Piața RCA în primele trei luni ale anului: prima medie a crescut la 609 lei, iar City Insurance și Euroins au 70% dintre polițele de asigurare

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Joi, 20.06.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Prima medie pentru asigurările RCA a crescut la 609 lei în primele trei luni ale anului, în timp ce 70% dintre clienți aleg să încheie polița de asigurare la City Insurance sau Euroins.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat în această săptămână un amplu raport cu privire la piața asigurărilor RCA pentru primele trei luni ale anului.

Datele oficiale ale ASF arată că prima medie anualizată a unei polițe RCA a crescut cu circa 3%, de la 589 la 609 lei. Totuși, valoarea primei a rămas practic constantă comparativ cu media anualizată pentru întreg anul 2018, când a fost de 612 lei.

În primele 3 luni ale anului au fost încheiate 2.96 milioane de polițe RCA, însă numai 63.464 dintre clienți au ales și serviciul de decontare directă, adică doar ceva mai mult de 2% dintre clienți.

Avantajul serviciului opțional de decontare directă este că, în cazul unui accident, reparația mașinii este plătită de compania de asigurări a șoferului păgubit, care nu trebuie astfel să mai aștepte banii de la compania de asigurări a șoferului care a provocat accidentul. Totuși, decontarea directă se aplică numai dacă accidentul a avut loc în România între două mașini înmatriculate în țara noastră și dacă nu există vătămări corporale.

În ceea ce privește perioada de valabilitate a poliței, 33% dintre clienți aleg asigurarea pe 6 luni, iar 33% mizează pe cea de 12 luni, însă aproape 25% dintre clienți preferă să încheie o asigurare pe o lună, în ciuda faptului că prețul acesteia este foarte mare raportat la perioada scurtă de valabilitate.

Daunele plătite de companiile de asigurări au avut evoluții contrastante.

Pe de o parte, dauna medie materială a crescut cu 14%, la 6.775 lei, în timp ce dauna medie pentru vătămări corporale a scăzut cu 9% la 36.928 lei.

În ceea ce privește companiile de asigurări preferate de clienți, City Insurance este în continuare lider cu aproape 38% dintre polițele încheiate, în timp ce Euroins ocupă locul doi cu o cotă de piață de aproape 32%. Practic, cele două companii au o cotă de piață cumulată de aproape 70%, în timp ce restul jucătorilor au cote individuale de cel mult 8%.

Via ASF (Raport PDF)

Comentarii (6)

  • Anonim
    Adica firmele de 2 lei au marea majoritate a politelor . Normal romanul fomat care nu are bani de masina dar vrea musai una face aigurarea dupa cat costa nu in functie de firma care o face . Ca doar te doare la basca unde isi repara fraierul pe care il lovesti masina . Mai vorbim de politicieni ei reprezinta exact POPORUL
    11 4
  • @Anonim, vai, ce idei ai, adica politicienti sunt o reflectie perfecta a poporului???, sigur ca ai dreptate dar shhhh ca iti sar toti in cap. Este normal sa creasca, nu e ca si cum masinile sunt mai ieftine sau mai putine pe strada. Daca nu ai CASCO este o bucurie sa ai treaba cu asiguratorii de "buget".
    6 1
  • Ideea e ca nu stiu ce s-a intamplat anul acesta cu pretul asigurarilor. De-a lungul timpului am facut tot la firmele ok pentru ca diferenta de pret intre generali si city era de 100 lei de exemplu. Acum diferenta de pret e de aproximativ 650 lei. Pai de 650 lei merg in conecdiu pana in Grecia si inapoi sau ii pun deoparte si imi fac asigurarea la anu.
    9 0
  • 612 lei este pentru „veteranii fără accidente”. Daca ești la primul RCA dai peste 1000lei.
    Daca te lovește unul care este la o firma neserioasa de asigurări, chiar daca are RCA ești fiul ploii!
    6 1
  • @Anonim
    Nu știu cum e cu Euroins, dar eu am fost lovit de cineva cu asigurare la City și n-am avut nicio problemă cu reparația. Poate or fi probleme la reparațiile mai complicate.
    3 0
  • GIGIbarosanu
    Chiar si cu preturile mici oferite de cei 2 asiguratori conf ultimelor statistici 25% din masinile inmatriculare in Romania NU AU RCA !
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru