Proiect: Șoferii vor primi la cerere mașină de schimb în cel mult o zi atunci când lăsa mașina în service pe asigurarea RCA

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Miercuri, 06.11.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Șoferii vor putea primi la cerere în cel mult o zi lucrătoare o mașină de schimb în locul mașinii avariate pe care o lăsa la reparat în service pe asigurarea RCA, potrivit unui proiect legislativ.

Legislația actuală pentru asigurările de tip RCA prevede că șoferul păgubit în urma unui accident trebuie să fie despăgubit în bani inclusiv pentru înlocuirea temporară a mașinii avariate, însă nu există obligația ca asiguratorul să ofere mașina de schimb.

Acest lucru se va schimba însă în curând, potrivit unui proiect de lege înregistrat la Senat.

Astfel, noul proiect prevede că șoferul păgubit trebuie să primească la cerere din partea asiguratorului RCA o mașină de schimb pe toată durata în care mașină proprie este în service. În plus, mașina trebuie primită în cel mult o zi lucrătoare și să fie din aceeași clasă sau o clasă superioară.

"În cazul în care persoana prejudiciată solicită înlocuirea temporară a vehicului avariat, are obligația de a se adresa direct asiguratorului RCA, urmând ca acesta să-i pună la dispoziție, în termen de cel mult o zi lucrătoare de la data solicitării, un vehicul de clasă similară sau superioară", se menționează în proiectul de lege.

De asemenea, proiectul prevede că, dacă asiguratorul RCA nu-și respectă obligația, atunci șoferul va putea obține o mașină similară sau de clasă inferioară de la "orice entitate autorizată".

Pe de altă parte, proiectul mai prevede limitarea orei de manoperă pe care o pot folosi service-urile pentru reparațiile acoperite prin asigurări RCA la un preț de referință stabilit anual de Autoritatea de Supraveghere Financiară și Institutul Național de Statistică.

Propunerea vine ca urmare a faptului că service-urile obișnuiesc să mărească semnificativ ora de manopera pentru reparațiile efectuate pe RCA, ceea ce are ca efect indirect o creștere a polițelor pentru asigurările RCA.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie votat de Senat și Camera Deputaților, promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.

Via Avocatnet, Senatul României (PDF)

Comentarii (2)

  • inclusiv soferita sau sofer functie de ...orientare
    0 2
  • As vrea sa o vad si pe asta! De unde o sa aiba asiguratorii masini sa dea la schimb persoanelor in cauza. Probabil vor plati firmelor de inchirieri, ceea ce va duce iarasi la scumpirea politelor.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru