Polițele RCA cu decontare directă vor deveni obligatorii “în câteva săptămâni”

de Paul Cosma
Luni, 29.03.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ordonanţa de Urgenţă privind obligativitatea ca poliţele RCA să fie încheiate cu decontare directă ar putea fi aprobată în câteva săptămâni, odată cu introducerea unor preţuri de referinţă pentru reparaţiile auto, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Ministerul Finanţelor a publicat la începutul anului pe site-ul său proiectul de ordonanţă de urgenţă ce vizează decontarea directă obligatorie între asigurătorii de RCA. 

Serviciul de asigurare de decontare directă garantează persoanei prejudiciate posibilitatea de a se adresa asigurătorului la care aceasta are încheiată asigurarea RCA în vederea recuperării prejudiciului, urmând ca acesta să recupereze în totalitate sau în parte sumele achitate de la asigurătorul RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului. 

Șeful Consiliul Concurenţei susține că Ordonanța de Urgență prin care decontarea directă să devină obligatorie, în mod oficial, ar urma să fie aprobată în săptămânile care urmează.

“Actuala Lege a RCA are hibe şi este rolul propunerii de Ordonanţă de Urgenţă să le rezolve. Hiba fundamentală este că eu, cel care cumpără poliţa de RCA cumpăr ceva ce va fi folosit de altcineva, de un terţ, deci eu în esenţă nu beneficiez de ce cumpăr eu, ca atare nu am niciun interes să cumpăr ceva de bună calitate, ci să iau ceva cât mai ieftin.

Atunci ideea de a ne muta pe sistemul de decontare directă - dacă cineva îmi loveşte maşina o repar pe poliţa mea - atunci am interesul să-mi iau o poliţă care să-mi dea încredere că voi primi un serviciu bun de reparaţie", a explicat Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, o altă hibă a actualei legi este că nu există niciun control asupra costului reparaţiilor. 

Prin urmare, autoritățile vor să vină cu un “preț orientativ” pentru service-uri, astfel încât companiile de asigurare să aibă posibilitatea să-și limiteze costurile. 

Via Agerpres

Comentarii (7)

  • Gicuță
    Ar trebui sa mi se scada din pretul rca-ului si din cel al taxei de drum cat timp stau la parnaie si n-am voie sa ies din casa intre orele 22:00-05:00.N-am voie sa conduc in perioada asta dar platesc pretul full.
    14 11
  • Am casco si nu vreau decontare directa. De ce sunt obligat sa o platesc?
    18 7
  • Seriff
    Nu am avut un accident in ultimii 6 ani si anul acesta mi s-a scumpit cu 140 lei RCA-ul in ianuarie la un amarat de logan pe care il am de o gramada de timp, nu de ieri, maxim de hoti.
    18 1
  • tot Gicuță
    Si daca imi aleg cea mai ieftina polita de pe piata ce are? In cazul putin probabil sa ma loveasca careva,o sa dau compania de asigurari in judecata in cazul in care nu ma despagubeste corect(cu toate ca "justițea" e oarba la noi si mori cu dreptatea in mana). Sau ce,daca imi iau cea mai scumpa polita o sa-mi deconteze baietii cat face fara sa caraie?Sunt sigur ca nu!Decontarea directa reprezinta impotenta statului mafiot de a reglementa niste servicii obligatorii si de-a proteja cetateanul atunci cand e vorba sa i se respecte si drepturile dupa ce pune biciul pe el si il mulge de obligatii.
    12 3
  • Si daca se urmareste obligativitatea decontarii intre firmele de asigurari, de ce e mai scumpa si chiar foarte scumpa asigurarea cu decontare?
    Din moment ce sunt obligati ei sa isi deconteze de ce platim noi in plus???? De prosti!
    9 2
  • O masura de bun simt ce trebuia introdusa de mult, poate nu neaparat in form asta dar in esenta o masura de bun simt. Adica firma cu care inchei un contrct trebuie sa fie cea cu care trebuie sa interactionezi in caz de accident.
    @ Gicuta, in teorie tu ai dreptate dar de ce sa aglomeram salile de judecata cand piata se poate regla singura prin mecanismul de piata. Si pentru cazurile in care asiguratorul nu plateste ramane in continuare plangerea la ASF si in final actionarea in instanta (in justitia asta oarba de la noi).

    Ca observatie, la firmele mai serioase prima pentru decontarea directa este destul de mica, pe cand la teparii cunoscuti ea poate ajunge sa fie cat toata asigurarea. Asta spune ceva.
    2 9
  • Victor
    Nu mi se pare in regula deloc. De ce sa platesc eu incompetenta statului? Atata timp cat lasi firmele mai ieftine sa lucreze, inteleg ca sunt in regula, nu?

    De ce sa platesc eu (fie si un leu in plus) pe o polita cand organele competente ar trebui sa isi faca treaba?

    Nu sunt firmele in regula? Amenzi, controale apoi pune lacatul la usa daca nu se conformeaza.

    Toate fimele de asigurare scartaie cand vine vorba de platit, nu exista exceptie. Adevarat, la anumite firme POATE scapi mai usor.

    Citeam undeva ca City parca detine majoritate cand vine vorba de RCA (cred ca 3 sferturi din piata, nu mai stiu). SI pe buna dreptate, daca ai polita la jumatate sau mai putin fata de o firma aparent serioasa. Dar repet, nu e vina utilizatorilor. Multi isi fac RCA-ul la o firma "serioasa" pentru ca de regula vine la pachet si cu un CASCO (apropo, aici cum facem?), atat. Restul, se orienteaza dupa pret, e simplu. Si nu o zic eu, se vede clar cine are majoritate.

    P.S. Sa lamurim cateva lucruri, nu sustin vreo firma dar asta este adevarul din punctul meu de vedere. Nu mi se pare in regula ca noi sa platim bani in plus pentru prostia statului.

    P.S.2 Si acum serios vorbind, daca ai si CASCO cum ramane treaba?
    16 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru