Porsche a testat un motor boxer cu 8 cilindri: "Am renunţat la idee în faza de pre-dezvoltare"

de Mircea Meșter
Miercuri, 29.04.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Viitorul 911 facelift ar fi putut să aibă sub capotă un motor inedit: boxer cu 8 cilindri. Ideea a fost testată de inginerii mărcii, dar nu a mai fost pusă în practică din cauza dimensiunilor unui astfel de propulsor.

Viitorul facelift pe care cei de la Porsche îl pregătesc pentru modelul 911 în această toamnă ar fi putut aduce o premieră absolută în istoria mărcii germane, însă testele au arătat că soluţia tehnică nu se potriveşte unui model sportiv precum simbolul sportivităţii din gama constructorului din Stuttgart. Este vorba de un motor boxer cu 8 cilindri.

"În faza de pre-dezvoltare am luat în calcul un astfel de motor, însă nu am continuat ulterior proiectul", spune Heinz-Jakob Neusser, directorul de dezvoltare a motoarelor Porsche, citat de publicaţia britanică Autocar. Conform oficialului german, soluţia unui astfel de motor a venit după ce Porsche a concluzionat că actualele motoare boxer cu şase cilindri sunt limitate la o cilindree maximă de 4.0 litri. "Un motor cu opt cilindri în dispunere orizontală identică ar trebui să aibă o capacitate cilindrică de 5.0 litri şi ar fi probabil prea mare pentru o maşină sport precum 911", recunoaşte Neusser.

Conform aceluiaşi oficial al mărcii, anunţata dispariţie a motoarelor aspirate din gama mărcii şi înlocuirea lor cu unele supraalimentate nu va fi un dezavantaj, ci un mare avantaj tehnic.

"Noile motoare vor avea capacitatea de a rula la turaţii înalte, iar schimbarea arhitecturii motorului ne va da mult mai multă libertate la nivel de design al blocului motor", încheie Heinz-Jakob Neusser.

Comentarii (6)

  • Boxer cu opt cilindri in linie...????? Cum vine asta?
    8 2
  • probabil e o greseala de exprimare... 4 cilindri orizontal opusi (adica 8 cilindri in total)
    7 0
  • Bine ca nu-i boxer in V :)
    6 0
  • si daca avea 2 motoare ii spuneam boxer(i)?
    4 3
  • Au corectat.Banuiam si eu ca afost o mica greseala.
    2 0
  • Asta cu boxer cu cilindri în linie îmi amintește de perla "BMW va dezvolta un nou motor V6" (o știre de pe alt site, preluată fără discernământ si de alte publicații).
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru