Numărul șoferilor fără RCA, în continuă creștere: 9.000 de amenzi în 2019

de Paul Cosma
Joi, 13.02.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Poliția Rutieră a aplicat anul trecut aproape 9.000 de amenzi șoferilor care au fost surprinși în trafic fără RCA. Numărul șoferilor fără asigurarea obligatorie continuă să crească anual, de la 7.000 de amenzi în 2016.

Legislația rutieră impune tuturor vehiculelor care circulă pe drumurile publice să dețină o asigurare de răspundere civilă auto (RCA).

Cu toate acestea, numărul șoferilor care circulă fără RCA în România este în continuă creștere de la an la an. O arată datele Poliției Rutiere, ce au fost analizate de publicația profit.ro.

Anul trecut, Poliția a aplicat 8.985 de amenzi șoferilor care, în urma controalelor, au fost surprinși că au circulat fără RCA. Față de 2018, când au fost 8.436 de amenzi, numărul sancțiunilor a crescut 6,5%. În 2016 au fost aplicate 6.966 amenzi, iar în 2017 au fost sancționați 7.055 de șoferi.

În cazul lipsei asigurării, șoferii sunt sancționați cu amendă între 1.000 și 2.000 de lei, precum și cu reținerea talonului și a plăcuțelor de înmatriculare.

Via profit.ro

Comentarii (17)

  • Cifra reala a iresponsabililor *cu fara* RCA e de cel putin 30 de ori mai mare, spre 300 de mii adica.
    Poate ar trebui sa nu mai fie contraventie, ci infractiune.
    30 2
  • Tembelus Rex
    Avem atâția specialiști în IT in tara asta.....chiar nu se poate să facem o bază de date comună.... vigneta, ITP, RCA (eventual impozit neplatit, amenzi neplătite)..... haideți dragilor că se poate.....mergi pe drum te ia camera pentru taxa de drum/vigneta pac softul să te verifice și pentru celelalte.....plus încă vreo câteva zeci/sute de camere - pac amendă. Simplu. NU SE VREA!

    De asemenea militez in plus și pentru radare fixe că prea dăm talpă multi dintre noi....radare fixe (pe lângă cele din boscheți foarte bune de altfel) din alea care să-ți calculeze viteza medie....și să te încarce nene de amenzi să te cocoșeze.

    TREBUIE să ne intre in cap MASINA COSTĂ! Nu e ok să o ardem de aiurea fara RCA, ITP, DPF, cauciucuri SH, cauciucuri chinezești, piese din dezmembrări - și aici nu mă refer la o ușă, știți voi foarte bine....... ....ulei schimbat în anii bisecți, motoare mari trecute pe persoane cu handicap, pe revoluționari, pe Bulgaria, volan pe dreapta ...... toate șmecheriile astea trebuie să înceteze!
    37 5
  • Adrian
    Mai extremistule, linisteste-te ! Da jos tabloul cu Hitler de pe perete.
    6 21
  • Automobilul este proprietate personala.Nu are voie sa se atinga nimeni de el.Daca a parcat neregulamentar,proprietarului i se aplica amenda.Ridicarea masinii se numeste furt de proprietate indiferent de cine executa aceasta activitate.
    4 15
  • Anonim
    Inca o dovada ca masina este o palarie muuult prea mare pentru multi . Pe langa lipsa RCA mai sunt cel putin pe atatia cu lipsa ITP-ului . Unii nu inteleg ca detinerea unei masini costa si da este un drept al cetateanului de a putea achizitiona un autoturism dar CLAR NU ESTE O OBLIGATIE. Vaiii vecinul are doua masini pai eu cu salar minim pe economie sa nu am si eu un cazan de 20 de ani ?? BIne face Firea la Bucuresti mai taie elanul la cumparat cazane de catre tot ruptul in cur care nu are bani nici de benzina macar
    10 5
  • Anonim
    Ce vorbesti mai IP ule daca o lasi pe linia de tramvai , in fata porti unde este tot o propriatate privata si tu blochezi accesul ,blochezi o statie de salvare , pompieri , te-ai parcat pe un loc de parcare proprietate privata , pe un loc rezervat pesroanelor cu handicap etc ce facem o lasam acolo masina ca vezi vaiiii doamne ai dat tu 500 de euro pe o coaja si nu are nimeni voie sa se atinga de ea . Nici nu vreau sa ma gandesc cum ai obtinut permisul de conducere . Ce este mai ingrijorator este faptul ca sunteti tot mai multi cu mentalitati de genul asta . Pentru unii democratia inseamna ca fac ce vreau eu vai de tara asta de aia suntem unde suntem ca prea multi au drept de vot .
    18 1
  • Hunter
    @i.p...mai degraba iti treceai in loc de ip, iq (zero). Masina e proprietate privata, dar circuli cu ea pe drumurile publice. Drumurile publice apartin administratiei locale sau nationale. Adica tot un fel de proprietate e si aia, numai ca e statului. Tu, destept ce esti si smecher, cam de ce crezi ca iei amenda daca o parchezi neregulamentar de exemplu ? Pentru ca ai incalcat o lege sau o proprietate. Adica a statului. Incalci legile utilizarii domeniului public, incalci reguli de circulatie, ajungi sa comiti fapte de natura contraventionala sau penala in cazurile cele mai nasoale. Daca intr-o zona este stipulat negru pe alb, lege, data de statul in care iti traiesti viata aia a ta amarata, faptul ca masina ti se ridica, dar tu destept ce esti, te incapatanezi sa parchezi acolo, iti lasi cotetul ca pe o balega, autoritatile au dreptul sa iti ridice masina. Ala nu e furt !!! Ai incalcat o lege, platesti ca atare. Legea e facuta pentru toti. Insa prea multi ca tine sunt in tara asta. Ca idee....daca vine unu cu macaraua si iti ridica masina de la tine din curte, ala da, este furt. Exista o ierarhie a regulilor si legilor pentru fiecare dintre noi. Faptul ca unii dintre noi se delimiteaza si fac pe smecherii este trist. Si mai trist este ca statul nu isi exercita puterea intr-un mod mai consecvent.
    12 1
  • LOGANUS
    Oare de ce crede lumea ca daca ai masina personala poti face orice vrei cu ea? Chiar si sa incalci reguli si legi? Stiati ca in Marea Britanie daca nu ai asigurarea obligatorie masine SE CONFISCA si se vinde la licitatie? Nici nu mai pleci cu ea de pe loc. Iei amenda, punctele, ti se iau tablitele de inmatriculare si este chemata o rampa care sa ridice masina, iar soferul in cauza pleaca pe jos!!!!
    Iar referitor la depasirea limitei de viteza, in alte tari din UE ( cateva) daca ai depasit cu mai mult de 50km?h limita admisa pe tronsonul respectiv, se confisca masina ( in afara de amenda, punte penalizare , etc . Si sa vedeti ce "cuminti" sunt toti, inclusiv milionarii care au masini de sute de mii de euro, pentru care o amenda nu ar fi o pedeapsa prea mare, dar sa ramana fara masina, se schimba situatia.....
    Si tot in Marea Britanie daca depasesti de 2-3 ori limita de viteza, exista o baza de date comuna , in care toti asiguratorii afla , iar asigurarea poate creste de pana la 5 ori ( spre exemplu de la 500 la 2500 de lire/an) si daca se mai intalpla, nu te mai asigura nimeni!!!!
    Noi vrem "o tara ca afara" dar fara reguli!!!! Nu se poate ! Nemtii au un proverb: "Nu exista popor civilizat, exista popor sanctionat"! Nasol, Nu???
    10 2
  • inexorabil
    Mă bucur să văd atâta optimism…Stat de drept, lege, autoritate, exigenţă (faţă de sine se cuvine în primul rând! întotdeauna!! se cam uită astăzi această axiomă!!! – iar “statul” are vreun sine? nu cred…). Ele emană însă numai de la tăticii cei intangibili, recte de la EMOL, şi nu se aplică lor înşişi nicicând şi sub nicio formă, ferească Marele Arhitect al Universului…sau cum îi zic ei “dumnezeului” de la care le vine adevărata Putere şi în faţa căruia îşi pocnesc frunţile de pământ (pardon, de pardoseli din materiale prea scumpe, inaccesibilă prostimii planetare), în temenele.

    Băieţi, doar ştiţi că, atunci când am considerat de cuviinţă, v-am apreciat comentariile – de data asta însă, mă declar de partea lui @i.p ! Către care mă pronunţ astfel: da, ar fi categoric furt, dar nu poţi lăsa situaţia chiar neatinsă, inoperabilă. Dacă ai parcat neregulamentar şi mai şi încurci teribil traficul de maşini şi/sau de pietoni, atunci da, să-ţi ridice “statul” maşina, dar nu în ideea de a te sancţiona neapărat (inclusiv la amenda aferentă mă refer), astfel încât să-i stârnească prostimii “curate şi uscate” orgasm “justiţiar”, “european”, ci pur şi simplu pentru a restabili normalitatea (furnicarului cotidian…oricum născut de nicăieri şi finalizat niciunde…d.p.d.v. duhovnicesc! – despre noi toţi, fără excepţie, este vorba!!!). Şi apoi să ţi-o depună (obligatoriu!) chiar în jurul locuinţei tale – doar nu undeva pe câmp, la depărtare de orice zonă locuibilă, astfel încât să fie expusă la fel de fel de primejdii (obiective-subiective). Ia-o de la capăt (deci departe de destinaţia dorită iniţial de tine), fratziwear! Altădată să fii şi atent, şi respectuos cu semenii tăi…Dacă nu, tot acolo ţi-o vei găsi, ori de câte ori vei sfida societatea. Şi să fii informat de “autorităţi” (chiar în ziua pedepsei, nu mai târziu) că n-are rost să cauţi în altă parte. A, şi, în pofida aparenţelor, asemenea întreprinderi n-ar reclama costuri publice, care să fie pretinse apoi “contravenientului” – şi aşa se încasează la Buget mormane de bancnote care, în mare parte, ajung tot în buzunare…particulare, adică “şmechere” (cu atât mai “şmechere” cu cât aparţin unor persoane din aparatul “de stat”).

    Dar nu aşa: haideţi să facem bani profitând de orice ni se pare justificat “moralmente” şi “în numele legii” (adică al unei noţiuni cât se poate de…abstracte), în mediul privat sau oficial (efectiv acelaşi cacao…100 % cacao).

    Apropo, nu mai PERSONIFICAŢI (mi se pare o inepţie cu care greu poate rivaliza alta) natura moartă (recte “statul”) – “statul face, drege, culege”. În (chint)esenţă, făcând abstracţie de barajul înşelător propagandistic al “instituţiilor”, sunt doar oameni, bălţi pestilenţiale numite oameni…Iar dacă îi dai cu capul de toţi pereţii, nu mai rămâne niciun “stat” din ei. Başca “înaltele (n.m. : ca simţire, cugetare şi faptă) stăpâniri”, faţă de care ne îndeamnă chiar Biserica să ne supunem, s-au consumat demult şi nu există nicio şansă de a reveni…De ce? Fiindcă: ”Toate lucrurile care se întâmplă în zilele noastre – la cel mai înalt nivel în religie, guvernământ şi în viaţa publică – {...} nu sunt altceva decât o lucrare intensă a slujitorilor lui Antihrist pentru pregătirea şi instaurarea împărăţiei sale (n.m. : pseudoparadiziace)” (Arhiepiscopul Averchie Tauşev).

    Haideţi să urcăm la un nivel net superior unei biete contravenţii: tot auzisem că, pe undeva pe Glob, “corupţii” sunt executaţi cu gloanţe în ceafă, îngenuncheaţi. Însă să-i ferească (Arhitectul) pe “anticorupţii” respectivi să nimerească vreodată în mâinile lui “descreierat” ca inexo, ca să nu le întoarcă oferta într-un mod şi mai plăcut…de care nici chiar Inchiziţia n-a auzit. După ce, mai întâi, ei ar înghiţi (la propriu, materialmente), graţie ghionţilor, “sistemul de credite sociale”. De fapt, nu aici, pe AM, sunt “prietenii” mei, ci în lumea…largă, fiind întruchipaţi de orice adept (oficial sau privat – nici nu mă interesează sfera lui de activitate) al tulburării şi/sau stârpirii triadei divine conştiinţă-libertate-proprietate.

    PS. Cât pe ce să închei: Trăiască Legiunea şi Căpitanul! Dar ăia erau copii de ţâţă…
    4 5
  • inexorabil
    @Adrian, ce te miră la T-Rex? Este cel care propusese odinioară să se studieze efectele asupra corpului uman în accidente auto simulate şi concentrate pe subiecţi…vii (“musai” să fie siliţi, în acest scop, aşa-zişii Untermenschen, care “nu merită să trăiască”, recte vieţaşii şi “psihopaţii” internaţi, ignorându-li-se cu desăvârşire discernământul şi voinţa, că cică ar fi irelevante în cazul lor…m-hm! de aceea vor “compărea” şi ei în faţa…Judecătorului, în ziua cea înfricoşată; exact aşa, “văduviţi” sau “supţi” de funcţii spirituale).
    4 2
  • @T-Rex
    Cred ca nu esti posesor de autoturism, doar visezi la unul....
    2 5
  • mircea badea
    foarte bine! e un furt acest rca.
    2 6
  • Tembelus Rex
    @DLP.... dacă zici tu....doar nu vrei să facem schimb de poze acuma pe e-mail, WhatsApp, alte rețele....hai că ești culmea!
    Sunt doar la a doua mașină personală. Dacia nouă 2018, submotorizat, 1 l sce, 73 de cai SL plus (care numai serie limitată nu mai este .....s-a permanentizat oferta de ani buni). Luată prin Rabla.....am dat la casare un Matiz cu 92 000 km reali - euro 3, 2006.....din ăla E - fără servo, fără AC. Așa se ridică o țară din cenușă , cu mașini din astea nu cu triade luate la mana a patra..... Stai liniștit că Dacia e luată cash! Nu mă interesează valoarea la revânzare......o dau pe o găină/ un curcan.....nu mă interesează.....pariul este (asta dacă trăiesc) dacă mă ține 10 - 15 ani fără probleme majore!? Merg mai puțin de 10 000 km anual. Tu i-ați premium că ai obrazul subțire. Eu sunt porc și nu iau premium ...data viitoare voi lua tot NOUĂ....și tot de volum. Nu sunt patriot......am luat-o pentru TCO- ul bun. Nu era prețul ăla agresiv de 9 000 euro la Tipo că din ăla luăm...e peste Dacia fără discuții. Îmi plac mașinile submotorizate și slab dotate mai entry așa.... pentru prețul mai bun.... pentru esența unei mașini raportată la cost....din păcate vin din ce in ce mai dotate cu preturi mari ....vremuri frumoase când un Focus puteai să-l iei fara AC cu echipare minimă....ia vezi acum de la ce nivel de echipare pleacă..... ăsta e trendul oamenii vor......și atunci bagă mâna mai adânc în buzunar....PS: când o să crești mare și o să ai casa, serviciu, copii, obligații.....o să vezi că nu totul gravitează în jurul mașinii...asta ți-o spune un obsedat de mașini încă de la 13 ani!
    6 1
  • Tembelus Rex
    @inexo/ Moș inexo și ce ai vrea prietene ?sa am compasiune pentru violatori, pedofili, gay/ lesby, criminali in serie, cu sânge rece, torționari hai că ești culmea culmilor! Înțeleg compasiunea, empatia, erare humanum est,.....dar ar aduce și ei plus valoare societății una e să testăm pe șobolani sau maimuțe (das auto) altă e pe oameni....rezultate mai veridice, mai relevante..... Știu că Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului, știu că trebuie să ne iubim aproapele...... aș spune chiar mai mult decât pe noi înșine, știu că trebuie să iertăm de 70 de ori a câte 7, știu că DREPTATEA și ADEVĂRUL nu le găsim la oameni ci doar la Dumnezeu....... Știu lucrurile astea....o să-mi răspunzi că le știu degeaba sau că sunt precum in pilda semănătorului sămânța între mărăcini sau între pietre.....sau precum fecioarele nebune care nu s-au îngrijit la timp pentru.... știi tu nu mai continui....cu toate astea in loc de dummy-uri de zeci sau sute de mii de euro la crash test nu mai bine îl băgam noi pe .....importantul Dincă la crash test cu noua generație de Logan/ Sandero? Cu siguranță e o platformă mai bună decât actuala.....Haideți domnule Dincă faceți un bine societății mergeți în Belgia la Euroncap pentru teste. Să vedem cine iese mai șifonat.... Dacia sau Dincă? Și că să închei ....unde nu e lege, ordine, disciplină e haos prietene! Al cui e haosul? Cine iubește haosul?
    7 2
  • inexorabil
    Ştii unde (sau în ce privinţă) te înşeli şi nu-ţi dai seama, Rexule? În trei aspecte deodată!

    1. Te consideri pe tine însuţi mai vrednic de graţia divină decât alţii…În acest caz, două contraargumente imbatabile te iau însă pe sus precum vântul pleava:
    a) “Veniţi să ne judecăm, zice Domnul. De vor fi păcatele voastre cum este cârmâzul, ca zăpada le voi albi, şi de vor fi ca purpura, ca lâna albă le voi face” (Isaia 1:18);
    b) Prigonitorul de creştini şi chiar complicele la crimă (Sf. Ştefan, primul mucenic al lui Hristos) Saul din Tars a devenit, cu voia Domnului, Sf. Apostol Pavel, recte cel mai mare teolog al Bisericii! De ce? Fiindcă! “O, adâncul bogăţiei şi al înţelepciunii şi al ştiinţei lui Dumnezeu! Cât sunt de necercetate judecăţile Lui şi cât sunt de nepătrunse căile Lui!” (Romani 11:33) – echivalent cu: “Cele ce sunt cu neputinţă la oameni sunt cu putinţă la Dumnezeu” (Luca 18:27); “cu putinţă” în ambele sensuri ontologice: de înţeles şi de împlinit.

    2. Ce crezi?... “Cel căruia i se pare că stă neclintit să ia seama să nu cadă” (1-Corinteni 10:12). Cu alte cuvinte, nicio duhoare omenească nu-I displace mai profund Domnului decât…mândria (cu apogeul numit trufie). Căci mândria l-a surpat (ireversibil) pe ex-starostele îngerilor luminaţi (Lucifer), mai înainte de Geneză…Chiar şi să se dovedească mândrul cel mai virtuos şi cel mai mărinimos om de sub Cer! Degeaba!! Mândria este mina pe care calcă…Iar mântuirea zboară departe din fiinţa lui (în urma respectivei “explozii”);

    3. Prinde-o şi pe-asta: “Oricine urăşte pe fratele său (n.m. : cu sensul de aproapele şi indiferent de motivul urii sau de îndreptăţirea ei) este ucigaş de oameni şi ştiţi că orice ucigaş de oameni nu are viaţă veşnică, dăinuitoare în El” (1-Ioan 3:15).

    După părerea mea, Rexule, te situezi sub…pomenitul ("just" hulitul) Dincă pe scara duhovnicească îndreptată către Cer (către veşnicie!). Tocmai pentru că nu încape îndoială că tu şi creştinismul sunteţi precum apa şi uleiul. Nemiscibile…Iar dacă pe Dincă l-ar strivi vreo maşină la “crash test”, acelaşi lucru s-ar putea întâmpla cu tine în chinurile…gheenei, numai că la nesfârşit şi fără să te aline nici dracu’ (sau tocmai dânsul nu).

    Închei tot pe coordonatele “nesuferitei” Cărţi a Cărţilor: “Vă spun (Eu, Hristos) că, pentru orice cuvânt deşert pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteală în ziua Judecăţii. Căci din cuvintele tale vei fi găsit drept şi din cuvintele tale vei fi osândit” (Matei 12:37). Iar să-i ceri public unui rob al lui Dumnezeu (indiferent ce-ar fi comis) să se ducă dinadins la moarte denotă pură sminteală, în orice limbă sau dialect al pământului ai trata problema. Au poate n-ai auzit de sofismele…satanei (la care te pretezi în mod nemijlocit!), perceput de Biserică drept “teologul întunericului şi filosoful iadului”. La urma urmei, pretene, încearcă o introspecţie de urgenţă, căci mi se pare că, de fapt, pe tine însuţi te urăşti (implicit, pe Dătătorul de viaţă Duhul Sfânt!), nu pe Dincă, Opincă, Budincă sau cum i-or chema.

    PS. Haosul pe care îl invoci nu poate apărea decât într-o lume sau într-un mediu din care Dumnezeu lipseşte…alungat cu (ne)bună ştiinţă! El Se confundă cu Legea…pe când legea “elaborată” de oameni nu este înrâurită de Logos, din simplul motiv că tocmai oamenii cei slabi spiritualmente din naştere concep legi, ceea ce este împotriva firii Creaţiei! Aşadar, Legea a existat dintotdeauna, dar, dacă am fi vrut să ne raportăm cu FAPTA la cerinţele ei perfect inteligibile (tocmai de aceea nu ne putem agăţa de nicio scuză!), sigur nu s-ar mai fi născut ideea…Judecăţii.
    2 3
  • Tembelus Rex
    @Domnul Inexorabil.........biiiiiiiiiiiiiine domnule Inexo ce i-ai spus-o trogloditului de tembel.... l-ai pus cu botul pe labe.....la stâlpul infamiei sau la ghilotina direct să-i tăiem "capul" ......a îndrăznit să-l înfiereze pe domnul Dincă..... dumnealui ,om onorabil, cu suflet nobil și familie bună are nevoie de" cap " ......poate îl mai folosește pe centurile ocolitoare........jos cu tembeliiiiiii!!!!!! Păi sunt sub Dincă numai prin simplul fapt că îl judec! Mă fac judecător aproapelui! Sunt păcătos , sunt cel mai păcătos acum ești mulțumit? Cât despre mândrie.....dacă zici tu.....na..... ești maestrul cuvintelor ....tu știi mai bine.... avem optici diferite în privința asta.....te pot acuza de același lucru. Eu îmi recunosc micimea, mediocritatea, prostia, josnicia, lenea, lipsa de curaj - frica, lașitatea, delăsarea etc. Tu ce recunoști din astea?
    4 1
  • inexorabil
    Mi se pare înduioşător faptul că te preocupă “gradul de mântuire personală” al lui moş inexo, dar, totodată, te asigur că nu vei răspunde tu în locul meu şi nici invers, în caz că – Doamne fereşte! – vom ajunge (şi) noi doi la Judecată (“Cel ce ascultă cuvântul Meu şi crede în Cel ce M-a trimis are viaţă veşnică şi la Judecată nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viaţă” – Ioan 5:24). Iar ironiile “fine” pe care cauţi să le percep drept autoironii dezarmante şi la care te pretezi fără niciun rost nu te vor ajuta deloc, deci, în această direcţie (dacă ţi-o doreşti cu adevărat…).
    1 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru