Avertisment pentru soferi: schimbarea orei va poate afecta serios la volan

De Mircea Meșter
Publicat Vineri, 26.03.2010
Cateva grupuri din Marea Britanie ne avertizeaza in legatura cu faptul ca schimbarea orei si somnul mai scurt pot provoca accidente din cauza oboselii in acest weekend.

Trecerea la ora de vara, la care se va alinia si Romania in noaptea de sambata spre duminica (ora 3 de duminica va deveni ora 4) ar putea avea efecte secundare la care nimeni nu s-a gandit pana acum. Cateva grupuri britanice care analizeaza siguranta traficului de pe soselele din Regat au anuntat deja soferii sa nu se angajeze in drumuri lungi duminica, deoarece schimbarea orei i-ar putea obosi mai mult decat in mod obisnuit.

"Pierderea unei ore de somn poate parea un lucru banal, insa analizele noastre arata ca 20% dintre accidente sunt cauzate de oboseala la volan. De obicei, accidentele apar foarte des intre orele 8 si 17, deci le recomandam soferilor sa aiba grija de starea lor in aceasta perioada", sustin specialistii grupului britanic Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA).

Directorul unei alte organizatii de acest tip, GEM Motoring Assist, intareste opinia RoSPA: "Oboseala reduce timpul de reactie, rapiditatea si concentrarea. Le reamintim soferilor sa ia in considerare faptul ca in acest weekend vor pierde o ora de somn, mai ales daca acestia se vor angaja in drumuri foarte lungi", considera David Williams.

Acesta are si o solutie foarte simpla pentru ca soferii sa evite orice problema in acest weekend: "Pur si simplu mergeti la somn cu o ora inainte", spune acesta.

via | Yahoo

Comentarii (4)

  • anunt important
    aerul respirat dauneaza grav sanatatii. Am ajuns sa ne spuna ca trebuie sa inspiram si sa expiram... e penibil... de parca doarme cineva un nr fix de ore... ne spala pe creier incet si sigur... si nu uitati consumati zilnic legume si fructe... dude... wtf?
    11 0
  • @Automarket
    @Automarket

    Cred ca este cea mai proasta stire citita vreodata.... BRITANICII FAC CELE MAI IDIOATE STUDII ( zilnic 3 rame adorm cu capul in jos) ... Avem pretentii de la voi !
    9 0
  • ...
    In primu rand voi astia care comentati ati condus vreodata mai mult de 20 ore.Poate nici atat.Acolo ii oboseala, dar ce sa va cer voua, creca n-aveti 15 ani impliniti!
    Iar tu, Vlad, nu cred ca ai fost treaz cand ai scris comentariul.
    0 2
  • hmz...sa zicem
    eram vara trecuta dornic sa conduc incontinuu si am plecat de la baile tusnad la sighisoara, apoi pe transfagarasan , pitesti, bucuresti braila. traseul este destul de solicitant, in special transfagarasanul, ca nu mai fusesem. am ajusn noaptea acasa, ultimii 200 km nu mai puteam, oboseala acumulata, am mers cat am putut de repede ca sa nu ma fure somnul (adrenalina ridicata pacaleste putin oboseala) , cand am ajuns, am zis ca in veci nu mai conduc atatea ore, mai ales la noi, ca daca as fi avut autostrada mai lunga nu era pb.
    Si eu care ma gandeam sa plec cu masina in italia... dupa intamplarea aia am renuntat la idee, mai bine iau avionul, ca ma ajunge si mai ieftin
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru