Studiu britanic: unul din 10 şoferi a adormit la volan în ultimul an

de Mircea Meșter
Vineri, 10.05.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Oboseala şi şoselele plictisitoare sunt motivele care îi fac pe şoferi să aţipească la volan. 10% dintre şoferi au adormit conducând în ultimele 12 luni.

Esential 10% dintre şoferi au adormit la volan în ultimul an. În România, acest procent echivalează cu 600.000 de conducători auto.
56% dintre cei chestionaţi au recunoscut că au adormit la volan între orele 20 şi 6.
Un studiu realizat de compania de asigurări LV= în Marea Britanie arată că unul din 10 şoferi a adormit măcar o dată la volan în ultimele 12 luni, cifră considerată îngrijorătoare de experţii în siguranţa auto.

Studiul la care au participat 2511 şoferi arată că peste 9% dintre şoferii britanici au aţipit în timp ce conduceau maşina. Dintre aceştia, jumătate dau vina pe şoselele monotone, în timp ce doar 25% consideră că vina le aparţine din cauza oboselii acumulate. 11% susţin că au adomit în timpul vacanţei, iar unul din 33 de şoferi a dat vina pe medicamentaţia luată într-un anumit moment al anului.

Dacă cifrele rezultate în urma studiului britanic ar fi suprapuse pe baza de permise de conducere din România, avem un tablou îngrijorător, cu 600.000 de şoferi care au adormit la volan în ultimul an.

Având în vedere că experţii în medicină arată că cel mai scurt somn durează 1.17 secunde, o maşină care rulează cu 80 km/h parcurge în acest timp 26 de metri, echivalent al lungimii a două camioane mari.

Statisticile relevate de studiul LV= arată că bărbaţii sunt de trei ori mai dispuşi aţipirii la volan şi că perioada din zi în care se întâmplă cu precădere ca şoferii să adoarmă în timp ce condus maşina este după căderea nopţii, mai exact între orele 20 şi 6.

via cars.aol
foto: Alexander Kuzmitchev (Flickr)

Comentarii (3)

  • Batranu'
    "jumătate dau vina pe şoselele monotone":))-la noi nu se prea pune problema,cand trebuie sa eviti gropile,cand betivanii de pe marginea drumului,deci esti stimulat continuu.(acest comentariu este un pamflet,si trebuie tratat ca atare)
    12 0
  • Alex Radoi
    Pamflet sau nu, inainte, in weekend-urile cand plecam spre mare noaptea pe la ora 2-3, nu tin minte sa ma fi luat somnul decat pe autostrada, pana la Cernavoda. Mai departe, pe DN, nu aveam astfel de probleme.
    6 0
  • mda ,da le ei din cite am vazut cei de 80 de ani alearga pe autostrazi in timp ce la noi majoritatea sint oale si ulcele de pe la 70 ani...ba mai nou din cite vad si aud incepem a ne curata toti pe la 60 de ani, de cancer ...asa ca no comment
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru