Opel a plătit o amendă de 65 de milioane de euro pentru emisiile incorecte ale motoarele sale diesel

de Alexandru Monenciu
Miercuri, 20.10.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Constructorul german de automobile a plătit o amendă de 64.8 milioane de euro pentru emisiile incorecte ale motoarelor sale diesel. Aceasta fusese impusă de parchetul din Frankfurt în urma unei anchete demarate în luna octombrie 2018.

În 15 octombrie 2018, anchetatorii au pătruns cu mandat în sediul central Opel din Russelsheim și în birourile uzinei de componente din Kaiserslautern. Ancheta demarată în urmă cu trei ani a demonstrat că producătorul german a declarat emisii mai mici pentru mai multe modele echipate cu motoare diesel.

Tot atunci, Opel a luat primele măsuri pentru a îndrepta situația. La solicitarea KBA, marca germană a rechemat în service circa 100.000 de modele Zafira, Cascada și Insignia produse în perioada 2013 - 2016, pentru a le modifica sistemul de gestionare a emisiilor de oxizi de azot.

Chiar și așa, parchetul din Frankfurt a impus o amendă de 64.8 milioane de euro, pe care Opel a plătit-o. Așadar, în februarie 2021, procurorii au închis ancheta, iar autoritățile au renunțat la acuzații. Aceste informații au fost recunoscute de-abia acum de reprezentanții mărcii.

A contat foarte mult că în timpul anchetei nu au fost detectate dispozitive de păcălire a detectoarelor de emisii, așa cum a fost cazul în scandalul Dieselgate.

Totodată, pentru că și-a recunoscut vina și a luat rapid primele măsuri de îndreptare a situației, Opel nu a fost "stigmatizat" la fel ca Volkswagen.

via Lifenews.ro

Comentarii (22)

  • Seriff
    Aa, ce tragedie, dar fabricile si uzinele care scot nori de fum de ce nu sunt amendate cu zeci de milioane de euro? De ce doar producatorii auto?
    O fabrica merge non stop si polueaza in 24 de h cat orice diesel intr-un an.
    De ce nu sunt taxate? Hai Edikk sari cu explicatia ca tot esti geniul suprem in alea poluarii.
    20 7
  • inexorabil
    Ei, şi tu acum, @Seriff. Ce fel de întrebare este aceasta? Cum adică, vrei ca…Statul-Corporaţie să se amendeze pe el însuşi?!? Este ca în bancul acela sec (adică putred de real) cu SRI care se supraveghează singur (prin intermediul jucăriei sale de buzunar “Comisia Parlamentară de Control a Activităţii SRI”).

    Companiile auto (cu excepţia Teslei) nu intră în componenţa Statului-Corporaţie, dar vor fi silite de conjunctura NWO/BNW. Musai însă lepădându-se de “vrăjelile din trecut” (remember, Mafănikkk?). Nici nu vor avea încotro altfel. Noi însă nu trebuie să ne lăsăm copleşiţi de dezolare, deşi inima noastră nu este de granit…

    Asta e! Vom venera eternul şi irepetabilul…trecut (şi să nu permitem ca “mania” noastră să fie etichetată drept paseism).
    12 7
  • Diesel vs Otto
    Am avut doar masini pe benzina, nu imi plac motoarele diesel, chestie personala de gust.
    Dar, de cand cu inversunarea asta cretina impotriva diesel, de parca asta este raul suprem pe planeta, sincer cred ca urmatoarea mea masina va fi pe motorina. Asa, de-al naibii.
    21 7
  • Edikkk
    Uite cine apare, ultimul producător german care nu încasase amendă !!

    Deci furtul cu maimuţa a fost făcut la scară largă în Germania.
    8 29
  • inexorabil
    @19:05, ce coincidenţă…Fix aceeaşi premisă m-a animat şi pe mine, “benzinar” din fire/prin vocaţie. Dar, îndârjit peste măsură de sufocanta e-propagandă a reptilei frankkkfurtiene de pe aici, m-am reorientat către Diesel (ba chiar i-am dezvăluit aprioric că special îmi voi procura un astfel de motor – numai ca să-l calc pe nervi). Şi nu regret niciun pic!!! Am ales chiar un Diesel reuşit.
    Mai departe însă, îmi voi împărţi preferinţa în două, mizând, concomitent, pe ambele tipuri de carburanţi. Căci mai eficient tragi cu două pistoale (adică faci mai multe victime) decât cu unul singur.
    Aşadar, Electrikkk, te invit să faci cunoştinţă cu noul…Castor Troy :)

    PS. Apropo, maimuţikkk (dacă tot îţi place termenul), Dieselgate nu trebuie perceput neapărat ca un furt calificat! Mai degrabă se întrevedea ca o soluţie de avarie, mai precis ca un răspuns disperat (chit că necinstit) la o politică de emisii eminamente absurdă! Ce-i drept, nu iniţiată de EUSSR, ci de “Big Brother” de peste Ocean: Deep State (via EPA). EPA, da. Alias asasinii industriei americane de profil în anii ’70, când i-au tăiat craca de sub picioare, maşinile de acolo ajungând creaţii bizare cu cilindree mari şi puteri nominale ridicol de mici. Când au realizat dezastrul pe care l-au provocat, oficialii au mai dres busuiocul (din anii ’90 încoace); din păcate însă, rivalii europeni progresaseră enorm între timp, sub toate aspectele, şi atunci americanii au început să-i privească respectuos, ba chiar încercând să-i imite (de pildă, faza cu Cadillac dornic, mort-copt, să se măsoare cu diviziile de înaltă performanţă ale Triadei, deşi specificitatea sa consacrată nu pleda pentru o asemenea tentativă, pretabilă mai degrabă pentru Oldsmobile sau Buick).
    11 7
  • @ toti desteptii
    Treceti toti pe dizal, ca nu degeaba se moare pe capete de cancer la plamani si mai nou COVID. Bine, stiu ca nu are covidul legatura cu poluarea, doar ii afecteaza cel mai mult pe cei cu plamanii praf sau suferinzi de alte boli.
    Daca ati fi mai luminati, am trai cu totii mai bine, dar voi tot la nivel de maimute ati ramas.
    https://business-review.eu/business/romania-registers-lowest-recall-rate-of-volkswagen-cars-in-dieselgate-scandal-177130
    Sa nu va lasati pana nu ii curatati pe vestici de toate dieselurile! Luati toate cojile si rebuturile de la ei si lasati-i pe ei sa isi ia electrice.
    7 23
  • Mircea Badea
    ce rechemare? le-a pus filtre de 2000 de euro la fiecare masina?
    pun pariu ca polueaza la fel, adica de 10 ori cat benzinarele.

    deci toate dieselurile trebuie taxate de 10 ori mai mult!
    7 19
  • Pai si pe mine cu ce ma ajuta amenda asta? Eu, ca pieton si om de rand DIRECT afectat de mizeriile astea nu am primit nimic. EU am inspirat poluarea de la aceste masini, nu UE sau unde se duc banii astia. Au zis cumva si ce au facut cu banii? Au ridicat vreun spital pentru tratat bolnavii de astm si cancer la plamani???
    Deci asta e o alta abureala care nu aduce nimic celor direct afectati.
    Toti oamenii ar trebui sa ii dea in judecata si sa ceara de la ei bani pe care sa ii foloseasca mai tarziu pentru medicamente. Cand inspiri substante toxice nu se vad rezultatele imediat. Nu te imbolnavesti pe loc!
    9 16
  • Somebody
    "... pentru emisiile incorecte ale motoarele sale diesel. "

    @AM, profu' de gramatica e în concediu?
    Oare cum ar suna asta în românește?
    8 1
  • Nosferatu
    oricat ar plance speriatii de mai sus ca ii macina spaima de cancer la plamani, eu tot cu Diesel mai raman si in urmatorii 20 de ani. Cea mai economica solutie de transport. Copii mei si ai vecinilor au crescut pe langa masinile noastre Diesel si n-au nici pe dracu. Sanatosi si mari au crescut asa ca dragi speriati lasati spaima deoparte ca nu Diesel te omoara de Covid. Doar lipsa vaccinului te omoara. Atat. Azi vad ca e frumos asa ca pun bitza pe masina si ma duc pana la marginea orasului sa dau o tura. Sa scot noxele din plamani. Ha ha ha ce caterinci am in mine!!!
    17 6
  • Seriff
    Azi dimineata a fost frig, am lasat diesel-ul vreo 10 minute pornit sa se incalzeasca, special cu dedicatie pentru mircea badea, edikk si alti pensati.
    26 7
  • @Seriff
    Serios vorbind, dacă mergi câteva ore cu diesel-ul, minim 4-5 ore, trebuie să lași motorul să hurducăie 1 minut în parcare, pentru răcire. Încălzirea motorului înainte de plecare e din altă epocă.

    Legat de băieții cu cancer, cel mai frumos a fost în aprilie 2020, lockdown, trafic mort, poluare în orașe la nivel maxim. Să fiți sănătoși după câți neuroni aveți. Abia se mai curăță planeta!!!
    15 2
  • Seriff
    Eu il las special sa poluez, nu de alta.
    14 2
  • @10:50... ar trebui sa ne facem un club
    5 2
  • inexorabil
    Gura păcătosului adevăr grăieşte…”Trafic mort, poluare în oraş la nivel maxim”. Evident că ai vrut să zici “minim”, dar nu te-a lăsat conştiinţa :D

    Repet a miliarda oară: poluarea este (şi va fi mereu) un fenomen NESEMNIFICATIV la scară planetară, iar în aceste condiţii deloc periculoase pentru sănătatea Globală acest procent infim “conţine” un procent mult mai infim cauzat de autovehicule. Ca să apelez la o analogie, am irigat un hectar de pământ cu o cană de apă, iar în apă se afla una bucată celulă de agent patogen. Adică…alarmă!!! Mobilizaţi toate laboratoarele microbiologice, că este jale, nu glumă.

    PS. Oricum, te voi trage pe linie moartă cu deja anunţata demontare a mitului suprem al zilelor noastre, recte “schimbările climatice”. Doar că mai am puţin de lucru…
    2 2
  • Americanii au mai vrut sa omoare si Toyota in faza cu pedala de acceleratie care ramanea blocata si prostul de american nu era in stare sa calce frana. Asa ca au fost nevoiti cei de la Toyota sa faca rechemare pentru cateva sute de mii de masini si ghici ce: in loc de paguba au scos profit. Ca pe langa pedala care nu avea nimic, iti mai faceau una-alta la masina la rechemare dar pe bani. Ca vorba aia...cand afli ca poti muri din cauza masinii, fugi repede la service.
    De atunci toti producatorii au copiat reteta cu rechemarile la reprezentanta sa repare nu stiu ce minune nesemnificativa.
    0 0
  • Cred că devenim prieteni tot mai buni ;).
    Nu cred absolut nimic din toată isteria asta cu încălzirea globală din cauza poluării produsă de mașini, doar dacă am scăpa planeta de toți profitorii care trăiesc de pe seama asta, adică ard gazul degeaba am face un adevărat pas in ecologie.
    Nu ca ar conta la scală mondială dar chiar sunt personal (și familia) preocupat de poluarea pe care noi o facem ca și indivizi/familie și încercam să fim cât mai curați posibil in sensul ca reciclam și avem plase reutilizabile etc… habar n-am de când nu am luat un pet cu apa. Da, se poate trăi cu filtru care alcalinizează și restructurează apa… îmi iau și în concediu și la muncă, când se termina trec pe bere că ține și de sete și de foame ;). La munca avem sistem de filtrare și chiar și vizitatorii primesc apă in cană (carafă)… cere doar puțin interes și implicare.
    Accept critici și sfaturi (chiar le caut) de la cei care nu-mi irosesc timpul… din păcate sunt tot mai greu de surprins pozitiv.
    Va fi nevoie de mulți ani cu auto electrice și energie curată ca se curățăm risipa și poluarea făcută doar până acum… și cred că încă nu am văzut nimic din partea ascunsa a electrificării in lumea auto.
    Cine scapă de prostie și va supraviețui, va vedea… cât va înțelege și ce…, este altă poveste.
    Așa ca fapt divers cancerul este o boala autoimună care cam este provocată de propriul organism ca și reacție la cum gândim și ce băgăm in noi (ca nu pot sa o numesc mâncare), și mai puțin cu poluarea.
    Nu va lăsați pacăliți așa ușor de cei care trăiesc pe seama fricilor noastre. Sunt nenumărate cazuri de oameni care au dezvoltat cancer intr-o lună dar așa au și reușit să rezolve problema. In principiu cam trebui să facem inversul la ceea ce am făcut să ne alegem cu cancer (ca doar nu-i gripă ce naiba)… iar ce respirăm este fals (părerea mea) cauza cancerului.
    Tot ca și of topic principala cauza a mortalității in lume sunt bolile de inimă, și mai ales la “bogați” adică nu are nimic de a face cu respiratul de noxe ci doar cu colesterolul pe care-l ingurgităm așa de plăcere ca doar e petrecere ce naiba!!!
    Cam de aceea nici măcar nu citesc ce scriu “ecologiști” legat de denigrarea mașinilor clasice… vorbesc dintr-o perspectivă limitată și incompletă… treaba lor și să fie sănătoși din partea mea.
    4 1
  • Mircea Badea
    avem pe aici prin comentarii dovada ca noxele dauneaza sanatatii..desigur, in romania cred ca manelele dauneaza cel mai mult..iar in combinatie cu motorina...vedem ce vedem..
    1 3
  • Seriff
    @Mircea Badea, da, manelele si prostia, dar mai ales televizorul la care te uiti tu si accepti sa fii spalat pe creier de catre unii care vor sa faca bani de pe urma ta, tu crezi ca incalzirea globala si poluarea se datoreaza strict masinilor, doar ele sunt de vina pentru poluare si doar ele sunt vinovate pentru moarte.
    In rest, fabricile si uzinele nu polueaza, avioanele nu polueaza, santierele de constructii nu polueaza, E-urile din alimente sunt perfect sanatoase, mancarea nu contine zahar, Coca Cola e sanatate curata si tot asa.
    5 0
  • inexorabil
    Mafioso, de unde ştii mata’ că oricine posedă Diesel ascultă manele??? Eu categoric nu! Chiar îmi repugnă o astfel de “muzică”, încă de când şi-a făcut loc pe piaţă.

    Ah, da: nu renunţi nici mort la năravul generalizării samavolnice, recte al transformării din burtă/pix a cazurilor net izolate în “realitate suverană”. Mă rog, acest nărav provine din arsenalul vostru profesional consacrat şi constituie obiect de instructaj la sursă (“Mihai Viteazul”), nu? ;)
    0 0
  • oricum opel sunt cele mai slabe masini. doar firmele mai cumpara asa cutii pt ca le iau la discount, dar in ultima perioada nu am mai vazut vreun vecin cu astfel de hidosenie franceza.
    1 1
  • incalzirea globala
    https://evz.ro/iarna-2020-2021-va-fi-apocaliptica-meteorologii-se-uita-in-arhive-sa-vada-daca-a-mai-fost-una-la-fel.html

    o yeah, sa mai tin motorul pornit sa nu fie asa de frig. Basca am trecut si pe modul sport sa ard mai multe motorina. Ma oftic doar ca Dieselul nu emite mai putin CO2 decat Otto, dar data viitoare imi iau un benzinar pur de putere mare si o sa-l tin doar cu pedala la fund aici in oras, ca si asa au pus limita de 30 la ora si daca merg cu a 2-a o subturez.
    Nu uitati! Cand o sa fiti morti o sa fiti ecologici, desi la cati conservanti mancati sigur e plin de mumii prin cavouri.

    Salutari lui edik normal, maestre ne vedem in Sharm El Sheikh de rev, numa asa sa ardem niste kerosen ca sa nu mai fie atat de frig.
    7 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru