Noi propuneri pentru asigurările RCA: decontarea directă ar putea deveni obligatorie

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Vineri, 05.06.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Autoritățile analizează posibilitatea ca serviciul de decontare directă pentru asigurările RCA să devină obligatoriu. În plus, companiile de asigurări care nu plătesc la timp daunele ar putea avea suspendată licența în mod automat.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează în prezent la o serie de modificări pentru legea care reglementează asigurările RCA. Una dintre variantele aflate în lucru este ca decontarea directă să devină obligatorie.

În prezent opțional, serviciul de decontare directă are avantajul că, în cazul unui accident, șoferul păgubit primește daunele direct de la compania cu care a încheiat polița RCA, nu de la compania RCA a șoferului care a provocat accidentul.

Dezavantajul este că, într-o astfel de situație, prima de asigurare va fi mai scumpă, întrucât la tariful clasic se va adăuga și costul clauzei de decontare directă. În 2018, costul mediu al serviciului de decontare directă a fost de 92 de lei.

Teoretic, o astfel de schimbare ar avea ca efect faptul că șoferii vor alege compania de asigurări și în funcție de rapiditatea cu care soluționează dosarele de daună, nu doar pe baza prețului. O astfel de propunere a mai fost făcută și în luna septembrie a anului trecut.

De asemenea, ASF analizează posibilitatea de a sancționa mai dur companiile de asigurări care nu plătesc la timp și integral daunele.

Una dintre propuneri este că, la împlinirea unei anumite perioade de intarzire de plată, licența pentru furnizarea de asiurari RCA să fie suspendată în mod automat.

Pentru moment, acestea sunt însă doar propuneri, care nu au fost încă înglobate într-un proiect de lege. În schimb, un proiect de lege care prevede ca daunele să fie plătite direct păgubitului, și nu service-urilor, a fost adoptat tacit de Senat și urmează să fie votat de Camera Deputaților.

Via Economica

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru