Proiect de lege: amenzile vor putea fi plătite la jumătate din cuantum în 15 zile

de Sebastian Toma
Joi, 21.05.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Amenzile vor putea fi plătite la jumătate din cuantum în termen de 14 zile, nu în 48 de ore, propune un proiect de lege aprobat de Guvern. În plus, plata va fi înregistrată electronic la nivel naţional şi sincronizată cu baza de date a Poliţiei.

Esential 48 de ore este termenul actual în care poate fi plătită o amendă contravenţională la jumătate din cuantum.
Guvernul a aprobat un proiect de lege care propune implementarea unui sistem electronic de gestiune a plăţii amenzilor. Dacă va trece de Parlament, proiectul va aduce posibilitatea achitării unei amenzi la orice casierie de trezorerie sau administraţie locală din ţară, indiferent de domiciliu, iar plata va fi întregistrată automat în sistem şi transmisă Poliţiei. În primă fază, sistemul electronic ar funcţiona doar pentru Poliţia Rutieră şi amenzile contravenţionale emise de aceasta, dar sistemul ar putea fi extins la amenzile contravenţionale emise şi de alte forţe de ordine din ţară. Sistemul electronic ar permite accesarea bazei de date cu privire la amenzile plătite şi neplătite atât de către autorităţi, cât şi de către contribuabil, pentru a avea o evidenţă exactă a datoriilor restante.

Cealaltă schimbare majoră propusă de acest proiect de lege este prelungirea termenului în care o amendă poate fi plătită la jumătate din cuantum de la 48 de ore la 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal. Această măsură ajută atât şoferii cu buzunarele mai puţin pline, cât şi pe cei care nu pot achita, din diverse motive, în intervalul de 48 de ore specificat legal pentru a achita valoarea redusă a amenzii.

Urmareste Automarket
Introducerea unui sistem electronic naţional de gestiune a amenzilor plătite vine atât în ajutorul autorităţilor, care ar trebui să aibă un grad de încasare mai ridicat al sancţiunilor contravenţionale, cât şi în ajutorul şoferilor.
În prezent, un şofer este nevoit să păstreze chitanţa plăţii amenzilor contravenţionale emise de Poliţia Rutieră pentru a demonstra plata acestora la o dată ulterioară. În plus, gestiunea electronică a plăţilor efectuate va duce la eliminarea situaţiilor în care un contravenient care şi-a plătit amenzile să fie nevoit să prezinte copii ale chitanţelor la sediul administraţiei fiscale de care aparţine din cauza comunicării defectuoase între organele statului.

Via Digi24

Comentarii (2)

  • bolovan
    Tampenie...de ce sa plateasca in 15 zile? O metoda ascunsa de a reduce amenzile.
    Eu as scoate cu totul cele 48 ore/15 zile. Fara reduceri.
    N-ai timp sa platesti amenda? Nu poti? Dar sa comiti contraventii poti? Tapa...
    1 15
  • nu platesc
    sa astepte ei acolo in boscheti sa le platesc eu vreo amenda vreodata.

    cand oi vedea autostrazi, centuri, unde verzi, politisti pe bune etc atunci ma mai gandesc.
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru