OFICIAL: Jeremy Clarkson a fost dat afară din echipa Top Gear

de Bogdan Mirică
Miercuri, 25.03.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
BBC a anunţat prin vocea directorului Tony Hall că vedeta show-ului Top Gear că Jeremy Clarkson va părăsi emisiunea auto.

După aproape două săptămâni de speculaţii, BBC confirmă oficial despărţirea de Jeremy Clarkson. Vedeta centrală a show-ului Top Gear nu va mai filma alături de cei doi colegi ai săi, James May şi Richard Hammond. Asta deşi cei doi anunţaseră în trecut că refuză o colaborare viitoare fără Clarkson.

James May şi Richard Hammond refuză să filmeze fără Jeremy Clarkson

O confirmă Tony Hall, directorul general BBC, care declară într-un comunicat oficial: ”Vă anunţ cu regret că l-am anunţat astăzi pe Jeremy Clarkson că actualul său contract nu va fi reînnoit. Nu este o decizie pe care am luat-o uşor. Am acţionat astfel după ce am analizat cu atenţie faptele şi după ce m-am întâlnit personal cu Jeremy Clarkson şi Oysin Timon”.


Rezultatul anchetei BBC

Directorul postului a ţinut să-i mulţumească lui Ken MacQuarrie, omul care a condus ancheta privind incidentul petrecut în data de 4 martie. De asemenea, BBC a făcut public şi rezultatul anchetei pentru ca publicul să aibă o vedere de ansamblu asupra subiectului.

Esential 30 de secunde a durat altercaţia fizică dintre Clarkson şi Tymon.
4 martie este ziua în care s-a petrecut incidentul.
În declaraţie se arată că Jeremy Clarkson a recunoscut incidentul avut cu Oysin Timon la hotelul Simonstone Hall din North Yorkshire. Clarkson şi cei doi colegi ai săi de platou au călătorit în ziua de 4 martie către locaţia filmării. Incidentul s-a petrecut în seara aceleiaşi zile, într-o zonă de relaxare a hotelului, unde Oisin Tymon lucra.

Ancheta susţine că Jeremy a adresat injurii verbale explicite şi chiar ameninţări directe la adresa producătorului în timpul conflictului şi după aceea.

A existat şi o agresiune fizică directă, care a durat aproximativ 30 de secunde şi care a fost întreruptă de un martor, audiat şi el în timpul anchetei.

În urma altercaţiei, Tymon s-a ales cu o rană în dreptul buzei, pentru care a şi fost examinat în aceeaşi seară. Injuriile adresate de Jeremy Clarkson s-au putut auzi în holul hotelului şi chiar în camere. ”Oisin Tymon a fost profund afectat de acest eveniment şi a crezut că şi-a pierdut slujba”, susţine ancheta BBC.

Se pare că Jeremy a încercat să îi ceară scuze colegului său, textual, prin email sau în persoană. Fără nici un rezultat. Motiv pentru care Jeremy a raportat voluntar incidentul în data de 9 martie.

Concluzia anchetei BBC

Concluzia anchetei este destul de simplă: este evident că Oisin Tymon a suferit o agresiune, fără a fi vinovat. Victima a fost foarte afectată de incident şi chiar a crezut că va rămâne fără slujbă, însă oficialii postului dau asigurări că munca lui este respectată şi apreciată.

Deşi ancheta se vrea a fi cât se poate de transparentă, se pun totuşi intrebări legate de motivul agresiunii. un motiv pe care jurnaliştii au tot căutat să-l speculeze în ultimele săptămâni. Cel mai probabil, şi fosta gazdă a show-ului Top Gear va oferi varianta sa în decursul următoarelor zile. 

”Jeremy este un talent uriaş”

Tony Hall, directorul BBC, şi-a motivat decizia de concediere prin sublinierea a trei puncte importante pentru instituţia pe care o conduce. 

Urmareste Automarket
1.
”BBC este un post cu o mare diversitate culturală. Avem nevoie de voci distincte, dar ele nu trebuie susţinute cu orice preţ. Decenţa şi respectul trebuie să fie norme comune pentru BBC. Nu pot trece cu vederea ce s-a întâmplat. Un membru al echipei a primit îngrijiri medicale după ce a fost agresat verbal şi fizic. Pentru mine este o linie peste care nu se poate trece. Nu poate exista o regulă pentru toţi şi o regulă pentru anumite persoane, cum nu pot exista reguli dictate de rang, relaţiile cu publicul sau beneficiile materiale.”

2. ”A fost o perioadă extrem de dificilă, în special pentru Oisin. Vreau să subliniez faptul că el nu poartă nici o vină. S-a comportat cu integritate pe tot parcursul anchetei. Ca producător senior al Top Gear, Oisin va continua să lucreze alături de echipa BBC.”

3. ”Această decizie nu trebuie să ne facă să uităm contribuţia adusă de Jeremy Clarkson acestei televiziuni. Eu însumi am fost un fan declarat al său şi al emisiunii Top Gear. Jeremy este un talent uriaş. Sunt sigur că va continua să amuze şi să întreţină audienţa şi după ce părăseşte Top Gear.”

Viitorul Top Gear

BBC trebuie să caute reînnoirea show-ului Top Gear pentru anul 2016. Este o provocare importantă pentru echipa BBC, care va apela la Kim Shillinglaw şefa BBC Two şi BBC Four, pentru a pregăti un nou sezon şi pentru a finaliza difuzarea episoadelor rămase din actuala serie.

Comentarii (20)

  • qwerty
    And on that bombshell its time to end!
    Thank you very much for watching.
    Goodnight!
    60 3
  • Scorpionul.negru
    Adio Top Gear. Nu vor mai avea ceeasi audienta si nici nu va mai avea farmec fara J.C......pacat. Chiar imi pare rau de el.
    34 20
  • Suleyman Cunoscatorul
    Ce farmec si audienta ma ? Bosorogu ala nu era bun de nimic, nu vedeti si voi ce urat este si ce cap in forma de pepene are ? Ala cunoaste la masini cat cunosteam eu la varsta de 4 ani.

    Si oricum emisiunea era aiurea, numai supercaruri care nu ma intereseaza, ca nu vreau sa vad pe Melcul (nu stiu cum ii zice la celalalt coleg al lui) cum merge cu Bugatti cu 400km/h.

    Emisiunea Fifth Gear este cu muuuult peste Top Gear, acolo testeaza si masini normale, iti arata si sfaturi la cumparare intr-un anumit buget, fac si comparative, etc. Iar Tiff si blonda de acolo fac toti "leii". Tot respectul pentru ei.

    La Top Gear va placea panoul ala in care puneau ei unde aveau chef masinile, si deobicei cele britanice in frunte ? Eu cred ca voi nu aveati alte alternative, la alte emisiuni.

    Poate exista si Top Gear fara dinozauru ala. Eu m-am uitat la fiecare episod ce se difuza pe discovery, dar cum se tot muta pe alte canale, nu mai reusesc sa le gasesc, fiindca pana si Fifth Gear va fi difuzat la noi pe HISTORY !!! Cum sa difuzezi pe history astfel de emisiuni ?

    BAFTA
    48 62
  • N-am vazut de ani de zile un Top Gear si nu pot sa ma pronunt la calitatea emisiunii. Dar faptul ca din varful mormanului de bani pe care ii facea in fiecare an, JC si-a permis sa aiba un comportament de bruta si sa-si trateze oamenii din echipa in halul ala, nu pot sa spun decat atat: ma bucur enorm ca i-au tras un sut in c.. si l-au pus la punct in cel mai pur stil britanic.
    "Nu facem nici o deosebire in tratamentul unui om talentat si unul normal". Eu cred ca Romania are de invatat enorm din primul paragraph scris ingrosat in care este citat directorul BBC.

    In ciuda faptului ca postul pierde milioane bune pe an, audienta, reclame, etc, pe termen lung au castigat mult mai mult, ceva care nu se masoara in bani, bogatie si pozitie sociala. Au dovedit integritate si pentru asta au respectul meu total.
    77 10
  • someone
    cojones pe cei ce au luat decizia asta. si in acelasi timp ne arata ca mai sant oameni care se lasa condusi de principii peste care nu se poate trece , indifeent despre cine este vorba, indiferent despre cati bani este vorba. respect
    29 5
  • dubfire
    erau unii pe aici acum vreo saptamana care credeau ca BBC e antena3 si vedeau actiunile BBC-ului ca 'reclama'....eh, luati reclama acum!
    21 1
  • BBC, respect! In Maria Britanie acest fel de comportament e inacceptabil. Au patit-o si sportivii de inalt nivel, politicieni etc. BBC are multe vedete asa ca una in minus nu-i va afecta. Ba cred ca o alta echipa si cu un format usor diferit va putea recastiga audienta. Emisiunile TopGear aveau un aer de "aranjament" de multe ori straveziu.
    41 11
  • British style, BBC style, gentleman style!

    Top Gear era Jeremy Clarkson, James May şi Richard Hammond. Cei trei formau o formatie in cadrul careia fiecare isi avea propriul stil completandu-se reciproc.

    TG nu va mai fi la fel si nici succesul acelasi. Pacat. Clarkson ar fi putut sa iasa altfel din combinatie. Varsta, complexele, rutina, succesul au cantarit mai mult decat bunul simt si echilibrul de care ar fi trebuit sa dea dovada.

    Pacat
    28 3
  • andrey_1293
    @vianu - total de acord. Top Gear nu va mai fi ce a fost.

    @suleyman cunoscatorul - emisiunea este un pamflet si trebuie tratat ca atare. Umor britanic care a prins foarte bine in toata lumea. Emisiunea nu era 100% despre masini, nu trebuie sa asculti parerile celor 3 despre masini desi sunt sigur ca erau la curent cu tot ce misca in industrie. Emisiunea era de urmarit pentru mistoruile care si le fac intre ei, pentru rautatile indreptate spre persoane publice si chiar spre publicul din sala. Mie personal mi-au placut si imi plac cei 3 ca si echipa, desi iesirile lui Clarkson erau deplasate dar meh... e showbizz :)). In rest, gusturile nu se discuta.

    Trebuie insa sa recunosc ca asta a fost picatura care a umplut paharul - chiar daca esti mare prezentator si ai succes si bani si etc, sa adresezi injurii si sa lovesti producatorul doar pentru ca n-ai gasit mancare la hotel - e prea de tot. Faci scandal dar nu te manifesti ca un maimutoi. Imi pare rau unde s-a ajuns, dar consider ca BBC a procedat bine. Ramane de vazut ce se va intampla cu cei 3, citisem cum ca JC ar merge la Channel 4 (cica rival important pentru BBC, nu cunosc exact) unde ar face emisiune despre masini cu Tom Ford (a facut sau inca face parte din echipa Fifth Gear) si inca cineva.

    Si mai raman la ideea ca oriunde s-ar duce Clarkson, si-ar face public imediat, bani nu mai zic, si tot ar fi apreciat.

    Numai bine!
    24 2
  • Fara JC Top Gear nu mai are niciun farmec...rusine BBC cum puteti sa-l dati afara pe cel mai influent om din lumea auto!
    13 41
  • razvan magureanu
    un mascarici mai putin. in plus, respect BBC pentru ca nu a renuntat la niste principii de bun simt indiferent ca e vorba de femeia de servici sau de o vedeta.
    multe emisiuni Top Gear aveau un scenariu aranjat si pareau scene de PR platitte.
    cred ca BBC si Top gear nu o sa moara dar jeremy sa nu fie naiv ca va gasi pe cineva sa investeasca milioane de euro intr-o emisiune. Pt ca Jeremy a fost mare cat a avut la dispozitie bugete uriase.
    23 12
  • razvan magureanu
    sa mai spun ceva ca nu pot sa ma abtin. jeremy era atat de infatuat incat nu ii ajungea nimeni la nas. nu mergea la lansari, astepta sa ii aduca constructorii masinile la scara.
    Nu cred ca asta e o atitudine normala.
    eu va spun ziaristi de auto care sunt mult mai mari decat jeremy si care scriu articole superbe despre masini.
    Ben Barry de la Car, Wolfgang Konig de la auto motor und sport si auto bild, Eckard Eybl de la auto motor und sport (acum PR la Porsche germania), Chris harris de la Auocar acum pe cont propriu, Tiff Nedell de la fifth gear.
    Si oamenii astia sunt mult mai modesti decat Jeremy desi sunt talente uriase. Eu de la Jeremy nu raman cu nimic dar de la oamenii astia am invatat ceva citindu-le articolele sau vazandu-i la televizor.
    26 5
  • mishazaitev
    BBC a mai aratat odata, daca mai era nevoie, ca este un post cu principii. Faptul ca a rezistat presiunilor de a-l pastra pe bufonul asta violent si rasist printre colaboratorii sai, in ciuda unor posibile pierderi financiare sau de audienta ce ar putea urma acestei decizii, dovedeste pe deplin acest lucru. Felicitari! Si inca ceva. Daca au luat decizia asta inseamna ca si-au dat seama ca, pe termen lung pierderile de imagine vor fi mult mai mari.

    Romanilor care nu mai stiu cum sa-si exprime jalea pentru aceasta "pierdere" enorma, le amintesc jignirile aduse tarii noastre cu prilejul emisiunii realizate la noi. Umor britanic, pe naibba! Cand tara in care traiesc este catalogata drept " tara lui Borrat" si prezentata lumii intregi ca una subdezvoltata, eu nu pot decat sa ma bucur ca BBC a inteles sa opreasca mizeria asta! Iar acei asa-zisi romani care ma acuza pe mine ca nu sunt roman si cad in extaz in fata insultelor aduse tarii lor sau altor tari de catre galiganul asta scelerat, n-au decat sa mearga sa-l intalneasca si sa-i ceara permisiune de a consuma resturile pe care el le lasa in farfurie.
    23 4
  • Desi sunt un mare fan al show-ului TopGear, consider ca acest comprtament nu poate fi trecut cu vederea. Felicitari BBC pt curajul de a renunta (probabil) la o mare parte din audienta, odata cu JC.

    Cat despre Jeremy, probabil se va orienta catre alte televiziuni. Nu exclud nici 5th Gear, care desi e o emisiune auto, spre deosebire de show-ul TopGear, l-ar putea angaja pt un plus de audienta. De altfel, Tiff si JC au mai fost colegi, la TopGear...
    17 0
  • Scopul a fost atins.
    Lumea a pus botul la toata mascarada asta, toata lumea vorbeste, isi da cu parerea, emite judecati dojenitoare, incarcate de moralitate, il fac pe omul ala cu ou si cu otet, ca ce infatuat era, desi ar trebui sa para clar pentru orice specie cu mai mult de 3 neuroni in cap ca totul era show, regizat pentru a face circ si audienta.
    Ca sa aiba poporu' de ce vorbi, sa fie preocupat de orice maruntis colorat, numai de conditia lui reala de sclav pe plantatie, nu.
    La fel si acum: BBC vroia improspatarea emisiunii, i-au pus in tema pe cei 3, baietii ori si-au gasit alt loc de munca, ori se retrag in glorie la batranete, si s-au inteles cu totii pe un scandal menit a atrage atentia asupra unei viitoare echipe Top Gear.
    Nora pentru mama, varianta englezeasca cu masini.
    Problem solved, everybody wins.

    Sunt atat de pe fata toate mascaradele astea, ca deja pur si simplu te scarbesc. Mirat sunt insa ca, in societatea de astazi, unde se presupune ca avem acces la informatie si putem, astfel, distinge mai usor intre manipulare mediatica si adevar, lumea tot mai inghite gogosi dintr-astea.
    Si mai mirat sunt de faptul ca englezii, pe care-i stimam odinioara ca si popor, au inceput sa se coboare la tsatsisme de genul asta, de piata.
    8 13
  • qwerty
    @mishazaitev, BBC ul aprocedat corect. Oricare firma serioasa te concediaza daca lovesti un coleg.
    Dar tu vorbesti in necunostinta de cauza. Nu a zis niciodata ca Romania e "tara lui Borat". Richard Hammond a fost cel care a zis "its getting a bit Borat". Erau in Moroieni unde a fost filmat Borat. Daca nu ai fost pe acolo te asigur ca arata absolut groaznic.

    A zis in schimb la final in ultima secventa "Romania, multumim ca ne-ai primit. Putem ramane ? ... pentru totdeauna"

    Cauta filmul si nu mai acuza pe nedrept. Nu si-au batut joc de Romania din contra in anii urmatori, Transfagarasanul era plind de masini cu numere straine. Emisinunea cu pricina ne-a facut reclama mult mai mare decat frunza Ministerului Turismului deci care e problema?
    Din pacate unii (nu tu sau nu toti) compatrioti se ofenseaza din toate chestiile stupide si pe deasupra intra pe forumuri si se plang ca Romania e o tara de rahat. Ipocriti si penibili.

    Eu sunt Mandru ca Sunt Roman!!! , nu voi pleca vreodata de aici si voi face particica mea (oricat de mica ar fi) ca sa fac Romania un loc un pic mai bun.

    ...back to the studio!
    24 1
  • Comportamentul lui nu are nici o scuza.
    El doar imbatraneste prost si pierde contactul cu bunul simt si realitatea. Atat.
    8 1
  • shooter
    In conditiile in care muncesti multe ore pe zi si pui pasiune in ce faci este posibil o data in 20 de ani sa-ti mai pierzi controlul ... si platesti! Probabil ca nu a fost totusi singura iesire a personajului in atatia ani de productie, sa fim seriosi!
    8 0
  • Without Clarkson, there is not TopGear and BBC also ...
    5 7
  • Thank you very much for watching my show for such a long time! :)
    4 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru