POVEŞTI AUTO: Luca Cordero di Montezemolo, regele neîncoronat al maşinilor italiene

de Dragoș Băltățeanu
Marti, 23.09.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Montezemolo este un nume cunoscut de orice pasionat de automobile. Este omul al cărui destin a fost legat de Ferrari încă de pe vremea lui Il Commendatore Enzo. Încercăm astăzi să creionăm un portret al omului care a părăsit Ferrari după 23 de ani de şefie.

Acum câţiva ani de zile mă aflam pe aeroportul Roma Fiumicino, între două avioane. Ca oricare alt pasager aflat în tranzit, îmi omoram timpul privind vitrinele magazinelor şi învârtindu-mă printre produsele expuse la vânzare. În apropierea unui magazin Dixons de electronice, un coleg din presă mă trage de mână: "Uite-l pe Montezemolo!". Ridic privirea şi îl observ pe Luca di Montezemolo, o figură celebră pe care o văzusem doar la televizor în boxa echipei de Formula 1 Ferrari. Nu foarte înalt, elegant ca orice italian, Montezemolo studia un iPod. A chemat apoi cu o voce calmă un vânzător din magazin şi a cumpărat gadgetul. M-am uitat în jur după bodiguarzi sau însoţitori, dar nu era nimeni. Montezemolo călătorea singur şi apoi ne-am dat seama că era în drum către următoarea cursă de Formula 1, undeva în Asia.

În ciuda staturii sale în mediul de afaceri din Italia şi a faptul că este extrem de cunoscut în Europa, Montezemolo nu călătoreşte niciodată însoţit de pază. Indiferent că se află în Bologna natală sau în alt oraş, de cele mai multe ori la volanul maşinii sale Ferrari, se opreşte atunci când lumea îl recunoaşte şi chiar îşi face fotografii cu trecătorii care îi cer acest lucru. 

Luca Cordero di Montezemolo

Nu investim în publicitate. Cursele sunt cel mai bun mod de a ne face reclamă.

Luca di Montezemolo
Ex-Preşedinte Fiat
Montezemolo face parte din elita Italiei. Numele său este legat de industria auto prin Ferrari, Maserati şi Grupul Fiat, dar este sau a fost implicat şi în numeroase alte afaceri. A cochetat cu politica, dar nu a dus la capăt implicarea sa, deşi la un moment dat numele său a fost vehiculat pentru importantul post de prim-ministru. A fost pilot şi şef de echipă în lumea sportului cu motor. Pentru cei mai mulţi, însă, Montezemolo rămâne omul care a redat mărcii Ferrari strălucirea de altădată. A reuşit să facă din produsele celei mai cunoscute mărci de automobile sport din lume obiecte extrem de dezirabile, dar şi foarte selecte.

Montezemolo a păstrat numărul de exemplare Ferrari construite anual undeva în jurul cifrei de 7.000 unităţi, deşi cererea era cel puţin de două ori mai mare. Acesta este şi motivul pentru care Montzemolo a intrat în conflict cu Sergio Marchionne, actualul preşedinte al Grupului Fiat Chrysler. Marchionne vrea ca Ferrari să vândă mai mult pentru a face un profit mai mare, iar Montezemolo s-a opus de câte ori a avut ocazia acestui plan. Într-un final, la începutul lunii septembrie a anului 2014, Montezemolo a decis să plece de la conducerea Ferrari, după 23 de ani în care a condus destinele acestei mărci de lux. 

Cine este Luca Cordero di Montezemolo?

Ferrari se obişnuise să fie o maşină pe care cumpărătorii o ţineau în garaj, o scoteau să o lustruiască şi o băgau înapoi în garaj.

Luca di Montezemolo
Ex-Preşedinte Ferrari
Născut acum 67 de ani într-o familie aristocrată din Piemont, regiunea de nord a Italiei, Luca este fiul lui Massimo Cordero dei Marchesi di Montezemolo, un aristocrat piemontez a cărui familie a servit Casa Regală de Savoia timp de generaţii. Mama sa este Clotilde Neri, nepoata celebrului chirurg italian Vicenzo Neri. Unchiul său, Giorgio Cordero dei Marchesi di Motezemolo, a fost amiral în Marina Regală Italiană în al doilea Război Mondial, iar bunicul şi străbunicul său au fost ambii generali în Armata Italiană. Luca este văr şi cu Andrea Cordero Lanza di Montezemolo, Cardinal al Bisericii Catolice. Luca di Montezemolo a fost căsătorit de două ori şi are un fiu din prima căsătorie, Matteo, care a îmbrăţişat o carieră în afaceri.
Cu a doua soţie, Ludovica Andreoni are două fiice, Guia şi Maria, precum şi un fiu, Lupo. Deşi are titlul de Marchiz de Montezemolo, preferă să nu îl folosească în titulatura oficială. 

Luca Cordero di Montezemolo şi-a început cariera în lumea auto la volan. A vrut să devină pilot de raliuri şi una din primele încercări a fost la volanul unui Fiat 500 pregătit de echipa Giannini. Ulterior avea să piloteze pentru echipa de raliuri Lancia HF Squadra Corse, dar curând avea să-şi dea seama că era croit pentru altceva.

Alături de Enzo Ferrari (stânga) şi Niki Lauda (centru).

La Ferrari nu vindem maşini, ci vise. Suntem echipa naţională a Italiei. Există multe echipe de fotbal în Italia, dar Ferrari e numai una.

Luca di Montezemolo
Ex-Preşedinte Ferrari
Invitat la un show radio, Montezemolo este interpelat de un ascultător care îi spune că pentru el e uşor să intre în lumea curselor auto pentru că provine dintr-o familie bogată. "M-am enervat şi i-am spus că vorbeşte prostii," îşi aduce amite Montezemolo. În seara aceea, emisiunea radio era ascultată şi de către Enzo Ferrari. Il Commendatore a pus mâna pe telefon şi a sunat la radio să întrebe: "Cine este tânărul care a avut curaj să îi răspundă idiotului?". Ferrari avea să îl caute pe Montezemolo şi avea să îi propună jobul de a reorganiza departamentul de curse Ferrari. Era luna decembrie a anului 1972 şi Montezemolo avea 26 de ani. Familia sa nu a fost foarte fericită când a aflat decizia lui Luca. "Te-am trimis în America ca să devii un avocat internaţional şi acum te joci iar cu maşinile, mi-au spus", completează Montezemolo într-un interviu acordat publicaţiei Wall Street Journal în 2011.

A dat la o parte combinezonul de pilot şi a îmbrăcat costumul de manager.  În 1973 se muta la Ferrari, unde devenea asistentul personal al lui Enzo Ferrari. În 1974, Montezemolo este însărcinat să conducă Scuderia şi primea misiunea să facă din Ferrari o echipă câştigătoare în Formula 1. Montezemolo avea să îl aducă la Ferrari pe un tânăr pilot austriac talentat şi înfometat de glorie. Numele său era Niki Lauda şi, cu ajutorul lui, Ferrari obţinea titlul mondial în sezoanele 1975 şi 1977. Datorită succeselor obţinute, Montezemolo avea să fie avansat şef pentru toate activităţile motorsport ale grupului Fiat.

Alături de Niki Lauda în calitate de director al echipei Ferrari din Formula 1.

Îmi place lumea, dar mă simt foarte italian. Îmi plac părţile mici ale ţării: Toscana, sau Capri pe timp de iarnă. Nu-mi plac oraşele mari.

Luca di Montezemolo
Ex-Preşedinte Ferrari
De-a lungul anilor '80, Montezemolo avea să o ocupe diverse poziţii de conducere în cadrul imperiului Fiat, printre care cea de director al companiei Cinzano sau director al casei de editură Itedi. S-a mai ocupat de echipa Azzura, prima echipă italiană care a intrat în celebra cursă de iahturi America's Cup, şi a făcut parte din comitetul de organizare al Campionatului Mondial de Fotbal Italia 1990. În aceeaşi perioadă a fost şi preşedintele clubului de fotbal Juventus Torino, un club controlat de Agnelli. Aceştia au fost primii paşi prin care Montezemolo a ieşit în zona publică şi a început să devină un nume cunoscut în Italia. 

Avocat transformat în manager auto

În ciuda aparenţei sale de Don Juan, Montezemolo nu este bărbatul italian tipic. A preferat studiul în locul distracţiei şi a obţinut un Master în Drept Comercial Internaţional la Universitatea Sapienza din Roma, pentru ca apoi să-şi completeze studiile la Universitatea Columbia din New York.

Natural, cu mult aplomb şi cu o calitate naturală de a reţine fizionomia feţei şi numele celor pe care îi cunoaşte, Montezemolo îi impresionează în acest fel pe cei care l-au cunoscut conjunctural. 

Nimeni nu a obţinut la fel de multe titluri ca mine în Formula 1. Deci Ferrari e crucial penru mine. E mai mult decât important.

Luca di Montezemolo
Ex-Preşedinte Ferrari
În 1991, preşedintele grupului Fiat, Gianni Agnelli l-a numit pe Luca Cordero di Montezemolo preşedinte la Ferrari. Maşinile pe care Ferrari le producea în acel moment nu erau cele mai bune, iar echipa de Formula 1 avea probleme mari. Montezemolo era decis să schimbe aceste lucruri şi a început cu echipa de Formula 1. Îl aducea din nou pe Niki Lauda la echipă, dar de data aceasta în postura de consultant. Claudio Lombardi era numit team manager, iar Jean Todt devenea director executiv. Ferrari avea să câştige titlul la constructori în 1999 pentru prima dată după 1983 şi titlul la piloţi prin Michael Schumacher în 2000, după o pauză de 21 de ani. Din 1999 şi până astăzi, Scuderia Ferrari a obţinut 14 titluri în Formula 1: opt la Constructori şi şase la Piloţi.

Alături de Michael Schumacher.

În acelaşi timp, decada anilor '90 a fost perioada în care Montezemolo a întors soarta mărcii Ferrari la capitolul vânzări şi automobile de stradă. De la maşini sport nu foarte uşor de condus şi nici foarte fiabile, Ferrari a început să producă supercaruri dezirabile. Înainte de domnia lui Montezemolo, Ferrari avea datorii uriaşe pe care aceasta a reuşit să le anuleze şi să ducă Ferrari în zona de profit. 

Împreună cu Sergio Marchionne (stânga) la conferinţa de presă în care şi-a anunţat demisia.

În anii în care Ferrari a devenit producătorul unora dintre cele mai dorite modele sport din lume, Montezemolo a ales calea exclusivismului. Nu a vrut să crească producţia, iar listele de aşteptare pentru un model Ferrari au devenit extrem de lungi. Ferrari este o marcă "arogantă", pentru că nu oricine poate achiziţiona un model cu căluţul cabrat pe capotă chiar dacă îşi permite acest lucru. De exemplu, pentru a putea intra în posesia unui LaFerrari, cel mai nou supercar al mărcii, clienţii trebuie să facă probitatea financiară şi să dovedească faptul că au deţinut anterior cel puţin trei maşini ale mărcii italiene.

Vreau să producem Ferrari-uri diferite pentru diferite tipuri de iubitori ai mărcii Ferrari. Avem o mulţime de activităţi paralele care pot creşte veniturile fără să fim obligaţi să producem mai multe maşini.

Luca di Montezemolo
Ex-Preşedinte Ferrari
Montezemolo a văzut în acest sistem modalitatea de a păstra exclusivismul Ferrari. Dar cei de mai sus, precum omul de afaceri Sergio Marchionne, noul preşedinte al grupului Fiat-Chrysler, de care aparţine şi marca Ferrari, a dorit mereu un profit mai mare. Astfel, după ani de tensiuni, Montezemolo a decis să se dea la o parte din calea lui Marchionne, demisionând din funcţia de preşedinte al mărcii Ferrari. Nu pleacă cu mâna goală, contractul său stipulând compensaţii de cinci salarii anuale plus o clauză de exclusivitate care îl împidică pe Montezemolo să plece la concurenţă. În total, Montezemolo pleacă de la Ferrari cu aproape 27 milioane de euro, o binevenită compensaţie după anii dedicaţi mărcii din Maranello. 

Comentarii (2)

  • Claudiu
    Fain articol,fain om.
    9 1
  • ..... de ce nu cauta cumparator pentru marca LANCIA, iar firma noua s-o conduca el ????

    ce super ar fi!

    Noua lancia sa bata ferrari :)
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru