În toamna anului trecut, francezii de la Alpine au prezentat conceptul A390_β .Acesta a evoluat acum într-un model de serie, un SUV compact, cu alură de coupe, care a păstrat, în mare, aceeași rețetă.
FRATE DE PLATFORMĂ CU MEGANE E-TECH
Așadar, noul Alpine A390 este dezvoltat pe platforma AmpR Medium, la fel ca Renault Megane E-Tech, Scenic E-Tech și Nissan Ariya. Are o lungime de 4.615 mm, o lățime de 1.885 mm, o înălțime de 1.532 mm și un ampatament de 2.708 milimetri. Garda la sol măsoară 152 milimetri.
Așa cum spuneam, versiunea de serie nu s-a îndepărtat foarte mult de conceptul care a anunțat-o, dar, așa cum era de așteptat, mai multe detalii estetice au fost cumințite. Chiar și așa, forma aerodinamică a caroseriei a fost păstrată.
Din punct de vedere estetic, avem un plafon plonjat, benzi LED pentru blocurile de lumini din față și din spate, o semnătură luminoasă proprie și jante de 20 sau de 21 de inch. Nu lipsesc protecțiile din plastic, de la nivelul aripilor, pentru un plus de robustețe.
De vreme ce sunt dezvoltate pe aceeași platformă, habitaclul seamănă destul de mult cu cel al lui Megane E-Tech.
Instrumentarul de bord digital măsoară 12.3 inch, iar display-ul central al sistemului multimedia are 12 inch. Există, desigur, și elemente specifice mărcii Alpine.Volanul, consola centrală, scaunele Sabelt îmbrăcate în piele Nappa, toate poartă semnătura mărcii de performanță. Opțional, clienții pot bifa un sistem audio Devialet cu 13 incinte. Apropo, portbagajul are un volum de încărcare de 532 de litri.
DOUĂ VERSIUNI, CU PÂNĂ LA 470 DE CAI PUTERE
Noul Alpine A390 este disponibil în două versiuni: GT și GTS. Ambele sunt echipate cu 3 motoare electrice, adică unul pe puntea față și două pe spate. Versiunea GT oferă 400 CP, iar cea de-a doua 470 CP și 808 Nm cuplu maxim.
Dacă prima atinge 100 de km/h în 4.8 secunde și o viteză maximă de 200 km/h, cea de-a doua are nevoie de 3.9 secunde până la 100 de km/h, iar viteza de top este de 220 km/h.
Ambele versiuni utilizează o baterie de 89 kWh, care poate fi încărcată rapid cu până la 190 kW.
Astfel, repriza 15-80% durează mai puțin de 25 de minute. Cu jante de 20 de inch, autonomia este de 555 kilometri, sau 520 km dacă sunt bifate jantele de 21 de inch.Pompa de căldură este oferită încă din standard, la fel și sistemul Active Torque Vectoring. Cel de la volan are la dispoziție și o funcție Overtake, care îi dă un surplus de putere pentru o perioadă de 10 secunde.
Comenzile pentru noul Alpine A390 vor fi deschise în al patrulea trimestru al anului. Mașina va fi produsă în Franța, la uzina din Dieppe, iar prețurile vor varia între 65.000 și 75.000 de euro.
via Alpine
pana sa citesc ultima fraza, legata de preturi, eram aproape sigur ca trebuie sa fie undeva spre 100k, adica in linie cu porsche, macan fiind adevaratul concurent al lui a390, similar tandemului 718-a110.
imaginati-va ca numai o singura boxa bluetooth de la devialet este vreo 2-3k euro, daramite un sistem cu 13 incinte, amplificare si sursa de semnal toate imbinate si mestesugite de devialet, pai doar partea asta audio poate fi cel putin o zecime din pretul total al masinii.
asa ca, superba creatie si norocosi si inspirati cei care si-o vor achizitiona, va fi un statement de rafinament pe care doar cunoscatorii vor sti sa il aprecieze. mai ramane acum sa apara nsrei sa ne zica verde la fata si cu o unghie infipta-n gat ce masina naspa, ca nu si-o permite orice roman.
Malformaţia de mai sus este explicatia pentru izbucnirea nervoasa a Primei Doamne a Republicii Franceze oferita intregii lumi pe aeroportul din Hanoi.
Brigitte Macron a parcurs in avanpremiera fotografiile oficiale cu A390 si a cedat.
Orice efect este generat de o cauza.
Era normal ca Brigitte sa cedeze, asta fiindca rezultatu-i înspăimântător, iar Emmanuel era dator sa ofere explicatii, deoarece are si el partea sa de vina pentru pierderea luciditatii cu care se confrunta de atata vreme Renault Group.
Pentru orice cetatean francez care se respecta, Alpine reprezinta un bun national, Alpine face parte din acea sacralitate care se impune sa fie venerata, nicidecum batjocorita.
Din pacate, cu aceasta recidiva in a oferi un anus contra naturii pe patru roti (A390 & A290), Alpine se pozitioneaza de partea gresita a Edenului lumii auto.
Design-ul e reusit, interiorul deasemenea (desi trebuie vazute in realitate).
Masina asta o sa distruga multe orgolii atat in oras cat si in afara.
Deasemenea apreciez cu 10+ umorul (acru:):):) ) al lui@Jian, dar din pacate pentru el, viata are si alte fatzete decat ice :) Cu exceptia supercar-urilor, care vin cu preturi stratosferice, e tot mai clar ca performanta accesibila maselor va veni din tehnologia electrica. Daca as fi in Europa, si Lyriq n-ar fi disponibil, Alpine ar fi cu siguranta pe lista scurta. Sau si mai bine, ca a doua masina. De ce nu? :)
Prețul e surprinzător de mic dar mă aștept să coste mult opționalele.
O problema greu de rezolvat a electricelor si a masinilor moderne in general este "ageing-ul" accelerat din cauza softului si a instrumentarului digital. Si nu stiu cine se va mai ocupa de securitatea masinilor actuale "always connected" peste vreo 10 ani. Si cine va mai palti acea conexiune "always connected"? E posibil ca "software defined vehicles" sa fie in viitor "software grounded vehicles". Virtutea actuala e posibil sa devina slabiciunea ulterioara.
Despre asta discuta marginal si niste "vecini" de-ai tai dupa referintele ce le dai:
https://youtu.be/lfG0OvBkIhU?t=474
Modul in care un producator isi va sustine masinile va depinde de la un caz la altul.
GM de ex, nu mai ofera Apple CarPlay sau AndroidAuto pe masinile noi, de anul asta. Google maps vine standard, dar dupa 8 ani expira contractul si va trebui sa platesti.
La Cadillac, inca mai ai Apple CarPlay si AA dar SuperCruise-ul nu e gratis decat 3 ani, dupa care te costa cam $25.00/ luna.
Treaba asta e valabila pentru orice automobil, ice sau electric.
Tendintele astea le-am creat noi, ca si consumatori. Faptul ca incepe sa se revina la butoane fizice este tot de la noi.
O masina moderna are nevoie de protectie informatica, este la mintea cocosului. Pentru cat timp producatorii vor oferi aceasta protectie, ramane de vazut. Exact ca in video, Tesla e o companie de software si le va fi foarte usor s-o faca. Un producator auto traditional, pe de alta parte va fi foarte afectat la buget de departamentul IT. Asta este si una din cauzele pentru care masinile au devenit atat de scumpe.
Ma uit CLK-ul meu din 2008, pai e o diferenta enorma fata de masinile din ziua de azi. E o senzatie foarte stranie de libertate cand te urci in el si stii ca legatura cu dealer-ul e minima, doar pentru sistemul anti-furt. In rest esti pe barba ta. Navigatia e pe disc, senzori si camere in jurul masinii deloc, si toate sistemele de siguranta sunt doar in capul tau, depinzi doar de tine, de cat esti de ager la volan.
Daca mergi inca 10 ani in urma si nu mai ai nici comenzi pe volan, realizezi cat de primitiv era condusul pe vremea "noastra". E nostalgic, dar in acelasi timp intelegi ca normele de siguranta au evoluat enorm, iar in densitatea traficului din ziua de azi, sunt mai mult decat bine venite.
Asta e un subiect interesant in care poate fi dezvoltat foarte mult.