Oboseala la volan se poate instala mai repede dimineaţa

de Dragoș Băltățeanu
Joi, 25.10.2012
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un studiu efectuat de cercetători din Australia arată că suntem mai predispuşi la oboseală la volan atunci când suntem forţaţi să ne trezim prea devreme de dimineaţă.

Un nou studiu efectuat de cercetători australieni arată că oboseala la volan se poate instala mai repede decât ştiam. Nu este nevoie de un drum de trei sau patru ore pe autostradă pentru a ne simţi la volan. Se pare că doar 40 de minute de condus pot induce o stare de oboseală vecină cu somnul atunci când suntem treziţi prea de dimineaţă. Efectele oboselii apar chiar şi atunci când ne trezim cu oră mai devreme faţă de ora normală. Studiul a fost efectuat de Universitatea Tehnică din Queensland. Cercetătorii au folosit voluntari pentru a studia efectele oboselii la volan. 

Voluntarii au fost treziţi la ora 5 dimineaţa şi au fost puşi la volan imediat sau după-amiază. Apoi au fost rugaţi să se oprească când se simt prea obosiţi să conducă. Majoritatea au decis să ia o pauză după doar 40 de minute la volan, şi mulţi au simţit nevoia să tragă un pui de somn după. Folosind scara Karolinska de măsurare a somnolenţei, subiecţii testaţi au experimentat un nivel de somnolenţă de gradul 8 pe o scară de la 1 la 9.

Urmareste Automarket
"Riscul de a face un accident este 15 ori mai mare la acest nivel de somnolenţă", a explicat Chris Watling, şeful echipei de cercetători.
Rezultatele obţinute de cercetătorii australieni contrazic recomandările actuale care spun că două ore la volan urmate de o pauză sunt cea mai bună soluţie pentru drumurile lungi. 

Via The motor report 
Foto loop_ho/Flickr

Comentarii (2)

  • razvan.ionescu71@yahoo.com
    Este atat de riscant sa adormi la volan, de asta de intampla atatea accidente.
    4 0
  • cel mai periculos este pe la ora 5 dimineata, cand se rupe de zi. inainte de rasaritul soarelui. verificat pe propria piele si mi-au spus si mai multi prieteni
    14 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru