Românii cumpară în medie doar 90 de litri de carburant pe an: prețurile mari determină șoferii să reducă distanțele parcurse

de Daniel Popescu
Vineri, 18.08.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un român cheltuie doar 1% din venitul anual pe carburanți, însă în același timp alocă 4% din câștigurile zilnice pentru a alimenta cu un litru la benzinării.

Un studiu realizat de Bloomberg dezvăluie o discrepanță majoră intre cantitatea de carburanți pe care o cumpără românii de la benzinării și prețul acestora.

Astfel, potrivit datelor obținute în cadrul studiului realizat în 61 de state, un român cumpără anual doar circa 90 de litri de carburant, echivalentul a 0.97% din câștigurile sale. Într-un clasament (relativ) mondial, România ocupă doar locul 18, în timp ce lider este Venezuela (0.04% din câștiguri), stat aflat în plină criză economică tocmai din cauza scăderii preturilor la petrol pe plan internațional după 2014.

Raportat însă la câștigul mediu zilnic, un șofer din România trebuie să plătească 4% din ceea ce câștigă pentru a alimenta cu un litru de carburant. Din acest punct de vedere, țara noastră ocupă doar locul 50 în topul Bloomberg, în timp ce Venezuela este și aici pe primul loc, cu numai 0.026% din venituri cheltuite pentru alimentarea cu un litru de benzină sau motorină.

Aceste discrepanțe în privința României sunt însă ușor de explicat prin prisma preturilor ridicate ale carburanților.

Studiul Bloomberg a analizat doar prețul benzinei, iar România a ocupat locul 24 în topul țărilor cu cel mai scump carburant, echivalentul a 1.12 dolari. Și aici, Venezuela este pe prima poziție, întrucât în acest stat un litru de benzină costa doar 0.26 cenți pe litru. În schimb, în Norvegia, un litru de benzină ajunge la echivalentul a aproape 1.9 euro.

Via Profit

Comentarii (21)

  • Pe bune? Daca alimentezi doar de 100 de lei pe luna, ceea ce inseamna 20 de litri aproximativ, tot aduni 240 de litri anual, dar ce spun eu, 50 de lei pe luna ca medie si tot nu ies 90 de litri.
    17 6
  • personal consum aprox. 1000l/an iar pretul mediu a fost de 1,2Eu/L in conditiile in care 1/3 din toata benzina este E98
    9 8
  • Nici eu Nu cred ca doar 90l.
    Eu stau la sat langa un drum european si e circulatie non-stop. De multe ori de abia reusesc sa ies din curte.
    Chiar si noaptea e circulatie suficient de deasa. Trec masini la orice ora din noapte.
    Deci au romanii carburant.
    8 5
  • Bau Bau
    Studiul se face pe numarul de locuitori, nu conteaza ca voi consumati mii de litri pe cand alti 50 romani nu au masina, de aici provin cifrele
    22 3
  • Consider irelevant acest studiu. Consumul meu este de aproximativ 800 litri/ an / 90% in afara orasului/ 90% benzina '95.
    Cu siguranta sunt alte familii care consum mult mai mult decat mine, consider ca media la nivel national se situeaza undeva in jurul valorii de 300-400 litri anual.
    5 6
  • Tampenii! Chiar daca , prin absurd , TOATE autoturismele din Romania ar fi ultraeconomice , diesel , cu unj consum mediu de 5% , 90litri ar insemna un parcurs MEDIU ANUAL de 1800 km. Secxiuos? Ce ati fumat? Eu unul , de exemplu , fac 200-2200km/luna in conditiile in care am munca de birou! Nici macar unchi-miu care scotea masina doar de doua ori pe an (avand serviciul peste drum de casa) nu a reusit sa coboare sub 2000 km/an! Nu cunos , cu exceptia unchiului meu , pe niumeni care sa mearga sub 10-12.000km/an!(Si aia-s bezinari cu o medie de 6-8% , ceea ce inseamna750-950l/an!
    12 3
  • Cred ca a fost mancat un 0. Nu ar fi trebuit , Daca e la stanga inaintea virgulei , conteaza!
    5 5
  • Acu , treaba e chiar serioasa! Vorba lu' ala de se repeta tot timpul : " Serioasa ! Foarte serioasa ! " .Daca asta este acuratetea studiilor facute de Bloomberg , cate parale mai dam pe ele?
    8 4
  • Oricum o dai , tot nu iese ! Castigul mediu net anul trecut a fost de aproximativ 2100lei/luna.2100x12=25.200lei/an net in medie per capatana de ruman salariat . 25.200 x 0.97% =244lei si44 bani cheltuieli anuale(????!!!!) cu combustibilul La un pret mediu de circa 4.6lei /litru rezulta 53.1 litri.CINCIZECI SI TREI , NU NOUAZECI! (daca ii luam in calcul si pe "asistati" , media scadie si iese si mai rau) NU STARNITI ARDELENIUI CA SE APUCA DE DESPICAT FIRU-N PATRU SI NU MKAI TERMINA!
    5 5
  • @Bau Bau
    Nu iese nici cum zici tu.In Romanika sunt inmatriculate peste 7 (sapte) milioane autoturisme.Adica 1 la doi rumani si jumatate luand in calcul si sugarii! Chiar asa este! Or fi unii care nu au nici macar un trabant dar sunt alti care la trei adulti au trei masini. La cat au ajuns sa coste , m-ar5 fi mirat sa fie altfel.
    6 4
  • Adrian C
    Mi se pare putin la ce circulatie e pe drumurile patriei. Practic romanul isi petrece viata in masina. Sau cel putin asa pare daca ne uitam pe strazi zilnic. Cred ca faptul ca din 20 ,19, 18 milioane cati mai suntem in tara doar 7 milioane au masina. Daca ii incluzi si pe ceilalti care nu au in stataistica e normal sa iti iasa asa putin carburant consumat !
    3 0
  • Arogantul
    cel putin 1300 de litri de motorina pe an
    4 2
  • @sile

    stiu sigur oameni care fac intr-un an ~ 40.000 km, cum stiu care fac 20.000km/an, dar stiu si oameni care nu fac mai mult de 500 km/an ...

    asa ca treaba e discutabila.
    de asemenea si costul carburantului isi are cuvintul sau de spus si asta nu doar in Romania !!!!!
    am vazut emisiuni unde cu date clare de la serviciul de statistica se constata ca a scazut consumul dupa scumpirea benzinei. si asta se petrecea peste ocean ...

    drumuri bune sa aveti !
    7 6
  • Cumpărăm mai puțin carburant, poluăm mai puțin. Dacă am avea un parc auto înnoit și o infrastructură adecvată, poate că am circula mai mult, dar cu un impact mai mic asupra mediului.
    1 4
  • Adrian C
    Mi se pare putin la ce circulatie e pe drumurile patriei. Practic romanul isi petrece viata in masina. Sau cel putin asa pare daca ne uitam pe strazi zilnic. Cred ca faptul ca din 20 ,19, 18 milioane cati mai suntem in tara doar 7 milioane au masina. Daca ii incluzi si pe ceilalti care nu au in stataistica e normal sa iti iasa asa putin carburant consumat !
    4 0
  • Problema e ca la 140$/baril in 2007 era 6,2 lei litrul de benzina. Azi la 40+$ /baril e 4,6lei litrul...adica e scumpa.
    11 2
  • dragnea ftw
    probabil m-au numarat si pe mine, am carnet de ro dar sunt plecat.
    pana si eu as fi pus macar 300l de benzina (numai omv100).
    4 2
  • O statistica din 2015 zicea ca 31% dintre soferii romani parcurg CEL PUTIN 15.000km /an. Chiar presupunand ca ceilalti 69% stau pe loc , tot ar da vreo 5000 km medie/sofer , adica macar vreo 300litri. Repet , studiul ori e o tampenie ori nu este prezentat complet.
    7 3
  • Inorogul Roz
    Daca e dupa cum a zis dom' PM si mareste acciza o sa fie si mai bine ...si-a dat si el seama ca dupa ce s-a scos acciza nu a scazut pretul, si o pune inapoi ... si se asteapta sa nu creasca pretul ... ca el nu e din tara asta si nu stie cum fac petrolistii de fiecare data ...
    1 0
  • Stati linistiti! Vor creste accizele! Deci se poate si mai rau!
    2 0
  • Pare ok, având în vedere că aproximativ 1 din 4 români au o mașină, iar aceștia consumă cam 400 litri pe an (deci fac in medie 6000km anual).
    Să nu uităm că majoritatea populației locuiește în orașe mici, unde te descurci cu câteva mii de km pe an.
    5 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru