Producţia lui Logan MCV va fi mutată parțial în Maroc din 2017. Dacia: "Facem loc pentru cererile mari pentru Duster"

de Daniel Popescu
Miercuri, 21.09.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Renault va muta o parte din producţia modelului Dacia Logan MCV de la Piteşti în Maroc începând din 2017, potrivit directorului general al uzinei franceze de la Tanger.

Dacia Logan MCV îşi trăieşte ultimele zile de producţie completă în România, întrucât aceasta va fi mutată parțial începând din primul trimestru al anului 2017l a fabrica pe care Renault o deţine în Maroc.

Informaţia a fost dezvăluită de Jean-François Gal, directorul uzinei Renault de la Tanger, în cadrul unui interviu acordat publicaţiei franceze Usine Nouvelle. "Vom prelua producţia acestui model, aflată în prezent în România, din primul trimestru 2017", a precizat el.

Anul trecut, aproximativ 40.000 de unităţi Dacia Logan MCV au ieşit pe porţile fabricii de la Mioveni, astfel că break-ul asigura 10% din producţia totală înregistrată de Dacia în România.

Pentru mutarea producţiei, Renault va investi aproximativ 20 de milioane de euro la fabrica din Maroc, iar producţia acesteia va ajunge la circa 300.000 de unităţi în 2017. De altfel, constructorul francez a angajat 600 de oameni în această vară pentru uzină pe care o deţine în Maroc.

În prezent, la uzina de la Tanger sunt produse modelele Dacia Sandero, Dacia Sandero Stepway, Dacia Lodgy, Dacia Dokker şi Dacia Dokker Van.

Dacia: "Eliberăm capacitate de producție pentru Duster"

Conform oficialilor români ai mărcii de la Mioveni, mutarea are la bază o mișcare strategică, pentru că dacia se așteaptă la un volum de producție maxim lângă Pitești odată cu lansarea celei de-a doua generații Duster, care va avea loc în cursul anului viitor. Comnunicatul oficial al celor de la Dacia poate fi citit mai jos: 

"Odată cu succesul modelului Duster, uzina din Mioveni trebuie să răspundă cererii comerciale foarte mari pentru acest model (al doilea din segmentul său în Europa). Cu scopul de a elibera o capacitate de producţie pentru Duster, Grupul Renault va produce Logan MCV şi în uzina din Tanger. Astfel, începând din primul trimestru 2017, Logan MCV va fi produs la uzina de la Mioveni şi la uzina din Tanger, în Maroc.

Proiecţia volumelor de producţie este confidenţială.

Capacitatea de producție instalată a uzinei din Mioveni este utilizată la maximum. În acest context, această a doua industrializare nu impactează nici organizarea uzinei din Mioveni, nici activitatea şi nici salariaţii din România"

Via Usine Nouvelle, Dacia

Comentarii (11)

  • Marian
    Minunata stire. Pe cand si celelalte modele? Se mai aude ceva cu autostrada ...
    26 2
  • vor veni cu un model nou in fabrica din Romania sau doar "this is it"? Mno, sa-i vedem acum pe ai nostri care se vor bate cu pumnul in piept in campanie cu promisiuni pe care le vor face iar si iar si iar si pe care le-au mai facut si au ramas in acelasi stadiu.
    15 1
  • N-are legatură cu autostrada (poate parțial). Este o decizie pur economică, de optimizare.
    Ideea este că acest model de MCV nu mai prinde la români și nu se prea vinde în România. Poate se vinde mai bine în Occident și deci e mai ușor de transportat din Tanger pe piețele vestice. Uzina Dacia din Mioveni nu pierde nimic, face loc pentru Duster și Sandero, care sunt modele foarte cerute. Oricum Dacia are capacitate limitată la Mioveni, poate produce maxim 350000 unități pe an. În 2015 s-au produs 340000 unități, cu 10000 sub capacitatea maximă, în condiții în care nu aveau autostradă. Așa că pot să facă autoritățile și canal Argeș-Sena, să le ducă cu barja, mai multe mașini tot nu or să producă la Mioveni.
    De blamat mai mult decât lipsa autostrăzii este piața auto din România, care a devenit raiul second-handului, dar văd că e la modă să ne văicărim tot timpul și să cârcotim la greu.
    27 12
  • @ignis ai dreptate, clar, insa sunt convins ca o infrastructura buna, cumulata cu o piata de desfacere mai mare in detrimentul celei SH ar conduce catre investitii suplimentare pentru marirea capacitatii de productie, implicit a productiei in sine.
    22 0
  • E doar inceputul....veti vedea.
    11 9
  • @ ignis

    pai nu se vinde ca e mai scump cu 1000 euro decat sedanul (desi marcile consacrate autovand break-urile cu cca. 500 euro peste sedanuri)
    10 3
  • Este o decizie firească deoarece modelul MCV nu prea are vânzări în România. Momentan nu este o mare pierdere pentru uzina Dacia dar trebuie avut în vedere faptul că poate este doar începutul. Dacă nu vă avea vânzări în viitor și la alte modele încet încet dar sigur vor fi mutate toate. Dacă rămâne la politică actuală de produse Dacia pe termen lung nu are viitor în Europa. Low costul ca produs este prin definiție cu adresabilitate mare pe termen mediu. Poate în viitor vor avea și o altă viziune de produs sau vor ansamblu modele Renault. De eficientizare cu orice preț, globalizare cu orice risc.
    9 4
  • Se renunță la producția Logan MCV întrucât acesta nu se vinde foarte bine în România și se dorește a se face loc pentru cererea în creștere pentru Duster. Autostrada București - Nădlac este, însă, o prioritate nu doar pentru Dacia
    3 4
  • whatever
    Faptul ca se muta productia de masini ieftine in Maroc nu este neaparat un lucru rau.

    TEORETIC: in Romania se va produce un model de SUV care este foarte cerut in pietele europene (cererea de SUV-uri fiind in crestere la nivel global) si care este construit pe aceeasi platforma cu restul de modele Dacia si al carui cost de productie ar trebui sa fie doar sensibil mai mare din aceasta cauza.

    Astfel se realizeaza un produs al carui cost de productie este mic si a carui valoare adaugata este mare. Din punct de vedere economic, pentru orice tara este un deziderat acest lucru, sa produca ieftin si sa vanda scump.

    Asadar faptul ca din Romania Dacia va vinde doar modele care au o valoade adaugata mare, este un lucru extrem de pozitiv.

    PRACTIC: Exista posibilitatea ca acesta sa fie un demers caruia ii vor urma si altele si, poate la un moment dat, daca Romania nu va dispune de infrastructura necesara, Dacia isi va reloca productia (partial sau cu totul) si se va pierde unul dintre cei mai mari contribuitori la PIB.

    E un moment cheie care ar trebui speculat la maxim de autoritati, Dar cel mai probabil nu se va intampla.
    3 1
  • Ei, ați văzut cum stă treaba, acum că s-a updatat articolul?
    4 1
  • Mie mi-e jena si mi-as dori sa plece cu totul Cel mai mare investitor cel mai mare angajator cel mai mare dezvoltator si golanii politici romani , TOTI si-au batut joc de ei NISTE NEMERNICI SPAGARI , INCOMPETENTI ANTIROMANI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!NICI UNUL NU MAI TREBUIE REALES !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru