Şeful Fiat şi-a cerut scuze pentru o remarcă rasistă făcută în SUA

de Mircea Meșter
Miercuri, 22.05.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Sergio Marchionne a folosit un termen considerat rasist în SUA pentru a denumi Italia şi italienii. Acesta a fost nevoit să-şi ceară scuze după ce o organizaţie anti-rasism s-a autosesizat.

Esential 2 paşapoarte deţine Sergio Marchionne: italian şi canadian. managerul de 60 de ani s-a născut în oraşul Chieti, din centrul Italiei.
Sergio Marchionne, directorul Fiat-Chrysler, s-a aflat recent în mijlocului unui scandal în Statele Unite după ce italianul a ofensat comunitatea numeroasă a imigranţilor italieni din SUA într-o declaraţie aparent "curată" făcută în luna ianuarie. Într-o discuţie legată de iminenta lansare a noului Alfa Romeo 4C în Statele Unite, Marchionne declarase "Nu vom monta un motor american pe această maşină. Cu tot respectul pentru prietenii mei americani, această maşină trebuie să aibă un motor <wop>".

În SUA, termenul wop este utilizat în sens peiorativ în limbajul colocvial şi denumeşte un membru al comunităţii italiene. La origine, wop era acronimul expresiei Without Papers ("Fără acte"), aceasta desemnând primii imigranţi italieni care au ajuns în SUA ilegal în secolul 20.

După ce o asociaţie care luptă împotriva rasismului s-a autosesizat în urma declaraţiei lui Marchionne, şeful grupului Fiat-Chrysler şi-a cerut scuze oficial, susţinând că declaraţia a fost făcută în registru amuzant.

"Conştientizez faptul că remarcele au fost inacceptabile şi îmi cer scuze tuturor celor care s-au simţit ofensaţi", a declarat Marchionne într-un comunicat trimis ca răspuns la cererile asociaţiei ONE VOICE, care îşi dedică activitatea luptei contra discriminării italo-americanilor. Organizaţia a acceptat scuzele lui Marchionne şi le-a mulţumit celor de la Fiat şi Chrysler pentru că au răspuns solicitării.

via ANE (înreg.)

Comentarii (7)

  • iceman
    un italian e acuzat ca a făcut o remarcă rasistă față de italieni ...
    30 0
  • Enoriasul
    Ce imi place de seful Fiat.Un barbat fidel teoriei italiene.Poate vor mai comenta si alti baieti cat mai tineri aici.Asa putem sa cuoastem si ce cred altii :)
    6 5
  • De fiecare data cand aud de romani care au facut nu stiu ce bazaconie prin Italia ma gandesc la acesti WOP-i ai lor care faceau cele mai mari gainarii la inceput de secol 20 prin New York iar acum ne dau noua lectii de capitalism si civilizatie...
    24 0
  • un personaj controversat care a facut alegeri de ca si cum ar fi un servitor a cuiva mai mare. in nici un caz nu reprezinta interesul italian...
    4 2
  • Corect !
    Va pune un motor de rasnita TWIN AIR pe benzina ce la 5000rpm ii limitat, astfel se sparge rasnita.
    De ce sa puna un V8 pur sange care trece milionu lejer, de la americani ?
    4 8
  • @Andy-Putini stiu(suntem o natie de ignoanti) ca Bucurestiul anilor 25-30 a fost construit cu zilieri italieni si croati, popoare aflate atunci intr-o mare foame. Era mult mai ieftin sa folosesti italieni , ei fiind asociati la nivel european, sub ceea ce reprezinta azi romanii.Mussolini, un ziarist cu gura mare, a crescut in ochii lor si pt.ca le-a dat o ocupatie si ceva bani, dar s-au plictisit repede; si de munca si de razboi, predandu-se in Africa cu diviziile, lasandu-i pe nemti in popoul gol(pe front).De aia zi nemtii -i ,,iubesc,, tare...
    5 1
  • AndreiRN
    Dar care e de alta rasa?
    A folosit un cuvant ethnic negativ si .........
    2 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru