Schimbări în Programul Rabla: apare Rabla Plus, opţiune pentru cumpărarea de hibrizi şi maşini electrice

de Daniel Popescu
Sambata, 12.03.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Programul Rabla va suferi câteva modificări importante prin care se va stimula mai mult achiziţionarea de maşini electrice şi cu propulsie hibridă.

În luna ianuarie, Ministerul Mediului anunţa că programul Rabla va continua şi în 2016 după aceleaşi reguli ca anul trecut, prin oferirea unui tichet de 6.500 lei la casarea unei maşini vechi şi achiziţionarea unei maşini noi.

Iată însă ca autorităţile par să-şi schimbe punctul de vedere cu puţin timp înainte de demararea oficială a ediţiei din 2016. Cristiana Pasca-Palmer, ministrul Mediului, a anunţat că Programul Rabla 2016 va pune un accent semnificativ mai mare pe achiziţionarea de maşini electrice şi cu propulsie hibridă în cadrul unei opţiuni care se va numi Rabla Plus.

"Cred că ar fi bine să înceapă şi România să facă o tranziţie către vehiculele electrice sau hibride pentru că asta este trendul şi pentru că avem problema schimbărilor climatice. Şi-atunci, Rabla Plus înseamnă o Rabla clasică plus un pachet de finanţare pentru stimularea achiziţionării de maşini electrice şi de infrastructură electrică", a precizat ea în cadrul unui amplu interviu acordat publicaţiei Hotnews.

Urmareste Automarket
Cu toate acestea, ministrul Mediului nu a oferit detalii despre sumele de bani pe care le vor primi cei care vor să cumpere maşini electrice.
Anul trecut, valoarea primei de casare a fost de 6.500 lei, la care s-au adăugat diverse bonusuri: 750 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de dioxid de carbon mai mică de 100 g/km, 1.500 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid şi 2.500 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou electric.

Ministrul nu a oferit un termen concret pentru startul ediţiei din acest an, însă a afirmat că Rabla 2016 va începe imediat după ce va fi aprobat de Guvern.

"Rabla [...] intră în discuţie la şedinţa de Guvern de joi [şi va începe] de îndată ce o să avem hotărârea de Guvern finalizata", a adăugat ea.

Via Hotnews

Comentarii (12)

  • ''prin oferirea unui tichet de 6.500 lei la casarea unei maşini cu o vechime de până în 8 ani'' . Astia sunt prosti la cap ? Pai o masina cu o vechime de pana pana in 8 ani, oricare ar fi ea nu valoareaza nici cat 2 tichete remat. O Dacia Logan 2009 1.6 benzina costa SH 4-5 mii euro . Niste imbecili......... cum sa dai la casat masini de pana in 8 ani cand valoarea lor este mai mare decat tichetul primit in acest program ? Probabil avariate fara motor si piese de caroserie, doar epava.
    6 13
  • @LOL

    Se refera ca nu MAI NOI de 8 ani de zile ... poate sa aiba 15... nu trebuie sa fie 7. Daca ai un chevrolet spark de 8 ani de zile poate iti surade sa-l dai direct sa iei altceva de exemplu si sa nu te chinui sa cauti cumparator.
    In schimb sunt de acord ca exprimarea din articol lasa putina interpretare.
    14 1
  • cornel
    Hai ca au gresit, au vrut sa zica cu o vechime de peste 8 ani.
    7 0
  • Neamtu o schimba la 3 ani...noi suntem mai conservatori si iubim bradutii si cruciulitele care ne intra in ochi, lipite in locul unde ar trebui sa ai vizibilitate. Hai ca avem o tara frumoasa... !
    10 16
  • @Dudu- Cu consideratie,

    Un Chevrolet Spark din 2016 costa in jur de 1.800 euro SH ( negociabil ) . Nu vad cine ar da la schimb pentru programul rabla o masina care valoreaza cat contravaloarea primei de casare. Cumperi un jaf cu 100 euro pentru rabla, daca vrei sa iesi in castig, dintre care mai deducem 1.300 euro contravaloarea primei de casare fara ''investitia'' de 100 euro din bugetul tau.
    4 0
  • @iuliuohir: :))) m-ai amuzat teribil. lasa ma ca romanii sunt oameni credinciosi. lasa sa le intre toate alea in ochi si apoi sa zica: nu te-am vazut frate...erai in unghiul meu mort.
    n-ai ce sa le faci oamenilor, poate copii copiilor nostri sa fie cu mai multa minte la cap. pana atunci, la orice masina cumparata trebuie sa ajunga cu ea la biserica sa o ude putin. :)))
    7 2
  • Scurtissim: daca un Yaris Hybrid ar ajunge la cca. 10.000 euro dupa scaderea bonusurilor (Rabla,
    3 0
  • ...continuare, ca da rateuri site-ul vad:
    "
    1 0
  • Scurtissim: daca un Yaris Hybrid ar ajunge la cca. 10.000 euro dupa scaderea bonusurilor (Rabla, ecobonus pt
    0 0
  • , bonus pt
    0 0
  • 2006* scuzati
    0 0
  • Mda, au fost iar probleme cu generarea codului - revin deci: "hibridele" ar fi intr-adevar interesante pentru mai multi doar in conditiile majorarii bonusurilor "ecologice" de la stat.
    D-aia ziceam ca un Yaris Hybrid m-ar tenta doar la un pret final de 10-11K euro, fiindca cine a condus-o stie ca nu-i tocmai dinamica, iar consumul e realmente minuscul doar in traficul urban, nu si la drum.
    Chestie valabila si pt. Auris Hybrid - ceva mai vioaie si-ncapatoare, dar clar mai scumpa, totusi mai convenabila decit Prius-ul cu care imparte platforma.
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru