Şoferii fără RCA au produs 1.600 de accidente în 2015, aproape dublu decât în urmă cu 5 ani

de Daniel Popescu
Marti, 05.04.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Şoferii care nu deţin o poliţă de asigurare obligatorie au provocat anul trecut aproape 1.600 de accidente, dublu comparativ cu 2010.

Numeroşi şoferi continuă să circule pe drmurile din România fără să aibă o poliţă de asigurare obligatorie, autorităţile estimând că peste 22% dintre maşini nu beneficiază în prezent de RCA valabil.

Acest lucru se observă cu uşurinţă şi în statisticile pentru anul 2015, când pe teritoriul României au avut loc 1.598 de accidente produse de şoferi care nu încheiaseră poliţe RCA. Numărul este aproape dublu comparativ cu anul 2010, iar creşterea comparativ cu anul 2014 a fost de peste 23%.

"În anul 2015, numărul total a crescut şi a revenit la un nivel aproape egal cu cel din 2013. Astfel, numărul total de daune avizate pe parcursul anului 2015 a crescut cu 304 cazuri, de la cele 1.294 în anul 2014, până la 1.598, ceea ce reprezintă o creştere procentuală cu 23,49%", precizează un raport al Fondului de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS).

Urmareste Automarket
FPVS este instituţia care acordă despăgubiri pentru daunele provocate de şoferii care circulă fără RCA.
Din cele 1.598 de dosare de daună deschise, aproape 900 au fost pentru vătămări corporale sau daune morale, iar numărul persoanelor despăgubite a fost de 1.300.

În total, FPVS a plătit despăgubiri de peste 41 de milioane de lei, în creştere de aproape 7 ori comparativ cu 2010. Fondurile FPVS sunt obţinute de la companiile care vând RCA prin virarea a 2% din primele brute subscrise.

Via Profit

Comentarii (12)

  • Oare de ce? Nu pentru că tot mai mulți oameni nu și le permit? Nu pentru că acum 2 ani plăteam vreo 7-800 lei anual (sub 30 ani) și acum îmi cer peste 2000 lei la cea mai ieftină? Nu pentru că tata cu permis din 1980 și fără accidente plătea sub 400 lei anual și acum cea mai ieftină e aproape 750 lei?

    Sigur că nu e scuză să umbli ilegal, dar pentru unii RCA-ul a ajuns un lux. Înainte CASCO era un lux. Să-i oprească cineva :(
    12 6
  • asta e tare, masina iti permiti, asigurare ba!

    esti fara RCA? amenda (3 x rca anual) + confiscarea masinii pana la plata. Arhivarea "calcarii pe bec", ata viitoare ridicare permis iar daca e cu accident confiscarea masinii 1 an si plata costurilor cu stocarea.

    Prea dur? de ce sa fie unii corectii si altii sa-si plimbe hoitu' in masini fara sa aiba nici o obligatie.

    Prea scump RCA-ul? stai acasa, masina e o sursa de cheltuieli.
    19 7
  • Asta se intampla cand statul lasa companiile RCA sa-si faca de cap cu preturile. Eu nu inteleg de ce nu cer minim 10.000 de lei pe un RCA, ca doar au voie. Din moment ce RCA-ul este cerut prin lege si este practic o taxa, ar fi de datoria statului sa ofere servicii de asigurare RCA ieftine, la fel cum ofera asigurari medicale. Nu sa lase tot felul de hoti privati sa jecmaneasca publicul in ultimul hal si sa aduca dupa niste scuze ieftine.

    Pe numele meu m-ar costa RCA-ul 2600 de lei pe an. O suma complet ridicola. De accea nu am mai transcris masina si am incheiat RCA pe numele fostului proprietar. Asa am dat doar 300 de lei. Am mai multi vecini care nu au RCA deloc. Cum sa aibe cand masinile lor nu valoreaza cat polita pe 2-3 ani. De unde sa-si permita asemenea sume aberante.
    5 4
  • Sam93@ViANUS
    Esti idiot ca de obicei. Masina o platesti o data si gata (poate intr-o perioada cand ai avut bani mai multi), dar RCA-ul trebuie sa-l platesti periodic. Pedepsele trebuie aplicate companiilor hoate care jecmanesc oamenii care n-au de ales. Unii sunt corecti pentru ca au bani si pot platii un RCA enorm de scump fara probleme, pe cand altii abia se tin la suprafata.

    Unii isi "plimba hoitul" in masini ca sa meaga la lucru, sa nu moara de foame. In multe zone ale tarii masina nu este un moft ci o necesitate. Masina nu-i doar o sursa de cheltuieli. Este o sursa si de mare castig. Masina iti creste mobilitatea, iti permite sa lucrezi la o distanta mai mare si sa prestezi mai multe activitati.

    Multi oraseni rasfatati au impresia ca Romania se termina la marginile orasului lor si ca ce cunosc ei despre viata este reprezentativ pentru toata Romania. Lasa-ma sa-ti spun draga Vianus ca vecinul meu de 28 de ani care nu-si permite RCA la Jeep-ul lui cu motor de 2500, nu are alta alternativa de transport din moment ce ii cioban si face zeci de kilometri prin munti zilnic. Sau de celalalt vecin care duce laptele de la vaci la vanzare cu masina cate 30 de kilometri in fiecare zi. Sau consateanul care duce lemne de foc cu duba la oameni. Sau cel care isi aduce zeci sau sute de kg de porumb cu masina, sa aibe animalele lui de mancare.

    Sa nu uitam ca Romania este in proportie de 50% rurala. Oamenii astia care-si "plimba hoitul" produc branza, laptele, carnea si cerealele pe care le mananci. Dar nu-si pot permite sa platesca cate 2000 de lei pe o polita RCA cand nu fac banii aia nici intr-o luna si mai au si familii si godpodarii in intretinere. Sa vad eu cum te-ai descurca fara masina cand magazinul este la 15 kilometri departare, cand scoala este la 10 kilometri, cand spitalul este la 70, cand banca este la 30 si transportul in comun este practic inexistent.

    Asa intaresti si emancipezi un popor cand faci posibil transportul personal ieftin si facil. Nu inteleg mentalitatea asta ranchiunoasa fata de altii. Uitate la americani si ce usor este pentru ei sa utilizeze o masina. Nu au 1000 de taxe imbecile ca noi. Uite ce boom economic si social au avut toate tarile dezvoltate din lumea asta atunci ca au sustinut transportul personal prin autostrazi, infrastructura dar si legislatie. La noi in loc sa facem viata mai usoara oamenilor, se pun tot mai multe corvoade nonsensice pe poporul roman.
    10 6
  • Cei care circula fara RCA sunt nesuferiti, dar adevarul e undeva la mijloc. Impozit+RCA in Romania la un autoturism e cat in tarile civilizate gen Germania, Italia, Austria si asta cu strazi mai putine, infrastructura de 2 lei si firme de asigurari care dau teapa. Exista o limita a suportabilitatii pe care firmele de asigurari au depasit-o de demult.
    9 1
  • offtopic

    @sam cand iti vei revedea vocabularul vei avea sansa unui dialog

    pana atunci nu-mi da lectii nici de viata si nici de "realitate rurala". Vei ramane surprins sa afli cate stiu despre vacari, oieri si copiii care merg 10km la scoala. Si ti-as putea demonta punctual toate "durerile" pe care le ai; dar nu o voi face, nu meriti efortul.

    incearca sa ma eviti pe viitor pentru ca nu iti voi acorda nici macar 5 secunde la vorbitor
    7 7
  • blabla
    cand ai 20 de ani, traiesti de pe urma parintilor, in cel mai fericit caz lucrezi o vara la spalatorie pe salariu minim dar tu ai pretentia la o masina, meriti sa fi impuscat ca sa nu cumva sa te reproduci si sa mai apara si altii ca tine.

    Nu-ti pune nimeni pistolu la cap sa-ti iei masina. N-ai bani nici sa mananci, nu-ti iei masina. Simplu. Hai cu minus :))
    8 9
  • @blabla

    Am aproape 26 ani, lucrez de la 20 de ani într-o corporație, mi-am luat prima mașină din banii părinților și timp de 2 ani le-am dat lunar toți banii înapoi (nu m-au păsuit nicio lună). Apoi, am mai strâns bani și am vândut mașina pentru care am muncit și mi-am luat alta. Știi cum? Pentru că de când muncesc nu m-am spart în figuri, cluburi, distracții și altele aferent majorității celor de vârsta mea. Deci, nu știu dacă te referi la mine, la Sam sau la mai mulți, dar dacă la mine sau și la mine, atunci nu m-ai nimerit.

    Cu toate acestea, dacă îmi permit să dau 2000-2500 lei pe așa ceva anual, nu înseamnă că nu sunt jecmănit. Înțeleg principiul pieței libere, lucrez zilnic cu oameni de vânzări, dar mai înțeleg și când se trece linia spre abuz.

    Ajungem ca în vremurile comuniste când mașina era un lux.

    Explicațiile lui Sam sunt conforme cu ceea ce cred și eu, mai puțin jignirile. De aceea nu am putut să-i dau plus.
    6 0
  • inexorabil
    Să crăp dacă ȋnțeleg această pedalare trufașă pe meritele proprii…Suntem cu toții cu un picior și jumătate ȋn gheenă, dar ne ȋnchipuim merituoși, că doar “ni se cuvine”…Avem impresia că ne pică degetele pe tastatură dacă nu ne expunem unii altora traseul profesional și “Golgota” financiară.
    Ȋn fond și la urma urmei, fiecare are dreptul să-și procure și să-și frece mașina exact cum crede de cuviință și indiferent dacă “ȋși permite” sau nu – ȋn ziua ȋnfricoșatei Judecăți, va da cumva socoteală ȋn fața mea??? Să terminăm odată cu răutățile și ȋnțepăturile gratuite.

    Regret că v-ați “ȋncins” unul contra celuilalt, Sam și Vianu. Sam, te rog, fii mai atent cu calificativele; strunește-te, dacă este cazul. De ce ar fi Vianu idiot? Omul are dreptate: cine râvnește să dețină o mașină, normal că trebuie să fie conștient că este pasibil și ȋn somn de ”hemoragia” cheltuielilor. Axiomatic, indiferent de orânduirea socială ȋn care nimerim, ne naștem cu mâinile ȋn buzunare și plecăm cu ele pe piept (buzunarele, evident).

    Legat de subiect, v-am povestit odinioară ce cred eu despre asigurători…Ăștia ar fi ȋn stare să procedeze ȋn așa fel ȋncât locatarii de la ultimele etaje să fie obligați legal să ȋncheie polițe de asigurare contra inundațiilor. Orice zi ȋn care nu se ȋntâmplă nimic “rău” ȋn viața asiguraților constituie un motiv de sărbătoare pentru șacali. ADAS-ul “comunist” nu gândea așa…De aceea, oamenii apelau cu ȋncredere la serviciile sale, plus că nu le punea nimeni sula-n coaste. Poate că rândurile mele sunt citite și de persoane care lucrează (lucrează sau ȋncasează?) ȋn sistemul actual de asigurări și cărora nu le place ceea ce spun; să fie sănătoase, căci nu mă interesează starea lor de spirit. Recent, eu circulam pe drumul principal și cineva care vrea să iasă din parcare nu s-a asigurat...Drept urmare, mi-a spart un bloc optic spate (din lateral); nu i-am cerut “ercea-ul ca să-mi repar mașina” și nici despăgubire pe șestache, ci mi-am comandat frumos alt obiect cu pricina, nu de alta, dar, din fire, nu accept ceva acordat cu inima strânsă, așa cum se simt cârnații ăștia care “au grijă de cetățeni” și cărora, iată, le-am “donat” 380 de lei, cât o “cinste” ȋntr-o seară cu prietenii (mi-au și crescut aripioarele de ȋnger).

    PS: Viene, iartă-l pe Sam. Te roagă taica inexo! Mă refuzi?
    3 0
  • Citesc razboiul declaratiilor si sper ca intr-o zi sa va dea Dumnezeu arme pe mana , poate va desfiintati la propriu si teminati si galceava. Niciunul dintre ,,razboinici,, nu ati adus in discutie , de exemplu, notiunea de lux, la propriu si aceea de necesitate. Voua probabil vi se pare normal ca un detinator de Audi A7. BMW seria 5,6,7. Mercedes etc, cu motoare de 3000, sa plateasca la fel ca un amarat cu Aro, care se zbate in vreo comuna, cu agregatul lui antic, sa traiasca de pe o zi pe alta. Veti spune ca toate sunt masini si plata se raporteaza la capacitatea cilindrica samd. Nu este corect, moral sau uman si nici de bun simt. Dar se intampla, pt. ca o obligatie instituita de stat, este exploatata, in beneficiul lor, de catre niste SRL-uri, ale CUI TREBUIE!!!!. Si , uneori, mai vedem la TV cum ACEEIA trag tepe platitorilor asigurati, pun oamenii in situatii de risc....si nimic. Mergem tot inainte cu neamtul nostru de la Cotroceni, ajungand intr-o zi sa-l regretam pe Ceausescu. De ce? Pt. ca Romania a devenit sat fara caini!
    5 0
  • @inexorabil

    incins? eu? nici pe de parte. Ba cred ca raspunsul a fost de bun simt si subdimensionat (si nu ma refer la numarul de cuvinte). Ironia face sa prevad o astfel de reactie ce nu ma mira….”esti idiot ca de obicei”…identifici forma continuata a urmaririi in timp a comentariilor? Acum a fost momentul oportun unui scuipat de dupa colt! Tipic. Vezi si reactia la subiectul Model 3 de la Tesla.

    Dincolo de chestiunea fara de sfarsit "statul ne fura" aici exista (ca intodeauna dealfel) si un verso: individul de langa tine.

    Daca nu iti platesti RCA-ul ma furi PE MINE ! Nu e doar problema lipsei respectarii legii este lipsa de respect fata de restul soferilor. De ce ar trebui ca EU sa scot bani din buzunar daca TU roman sadea, sub justificarea lipsei banilor, nu esti in stare sa iti platesti o taxa anuala pentru ca “cel pagubit sa primeasca in mod obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite, indiferent de situatia materiala a celui care a produs evenimentul.”

    Adica…rupt in coor, pretentios nevoie mare, vinovat de accident dar atat de nesimitit si de BOU incat sa nu intelegi ca daca produci accident singura ta “pierdere” e valoarea contravalorii RCA-ului si nu valoarea reala a pagubelor provocate.

    Si mai este o chestiune, toata aceasta smechereala tipic romaneasca, toata aceasta invarteala, saritul peste ori ocolitul pe langa lege se face pe seama banilor veniti din buzunarele celor care inteleg sa fie corecti. Pentru ca despagubirile vin, DOOH!, din incasarile de RCA. Adica, doar de la cei ce platesc. Adica smecherul nostru se distreaza pe banii mei. De ce as accepta asta?

    Concluzie, esti nesimitit ca nu platesti, ma furi pentru ca te sustragi de la o obligatie nepartipand la “cosul” comun al despagubirilor si ma pui sa pierd bani pe la diverse birouri pentru ca tu, papitzoi nesimtit pretinzi ca nu ai bani.

    Nu, NESIMTIREA si PROSTIA nu o iert
    7 0
  • inexorabil
    Viene, observ că “ți se cășunează” pe reticenții/eschivații plății RCA (evident, dacă aceștia sunt proprietari de autovehicule). Ai dreptate și te susțin ȋntru totul, dar – vezi bine – tot o problemă poate fi considerată…meteahna deja ȋncarnată a asigurătorilor de a evita, ȋn fel și chip, acoperirea “valorii reale a pagubelor provocate” (te citez). Știu, suma cuvenită trebuie adunată de la mai mulți buni-platnici și canalizată spre cel “pățit”, dar oare chiar așa se ȋntâmplă la fiecare caz?...Ai mei babaci au fost târâți prin instanțe (din alt oraș, deci cheltuială ȋn plus) vreme de opt ani (le fusese avariată, de către un vitezoman, mașina staționată regulamentar!) – nu mai spun de expertizele efectuate, care nici alea nu se fac pe aspect fotogenic – pentru ca hotărârea judecătorească definitivă și irevocabilă să le acorde, ca despăgubire, abia o treime din “valoarea reală…”, bașca paritatea leu-euro/dolar era alta după opt ani (ȋn defavoarea leului). Așadar, statul (nu doar privatul) i-a obligat să se simtă mulțumiți că au rămas cu un hârb, pe principiul “mai bine pocinog decât nimic” sau după Legile lui Murphy: ce ȋncepe prost (“democrația” postdecembristă) – continuați voi.

    PS: Viene, de regulă, nu credem ȋn hazard și ȋn capriciile lui, dar dacă, prin absurdul absurdului absurd, mașinile tuturor deținătorilor de polițe RCA ar fi lovite, concomitent, de mici...meteoriți, care să le strice destul de urât? Cum s-ar rezolva (extrem de) ipotetica tărășenie? Dar uite că hazardul “ține ȋntotdeauna cu cei puternici” – să ȋnțeleagă de aici fieșcare ce vrea.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru