Producția exclusivistului Ford GT se va încheia în decembrie 2022

de Tiberiu Safta
Marti, 15.02.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Începând din acest an, constructorul american va produce ultimele exemplare de serie ale lui Ford GT. Producția, limitată la numai 1350 de exemplare, va ajunge la final în luna decembrie.

Ford GT este, fără doar și poate, o mașină cu un statut legendar în lumea motorsportului. În urma eșecului gigantului american de a prelua Ferrari în anii 60, Ford a decis să construiască o mașină creată special pentru cursele de anduranță și pentru a bate constructorul italian. Așa a luat naștere Ford GT40, după cum a fost numit inițial.

Cu ajutorul lui GT40, Ford a reușit să câștige prestigioasa cursă de 24 de ore de la Le Mans de 4 ori consecutiv, între 1966 și 1969. Atât succesul în curse, cât și silueta unică au convins Ford să lanseze și o versiune de serie, cu producție limitată, în 2004. Astfel, a luat naștere prima generație Ford GT, care se asemăna foarte mult cu vechiul GT40 și care a fost construită până în 2006.

Actuala generație Ford GT a fost prezentată în 2015 și a intrat în producție un an mai târziu. Cu această ocazie, Ford a revenit în cursele de anduranță, reușind să obțină o victorie de clasă la Le Mans în 2016 și două victorii de clasă la cursa de 24 de ore de la Daytona în 2017 și 2018.

Producția de serie Ford GT este limitată la doar 1350 de exemplare.

După 6 ani de fabricație, Ford a confirmat că ultimele exemplare vor ieși pe porțile fabricii în luna decembrie. Până acum, au fost construite 1100 de unități. De-a lungul producției, au fost lansate și câteva versiuni speciale, comemorative.

Recent, Ford a lansat versiunea specială Alan Mann Heritage Edition, vopsită în roșu cu dungi aurii și cu numărul 16 pe uși, care face aluzie la mașina de curse originală. Alan Mann a contribuit la construirea caroseriei lui GT40.

via Motor Authority

Comentarii (7)

  • Edikkk
    La revedere Ford T !....

    Pardon.... Ford GT... Geolgău Termic ăsta.... am vrut să zic...
    5 13
  • Wector
    Edica, e uzat moral este? asa ma gandeam si eu....
    9 5
  • Această mașină se va vinde peste 15 ani cu un preț dublu față de cel actual (sau, poate, chiar mai mare).
    Cea mai tare mașină electrică actuală se va vinde peste 15 ani cu un preț pe care și-l va permite și e-Dick.
    8 4
  • Edikkk
    Peste 20-30 de ani vor muri toate generaţiile care iubeau maşinile astea

    Nimeni nu se va mai uita la dinozauri, ce să zic să le mai şi cumpere
    4 8
  • Seriff
    @Edikk esti praf, stai jos, din contra, generatiile noi isi vor dori sa conduca o masina adevarata, mai ales cand va fi plin de electro scutere.
    Vor zice mama ce misto e sa nu stai ca fraieriul 7 ore sa incarci si mama ce misto se aude motorul.
    8 4
  • @Seriff
    pe asta s-o crezi tu.... exact asa cum noile generatii abia asteapta sa calatoreasca cu trenul tras de locomotiva cu aburi (de fapt nu e exclus, in vreun concediu, cu ceva recreational, gen mocanita.... cam asa va fi si cu masinile termice, pe undeva prin curtea vreunui muzeu tehnic, doritorii vor putea "da la cheie" si sa faca o tura in jurul cladirii).

    se vede mai @seriff ca gandesti batranicios, nu ai nici in clin nici in maneca cu ce isi doresc noile generatii. ori te adaptezi/resemnezi, ori te impaiaza astia mici si te baga la muzeu, cu tot cu cazanul tau diesel. esti naiv daca crezi ca poti rezista valului schimbarii tehnologice. cu cat te opui mai tare, cu atat mai dureros o sa te tranteasca. sa nu zici ca n-ai stiut!!
    3 4
  • Seriff
    @Edikk spalat pe creier, generatiile noi nu au rabdare, tu crezi ca vor pune botul la electrificare? Sa stea sa incarce cu orele masini prin parcari? Tu crezi ca vor da pe o masina cat costa un apartament? Tu crezi ca vor accepta sa fie limitati in deplasari, sa isi faca programul in functie de statiile de incarcare?
    Sa accepte riscul de a gasi statiile ocupate? Nu e nici un progres tehnologic, progresul tehnologic a fost cand un 2.0 tdi a scos consum de 4.5/100 km si a mers 1100 km cu o singura alimentare care a durat 5 minute maxim, asta a fost progres, ca vor niste comunisti ordinari ca tine sa interzica acest progres e partea a doua, doar ca lumea nu e fraiera, poate chiar astia mai in varsta sa puna botul la vrajeala, tinerii nici vorba, asa ca nu mai visa.
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru