Parisul limitează viteza maximă la 30 km/h de la sfârșitul lunii august

de Alexandru Monenciu
Duminica, 11.07.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
De la sfârșitul lunii august, limita de viteză pentru mașinile și motocicletele care circulă în capitala Franței va scădea de la 50 la 30 km/h. Excepție fac șoselele de centură și câteva bulevarde.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a decis să promoveze mobilitatea durabilă. Tocmai de aceea, din 30 august, toate mașinile și motocicletele care circulă în capitala Franței o vor face cu o viteză maximă de 30 km/h și nu de 50 km/h.

Noua limită de viteză va fi impusă în aproape întreaga capitală, cu excepția șoselelor de centură și a câtorva bulevarde, inclusiv Champs Elysee, Grande-Armee și Foch.

Autoritățile au explicat că reducerea vitezei maxime la 30 km/h are ca scop reducerea zgomotului, adaptarea orașului la schimbările climatice și promovarea ecologismului. În consecință, primăria încurajează folosirea mijloacelor de transport alternative, în special a bicicletei.

"Trebuie să îi protejăm pe cei mai vulnerabili: pietoni, bicicliști, copii și vârstnici," a declarat David Belliard, consilierul pentru transporturi al primarului.

Reducerea limitei de viteză la 30 km/h în oraș a fost una dintre promisiunile electorale ale primarului Anne Hidalgo.

via Mediafax

Comentarii (39)

  • Edikkk
    Ne place, nu ne place, cetăţenii parizieni au dorit acest lucru.

    La noi, unii se plâng de maşinile limitate la 180 km/h deşi viteza maximă pe autostrăzi este de 130 km/h şi avem cele mai multe accidente pe cap de locuitor.

    Multe în oraşe, deci chestia cu "argumentul" infrastructura, nu ţine.
    19 31
  • @edikk
    Pe semne ca mata' n-ai iesit din bula ta si n-ai aflat de Vestele Galbene,de ce au iesit ele in strada aproape doi ani,hint: vit 80 localitati,pret benzina...ps. care cetatenii Parisului? Cetatenii magrebului voiai sa zici,cam cat prinde o camila,stii?
    28 8
  • *80 in afara localitatii. Masina mea prinde 120km/h in treapta a doua,cu o singura treapta aproape ca pot merge legal cu ea,intrebarea e,la 30km/h in orase,mai are rost sa-i dau a doua? In prima ma duc pana la putin peste 60? Asta e evolutie clar,sa mergi mai incet kkalu! Acum o sa se bucure si trotinetistii de autonomie cat de cat la electrotroace.
    21 13
  • Clique
    @Edikkk La noi problema cea mai mare este aroganța asta infectă și boala asta mentală de a arăta altuia că ești mai superior.

    Nu contează unde, semafor, curbe, serpentine, șosea etc.

    Câți idioți în uniforme dar și din rândul civililor am văzut să stea în spatele meu pe drum drept calmi, iar când vine prima curbă, să se bage în depășire

    Ca să nu mai zic ieri, și îmi oferă prioritate un gherțoi venit din Hanglia (nr. de anglia, volan în șanț)
    La care îmi aruncă o replică ]n timp ce tranversam " nu știi să tranversezi mai repede?"
    12 0
  • Edikk,apropo,cum mai ramane cu ghetarii? Panica mare? Mi-am adus aminte de un articol citit in 2013 care zicea ca in 2015 ramanem doar cu gheata in pahare,aceeasi propaganda pe care o scoteau pe trompa cu stratul de ozon care acu' e tot bine merci.Sa te bucuri cand ti se pune latul,asta inseamna sa fii sclavetele perfect.
    https://www.google.com/amp/s/amp.theguardian.com/environment/earth-insight/2013/jul/24/arctic-ice-free-methane-economy-catastrophe
    18 10
  • Mircea Badea
    Și ăștia votează analfabeții? Ce mașina poluează mai puțin cu viteza aia?! Sclavi dacă nu ies cu vestele. Sa scoată toate limitările!
    15 8
  • Mircea
    In Paris se circula la orele de varf cu 10km/h. In Paris se parcheaza bara la bara, masinile sunt zgariate vai de ele.
    Deci asta cu maxim 30km/h intr-un oras super aglomerat si imputit e frectie. Daca vrei sa pleci in weekend, petreci pe boulevard peripherique cate 2-3 ore.
    Clar bicicleta e mult mai buna, la fel si prin Amsterdam.
    Numai smecherii se plang ca nu pot merge cu masina, de parca in masina s-au nascut.
    20 6
  • @ Tatraurs stiu ca termenul de analfabet functional nu-ti spune nimic...dar incearca sa intelegi ce citesti.
    Nu este vorba de gheata polara. Este vorba de un strad de gheata care din 2015 (adevarat...undeva din 2017)...in luna spetembrie nu mai exista (exista pana in 2017 si in luna septembrie)...iar in 20 ani...stratul respectiv o sa fie disparut toata viara. La aia se referea...si se pare ca s-a adeverit. Dar nah...este inengleza...si stiu ca si romana este grea la tine...iar engleza te omoara.
    Pana un alta...avem cea mai mare temperatura medie globala anuala inregistrata in istorie. Parte din RO deja este zona desertica (nu crezi? google cu locatiile...si mergi si vezi...). Faptul ca nu mai avem ierni (sunt niste caricaturi)...faptul ca avem luni intregi cu 40 grade la umbra (incepe sa fie vreme specifica zonei de sud a europei)...Ce avem noroc...ca nu toti sunt prosti...si poate mai exista o sansa...
    10 17
  • Piatra
    E plina lumea de bolovani panicarzi care cred ca vine sfarsitul lumii,se desertifica creierul lor si asa plat de la atata poluare.Solutia, sa trecem la electrice sa le ridicam iq-ul pietrelor iedkkiene.
    7 7
  • De la 50km/h la 30km/h....si in viata reala inapoi la 50 chiar si 60-70 pe anumite portiuni.....
    Nimeni no sa respecte aceste restricti...
    Sa zicem ca strazile inguste cu un singur sens sunt oricum circulate mai prudent....in rest nu prea cred c-o sa se respecte....
    11 6
  • @bolovan
    esti sigur ca e vorba de Romania?
    Nu de alta dar cel putin in ultimii 10 ani iernile au fost grele cu frig si multa zapada, 40 de grad n-am auzit sa mai fie pe la noi pe undeva de multisor, ba chiar anul asta pana pe la jumatatea lui iunie au fost 12-15 grade. Iar desertul e numai in capul tau baiete. Bagati-l in apa poate se raceste si se umple cu ceva.

    PS. Acum 10.000 de ani in Carpati erau ghetari. S-au topit. Dupa parerea ta, cum ne-a afectat asta? E de bine sau e rau?
    21 10
  • @Bolovan,misto ar fi fost sa nu pari o piatra necioplita,din start un meltean daca tot te bagasi in seama in asemenea mod. Articolul l-am citit acum 8 ani pe sarite,asa v-a intrat propaganda in cap,prin titluri d'astea mincinoase. Cand eram copil mi se bagau pe gat brasoave cu stratul de ozon care se subtia mai ales la Polul N ,apoi ghetarii care se topeau de disparea Londra sub ape in 2020,boli pandemice,meteoriti,cutremure,orice sa va tina in frici,sute de articole am citit cu topirea ghetarilor iminenta pana prin 2010-2025. Vrei sa iti trimit articole vechi unde scrie ca in cel mai optimist scenariu ramaneam fara petrol pana in 2019-2020?Alta minciuna.Oltenia se desertifica in unele zone de peste 200 de ani,in anii 1970 bagasera ditai sistemul de irigatii si scapasera de probleme,acum nu mai exiata,a revenit fenomenul,nu poluarea e problema. Ma rog,viitorul e la colhoz si fara masini private,o sa se interzica prin preturi,taxe,interdictii si limitari ca altfel daca ar face-o brusc ar sari oile pe ei,totul e facut sa renuntati la ele,o sa mergeti toti la comun. Si n-avem luni intregi cu 40 de grade doar de acum,cauta recordurile de caldura din Romania si vezi in ce ani au fost,cauta chiar arhiva meteo pe o suta de ani,ai uitat cat de frig era acum o luna?Clima se schima,mereu s-a tot schimbat de cand e pamantul,e ciclica,ori se raceste,ori se incalzeste. Si da,poluarea exista,dar nu eu sunt cel mai mare poluator ca merg cu masina,industria,globalismul care imi vinde vin din africa de s si usturoi din china aduse cu vaporul...o sa ne saturam toti de taxe si limitari,de la masini personale pana la orice forma de transport,noroc ca ue a anuntat ca scuteste doar avioanele private in viitor de taxa de poluare pe combustibilul ars,macar eu m-am scos :) Iar primele 10-20 de vapoare din lume cica polueaza cat toate masinile de pe glob la un loc,dar nu mai zic nimic ca sar desteptii ca ele polueaza doar in porturi la Barcelona,Trieste,Istanbul...nu in orase ltand la semafoare.
    13 4
  • vestele galbene
    in oras, la viteze mai mici masina consuma mai mult deci poluarea e mai mare.

    cei care merg cu masina nu vor renunta pentru ca la orele de varf sistemul public de transport este suprancarcat si daca ar fi preluati si astia ar fi si mai rau.

    francezii au ce au votat. ha ha ha.
    16 6
  • Ps. Am trecut azi pe la șourumu Tesla din Buc. Cam prafuite,se vede ca nu prea sunt oamenii interesati de ele,pe una am scris cu deștu' "Edikk,spalama" fara cratima iar pe alta Ac(e)/Dc,noi suntem prietene.
    11 7
  • @Vestele galbene Nu numai d'asta,nu vrei sa te prinda noaptea prin metroul parizian cand te intorci de la serviciu.
    8 5
  • inexorabil
    Arrêtez la e-planète ! Je veux descendre !!!
    14 5
  • Adrian
    De ce 30kmph?
    Pai pentru ca o masina electrica duce mai mult la 30 decat la 50. Simplu.
    13 5
  • Edikkk
    1) cei care neagă incalzirea globală, schimbările climatice, sunt cu IQ de.... oameni needucaţi.
    Dar şi nesimţiţi.

    În Valea morţii, s-a înregistrat iar un nou record mondial de căldură. Recordul precedent? Anul trecut.

    Da, iarna a fost parcă pe revenire, dar ştiţi că au fost câteva zile cu zăpadă şi temperaturi foarte scăzute câteva zile în Texas??

    Ştiţi de valul de căldură care a "fugit" la pol, şi de aceea a fost iarna o ţâră mai iarnă?

    Dar acolo la poli face ravagii?

    Aceiaşi indivizi în istorie, credeau că pământul e plat, că fumatul ţigărilor nu face rău, că noxele de la diesel nu omoară pe nimeni.

    Mda

    Sunteţi patetici.
    5 22
  • Edikkk
    2) o maşină electrică este la fel de eficientă, la fel de confortabilă la condus şi la 30 km/h şi la 50km/h şi la 200 km/h


    Pentru cei cu 3 pedale şi manivelă, da, e greu, să munceşti în trafic mai rău ca tractoriştii.
    4 25
  • Spitalul de psihiatrie
    inteligenta n-are nimic de-a face cu tupeul si nesimtirea.
    Iar de faptul ca "valul de caldura" a fugit la pol, pesemne sa se racoreasca asta nu e decat o mostra de gandire Edikkiana, buna de pastrat la album. Intrebarea e de ce valul de caldura nu se refugiaza niciodata in Romania sau orice alta tara pe aceiasi latitudine. Tot fuge la pol tot timpul! Sau in Valea Mortii. Mortii ei de caldura.

    PS Diesel emite mai putin gaz de sera CO2 decat Otto si e cunoscut ca un motor prietenos cu mediul. E prietenos si cu proprietarul fiind fiabil si economic asa ca il recomandam tuturor.
    17 2
  • Tatraurs ai incercat sa folosesti un termometru? Ca de site-uri pt vreme n-am pretentii...sunt prea complicate.
    Anul 2020 a fost cel mai calduros an de cand se inregistreaza temperaturile...Anu lasta pana acum...a depasit 2020. Noi vorbim de masuratori...nu de impresiile date de niste persoane care habar n-au ce vorbesc...si doar isi dau cu parerea.
    Si chair daca nu faci studii...cand ai incepi sa ai ierni in care n-ai nevoie de incalzire in ianuarie. Cand incepi sa ai ierni fara zapada (la mine, in ultimii 5 ani zapada a fost mai mult in poze...cand acum 30-35 ani...nu era iarna fara minim 2 luni de zapada...
    4 15
  • @bolovan... lasă-l pe tatrarus că atat poate omul. E un fel de gicăcontra care le știe el pe toate. Și mai sunt cațiva tot așa. Înclin să cred că sunt troli din redacție, pentru a face trafic sitului. Îți faci nervi degeaba...
    4 12
  • bolovan nespecificat
    CE MASINA /MASINI CONDUC
    Nespecificat
    CE MASINI AM MAI CONDUS
    Nespecificat
    MASINA LA CARE VISEZ
    Nespecificat
    TOP MASINI
    Nespecificat

    Ce masina aveti maestre?

    PS nu confundati vremea cu clima. La mine a mers centrala pana la solstitiu. Asta nu ma face sa cred ca vine o glaciatiune. De venit o sa vine probabil, dar nu in timpul vietii mele.
    10 5
  • din neferire pt tine tartarus are dreptate
    nu vrei sa te prinda noaptea in metroul parizian in drum spre casa. Cat si despre interzicerea detinerii masinii personale. Poate nu acum, dar in curand. O sa ai voie sa iesi din casa doar cu adeverinta de la primarie si numai pana la magazinul de paine de la colt sa iti cumperi seminte si bere. Mai departe n ai voie ca poluezi. si asa platesti taxe fiindca existi. Doar iti ia statul impozit nu ? ce face cu el ?
    15 2
  • Al Bundy
    @Edikkk - până acum doar i-am citit comentariile acestui băiețel care are impresia că salvează el lumea...

    Încălzirea globală este cauzata de către furtunile solare tot mai intense, furtuni care cresc temperatura peste tot pe Glob, cauzând topirea ghețarilor, fapt ce va conduce în decurs de sute sau mii de ani la apariția unei ere glaciare. Adevărul ne este ascuns de către băieții deștepți care câștigă sume imense de pe urmă acestor fenomene incontrolabile. Apariția mașinilor electrice are ca scop falimentarea arabilor si a celor care dețin resurse enorme de țiței. Până la urmă este doar business, un fapt care ne va face tot mai dependenți de ei...
    Inexorabil, ai legătura!
    11 1
  • Al Bundy faci niste confuzii grave de tot. Activitatea solara este ciclica. Adica are un ciclu de 11 ani. Adevarat, noi pana anul asta am fost in minimul ciclului solar...cu toate astea...temperatura medie a crescut (vezi wikipedia). Eruptiile solare influenteaza comunicatiile foarte mult (la eruptia solara comunicatiile la distanta in HF sunt foarte bune...dupa care vine o perioada in care sunt foarte proaste...).
    Hai totusi sa nu vorbim tampenii...incearca sa te documentezi si utilizeaza putin logica...
    0 9
  • Edikkk
    1) Poate unii care cred că pământul este plat și nu cred în termometru sau măsuri generale fizice de măsurare a proprietăţilor fizice... o fi super graşi... şi se cred slabi... că nu cred ei cât le arată cântarul

    Mda


    2) întrebări stupide, ce maşini am eu, tu, etc

    Întrebarea este gen "dacă ai avea foarte mulţi bani, ce maşină ţi-ai cumpăra? "

    Aka dăi unui om puterea ca să îi vezi caracterul
    3 12
  • până la urmă
    ce mașină ai bolovane?
    8 0
  • @edikk,nu crede ma nimeni pe aici ca pamantul este plat,tot bagi placa asta stricata de atata timp(cu toata ca galaxia in care stai e plata,bine, foarte usor curbata deocamdata dar aproape plata,devine plata in viitorul foarte indepartat).De ce ti se pare o intrebare stupida cand te intreaba lumea ce conduci? La cat magiun de Topoloveni vidanjezi pe aici cu masinile"in trei pedale cu motoare din 1900 toamna uzate moral" poate ca ne-ai starnit curiozitatea,nu crezi?Iar de caracter sa nu vorbesti taman tu,ca te acuz si eu te fatarnicie. Sa nu mai zic de intelect,ca de la tine am auzit despre masinile manuale asta" 2 picioare,3 pedale,o idiotenie". Doua maimi,un volan daca merg pe logica ta stricata Sper c-o sa ai curiozitatea sa aflii si cate pedale are un pian,dar nu d'ala de "pept"de lingurari bengosi.
    5 0
  • O dacia logan 0.9 TCE...dar ca si tine, ma uit cu invidie la colegii care au masini electrice. Probabil urmatoarea o sa fie electrica (imi face tare cu ochiu un hyundai) .
    Acum ca te-am linistit, sper sa poti dormi noaptea...
    1 10
  • Daca spuneau ca doar masinile electrice pot circula cu mai mult de 30km, atunci mai exista o logica.
    Politicienii lor la fel ca ai noștri la intelect! Parisul este plin de tarabe de acum 20-30 de ani, adevărat nu BMW, VW, dar de ale lor, mult mai mici si nu fumega.
    5 0
  • Trovant
    Deci toti trovantii au Logan. Si se uita cu invidie la electrice. Bravo. Fiind loganist fii sigur ca n-o sa-ti permiti niciodata o electrica. Pentru simplul fapt ca e de vreo 3 ori mai scumpa. Sau daca totusi, prin eforturi si sacrificii supraomenesti strangi banii astia nu ar fi mai bine sa iti iei una pe combustibili lichizi care costa doar dublu si cu restul de bani sa iti faci niste vacante super adevarate prin Europa. In loc sa cauti statii de incarcare pe la Lehliu gara? Ai impresia ca electrica ta va salva lumea sau va avea vreun impact asupra a ceva? Merita sacrificiul asta din partea ta ca te vad om sarac cu logan 0,9?
    15 1
  • inexorabil
    @Al Bundy, păi ce să adaug? Ai rezumat tu sugestiv.

    De fapt, precum am mai subliniat, nu întâmplător apariţia “iluminaţilor” în istorie s-a soldat cu tentativele straşnice ale “occidentalilor” (dacă Napoleon şi Hitler pot fi numiţi astfel) de a pune laba pe regiunea cea mai bogată în resurse naturale de pe Glob: Siberia…Fiindcă, logic, a deţine controlul Global al principalelor surse de bogăţie egal a deţine Puterea Globală!
    Eminenţelor gri din penumbra lumii nu le-a ieşit figura cu răsturnarea “tiraniei” ruseşti (ei crezând că prostesc o lume întreagă invocând cucerirea “imperioasă” a Moscovei, “democratizarea” ei “şi atât”), aşa că şi-au propus să impună ei propria lor tiranie, recte cea…financiar-bancară. Bafta lor a fost aceea că, adunate laolaltă din toate celelalte zone ale planetei, resursele existau în cantităţi suficiente, deoarece Occidentul (de data asta fără ghilimele) se ocupase conştiincios (graţie vastului său sistem colonial) de răpirea lor încă înainte de naşterea intelighenţiei din tenebre, prin urmare băieţii dăştăpţi nu trebuiau decât să implementeze normele şi mijloacele “legale” de a le dobândi personal, recte reprezentate de caracatiţa Federal Reserve-FMI-BM (poate n-aţi aflat că această “joncţiune” a produs un aşa-zis “Seminar for Senior Bank Supervisors from Emerging Economies”, adică s-a confirmat ceea ce vest-berlinezii şi apoi nea Nicu al nostru avertizau încă de la sfârşitul anilor ’80, anume că, sub pretextul sprijinării ţărilor “cu potenţial latent” sau “în curs de dezvoltare” – sau “emergente”, aşa cum sună eufemismul zmeker şi “persuasiv” al zilelor noastre – rechinii Marii Finanţe “greblează”, cu gheare socialisto-corporatocratice, avuţiile fraierilor incurabili, urlându-le vibrant în urechile minţii: “Vă aducem capitalism din acela adevărat şi bun, să nu care cumva să vă îndoiţi de intenţiile noastre dumnezeieşti!” – eh, presărat obligatoriu cu mirodenii ecomarxiste şi, dacă nu va merge “cu zăhărelul”, atunci direct ecofasciste…).
    5 0
  • @Trovant sa inteleg ca sunt acri strugurii? Ca eu am dat pe o masina de 3 ori valoarea rablei tale? Si nici nu a trebuit sa-mi fac credit pe 10 ani? Stiu...plezneste invidia...

    @inexorabil buna marfa...mai ai?
    0 3
  • bolovane, lasa caterincile ca esti penibil. Vezi-ti de loganul tau 0,9 ca bani de electrica n-o sa ai.
    Bun nick ti-ai ales. Azi spre Campina am depasit vreo 10 logane si un zoe care mergeau cu 80 (struguri zici?!). Si unii si altii la consum. Ce bolovani mi-am zis fara sa ma mai uit in retrovizoare macar.
    3 0
  • inexorabil
    Cum să nu, bolovane? Fără număr! Ia cu lămâie:

    Dragilor, cred/sper că sesizaţi şi voi faptul că e-moluştele lasă “dâre” (ale “adevărului din spatele adevărului”) cam în fiecare zi…Din care reiese, fără doar şi poate, că pe ele (oricât s-ar jura) nu ecologia (implicit, moderaţia în general) le interesează/pasionează, ci…ideologia. Iar dacă maeştrii Propagandei le transmit (în subconştient) “Ziceţi-le *Sic!* dujmanilor dacă ei au troace de 1000 CP pe suc de dinozaur, căci vouă vă vom pune la dispoziţie e-bolizi de 2000 CP. Ajung şi ei la 2000? Noi sigur putem 3000!”, atunci e-lacheii se vor conforma instant, fără urmă de discernământ (nici cât să le atragă atenţia conştiinţa “Măi, aveţi grijă că azi declaraţi una şi mâine susţineţi alta taman pe dos! Vă discreditaţi ca proştii!!”).

    Aşadar, dacă ar trebui să-i caracterizăm într-o sintagmă, cea mai elocventă ar fi aceasta: lupii e-moralişti…

    PS. Dacă, de exemplu, un eco-adorator ar vedea un morman de gunoaie în mediu (mai precis: acolo unde ar fi interzisă prin lege depozitarea lor), se amăgeşte careva dintre noi cum că acesta ori va anunţa autorităţile, ori se va încumeta să cureţe el personal locul cu pricina? Vă asigur eu: duios Anastasia trecea…

    PPS. În fond şi la urma urmei, dacă ar fi să-i îngrijoreze realmente ceva (deşi mă îndoiesc îndoit), ei înşişi sunt expliciţi: “Vapoarele şi avioanele poluează cel mai mult, iar nu autovehiculele? Nu-mi pasă decât de ceea ce mi se perindă pe sub fereastră” (deşi logic că niciodată strada nu va fi atât de aproape de ei!).

    PPPS. De fapt, cea mai uzată “mostră de inteligenţă” a lor este următoarea: “Închide-te în garaj şi/sau vâră nasul direct în ţeava de eşapament a Diesel-ului tău”. În mod analog, nu ne-ar mira să auzim de la dânşii: “Ce faci aici? Tai carne şi legume pentru mâncare? Dar ia înlocuieşte-le cu degetele tale, lăsându-le pradă lamei cuţitului, să vezi cât de dăunător poate fi acesta!”.
    0 0
  • ^^^ eu inteleg ca esti frustrat ca ai o masina care are valoarea unui plin de benzina...dar totusi...te rog sa te uiti in oglinda cand faci depasiri...nu de alta...dar cred ca apar prea multi frustrati ca o au mica la stirile de la ora 5

    inexorabil nu stau sa citesc toate aberatiile...sper doar sa nu-ti pierzi dealer-ul...
    0 1
  • frustrat pentru ca:
    boulovane! tine minte astea:
    1 - Orice masina valoreaza mai mult decat loganul tau.
    2 - orice motor este mai puternice decat 0,9 al tau.
    3 - orice masina e mai sigura decat loganul tau.
    4 - orice masina are un consum specific mai mic decat loganul tau.
    5 - exista masini mult mai puternice care consuma mai putin decat loganul tau.
    6 - orice masina are un comportament rutier mai bun decat loganul tau
    7 - orice masina e mai confortabila decat loganul tau
    8 - orice masina va rugini mai greu decat loganul tau
    9 - vai de capul tau

    Nu dispera.

    Exista totusi niste masini cu caracteristici tehnice mai proaste.
    Exista masini care sunt 3x mai scumpe ca loganul tau insa au autonomia 3x mai mica, se incarca de sute de ori mai incet. si sunt chiar mai poluante.

    Eu zic sa tii de troaca ta cat poti de mult ca se poate si mai rau. Ai grija ce-ti doresti.
    1 0
  • inexorabil
    Bolovane, adevărul gol-goluţ despre voi (şi despre ai voştri “iubiţi conducători” din spatele cortinei) nu este o “aberaţie”.

    Pe de altă parte, Mafia, ţi-am mai pus în vedere: nu există penisuri “mici”, ci penisuri insuficient sau prost stimulate (nu auto- ; bagă de seamă!). Şi ai grijă cu topica aia: “frustraţii o au mică la ştirile de la ora 5”. Păi tot de acolo mi se micşorează şi mie, aşa că nu mai deschid terorizorul.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru