Rovinieta ar urma să se scumpească, cu circa 40%. Va conta și norma de poluare a mașinii

de Alexandru Monenciu
Vineri, 03.03.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ministerul Transporturilor are în plan noi taxe pentru șoferi. Spre exemplu, din 2026, prețul rovienetei ar urma să fie majorat cu circa 40%. În plus, va conta și norma de poluare a mașinii.

Țara noastră s-a angajat prin PNRR să modifice modelul actual de calcul al rovinietei. În acest context, Ministerul Transporturilor vine acum cu o serie de propuneri, inclusiv scumpirea taxei de drum pe care o plătesc șoferii care circulă pe drumurile din România.

Așadar, din 2026, propunerea este ca prețul rovinietei să fie majorat cu circa 40%: de la 28 de euro cât este acum (pe an), la aproximativ 39 de euro. În 2035, prețul ar urma să ajungă la 46.5 euro.

De menționat că autoritățile vor să ia în considerare și norma de poluare a mașinii. Prețurile menționate mai sus ar urma să fie aplicate mașinilor cu normă de poluare Euro 6.

Mașinile mai poluante (adică Euro 5, 4, 3 și așa mai departe) ar urma să plătească suplimentar, între 30% și 10%.

Ministerul are în plan și taxarea diferențiată a vehiculelor de marfă. De pildă, șoferii de TIR vor achita în funcție de cât circulă pe rețeaua de drumuri și autostrăzi din România. Și aici se va lua în considerare norma de poluare.

Totodată, propunerea ar fi ca tariful pentru circulația pe drumurile naționale să fie cu circa 50% mai mic decât cel pentru autostrăzi.

via Digi24

Comentarii (14)

  • Banditos
    "tariful pentru circulația pe drumurile naționale să fie cu circa 50% mai mic decât cel pentru autostrăzi"

    e cu doua taisuri....
    ...pe de o parte protejezi pe cei fara mari disponibilitati si care formeaza grosul utilizatorilor de drumuri nationale
    ...pe de alta parte nu incurajezi circulatia pe autostrazi si dimnuezi chiar rolul acestora de decongestionare a traficului pentru ca toti se vor ingramadi pe vechile trasee nationale

    Dar ce inseamna "tarif"? Cum se identifica, cum se calculeaza? Cum stie onor statul roman pe unde mege romanu? Se depune la biroul nr.3 de la etajul 1 al primariei, dosar cu sina cu declaratie pe propria raspundere si timbru de 25lei, 50lei functie de traseu sau cum? Sau, mai simplu, urmeaza ca toate autostrazile sa fie cu taxa si aceasta sa fie dublul rovinietei?
    20 0
  • adrian
    Ultima fraza
    "Totodată, propunerea ar fi ca tariful pentru circulația pe drumurile naționale să fie cu circa 50% mai mic decât cel pentru autostrăzi"
    Ma intreb daca vom plati si rovinieta actuala si o taxa de autostrada de 2 ori mai scumpa. sau vom plati pe km la autostrada? Greu de implementat taxarea la km
    11 0
  • Poate fac ceva și cu impozitarea la capacitatea cilindrică, care nu mai e de actualitate de mult timp. Avem motoare de 1.0 turbo mai puternice decât 2.0 aspirat, care, în anumite condiții pot consuma și polua mai mult decât acestea din urmă.
    19 4
  • Cine nu intelege nici acum ca scopul e saracirea prostovanilor care platesc taxe si uciderea automobilului, traieste in lumea lui. Pentru cei care spun de conspiratii, v-as aduce aminte ca ultima conspiratie a fost pandemia, care se dovedeste zi de zi tot mai mult realitate, si nu conspiratie. Virusul a fost facut in laborator, asa cum au spus "conspirationistii" acum 2 ani cand erau facuti neandertali si soscari de inteligentii de la plusereu si cei de teapa lor.
    23 18
  • A fost făcut în laborator, dar a fost manipulare, iar apoi ne-au tratat cu zeamă. Șoșocar înseamnă să tot repeți niște prostii care nu se leagă. Fă legătura înainte să ne tot jignești inteligența. Virusul are o transmisibilitate puternică, independent de originea lui, imunitatea a fost atinsă cu ajutorul vaccinurilor, iar vreo 7 milioane au răposat.
    16 17
  • Banditos
    @PMC

    Exista alte platforme unde sa iti expui opiniile legate de conspiratii, vaccinuri, 5G, etc. Facebook de exemplu? Pune aici linkul si il accesam noi. Fii fara grija.
    19 5
  • Pentru asa ceva se iese in strada si se da jos guvernul. Taxe, taxe, taxe...Si drumurile sunt praf, sunt dovezi clare ca se fura banii la nivel inalt si cnainr este o cloaca de coruptie. De ce sa platesc taxe daca stiu ca se vor duce catre diverse campanii electorale sau catre buzunarele hotilor din spatele guvernelor. Jos cu ei.
    16 5
  • Banditos
    @AndreiTate

    asa e, altceva?
    7 1
  • iohAnus
    romania bine taxata! ghinion much?

    sau vorba aia, esti ceea ce votezi.
    9 2
  • @inoperabil
    Gigele, te caută tanti asistentă.
    5 0
  • Seriff
    Normal, scumpim taxele in timp ce drumurile sunt la pamant, autostrazi lipsa, pretentii de euro 6 si drumuri de non euro ca in Africa.
    5 2
  • @inexorabil
    da, doar in vise o sa mai vezi afumatori! za future is coming!
    2 1
  • La orizontul lui 2035 puține mașini sub E6 vor mai exista (nu poți s-o repari la infinit)
    Oricum comunicarea despre taxe este ambigua, dar eu nu înțeleg comentariile voatre, pentru 100lei in plus, adică 4 pachete de țigări/an (la prețul actual, poate in 2035 vor fi doar 2)
    5 1
  • Si drumurile or sa fie mai bune cu 40%? Ca pe Waze vezi numai alerte de gropi.
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru