) în privinţa portretului moral…Să nu râdem de o asemenea naivitate tipică preşcolarilor (deşi nici aceştia nu mai “pun botul” la orişice), fiindcă Propaganda a lucrat intensiv în aceşti ani de “progres” – de fapt, adevăratul şi cel mai palpabil progres se poate constata într-un singur sens: cel al îmbogăţirii/perfecţionării bagajului/arsenalului manipulării cu impact public, în masă…La noi cel puţin, uneltele “specializate” (în logoree nesusţinută niciodată de fapte sau de dovezi, precum se întâmplă cu presa reală, de investigaţie, de talia GIP sau Luju, ci doar de “charisma” protagoniştilor, recte a “liderilor de opinie”…autoproclamaţi) ne sunt deja încetăţenite: GDS, APD, CTP şi alţi mercenari inveteraţi…

    În orice caz, vă prezint o mai veche perspectivă, de factură cinematografică, dar care ne ajută – în mod consistent chiar – să ne săltăm nivelul de înţelegere a etosului Decizionalului nevăzut (tocmai de aceea suveran şi aparent imbatabil!), fiindcă învăţămintele de rigoare abordează tocmai “nebuloasa” viitorului apropiat:

    https://www.youtube.com/watch?v=I6axobDzIBw
    23 5
  • Mai edik apropo de distratul cu e tron... când un bărbat când se distrează și o noapte nu înseamnă ca apoi o ia definitiv
    25 4
  • @“ Speram ca aici pe AM sa gasesc o groaza de hetero sapiensi iubitori de masini,de motoare,de sportul cu motor,mirosul benzinei arse,al sunetului unui v8,al cuplului mare pe care il dezvolta un diesel,fluieratul turbinei(ah,camioanele Tatra si turbinele lor fluieratoare),acceleratii de racheta si viteze de avion...In schimb,inca o data,pe un site cu si despre masini,dau de bipezi bovini care vorbesc doar de interzisul lor sau de rasnite cu motoare de aspirator“...
    Aprop de asta când cei de sex bărbătesc nicidecum bărbații sunt pasionați de epilat, pensat, purtat pantaloni mulați cu gleznele la vedere... ce pretenții sa ai când bărbatul nu mai e bărbat...
    27 5
  • Comentariul precedent este pentru Tatraurs
    19 3
  • Edikkk
    Dle dCi - ca să fii bărbat adevărat - trebuie să faci o casă, un copil şi să plantezi un pom.

    Deci ca să fii bărbat, în traducere, îţi trebuie sânge în instalaţie să :
    1) ai grijă de familia ta, soţie şi copii, dacă eşti căsătorit, apoi de părinţii tăi
    2) după să ai grijă de fraţii, surorile tale şi de cumnaţii tăi ca la fraţii tăi
    3) să nu furi, să munceşti onest
    4) să ai grijă de natură, să plantezi copaci oe terenul casei, sau pe terenul din jurul blocului sau voluntar la plantat copaci pentru viitoarele păduri
    Să îţi cumperi, DOAR DUPĂ POSIBILITĂȚI, maşini care poluează mai puţin şi deci laşi o planetă copiilor copiilor tăi.

    Înţelegi?

    Un bărbat adevărat nu apreciază un V8 care aduce noxe (mori în garaj, pentru cei cu IQ mic) şi care are şi altceva mic.... Un bărbat adevărat face ceea ce trebuie pentru binele celor care îi iubeşte în primul rând, indiferent de sacrificiu !

    Asta e un bărbat adevărat.
    De aceea iubitorilor de diesel, benzinare termice, le zic babe.
    Pentru că în nici un caz nu sunt bărbaţi.

    Ok?
    10 20
  • Edikkk
    În extremis

    Un bărbat (cu părul lung prins în coc) care se duce la sală şi rămâne sănătos pentru familia lui
    este mai bărbat de cel care fumează nonşalant ţigări aşa ca cowboy-ul Marlboro.

    Înţelegi?

    Şi industria veche auto umblă cu aceleaşi minciuni precum industria țigărilor, că ţigările nu fac rău la sănătate... şi când colo... mari producătoare de boli şi unele foarte grave.
    Aşa şi cu maşinile termice.
    Că sunt verzi, albastre şi când colo umblau cu maimuţa.

    Mda.
    8 20
  • @dCi
    Lângă acest articol avem următorul articol:
    Tesla rămâne lider în segmentul bateriilor pentru mașini electrice: cele mai mici costuri și cea mai bună tehnologie, dar Volkswagen vine puternic din urmă
    El se termina cu următoarea propoziție: Investițiile de peste 33 de miliarde de euro pe parcursul următorilor 5 ani sunt de neegalat"
    Am următoarele întrebări pentru tine
    1. Ce nu-ti este clar?
    2. Care este diferența pentru tine într-o investiție de 33 de miliarde in mașini cu motoare termice in loc de mașini electrice?
    2 5
  • Si de cumnati trebuie sa ai grija ? :). Edikk, ai grija de tine, ai nevoie.
    29 3
  • Edikkk
    Da, dle Grc eu consider toţi cumnaţii mei ca fraţii mei şi toate cumnatele mele ca surorile mele.

    Şi, sincer sunt norocos, că sunt uşor pentru că cumnaţii mei sunt extraordinari, bărbaţi adevăraţi care sunt extrem de familişti.
    3 25
  • pentru:
    Catalin
    la 28.12.2020, 21:06

    esti foarte tare. Reusesti sa-mi dai dreptate in ceea ce priveste spalarea pe creier. Acum o bagi si pe aia ca nu conteaza proprietatea. Oau, ce teza neomarxista! Pai spalatzel pe creieras ce esti, proprietatea sta la baza societatii capitaliste, ea iti ofera stabilitate, linista si e resursa care te ajuta sa nu depinzi de altii in vremuri grele. E telul si reprezinta motivatia care te face sa muncesti mai mult sau sa fii mai creativ, reprezinta speranta si multumirea ca lasi ceva in urma ta. Reprezinta independenta si libertatea in ultima instanta. Iata ceva ce unii vor sa desfiinteze. Incep cu masinile care iti dau mobilitate si iti asigura libertatea de a te deplasa fara ajutor din afara. Apoi vor continua cu altceva, cu ce? Cu locuinta? Cu femeia? Ca in Manifestul Comunist. Dar te iau cu lucruri prea grele pentru tine. Totusi sa faci apologia transportului in comun aici pe site-ul asta mi se pare obscen de-a dreptul. In primul rand nu exista comparate intre automobilul personal si transportul in comun. Cred ca oricine realizeaza ca automobilul personal reprezinta un progres si un salt calitativ evident in viata fiecaruia. Ori tu vii aici si incerci sa ne convingi ca e invers. Pe ce te bazezi? De cand e scaunul meu de piele mai incomod decat scaunul de plastic soios din autobuz (metrou, tramvai, tren etc.)? Ma racoreste vara, ma incalzeste iarna, ba chiar in face si masaj. E curat, e moale, miroase frumos si e plasat intr-o ambianta placuta, langa mine calatoreste doar cine vreau eu. Ma tin de volan care e curat (il ating numai eu), incalzit iarna, ascult muzica pe care o vreau eu la volumul pe care il vreau eu. In fine, imi petrec timpul in mod placut si in siguranta. Ceea ce nu se poate spune de transportul in comun din orice tara ar fi el. Ce imi propui tu? Un autobuz (metrou, tramvai, tren etc.) plin de oameni, multi dintre ei certati cu igiena, aglomeratie, scaune, bare de sustinere cleioase, un spatiu nespalat si necuratat de cand a parasit banda de asamblare, hoti de buzunare, mirosuri, galagie, neamuri proaste. Si nu zic de un troleibus din Berceni ci de un tramvai din Hamburg sau Paris. Sa stii ca nu e mare diferenta. Un autobuz pe care il iei de la mama dracu si te lasa la mama dracu. Ca sa ajungi unde trebuie mai mergi si pe jos o groaza, fie vara prin praf fie iarna prin zloata. Asta ti se pare tie ok sau progres? Mie nu. Mai spui ca automobilul e necaz. De ce? Ai avut doar junghiuri la viata ta? Munceste mai mult si ia-ti o masina noua buna. Si o sa vezi ca o sa fii in avantaj. Transportul in comun e pentru saraci si nu va inlocui nicodata avantajele masinii personale pentru ca masina personala te duce de unde vrei pana unde vrei fara sa fie nevoie sa schimbi mai multe mijloace de trensport, are orarul pe care il vrei tu, nu care e hotarat de firma transportatoare, conditiile de transport sunt mai bune si pana la urma vei constata castigul de timp si de multe ori si de bani. In orice caz timpul bate banii si timpul pe care tu il castigi e al tau si face toti banii din lume.
    De cand am luat carnetul de conducere la 18 ani nu m-am mai suit intr-un mijloc de transport in comun si nici nu voi mai face asta niciodata. Si sunt multumit de alegerea facuta. Aaa da, sa nu mint, m-am mai suit in Jungfraubahn in Grindelwald unde am ajuns cu masina, mai ieftin decat cu trenul. Si mai zbor des cu avionul care e si el un mijloc de transport in comun, dar mai spalatel. Sper ca n-ai ceva si impotriva avioanelor?
    28 5
  • Edikkk
    Toţi ţinem la maşinile noastre, nu e rău...

    Dar când avem televizoare LED, OLED, LCD care sunt aşa mari şi le poţi agaţa de pereţi
    de ce să mai cumpăram televizoare cu tub, mari, foarte grele, consumă mult, ocupă mult spaţiu în cameră...

    Aşa şi cu maşinile termice vs electrice.

    Când o să ne permitem, clar trecem la maşinile electrice... poate nu OLED HDR 4K dar măcar LCD :)

    Nu?
    8 26
  • Ionuț
    Ideea principală este că nu trebuie să aibă fiecare om mașină lui. Așa se va reduce poluarea.
    0 0
  • 120418478
    @urs:
    intervin sa te lamuresc: oamenii iti bat obrazul nu pentru ca mai calci uneori acceleratia, ci pentru caracterul tau, sau lipsa lui, mai bine zis. conteaza unde si cum o calci si ca pui in pericol oameni nevinovati cu actiunile tale iresponsabile.

    cativa, mai inainte, au amintit despre civism si progres, tot pasionati auto si ei, tind sa cred. daca ai fi avut mai mult de 13 ani ca dezvoltare mentala, tot ai fi smuls ceva.

    tu dovedesti insa ca ai ramas blocat la stadiul imberb de acceleratii de racheta si viteze de avion.

    din pacate ai obtinut cum-necum permisul si ce visezi noaptea aplici ziua pe drumurile publice cu rabla ta carpita si asta nu este deloc ok. se apropie momentul cand ti se va infunda, iti garantez, eu sper doar sa fie fara victime nevinovate. pana atunci, vestea buna pentru tine este ca s-a anuntat ieri ca punctul de amenda ramane in cele din urma plafonat la nivelul actual.
    8 27
  • 73846848
    Ma scuzati dar iar am un moment in care ma simt confuz si vorbesc aiurea,ma reintorc in salon sa imi iau medicatia si sa ma calmez.
    4 0
  • 42846129
    @urs
    spre deosebire de tine, eu respect regulile rutiere, asa ca dorinta ta nu cred ca se va materializa prea curand.

    inca o data, te felicit pentru uimitoarele jonglerii cu manute rosii si verzi...e placerea ta, nu ma bag
    4 21
  • @cifre ca pe urechea vitei de la abator. Cine zicea ca iti doresc sa ti se infunde la volan? Poti aluneca pw sapun in baie :))). Nu stiu despre ce vorbesti cu manutele rosii,probabil paranoia pe care o tot arati in scris,nu e vina mea ca atunci cand te semnezi cu "Catalin" oamenii te inrosesc cu palmele cand citesc ce aberatii scrijelesti pe aici.Ti-am zis sa iti vezi de treaba,tu nu,ri s-a pus pata pe mine,saritule de pe fix.
    17 5
  • @xxx mai exact ce nu mie clar?... specifica te rog ora și data comentariului
    18 4
  • 4862389521
    @urs:
    stii bine despre ce vorbesc cu manutele, nu fa pe prostul mai mult decat esti in starea ta naturala.

    nu toata lumea e ca tine, sa-si dea singur manute, sa para mai multi, sa aiba conturi si nume diferite.

    si apropo, un barbat adevarat, ca vad te te obsedeaza subiectul barbatiei, nu isi da manute singur, dar ti-am zis, daca ai tu placeri cu manutele...enjoy yourself. din partea mea poti sa faci si bataturi in palme, nu ma intereseaza.

    mai intelept ar fi sa asculti ce zice @edikkk ca si el te invata de bine, daca de mine nu vrei sa asculti: fa-ti o casa, fa-ti o familie, planteaza un pom, asuma-ti lucruri si fii responsabil, aia inseamna sa fii barbat. si educa-te omule, in primul rand, de acolo pornesc toate, de la lipsa educatiei.

    imi racesc gura de pomana cu tine...sunt convins
    7 22
  • Babaiatule,estindus cu pluta,estibparanoic? Ce manute visezi,omule?:))) trecand peste faptul ca atunci cand vrei sa mananci maro nu te loghezi,chiar crezi ca stau sa caut anonimi si la ii votez? Sunt singurul cititor de pe AM,Cataline,Mariane?
    19 5
  • @Catalin
    sau 86484338,Vianu nu e mort,Vianu se transform,ma rog,isi schimba doar numele,caracterul ramane acelasi.
    5 0
  • Mecanicu'
    Pana cand nu se va stabili exact data de la care nu vor mai avea voie sa iasa pe strada fosilele, producatorii auto nu se vor putea concentra pe dezvoltarea masinilor electrice.

    Vor fi in continuare atrasi de vanzarea de fosile.

    Vezi producatori gen Toyota si VW, care vor mai degraba sa faca de ras masina electrica decat sa o dezvolte si sa o promoveze.

    O data limita, de care sa stie toata lumea, ca nu se mai vand fosile, este cea mai buna decizie care s-ar putea lua in momentul de fata!
    5 23
  • Electricu'
    masina electrica nu poate fi facuta de ras mai mult decat se face ea singura.
    Adica timp de incarcare baterie cu orele, autonomie de rahat, un dezastru ecologic la reciclare si totul la un pret extrem de piperat. Daca nici asta nu e o carte de vizita de toata jena atunci nu mai stiu ce sa zic. Si pentru ce sa faci sacrificiul asta? Ziceti-mi si mie.
    In orice caz, peste 14 ani cu un an inainte sa se interzica vanzarea ICE-urilor o sa-mi iau cel mai tare si mare Diesel de pe piata sa-l mai tiu asa inca 15 ani sa moara progresistii de ciuda. Sa vedeti ce fete faceau biciclozaurii prin Amsterdam cand le trageam niste fumuri la semafor in demaraj. Nu inteleg de ce, nu mi-am dat jos filtrul de particule. Ma amuz teribil cu Audi-ul meu TDI cand dau ture pe la hipsterei. Sarmanii, sa-i vedeti cand ploua...
    27 6
  • inexorabil
    Cumva sunt singurul care anticipează că “The War of the Worlds” va părăsi, la un moment dat, “spaţiul” online?...Da, se va “muta” fix pe stradă, fiindcă tot mai multe voci vor cere în mod expres, fără menajamente, exterminarea propriu-zisă a “recalcitranţilor” la adresa Minunatei Lumi Noi, iar demonizaţii eco-panteişti nu vor constituie o excepţie în corul solicitanţilor setoşi de sânge “vinovat”. Atâta doar că dânşii vor fi atât de orbiţi în vehemenţa şi în ura lor aprigă, încât nu vor fi nicicum şi nicicând capabili să realizeze că, în cele din urmă, vor fi trimişi acolo unde le este locul predestinat pe veci (dar Se va ocupa Altcineva, nu noi, fiindcă numai Acela are şi îndreptăţirea, şi puterea s-o facă).

    Oricum, câtă vreme încleştarea se va rezuma la circulaţia verbală, în mod cert slugile întunericului se vor agăţa (ca înecatul de pai) de şabloanele obişnuite: improvizaţia psihiatrică, sofismul “rafinat”, ropotul de epitete infame, argumentum ad hominem, tentativa de zeflemisire/ridiculizare în public a adversarilor şi – cât de curând (fiindcă se va oferi ocazia din tenebre, de!), ca o noutate “strategică” – delaţiunea facilitată juridic (de exemplu, pentru “infracţiunea” de poluare în particular şi cu bună ştiinţă).

    Noi, “dinozaurii” fideli Tradiţiei, trebuie să conştientizăm nu numai faptul că spulberarea (e-)ipocriziei apoteozate şi a miturilor sfruntate (în frunte cu “poluarea” şi cu caracterul ei “criminal”, dar şi teoria biogenă a petrolului şi a cărbunilor merită combătută, oricât ar ţine cu dinţii de ea aşa-zişii savanţi – adevărul este că Dumnezeu a lăsat de la bun început bogăţiile solului şi ale subsolului, ca Unul Care poate vedea în viitor evoluţia socială a robilor Săi şi, implicit, evoluţia nevoilor acestora) echivalează cu o datorie de conştiinţă, ci şi faptul că, inevitabil, lupta va deveni extenuantă cu timpul, astfel că numai cei realmente puternici (adică întăriţi în credinţă din propria lor voinţă!) vor izbuti să apuce finalul…Plus că se vor dedulci cu roadele răbdării lor aparte. Am zis!

    PS. Cele mai cordiale salutări (dar, desigur, şi încurajări) pentru @Electricu’.

    PPS. La urma urmei, cum adică progresişti? Ce progres, bre? “Electrica” rămâne aceeaşi tentativă sortită eşecului ca în epoca de pionierat a automobilului autentic, în timp ce “fosilele” au trăit o epopee şi au scris istorie imposibil de şters vreodată (mai ales din memorie!), oricât s-ar/se vor strădui e-pigmeii, adică amorţiţii zeului autoreferenţial “Trăieşte clipa”.
    25 4
  • Catalin
    Ionele, sunt intr-o dispozitie foarte buna si nu o sa ma balacaresc cu tine pentru ce?? pentru nimic. E plin de balacareli pe-acia orisicum. Avusai aseara petrecerea de buletin a nepoatei dupa soramea, ma sculai azi pe la 2 dupa o noapte de pomina ca sa zic asa, cu un soare de necrezut, de facui si plaja in curte daca ma crezi. Vazui ca nu prinsasi ideea mea cu proprietatea unei masini si te infierbantasi si mai rau, fie ca tine, cu proprietatea. Vad la tine un egoism feroci demn de cauze mai bune si sunt sigur ca doar unu care nu a avut ceva in proprietate toata viata lui e atat de ahtiat dupa a avea. Fratele meu, crezi ca ma jignesti ca imi spui sa muncesc sa imi iau masina mai buna , nu ma atingi cu nimic, eu sunt implinit si personal si financiar, am tot ce imi doresc, avusai cu mult peste ce-mi doream, mi-am indeplinit visurile, macar de-ar fi restul romanilor la sfert din ce facui eu in viata si tot am fi o societate mai buna. Am si gresit, fusai si fraier, pierdui tot pe mana mea, pe increderi orbesti. Cabana in care facuram aseara petrecerea fu proprietatea mea pana in 2009, o dadui la urma din cauza greutatilor vietii, avea 2 Landcruisere ale cabanei exclusiv, 6 atv-uri, crama de vinuri unicat, nici nu iti imaginezi ce e aici, daca ai vedea ti-ai cere scuze pentru incercarea de a ma umili. O vandui pentru ca greutatile vietii, ajunsai falit, m-a macinat gandul ca in urma greselilor mele 60+ de familii ramasara fara un loc de munca, dar ma ridicai si ii ajutai si pe altii. Nu mai sunt atat de disperat dupa averi, am fost acolo sus de tot, in top 10 pe tot Gorjul dar am ajuns la concluzia ca nu asta e cel mai important in viata. Am ales calea pasiunilor si a traiului ca un om simplu, mai discret. M-am mutat inapoi la bloc, de unde am pornit, mi-am simplificat viata. Ma simt incredibil de bine si usor acum si asa in felul asta. Si merg des si cu transportul in comun si cu masina. Si nu ma infectez daca pun mana pe bara autobuzului. Comparatia ta masina-transport in comun doar iti scoate frustrarile din tine, si egoismul de care zisai, eu asa te simt de-acia. Nu stiu cat apucasi sa vezi din lume pana la anii tai, da acolo de unde vine lumina lumii, idei ca ale tale sunt vazsute ca ciudate rau. In fine, iti zisai fie ca tine, sa fii tu fericit cu masina ta, e bula ta, cu care zic sincer te-ai rupt de oameni, de realitate. Cand merg cu autobuzul e o placere sa interactionez cu oamenii, de multe ori las masina special pentru contactul cu oamenii, in bula numita masina doar ma predispune la artag si injuraturi cu ceilalti soferi, asa un artag cum vazui la tine mai sus. E pacat sa ne irosim asa energiile. Viata merita traita cu bune, cu rele, cu speranta, cu pozitivism. De asta eu evit si marginalizez in viata mea oamenii cu influiente nefaste precum avusasi tu mai sus, sau Tatraurs sau Inexorabil si ma bucur sa vad ca nu sunt singurul. Are site-ul asta totusi si o mana de oameni buni, bine intentionatii, ii salut si ii respect.
    5 20
  • @catalin cu numere,chiulasa bengoasa,hunter,antinazi,calingura,"olteanul"Amza Pelea la misto sa pari spiritual dar lipsit total de intelect,ai zis fara sa vrei o vorba mare,"e pacat sa irosim asa energiile", "asta eu evit si marginalizez in viata mea oamenii cu influiente nefaste ":))) esti comic,te-am bagat eu vreodata primu' in seama?Esti doar un carnat plin de sine care stie doar sa vidanjeze fecale mai repde decat scurge o Tesla bateria la viteza maxima,"inteligentul" care s-a descurcat in viata si e fericit cu ce a produs dypa ce trage linie cu viata mizera pe care a avut-o si inca o are,ca doar fericiti sunt cei cu duhul,ba,nu mai bea spirtoase pe stomacul gol si apoi sa te apuci sa scrii pe aici mizeriile care iti caracterizeaza neamul ca te faci de ras,melteanule.Dypa cum te exprimi,pun pariu pe o cabana de a ta ca esti un brunet negru ca smoala si mare manelist,bo$$ ule cu 15 jipane,cocalarule.Si nubte mai da oltean,minoritarule,ca nu e frumos sa ii faci pe oamenii aia de ras gratuit.Uite,ba,cine ne invata sa ne traim viata cu optimism,mai ai sa-mi vorbesti de lumea obiectelor materiale,bai Spinoza fara dinti in gura,ti-am tot zis hai sictir si te-am rugat sa nu te mai bagi in seama cu mine,tu...atat te taie capul ala gol pe care il ai pe ymeri doar sa nu te ploua in gat.
    15 4
  • inexorabil
    De multe ori îmi lasă un gust amar în gura…inimii chiar al nostru modus pensandi/operandi/vivendi (cu implicaţii ecologice). Ştiţi ce principiu a enunţat bunul meu odinioară (epoca n-o fi fost “de aur”, dar copilăria mea cu siguranţă da!) ? “Domn’e, omul civilizat nu se cunoaşte după nivelul de inteligenţă, de studii, de avere sau de Putere şi nici măcar după modul cum îşi tratează semenii, ci după modul cum foloseşte closetul”…Ei bine, un asemenea concept mă va urmări întotdeauna, mai ales că proba verităţii mi se pare şocantă. De pildă, majoritatea toaletelor “eco” de la noi arată sub orice critică (nu există niciun semn prevestitor ca se va remedia vreodată situaţia), dar nouă ne “miroase” de obicei altceva, cum ar fi noxele auto. Sau: din ce în ce mai des mă întâlnesc cu următorul avertisment (nu contează că în mediul “de stat” sau “privat”) : “Vă rugăm să nu vă mai urcaţi cu picioarele pe tron!” (credeţi că rugămintea în cauză priveşte doar regnul masculin?). Mie acest nărav nu-mi sugerează niciun echivoc: faliment educativ total! Păi, logic, noi ne confruntăm (şi să recunoaştem că nu de ieri, de astăzi, başca independent de succesiunea şi impactul orânduirilor sociale, ca şi de reacţia noastră la experimentele ideologice) cu o problemă serioasă de atitudine axată pe evaluarea celor lumeşti, darămite să ne îndreptăm atenţia către cele cereşti – am apelat la o hiperbolă, adică mă refer la…aer, atmosferă, mediu în ansamblu.

    Concluzia (a mea, cel puţin), vorba aceea, nu lasă loc de întors: interacţiunea noastră cu “noul sentiment global” (eco-panteismul) nu poate avea loc decât în condiţii exemplare (dacă nu ideale) de…snobism. Prin urmare, iubiţilor, să nu ne amăgim singuri: ne sinchisim noi de soarta naturii din care facem parte organic cât de negrul sub unghie (“noroc” că Cineva a înzestrat-o, prin firea Creaţiei, cu o putere incredibilă de regenerare, indiferent cât am “reuşi” noi s-o mutilăm – a nu se lua în considerare “poluarea”, ci acţiuni mult mai vătămătoare, precum “carnajul” forestier, ba încă şi nesăbuinţa administrării în timp a fondului cinegetic, dar, repet, pe noi ne preocupă mai intens şi mai civic “nenorocirea” care iese din ţevile eşapamentului şi atunci să nu ne mirăm că posteritatea ne va imita întocmai şi întru totul…eh, inclusiv pe aria lucidităţii, bineînţeles).

    Mda (notă: trebuie să-i plătesc drepturi de autor lui Electrikkk).

    PS. Parcă mă văd cocoţat pe…Zidul Berlinului: în Vest îl localizez pe @ionel, iar în Est pe @Cătălin. Apropo, logica Războiului Rece n-a fost ca, în final, Estul să se integreze în Vest (din motive cât se poate de “mesianice”, de “revigoratoare”, de “temeinice” şi de logodite cu “bunul simţ”), ci taman invers…dar prea puţini şi-au dat seama (totuşi, a intrat în ecuaţie un Est transfigurat, artificial, care camufla adevăratele intenţii globaliste inoculate nu din Vest, nici din Est – ambele entităţi fiind oricum bramburite, deviate de la rostul lor istoric – ci dintr-o cloacă a minciunii, a imposturii şi a răutăţii deghizate abil în “bine”, întreaga “arhitectură” purtând semnătura maestrului inegalabil al Falsului, recte şarpele cel de demult…).

    PPS. Formularea insidioasă (cu dirijare maiestuoasă din…cloacă) de genul “Există şi oameni de calitate, avizaţi şi cumsecade pe acest site” o s-o auzim “zi de vară până-n seară”. Traducere liberă: “Eşti de-al nostru, de-al celor avizi de progres? Întruneşti toate epitetele pozitive din DEX. Nu? Atunci te scufundăm cu de-a sila în noroiul celor negative din DEX” (nu vă îndoiţi că ar face-o cu o grimasă inflexibilă, radiind de “omenie”). Occidentalism palpabil, fraţilor, ce vă zisei? Libertate, democraţie şi evoluţie. Că doar drumul spre iad este invariabil pavat cu bune intenţii.
    20 8
  • Edikkk
    un desert dulce de final

    https://youtu.be/Xi_5PqHcKNc

    https://youtu.be/1ok8uHRcbPM

    :)
    3 17
  • @edi Primul link al tau,vad ca Tesla s-a reprofilat,cum Vw incepuse sa vanda carnati,asa si ei au inceput sa construiasca acoperisuri:)) Google Romania,"metoda acoperisul",poate baietii de la noi au invatat de la Musk cum sa traga teapa.
    https://www.google.com/amp/s/www.greentechmedia.com/amp/article/5-reasons-to-not-get-too-excited-about-teslas-new-solar-roof
    Linkul nr 2,cunosc persinal om care si-a luat scule electrice( cu baterie care merge la toate,interschimbabila) si masina de tuns gazonul electrica. Si-a introdus picioarele in ele dupa o luna,de utile ce au fosy,il lasa bateria imediat,se incarcau greu,scumpe si enervante,un moft care l-a usurat de cascavalul din buzunar.
    10 3
  • Şoşoacă
    Astia ai lui Şoşoacă sunt o specie aparte!

    Nu exista poluare, nu exista incalzire globala, nu exista schimbari climatice si nu exista virus!
    Exista doar prostia din capul lor si dorinta de nu schimba nimic, si daca s-ar putea, sa nu-i lase nici pe altii sa se schimbe!

    Ei surpriza, nu e cum vreti voi :))

    "Toate clădirile care vor fi construite începând cu anul 2021 trebuie să respecte un standard de consum aproape de zero, asigurat în mare parte din surse regenerabile, potrivit unui comunicat al organizaţiei România Eficientă, citat de Agerpres."
    https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/toate-cladirile-construite-din-2021-vor-trebui-sa-aiba-un-consum-de-energie-aproape-de-zero-1425572

    Obisnuiti-va cu ideea ca va trebui sa respectati mediul, sa folositi pompe de caldura in loc de centrale pe gaz, masini electrice in loc de fosile si sa aveti panouri fotovoltaice pe case si pe blocuri.

    Sa va notati pe calendar, sa nu ziceti ca n-ati stiut:
    Incepand din 2030, in UE, vor fi interzise la comercializare centralele pe gaz, masinile diesel, masinile pe benzina si masinile pe gaz.

    Salbaticii care nu agreaza noile schimbari sunt invitati sa ceara azil politic in spatiul ex sovietic :)))

    PS: Parerea voastra nu conteaza!
    5 19
  • Şoşoacă II
    Uitasem sa va spun, ca in ceea ce priveste taierea padurilor, in curand nu o sa mai aveti voie sa taiati o creanga!

    Asta ca sa va ridic moralul la astia de sunteti cu respect 0 fata de natura!

    :)))
    4 17
  • Anonim
    Citind comentariile sunt sigur ca noii stapaini ai lumii isi freaca palmele . AU REUSIT tactica divide et impera este perfecta pentru omenire . Ii sperii cu sanatatea pericolul de moarte si conduci turma unde vrei tu .
    16 3
  • @haur,manca-ti-as. Stai linistit,nici parerea ta nu conteaza. Inca o lege data sa te faca la buzunar,inca o taxa,inca o autorizatie,esti infantil sa crezi ca o sa ai consum aproape de 0 la o casa,inclusiv peste 10 ani,pompele de caldura costa iar curentul te costa dublu fata de gaz chiar daca sunt aer-apa.Sa iti notezi in calendar 2030,o sa plangi dypa "libertatea si ieftineala " de acum.Visati panouri solare degeaba,bai baieti,o sa ajunga euro prin martie la 5.2,o sa vedeti scumpiri,falimente si saracie,asta in toata Europa si pe termen lung,voi sa bagati in stomac electricitate,panouri solare,pompe de caldura case cu consum 0 [ :))))] de energie si alte sf-uri care va tin de foame,o sa va iasa huzureala asta verde din cap in maximum 5-6 ani,d'aia sunt si atatia fatalai,o sa se schimbe asta cum o sa va ajunga cutitul la os.Hai,incolonarea la vaccinare,fricosilor!
    9 2
  • Ps. Bordeiele din chirpici nelegate la electricitate sunt incredibil de ecologice si au consum de energie 0. Va invit sa ma mutati la comun in asa ceva,sa va impliniti visul ecomarxist. PPs. Sa nu va prind ca puneti mana sa taiati vreo creanga din copac sa va incalziti ca vin sa va urechez si va dau pe mana legii.
    9 4
  • @ Tatraurs
    Nu la asta se referea omul. Lemne de foc vor exista tot timpul pt ca padurea trebuie igienizata. Se referea la vagoanele de busteni si la tir-urile care circulă pline ochi cu bușteni.
    4 4
  • Vad atâta încrîncenare...iar din articol rezultă ca testele de vor face așa cum e firesc, în viața reală. Eu înțeleg că masinile hibride vor respecta euro 7, poate si mild hibrid. Deci motorul termic nu va dispărea. Să fim toți sănătoși în 2035 ca să vedem ce va fi, si să incepem cu un 2021 mult mai linistit
    3 1
  • inexorabil
    @şoşon, Europa “avansată” este dependentă de Gazprom ca înecatul de colacul de salvare. Cele două magistrale – Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 – au constituit chiar obiectul mustrării SUA de către…UE (Germania a fost cea mai vehementă, prin glasul cancelarului federal Angela Merkel) pentru ostilitatea americană faţă de proiect. Sclavii din prostime ai ecomarxismului se cufuresc însă pe ei cu “anticomunismul”, “antiputinismul” şi rusofobia, făcându-se că nu pricep truismul conform căruia idolii lor de pe poziţiile cele mai înalte din UE(RSS) gândesc niţel altfel decât dumnealor :D

    Mă rog, cică s-a căutat “alternativă” prin Azerbaidjan (Marea Caspică), pe nume Coridorul Sudic de Gaz, dar ar fi fost imposibil să fie evitată zona de influenţă a Turciei sau corupţia locală (azeră), iar Rusia oricum are legătură şi cu acele surse gazifere (prin intermediul Lukoil). Başca s-au înregistrat proteste din partea unor ONG-uri axate pe eco-militantism.

    Oricum, îmi place la culme delirul orgastic al europeiştilor: “Domn’e, volens nolens, vom deveni verzi cu toţii”. Da’ ce, gazele sunt colorate? În plus, ia uitaţi-vă, panteiştilor, la această informaţie oficială: “Cererea globală (n.m. : de gaze naturale) este așteptată să sară de 5,1 trilioane de metri cubi (tmc) până în 2035, cu 1,8 tmc mai mult decât în 2011”. Aşa că mai bine lăsaţi-o de izbelişte pe mama Gaia (nici măcar nu puteţi s-o scoateţi în oraş şi apoi s-o hâţâiţi – normal, este doar o himeră) şi haideţi să încingem o friptană la cuptor, măcar acum, de Anul Nou, cu băutură la discreţie şi acorduri precum Len – Steal My Sunshine (iar dacă vrea musai Electrikkk, îl invităm şi pe Daniel Kuper de la AfD).

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=488939221888565&set=pb.100023174745220.-2207520000..&type=3
    10 6
  • @Shoshoaca
    Din păcate pentru prostime nobilimea de la Bruxelles tocmai a decis întoarcerea la căruță a săracului european (care după ce s-a obișnuit cu ideea că proprietatea privată e vetustă -un moft al capitalismului sălbatic de secol 19- și că e mai elegant să stea in chirie, va trebui să priceapă că mobilitatea personală e o fixație arhaică, tipică barbarilor, și că progresul vine din lucrul-acasă, din nemișcare, din comenzi online, din plăți online, din școli online, din sex online, ba chiar și din prozelitism online), că doar n-o să-și permită orice mocofan mașină electrică…
    Iar tu, specimen patibular, sigur nu te afli printre smecherii din clasa conducatoare care ne pregatesc un viitor atat de luminos.
    Toate prostiile astea cu pompe de caldura, panouri si alte bazaconii se cunosc de multe decenii. Te-ai intrebat de ce nu sunt folosite pe scara larga daca sunt asa de avantajoase? Stii macar la ce adancime e temperatura de 25 de grade Celsius in zona ta? Nu stii, sunt sigur. Stii cat costa sa faci un foraj pana la adancimea aia? Habar n-ai. Toate solutiile astea sunt ok pe hartie in anumite locuri particulare de pe glob, dar nu peste tot. Sunt sigur ca aceste masuri chiar daca le vor implementa (prin legi si reguli absurde, ca altcumva nu au cum) nu vor dura mult pentru ca nu sunt economic viabile. Mai devreme sau mai tarziu se va reveni la bunul simt si la logica economica. N-am nicio greata, atata timp cat tractorul, tirul si vaporul cu containere merg pe motorina si SUV-ul meu tot pe motorina va merge. Iar lemnele din padurea mea, mostenita de la bunii mei vor arde cu spor in soba pentru ca la mine in sat si primarul si politaiul si padurarul si toti tot cu lemne se incalzesc si nu o sa le interzica altora ceea ce ei fac.
    Capsci?

    Sau crezi ca o sa pune hipsterei ca tine sa se uite la noi in horn sa vada daca iese fum? Pai pregresel la creier mititel, te pridem, iti rupem picioarele si-ti punem pielea pe bat cum au mai patit prin anii 50 unii care veneau pe aci sa ne convinga cu colectiva...
    18 4
  • @Shoshoaca
    Tot voi ati impus si colectivizarea in anii 50!
    astora care nu va convine UE in 2020 sunteti aceiasi carora nu va convenit lumea civilizata nici in 1947.

    SUA nu exporta gaz
    Londra nu exporta gaz,
    Parisul nu exporta gaz

    Moscova - surpriza, exporta gaz - din asta traieste.

    Pe cine credeti voi ca pacaliti?
    Unde ati vazut voi rusofil sau comunist destept?
    4 12
  • @19:16. Edikk,tu esti? Te da de gol o greseala gramaticala pe care o faci foarte des,manca-ti-as cratima dumitale mica .Aia care au impus colectivizarea in anii 50 sunt tot aia care au impins-o si in Rusia si imping acum neocomunismul in America si UE,dar da,pentru voi,Rusia si Putin sunt de vina pentru toate mizeriile care se intampla,ca asta e scuza voastra obosita,ce sa spun,aveti pe cine arunca vina.In aceeasi latura globalista se scalda si Rusia,nu ii iau apararea,pacat totusi ca o Europa libera nu se intinde din Portugalia pana la Vladivostok.
    13 4
  • @@Shoshoaca
    Ce tot o dai cu Rusia. Lasa-i in pace ca n-au ei treaba cu prostia bruxelleza.
    Zici ca Franta nu exporta! Pai de unde? ca daca ar avea ar exporta sa faca bani. USA nu exporta gaz? Ha ha ha, pe ce lume traiesti? Ai auzit de GNL?
    Dar nu dispera, Romania o sa faca precum Germania, tara de provenienta a Ursulei Gertrud von der Leyen inalt presidenta comisiei UE care va importa la greu gaz din Rusia. Adice ce ? e nasol sa importi gaz? Adica ce face Germania e câh?

    "Nu va convenit" Pe bune! Iar probleme cu gramatica de baza a limbii Romane?

    Scrie pe dictando de 100 de ori
    v-a
    v-a
    v-a
    ...
    si apoi discutam si de idei mai complexe. Da?


    Ce practica stalinista, sa fim acuzati noi, cei care le-am pus pielea pe bat celor care veneau sa ne colectivizeze, ca noi am impus colectivizarea!!!
    Sau poate ne-am autocolectivizat, sau cum? Bai progresisti hipsteristi cu glezna goala. Lasati treburile serioase in seama barbatilor si voi vedeti-va detrotinetele, mixerele voastre, si de foehn si alte ustensile de infrumusetare. Poate se va gasi un fatalau si pentru voi.
    14 3
  • Sunteți delicioși!
    Zarurile au fost aruncate si s-a decis – electrica, in fine au dat cu banul, multe variante nu exista
    Nu înțeleg, ce voi nu înțelegeți! Toate acestea pentru ca nu se mai poate sa continuam pe motoare cu ardere interna.
    Ne putem imagina ca sunt 5 motive vi le spun pe ultimele 2, locul 4 =>O3(de aceea dieselul dispare primul); locul 5 CO2. Maine daca ar fi capabili sa asigure energie, poimâine am avea toți electrice (bine daca vrei sa ai mașină)
    3 11
  • @@Shoshoaca
    ma prabusesc de ras!

    Cui ati pus voi pielea in bat mai luptatorilor de gherila?


    Certitudine: sunteti niste comunisti besiti cu alzheimer!! :))
    -aia de le-ati pus pielea in bat, erau de-ai nostri bai: preoti, ofiteri, profesori, patroni, diplomati, oameni politici, scriitori...oameni liberi si iubitori de civilizatie!

    In perioada comunista numai aia au ajuns cu pielea in bat!

    Daca nu s-a gasit niciun procuror sa stea de vorba cu voi pe indelete...Dar nu-i tarziu!
    3 13
  • @20:53. Mda,numa' romani sadea,verzi,atutentici pui de daci,Iosif chisinovski,mihail Roller,Ana Pauker,Max Golstein,Luca,Teohari,Rautu,Tismaneanu,gisela vass,brukner brucan,valter roman,moghiros,bunaciu,barladeanu....si apoi mii mai obscuri,iliescu mai spre zilele noastre.Dupa ce te prapadesti de ras,sterge-te la gura de bale si vezi cine le-a pus alora pielea in bat,ca romani nu erau,mincinosule. Vrei procuror sa stea de vorba cu noi? Bine,bre,sa stea cu mine primul,cineva trebuie sa faca si parnaie in tara asta.Sictir
    10 1
  • @@@Shoshoaca
    prapadeste-te hipsterel
    Care profesori? care preoti? care patroni? aia carora le ziceti acum ca proprietatea e un moft si ca poti fi fericit si fara. Poti fi tu, fi fericit, dar eu nu sunt. Nu suntem toti la fel.

    Oau stalinel, ameninti lumea cu procurorii, sa stea de vorba cu noi pe indelete. Cu noi preotii, profesorii, patronii...?

    Ha ha ha, ma sparg eu de ras acum. Anii 50 s-au terminat tortionar neocomunistoid ce esti. Da-ti palme, zarurile n-au fost aruncate. Pana in 2035 mai e daca n-ai citit. Pana atunci benzina scrie pe voi.
    Ma duc sa pornesc tractorul. Diesel, zece litri. Tu crezi ca o sa se are pamantul, care va hraneste si pe voi patibularilor, cu baterii? Doamne fereste ce retardati!
    11 2
  • inexorabil
    Singurul meu regret este că mi-am “investit” speranţele în…Brexit, dar iată că, de fapt, orgolioşii de britanici au hotărât să se integreze în Minunata Lume Nouă pe cont propriu, adică prin forţe proprii (sau, mă rog, impulsionate de conaţionalii lor tradiţionali de peste Ocean), în atare condiţii conservatorismul lor definitoriu decedând eroic şi frumos (urmează cel american!), cu pompă…socialistă (automat, şi liberală).
    La urma urmei, nu puteau încăpea două săbii în aceeaşi teacă, adică Imperiile firii europene – Britanic şi German – au încercat ele o coabitare de vreo 45 de ani (ceea ce înseamnă o veritabilă performanţă!), dar odată şi odată tot trebuia pronunţat divorţul, căci uleiul şi apa rămân nemiscibile! Cât despre Imperiul Rus, acesta pur şi simplu şi-a jucat, îşi joacă şi îşi va juca până la capăt şansa lui, oricât ar fi de săgetat de către Unchiul Sam (alias Imperiul Făgăduinţei Prăfuite). Constatând, totodată, că Moscova + Berlin = love forever (deşi Pickelhaube, Svastica şi Boom-ul s-au străduit să fie de părere contrară). Şi toţi laolaltă (adică toate cele patru imperii) flirtează cu “challenger”-ul, recte Imperiul Chinez, care le asigură “calitate” la preţuri fără concurenţă :D Că, oricum, prostimea planetară nu caută la dinţi calul de vânzare, mulţumindu-se cu carnea lui incontestabil gustoasă (şi fiind tributară logicii de fier: “Ne trezim bine mersi în fiecare dimineaţă? Este tot ce contează!”…facem o cruce cu evlavie şi ne îndreptăm energic către sfintele fleacuri cotidiene, corimbul de imperii să trăiască şi emolarii să le stăpânească şi, implicit, să ne stăpânească!).
    8 4
  • mircea badea
    https://www.youtube.com/watch?t=826&fbclid=IwAR1WC1BkdZYR_S2ojFQK2H46LmtRp75rrge2k4SbksZ-4eomAEtcAZaRzCg&v=fOYWZMp92DM&feature=youtu.be
    1 6
  • @@@Shoshoaca
    "Ma duc sa pornesc tractorul. Diesel, zece litri. Tu crezi ca o sa se are pamantul, care va hraneste si pe voi patibularilor, cu baterii? Doamne fereste ce retardati!"
    Te îmbeți cu apa rece! Noi romanii avem un obicei de Sf. Andrei punem grâu ca sa ne întrevedem viitorul la Anul nou. Acest lucru poate fi multiplicat la scara industriala, deci zgârmatul pământului cu tractorul este un lucru inutil si neproductiv, din punct de vedere economic.
    O s-o bagi melodia cu produsele bio la noi. Iți garantez eu, ca in agricultura din Romania folosim cea mai mare cantitate de pesticide la ha din UE, de aceea vindem ieftin si doar in tarile africane.
    Vrei sa mănânci sănătos, marș la hârlețe si sapa !
    3 10
  • @@@@shoshoaca
    Atunci sa se interzica si pesticidele din 2035 iar din 2021 pesticidele sub "euro6",alea mai cancerigene daca pe draga de UE o intereseaza sanatatea cetatenilor ei.
    11 3
  • La multi ani baieti, 2021 sa ne gaseasca mai aprigi, prea ne-am lasat pe o ureche, iar fanii electricelor le doresc sa detina una pana in 2035 . Si pompe de caldura, ca tot se scumpeste curentul :).
    11 1
  • @@@@shoshoaca
    Pe ei ii interesează doar sa fim consumatori(nu contează ca ești francez, american, chinez....) cat mai mult timp posibil. Si s-au ocupat de lucrul acesta, durata medie de viață a crescut cu 20 ani fata de sec.19. Ca sa fi consumator trebuie sa si câștigi ceva, așa ca ti se oferă aceasta șansa.
    Unii reușesc alții nu. Acum reușita are la baza nevoia si aspirația fiecărui individ. Problema majora este sa si reușești!
    Tu vrei diesel, eu nu am nici o problema cu asta. Dar cei cu aspirații mari si dobândite spun ca proiecția lor financiara peste 50 de ani va fi negativa daca continuam cu motoarele termice. Nici ei nu o problema ca vrei diesel, ei vor doar controlul ca sa câștige, formula lor zice ca trebuie electrica
    5 1
  • Edikkk
    Măi XXX armata americană a demonstrat practic că poate produce kerosen din apă (din mare) şi CO2 din atmosferă.

    Da, costă mai mult decât extras direct din pământ, dar kerosenul produs din apă şi aer este CARBON NEUTRU.

    Tot o demonstraţie practică a făcut-o Audi VAG care producea diesel curat din apă şi aer. Deci tot CARBON NEUTRU.

    Da, azi, ca şi costuri sunt mai mari, dar tocmai pentru că industria petrolieră DISTRUGE PĂMÂNTUL şi pe noi, dar NU PLĂTEŞTE absolut nimic, chiar dimpotrivă erau subvenţionaţi !!!!

    Dacă ar plăti pentru ceea ce distrug şi deci efectele.... benzina ar fi de 10 ori mai scumpă !
    3 9
  • Edikkk
    Un 2021 mai bun tuturor ! Mai electric !

    Că ăsta 2020 termic ne-a făcut muci.
    Apropo, pentru cei care au peste 40 de ani.... cum vi se par iernile din ultimii 3 ani versus iernile din primii 10-20 de ani de viaţă ????

    Aceiaşi localitate, nu cumparăm acu 40 de ani Buzău cu acum Bâlea Lac... Ok?

    Citiţi ce fel distrugem pământul. Noi, toţi, în general.
    Vorbim de acţiunea a miliarde de oameni.
    5 11
  • Clima pamantului a fost tot timpul ciclica, stii cum erau iernile acum 1000 de ani, sau 10.000 de ani ? Activitatea solara si a vulcanilor influenteaza mai mult decat crezi clima, a nu se confunda cu poluarea din orase, care este din pricina oamenilor.

    Daca iernile sunt mai blande acum, de ce-ti mai trebuiesc pompe de caldura, Edikk ? Consumul de gaze este in scadere acum, comparativ cu alte ierni, deci poluare mai mica. Poluarea din orase poate fi diminuata, chiar eliminata, dar schimbarile climatice globale nu le poti schimba cu electrice, pompe de caldura si catralioane aruncate aiurea pentru schimbari fortate pana in anul X, ca asa trebuie. Spui ca protejezi planeta, cum anume ? Ai electrica, panouri pe casa, te duci in concedii in padure, vizitezi lumea cu bicicleta ? Nu faci nimic din toate astea, nici tu, nici altii, iar politicienii care impun aberatii coboara din limuzine, se plimba cu avioanele si locuiesc in case luxoase incalzite cu gaz.
    16 3
  • Edice i-ați m-a role
    15 3
  • Edikkk
    Dle Dan Grc nu îmi place să jignesc dar eşti prxxxst tare !

    Acele cicluri de care vorbeşti sunt de milioane de ani (da, milioane) iar în cadrul lor variaţiile sunt de sute de mii de ani (sute de mii)

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Glacial_period

    The Penultimate Glacial Period (PGP) is the glacial period that occurred before the Last Glacial Period. It began ~194,000 years ago, and ended 135,000 years ago with the beginning of the Eemian interglacial.[7]

    Cap pătrat, eu zic de ultimii 30 de ani că în zonele din România de şes NU MAI EXISTĂ ZĂPADA (decât 2-5 zile) când până acum 100-50 de ani erau ZECI DE CENTIMETRI DE ZĂPADĂ PENTRU ZECI DE ZILE !!!

    Numai cap pătraţi cred că nu există încalzirea globală şi că nu este acţiunea directă a arderii CĂRBUNILOR şi PETROL GAZE de către rasa umană !

    Mai citeşte şi nu mai scrie aberaţii.

    Existenţa umană este un minut comparativ cu existenţa vieţii pe pământ,
    Iar epoca industrială (asta în care facem muci pământul) este ca o secundă din istoria vieţii pe pământ.

    Eşti fenomenal, ca batrânul ăla, care era cu oxigen, bolnav de COVID şi întreba doctorul îmbrăcat în combinezon, care îl ingrijea:

    - Nu aşa că nu există COVID ?

    Incredibil. Absolut incredibil.
    3 18
  • In spiritul sarbatorilor, pot sa zic ca tactu e cap patrat, sa ma scuze audienta, pacat ca nu pot sa-ti dau block, du-te-n pompa si panoul luminii. La multzean pe medicamente.
    18 3
  • inexorabil
    Nimic mai adevărat, Dane (Grecu). Iar făţărnicia incurabilă le este sprijinită de pura demagogie, fiindcă, spre deosebire de noi, “fosilii”, ei teoretizează cu patos despre “electrice”, dar nu le dă mâna pentru niciuna efectiv de achiziţionat (doar dacă etern izbăvitoarea pecuniar Dacie se va încumeta în acest sens – în caz afirmativ, indiscutabil că o vor prelua cu metehnele obişnuite, cu starea precară, subînţelegându-se siguranţa firavă…). Iar să mizeze pe…e-SH (evident, ca să-şi poate permită măcar una) ar fi de râsul curcilor, başca ar veni rândul nostru să-i persiflăm pe considerente (cum altfel decât juste?) de “cazane aruncate cu dispreţ de Occidentul avansat şi simandicos” (magnum argumentum: indiferent de genul tehnic sau tehnologic, de particularităţle funcţionale şi de cadrul ideologic, uzura, inclusiv morală, intervine oricum şi, deci, trebuie evitată oricum, fiindcă şi “electrica” veche va constitui o problemă ecologică! – de altfel, deja s-au lansat studii care au conchis că demontarea/reciclarea bateriilor uzate va reprezenta un proces meticulos, scump şi generator de pericole chimice, başca va exclude categoric implicarea roboţilor, ceea ce clar că nu le va conveni producătorilor, care, astfel, vor realiza că au fost victimele Sindromului Concorde).

    Eu vă doresc un prag trecut cu înţelepciune între ani; şi pregătiţi-vă (mai ales d.p.d.v. sufletesc) pentru înteţirea războiului psihologic, căci până la a ne sparge capetele la propriu şi din motive de partizanat (în egală măsură obiectiv şi subiectiv) – tocmai de aceea ne vom scinda perfect distinctiv în tabere ireconciliabil antagoniste – va mai curge ceva apă pe Dâmboviţa. Prin urmare, timpul să ne fie un sfetnic bun.
    Un An Nou august!

    Pe curând.
    11 3
  • inexorabil
    AM, rog corecţie: eliminaţi “poate” din expresia “poate permită”.
    6 3
  • Daca am inteles eu bine, conform Edick, COVID e din cauza ca am eu diesel?
    13 2
  • @edikk,vezi ca exista arhiva meteo pe zeci de ani in Romania, una foarte bine detaliata,nu numai la noi,le gasesti pe net cam din toate tarile,pe sute de ani chiar.Recordul de temperatura maxima e nebatut la noi din anul 1951.Nu s-a schimbat mare lucru,(am ceva sub 40 de ani,sunt tanar,nu observ diferente de la an la an,poate cei in varsta,nu stiu),nu neg ca nu exista poluare, poate exista pana la urma si incalzire globala sau ce mai vrei tu,cand eram mic copil ne panicau cu stratul de ozon,o sa murim,gauri in el,blablabla,mucles total,nu s-a mai auzit nimic de el,acum e panica cu incalzirea globala,sa vedem ce urmeaza,probabil ca se stinge soarele,scade gravitatia pe pamant,dispare luna,meteoriti... :))) Covidul da,exista,exista cum exista si Mos Craciun atunci cand vorbim despre el. Ps Sa te vaccinezi dublu,iti donez si doza mea in care imi bag picioarele ca in orice minciuna mizerabila buna de tinut turmele in panici si din manipulare in manipulare.PPS. vezi ca la treaba cu zapada te frigi grav,sunt ciclice pe zeci de ani,cand vine mai multa,cand nu:)) baga un ochi pe arhiva meteo pana nu se interzice si aia.Pppps. Fara legatura,nu pot botnita mai ales pe strada si nici amenda nu imi iau,am ori tigara in mana,ori ceva de mancare,ori o apa,sa imi interzica cineva sa nu beau guri mici din sticla de apa cand merg pe strada...asta e scuza mea cand ma intreaba de ce nu o port,le arat degetul mijlociu si fac ceva pe amenda lor,panicatilor.
    10 3
  • Doctorul
    Edic draga, nu mai fa paralela intre covid si incalzirea (pardon schimbarile climatice) ca nu exista. Ne jignesti inteligenta si pari si mai mult un propagandist ieftin de duzina. Nu cred ca exista pe aici persoane care sa nu creada ca exista virusul. Cu atat mai putin eu care sunt doctor. Cat despre clima tu faci o mare confuzie confundand vremea cu clima. Sunt ierni mai aspre si ierni mai blande si acum si acum 20 de ani si acum 40 de ani din cate imi amitnesc eu. Copil fiind prin anii 60 si 70 imi aduc aminte de cat de multe ori eram trist ca de Craciun nu era zapada. Nimic nou nici acum. Dupa tine cum ar trebui sa fie o iarna ca sa fii linistit ca rasa umana nu va arde in flacarile efectului de sera? Cat? temperatura medie sau minima. Cat? -10, -15, -5, -25, 0, 1, -3? Cat? Care e temperatura care v-ar multumi pe voi sa nu mai faceti atata tevatura pe tema asta. Zici ca in Baragan nu mai e zapada decat cateva zile. Esti sigur? Esti sigur ca e de rau? Tin sa te anunt ca sunt zone pe planeta asta unde nu ninge niciodata si oamenii de acolo nu sunt nici nenorociti, nici nefericiti, nici batuti de soarta, nici mai saraci, nici nicicum. Nu e nici un cataclism ca la ei e mai cald. Dimpotriva, sunt mai fericiti si traiesc mai mult. Iar agricultura merge si acolo ca pe roate ca si la noi. Am avut ocazia sa constat asta in lungile vacante de iarna pe care le petrec in Spania, Lombardia, Sicilia, Grecia si in alte locuri binecuvantate de mult soare. Personal cred ca clima se schimba mereu, vrem nu vrem, si ca influenta noastra este insignifianta. In momentul actual procentul de CO2 din atmosfera este de 0,04%. Extrem de putin ca sa aiba vreo influenta. in istoria pamantului au existat perioade cand procentul a fost mult mai mare si n-a luat foc planeta, viata chiar a inflorit mai mult. Plantele se hranesc cu CO2 si il depun in masa lemnoasa. Deocamdata nu pot mai mult ca nu au mai mult.
    Ai citit de ciclurile Milankovitch? Ia pune mana pe carte si mai documenteaza-te putin. Vorbim dupa aia. La multi ani tuturor.
    15 2
  • Mă bag și eu în seama la final.

    Pământul a cunoscut mereu în istoria sa perioade de încălzire și răcire.

    Un eveniment de încălzire a fost Paleocene–Eocene Thermal Maximum (PETM).

    Acum 55 de milioane de ani, Pâmântul a cunoscut o perioadă de încălzire ce a durat 200.000 ani.
    Temperatura medie globală a crescut cu 5-8 grade Celsius.

    În perioada aceea Pământul a fost complet lipsit de gheață la poli.

    Clima a fost una umedă, cu evaporare intensă.
    La poli era un climat subtropical!

    În Germania era un climat tropical, exista junglă (rain forest) ca în Amazonia!

    Apa oceanelor s-a acidifiat de la dioxidul de carbon dizolvat, ceea ce a a afectat viețuitoarele marine cu cochilii de carbonat de calciu.

    În schimb mamiferele au prosperat în acea perioadă!

    Nu se știe nici acum ce a cauzat încălzirea globală de acum 55 milioane de ani.

    Revenind la autromobilele electrice.
    Eu sunt pentru automobilul electric.

    Dar...

    Aâta vreme cât nu se produce o schimbare MAJORĂ în procesul de obținere a energiei electrice, automobilul electric rămâne un moft.

    Când spun MAJORĂ nu mă refer la energia solară, eoliană, a mareelor etc. (mofturi scumpe, nefezabile)

    MAJORĂ înseamnă fuziunea nucleară, sau alternativa cu producție în centrale nucleare clasice, dar multiplicate de cel puțin 50 de ori!

    Altfel nu se pupă la numere, energie electrică consumată - energie electrică produsă (de aia curată carevasăzică - fără producere de dioxid de carbon și noxe) .

    Restul este propagandă, eco-marxism, neomarxism, spălare pe creier, cum vreți voi să ziceți.

    Idei de genul "comunismul, viitorul luminos al omenirii".

    Țineți minte de la mine.

    Orice IDEE copată în mintea unui om sau a unor grupuri de oameni, cât de frumos ar suna pe hârtie, atunci când e băgată cu forța pe gât la mase, va eșua lamentabil lasând în urmă multă suferință.
    4 0
  • Edikkk
    sunteţi exact precum bătrânul care deşi era intubat pentru Covid, el nu credea că există covid.

    Da, sunt multe teorii dar dacă le analizezi pe toate, concluzia este clară.

    Nu o declar eu, ci cele 189 ţări semnatare şi care se obligă să ia măsurile necesare.

    Din toate ţările lumii, practic sunt doar 8 ţări care nu au semnat sau s-au retras, din care renumita SUA lui Trump (care a fost ales cu lobby puternic al industriei petrolului, în special din Texas), Iran mare producătoare de petrol şi mari terorişti, Iraq şi Libia alte mari producătoare de petrol, Yemen...

    Acest acord are sprjinul a 98% din oamenii de ştiinţă care au făcut studii intense special în acest domeniu !

    O partea din cei 2% , chiar s-au răzgândit şi au trecut de partea versiunii ştiinţifice pe baza căruia a fost semnat acordul de la Paris.

    Deci mii de oameni foarte informaţi şi EFECTIV din TOATĂ LUMEA
    (aici toţi europeni, chinezi, africani, americani, sud-americani,) RECUNOSC PROBLEMA ÎNCĂLZIRII GLOBALE ŞI CAUZA - EXTRAGEREA CARTONULUI DIN PĂMÂNT ŞI "aruncarea" lui în atmosfera terestră.

    Până şi SUA recunosc această versiune dar s-au retras doar din raţiuni economice politice !
    Dar dpdv științific SUA sunt de acord, fiind semnatari iniţiali.

    Culmea este că retragerea SUA a împins şi mai mult China către a fi liderul electrificării în lume, chiar dacă Tesla este un Apple în domeniu.

    Aşa că puteţi fi şi 1000 de voturi negative, REALITATEA este clară.

    Hai, la mulţi ani.
    (în noul an, o să încerc să reduc epitetele, adjectivele).
    2 14
  • Edikkk
    Nu o declar eu, ci cele 189 ţări semnatare ALE ACORDULUI DE LA PARIS pentru Climate Change şi care se obligă să ia măsurile necesare.
    2 14
  • Edikkk
    Erată: *CARBONULUI

    Offff, scuze
    2 12
  • @Edick
    Cand te duci sa injecteze Bill Gates chipuri si 5G in tine, zi-le alora sa-ti injecteze si niste creier.
    3 1
  • inexorabil
    Nimikkk, ai pus punctele pe y – ştiam eu că cartonul (pardon de cacofonie!) poartă răspunderea pentru toate fenomenele “anormale” ale planetei (mai ales că “B” şi “T” nu sunt vecine pe tastatură), dar aveam nevoie de o confirmare, care, iaca, a sosit. Totuşi, ceva tot mă contrariază: cât de sus ai putea să arunci (cu sau fără ghilimele) cartonul în atmosferă? Dar se naşte şi întrebarea: cât anume din el (în acest caz se foloseşte “din”, nu în expresia “atât % din oamenii”) ar rezista descompunerii în masa de pământ?
    Până la urmă, eu, unul, aş arunca şi cu pământ pur, numai aşa, să moară de necaz închinătorii Gaiei, deşi risc ca, până la căderea lui înapoi, să contribui la ridicarea mediei globale a temperaturii cu cel puţin un grad (acum nu te ofusca şi tu că această consecinţă ţi-ar topi ţiglele fotovoltaice).

    PS. “Mii de oameni foarte informaţi din toată lumea” ? Wow, da, chiar te rog să repeţi fraza!
    9 3
  • @Doctorul

    Si eu am fost copil, un pic mai târziu ca tine anii 70-80. Totuși este o diferența, copil fiind stăteam toata vacanta practic de dimineața pana seara fără tricou pe mine, fără șapca si fără crema. Este adevărat mă ustura prima data pielea după care, treceam cu brio toata vara, hai sa zicem ca parca se decolora un pic parul.
    Acum nu prea mai este așa (cam din anul 86)! După 4 ore fără crema, cam nasol momentul! Si nu-mi aduc aminte de temperaturi de 35°-40°C vara, săptămâni la rândul si ani consecutivi! Era doamna Jurca si ne spunea pe atunci de temperaturi extreme de 33°-35°! (Țin sa precizez ca se anunțau si atunci cand erau explozii solare)
    Statistic vorbind, am cam julit prunul!
    Mă repet: Doar Omul poate salva situația, nu electrica!
    DAR, atunci cand voi vedeți un motor termic de 1l va pute, deci in numele democrației va meritați electrica !
    Si nu o sa aveți motive ca s-o refuzați in 2035!
    4 3
  • cand erai copil zburdai, te miscai si aveai pielea mai tanara (mai mult colagen si alte chestii). Acum esti mai lenes, stai mult tolanit intr-o singura pozitie si ai imbatranit, inclusiv pielea ta. Nu mai incerca, din lipsa de timp, sa te bronzezi intr-o singura zi. Stai treptat dimineata si seara si schimba pozitia. radiatia soarelui e aceeasi de vreo 2 miliarde de ani. Deci e doar o impresie de-a ta. Temperaturi de 35-40 saptamani de-a randul?!?! Unde? In Romania? Nu cred. Cauta in arhiva INMH si o sa vezi adevarul. Cel putin anul trecut n-au fost 40 de grade nicaieri in Romania. Eu stau in Brasov si in ultimii ani am oprit centrala la sfarsitul lui iunie. Nu mi se pare asta incalzire globala si nici atunci cand vin inapoi din Grecia si la noi sunt 13 grade in iulie. Omul nu poate salva nimic, e prea mic. Lasa utopiile.

    PS
    Te asigur ca orice sofer cu motor de 1 litru isi doreste ceva mai mare. Marimea conteaza. Tine minte asta. El si-a luat 1 litru pentru ca nu si-a permis mai mult si daca ar avea mijloace materiale n-ar ezita sa achizitioneze o masina cu un motor mai mare. Pe ce lume traiesti? Doar nu-ti inchipuiai altceva! Isuse! si la motocicleta am un motor mai mare!
    1 litru! asta e drujba sau ce?
    2 1
  • Edikkk
    Chiar şi pe mica wikipedia scrie negru pe alb dle inexo

    "The largest driver of warming is the emission of greenhouse gases, of which more than 90% are carbon dioxide (CO
    2) and methane.[2] Fossil fuel burning for energy consumption is the main source of these emissions, with additional contributions from agriculture, deforestation, and industrial processes.[3] The human cause of climate change is not disputed by any scientific body of national or international standing.[4]"

    Încalzirea globală este confirmată şi susţinută de toate agenţiile sau alte organizaţii ştiinţifice naţionale şi internaţionale.

    Nu este infirmată de absolut nimeni la nivel naţional, guvernamental sau organizaţional internaţional.

    Nimeni. Toţi confirmă cauza. Omul şi arderea fosililor.

    Dincolo de cercul polar temperatura a crescut cu 4 grade Celsius în ultimii 50 de ani !!!

    50 de ani !!!!

    - Ciclul apropierii Terra - Soare este în fiecare an
    - mini glaciațiunile au loc la sute de mii de ani
    - marile glaciaţiuni la milioane de ani
    - petele solare, ciclurile solare la 11 ani produc creşteri dar şi descreşteri iar în medie pe mii de ani rămân la fel în influenţa temperaturii
    - activităţile vulcanice acum mii de ani erau mai intense decât astăzi, sau chiar şi acum sute de ani mai intense decât azi în care activitatea vulcanică este redusă


    Nu există absolut nimic, dar nimic, decât activitatea umană directă, pentru această creştere enormă de temperatură întro perioadă atât de extrem de scurtă precum 50 de ani !

    Înţelegeţi?

    Noi suntem cauza şi deci noi suntem singurii care eventual putem schimba, face ceva pentru a opri dezastrul.
    2 15
  • Acordul de la Kyoto a fost semnat de toate tarile ?
    4 2
  • @xxx
    Atenție nu toți stau in Brașov!
    Mărimea Contează este o chestie absolut relativa. Care este mărimea care te-ar satisface!?
    Crezi ca femeile cu bustul mare sunt mai fericite!? Crezi ca bărbații cu mărimea de peste 21cm sunt mai fericiți!? Toți ne dorim ceva ce nu putem avea!
    PS. Sa nu crezi ca nu mi-am dorit o mașină cu motor puternic cand eram mai tânăr, dar din diverse motive nu s-a putut. Acum cand mi-as permite ceva mai mult (atenție nu vorbesc de Porsche, Ferrari, la astea chiar nu am nici o șansă) nu mai vreau (nu din cauza CO2) pentru ca sunt inutile. Spre exemplu, nu mă mai satisface un concediu in Grecia unde calitatea turismului este sub-mediocra
    6 6
  • Edikkk
    Dle x - toate ţările din lume, cu excepţia Sudanului / de Sud (aici este o întreagă istorie) AU SEMNAT acordul de la Kyoto.

    Apoi cei care NU l-au ratificat a fost SUA - pentru că a fost semnat la Kyoto de Clinton dar administraţia următoare Bush, susţinută clar de petroliştii texani a refuzat ratificarea în Congres.

    Canada a semnat, ratificat dar datorită petroliştilor din Alberta, se retrage.
    Rusia a spus că EVALUEAZĂ dacă să se retragă sau nu.

    Dar Rusia şi Canada, ţări foarte întinse și foarte.... înfrigurate... şi cu puternice industrii petroliere... le este clar cel mai dificil la a renunţa la petrol şi gaze.

    Dar lăsând singura, dar singura excepţie notabilă - SUA restul sunt în joc.

    Şi apropo - chiar dacă aceşti actori s-au retras sau tatonează retragerea NU ÎNSEAMNĂ că nu recunosc fenomenul încălzirii globale şi cauza umană clară care o generază.

    SUA, Canada, Rusia nu au pus sub îndoială încălzirea globală!!

    Mai mult ca atât, acestea vor reducerea emisiilor dar NU POT în timpii conveniţi în acordul de la Kyoto, fiind prea repede pentru economiile lor să se adapteze, etc.

    În plus Canada şi Rusia continuă reducerea emisiilor şi azi, dar fără a putea respecta acordul, dar intenţia lor este de a le scade.

    Şi în SUA există acest curent de a scade emisiile dar la nivel statal, nu la nivel federal, cu California lider în această luptă.

    Partea privată a economiei americane este mult mai verde intenţionată - exemplu fiind fermele întinse eoliene din .... Texas, chiar statul petrolier al SUA.
    2 13
  • inexorabil
    Oile orwelliene: “Patru picioare bine, două picioare rău”.

    Porcii se ridică pe picioarele din spate. Oile (lor) orwelliene: “Patru picioare bine, două picioare şi mai bine!”.
    10 4
  • inexorabil
    Problema mea personală pe acest site nu este reprezentată de redacţie, ci de faptul (intolerabil!) că mă trezesc (ce-i drept, nu doar eu) ştampilat drept “prost” şi “nesimţit” pentru “îndârjirea obtuză şi oarbă” de a nu admite “realitatea” încălzirismului de origine umană (mă rog, “schimbările climatice”, căci aşa este “trendy” şi “cool”…apropo, Greto, ai covido-amuţit?).

    Dacă aţi şti cât râvnesc să isprăvim, odată pentru totdeauna, această psihoză de subiect literalmente obositoare…Lansând, totodată, “acuze” la adresa poluantului de departe nr. 1 din istorie:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Volcanic_gas#/media/File:Volcanic_injection.svg
    11 4
  • calitatea turismului in Grecia e submediocra?!!! Really man!
    Munceste mai mult ca sa ai bani si sa nu mai mergi in concediu cu autobuzul (Diesel) la cazare la studiouri de o stea sau maxim doua. O sa vezi ca in Mykonos sau in Santorini, sau in Creta sau in majoritatea insulelor ai conditii la fel ca pe Coasta de Azur. Asta, repet, daca iesi din saracia in primul rand spirituala care vad ca din pacate te caracterizeaza. Si inca odata, da, marimea conteaza. Cei care contrazic asta, contrazic dintr-un singur motiv. Au motorul mic si le e rusine cu asta. Orgoliul insa, nu-i lasa sa admita ca sunt in categoria looserilor. Cat de tare ma distrez pe site-ul asta! Esti foarte amuzant.
    9 2
  • @xxx
    Nu confunda peisajul cu calitatea turismului din Grecia!
    Si încă o chestie pentru tine, stânci cu mare si ocean sunt peste tot in lumea asta, poate chiar mai frumoase.
    Coasta de Azur, nici unul de pe aici nu are bani sa stea la un hotel OK de acolo, așa ca nu ai ce sa compari, uitatul pe poze nu se pune!
    Așa sa ai grija de mașina ta cu motor mare si de concediul tău in Grecia si cele maxim 6 de mâncare de pe acolo (peste proaspăt de calitate nu mănânci pentru ca nu dai 60€ pe porție)
    2 3
  • Erata:
    si cele maxim 6 feluri de mâncare
    1 0
  • Cred ca am făcut o greșeala, am uitat ca au pus si ciorba de burta in meniu deci sunt 7 feluri de mâncare!
    1 1
  • asculta icsulescu. Deja discutia a ajuns la un nivel trivial de scazut. si asta nu din vina mea. Esti ca o carte deschisa prin tot ce afirmi. Este foarte clar ca nu stii despre cee vorbesti si incultura ta nu mai e amuzanta, ci anosta si trista. Micimea ta e nu numai la trup ci si la intelect si din pacate acum internetul da ocazia oricarui ignorant sa se faca auzit. Asta e amuzant la cei mai debili daca nu-i lasi prea mult sa se desfasoare. Insa tu ai ars-o deja prea mult timp pe aici si ai cazut sub nivelul minim de decenta asa ca te salut definitiv si iti spun inca odata sa tii minte: Marimea conteaza.
    4 3
  • Am inteles, vrei si mici in meniu.
    3 3
  • Hai,ca de mâine nu mai pot, trec la munca, sincer speram la mai multe cuvinte de ocara, ești totuși limitat in idei!
    Te dai doctor avem 2 variante:
    1. Ești doctor inginer de aia tip Ponta care sa câștige încă 15% la salariu ca lucrează la stat
    2. Daca ești de oameni Doamne Ferește! Am multe mici păcate, unul dintre ele ca sunt pescar de crap. Țin sa te anunț ca am tricou cu mâneca lunga cu protecție UV, altfel mă i-a salvarea in 2 zile. Ok eu stau prost cu colagenul si nu mă mișc suficient, dar am colegi care fac ciclism in weekend adică se mișcă. Atenție si echipamentul lor este TOT cu protecție UV. De asemenea îți garantez Eddy Merckx (ciclist) nu avea nevoie de tricou cu protecție UV (cauți pe net) DE CE OARE?!
    Te dai rotund ca ai vizitat, cred te-ai uitat si tu pe Google Maps ca sa scrii corect niște locații. Si eu am fost in Grecia, bugetul a fost făcut după buzunar, daca continui sa susții ca, calitatea serviciilor turistice in Grecia este OK, înseamnă ca ai fost numai in Grecia, eventual Bulgaria si ai făcut comparație doar cu Romania.
    Mărimea Contează cuvintele astea le folosesc oameni sub-mediocrii! Este tot ce-si doresc si nu au!
    Eu sunt mai modest mă descurc cu ce am in dotare. Nimeni nu este perfect!
    1 2
  • Domnule edika dumneavoastră credeți că daca repetati ca sunteți inteligent înseamnă că e si adevarat ? Dai exemplu Canada care deține centrale nucleare de la începutul anilor 60 (pana si cea de la Cernavoda a fost făcută cu ajutorul lor) . Uite inca un exemplu: actualul ministru al energiei a spus săptămână trecuta ca statul roman are procese câștigate cu o companie ce distribuie energie electrică în speță certificate verzi încasate si desigur nu au fost reinvestite in acea energie verde regenerabila- pe scurt i-au durut undeva de energia regenerabila. Cam asa sta treaba si cu taxele din combustibil sau viitoarea taxa auto .
    9 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru