Şoseaua Transalpina, nominalizată pentru un premiu de excelenţă la Paris

de Bogdan Mirică
Marti, 29.01.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Cea mai înaltă şosea din România, cunoscută tuturor ca Transalpina, va fi premiată la Paris în cadrul Forumului Internaţional pentru Dezvoltare Durabilă.

Frecventată tot mai des de turişti în ultimii ani, Transalpina, şoseaua situată la cea mai înaltă altitudine din ţară, urmează să primească o recunoaştere internaţională ce va cântări mult în popularizarea ei la nivel european.

Potrivit unei publicaţii locale din judeţul Gorj, şoseaua a fost deja selectată pentru a primi un premiu de excelenţă în cadrul Forumului Internaţional pentru Dezvoltare Durabilă, desfăşurat la Paris şi ajuns deja la ediţia cu numărul 10.

Şoseaua leagă judeţele Gorj şi Alba şi ajunge până la o altitudine de 2145 de metri, oferind turiştilor peisaje montane ale masivului Parâng. Parcurgerea ei necesită un grad ridicat de atenţie pentru că proiectul de reabilitare nu a fost finalizat şi în unele zone încă mai este nevoie de asfalt, de marcaje rutiere şi chiar de parapeţi de siguranţă. În prezent, şoseaua nu este deschisă circulaţiei, însă ea este traversată de turişti fără ca aceştia să cunoască statutul drumului.

Urmareste Automarket
Chiar şi aşa, se pare că reprezentanţii evenimentului european au fost impresionaţi de progresele făcute.

Zona nu este la prima recunoaştere internaţională, în urmă cu doi ani, întreg judeţul Gorj fiind premiat pentru dezvoltare durabilă şi investiţiile făcute în turism.

Zona suferă de pe urma şomajului şi a problemelor cauzate de un declin pronunţat al mineritului, principala activitate din zonă.

via gds
sursa foto: timetv.ro

Comentarii (19)

  • Poate asa fac si cei din Guvern ochii mari. Investitiile (facute cu cap) in infrastructura CHIAR CONTEAZA!!!
    27 2
  • BaditzaEx
    cine a construit soseaua asta ( votata de cei de la Top Gear , cea mai frumoasa & interesanta in lume ) ?!, cine a construit Metroul, Casa Poporului, cine a dat nastere marcii Dacia, centralelor nucleare ....???? ca apoi sa fie macelarit in ziua Craciunului ca ultimul caine, in nici o tara n-au existat atatia tradatori si slugarnici care sa se inchine la POARTA , incepand de la M.Viteazu cu ai sai boieri care au l-au tradat si ucis terminand pana-n ziua de azi, cand boierii se inchina la Poarta US, UE, pana si ungurii fac ce vor aici ... si tradeaza natiunea... Asa multe lucruri Superbe/frumoase , pacat ca am ajuns niste bovine infatuate care se gandesc doar cu sa parvina prin a-si vinde aproapele si mai niciodata ( in ciuda ca ne dam Experti la tot ) nu ne asumam nici o greseala, tot timpul a fost altul de vina si chiar daca suntem niste profesionisti in tot si-n toate, ajungem sa spunem : < lasa ca merge si asa >, < capul plecat sabia nu-l taie >, < de unde nu pica, curge >, avem un Cretinilism si o Infatuare de numai cu biciul mai poate fi reeducat poporul asta...
    In feb urmeaza un protest importiva scumpirii carburantilor ( nu-i mare lucru trebuie doar sa nu alimentezi o scurta vreme ) Oare cati dintre noi sunt in stare sa participe ???, nu e un protest de a sta de dimineata pana seara la Universitatii pe -5 grade, in picioare, ceva usor/lejer, stim versurile pe de rost de la lady Goanga si Salam cu branza dar nu stim 2 strofe din imnul national
    45 13
  • AndreiRN
    Are doar 2 benzi de circulatie?
    Poate fi numita sosea?
    7 32
  • Aoleuuu..Fara parapeti de siguranta??? Nasol chiar.Pai si meltenii cu BMW cum isi vor mai testa caii putere crezand ca pot aborda curbele ca si cum ar fi pe sine?Ba chiar mai mult meltenii se pare ca ii si ajuta pe cei de la ADAC sau Ncap,abordand totodata noi unghiuri de impact . Mai tinesti minte acel Audi Quatro care aintrat jumate in casa? S-a dovedit ca soferul era cocalar inrait.Insa cel mai rau si mai rau este ca tot meltenii cu ghermane opresc pe margine sa traga pe nas si lasa numai deseuri in urma lor.De aceea imi placea mai mult cand pe Transalpina era salbaticie totala si rupta de civilitzatie ,nu puteai sa urci decat cu Toyote Off road sau cu tancul in cel mai rau caz inainte.Pacat de natura,salbaticia,padurile virgine,etc.Din punctul meu de vedere mie imi place mai mult salbaticia decat sa asfalteze sau sa betoneze prin paduri.
    15 17
  • @baditzaex;bravo....cel mai bine si mai tare comentariu vazut pe aici in ultimul an...apropo cind e boicotul ala?si eu vreau si daca e o miscare de asta mare pot sa vin pina la bucureesti sa-i sparg timpanele la ponta si austrieci...de abea astept sa vina trimpul frumos sa-mi scot iar bicla sa-i araqt ceva lu tnti de la omv si lu ponta si as fi dispus sa mai fac multe(nu pot sa-ti spun aici deoarece si site-ul asta a devenit unul extrem de cenzurat si as 'vb' degeaba)
    19 5
  • @ mafia ;te-nteleg si pe tine..da din ce dracu sa mai traiesti? vb lu badi..nu vezi ca sintem un popor de prostituate?
    9 2
  • @BaditzaEx

    oamenii au construit. Cel caruia ii deplangi soarta il durea fix in cur, el doar zicea sa se faca. Altfel traia in lux, facea macel la vanatoare etc

    De curiozitate, ti-ar placea sa fii trimis cu fortza pe santier, sa muncesti in conditii mizere ptr ca generatiile viitoare sa se bucure de munca ta?
    Presupun ca nu, atunci mai bine taci si tine un moment de reculegere ptr sutele de mii de oameni care au murit pe santiere comuniste (200 000 la canal, cateva mii la transfagarsan etc) . Lor trebuie sa le multumesti.
    Si apropo:
    "Transalpina a fost cosntruita de armatele romane in drumul lor spre Sarmisegetusa, pavata cu piatra de Regele Carol al II-lea dupa 1930 si reablitata de nemti in al II-lea razboi mondial dupa carea a fost data uitarii de autoritatile romane"
    23 3
  • @BaditzaEx

    Iar casa poporului a fost una din marile crime ale comunismului.
    Ptr constructia ei a fost demolat un cartier intreg de case si monunente vechi de sute de ani si s-au mobilizat resurse incredibile Si ce folos? Avem cea mai scumpa cladire administritiva din lume conform wikipedia, si probabil cea mai urata, dar sigur este foarte mare.
    20 3
  • Alex Radoi
    @ BaditzaEx:

    Vezi ca Transalpina a fost construită de Ferdinand, dar deh, atat timp cât tu îl regreţi pe 'Nea Nicu, e clar ca nu ştii prea multe.Probabil dacă era construită de "Ceaşca", îşi mai dădeau viaţa pentru construirea ei încă câteva sute de militari în termen, cum s-a întâmplat în cazul Transfagarasanului, o şosea superbă, dar dureros de inutilă, la fel ca şi Casa Poporului. Porţile de Fier, Cernavoda,sunt proiecte utile, nimic de zis, la fel ca multe altele, dar asta nu înseamnă ca trebuie să le ridicăm în slăvi pe cele concepute din ambiţie megalomania.
    16 5
  • @Alex Rădoi, vezi şi tu că drumul respectiv are de fapt origini...antice, romanii fiind cei care l-au construit prima dată, chiar dacă într-o formă primitivă. Deci datează de aproape două milenii. În atare condiţii, cine l-a asfaltat în modernitate nu împartăşeşte decât o glorie firavă, eşti de acord?

    @BaditzaEx, nici Cuantic nu s-ar fi putut exprima mai concludent decât tine...Mă uimeşti plăcut cu fiecare text pe care îl aşterni; eu cred că foloseşti un fel de tastatură a inimii şi a conştiinţei, cu care îţi baţi eseurile, toate de calitate extra.

    Ştii ceva? Ai observat la ce mârşavii se dedau bozgorii treptat-treptat?...Recent, judeţul Covasna, prin glasul unui nemernic de preşedinte maghiar al Consiliului Judeţean, a arborat drapelul secuiesc pe clădirea instituţiei statului român şi ţipă în public că vrea “autonomie teritorială”, iar autorităţile de la Bucureşti dorm în front, pară-mi-se, privind pasiv acest act făţiş de sfidare şi trădare a Interesului Naţional !!! Ehei, eu când am văzut prima dată harta "neoficială” a regionalizării României ( trasată “din raţionamente economice europene”, cum nu!), m-am dumirit instantaneu: nu există niciun “mister” al “Revoluţiei” române...Ceauşescu a fost tot ce vrem noi să-l satanizăm, dar tâmpit niciodată: v-aţi întrebat vreodată de ce taman În 1989 a rupt fără să pregete relaţiile diplomatice cu Ungaria (deşi era tot o ţară comunistă şi doar îi plăcea la nebunie acest tip de stat!), iar la ultima lui intervenţie televizată, a blamat în mod public serviciile secrete din Ungaria, care aveau să-l asasineze câteva zile mai târziu prin persoana “reprezentantului” lor la “procesul” de la Târgovişte, agentul dublu infiltrat în Securitatea română încă din tinereţe, Imre Asztalos, zis şi Virgil Măgureanu...Cu alte cuvinte, Budapesta a ordonat crima, Moscova (Iliescu) doar a consimţit. De aceea vă pomeneam de România regionalizată (alias ciopârţită samavolnic) – sanchi, nu de grija competitivităţii economiei noastre şi de asigurarea traiului nostru zilnic moare Europa sionistă...ia uitaţi-vă cu atenţie la harta cu cele opt regiuni de “dezvoltare” : ce frumos se conturează...Transilvania (mă îndoiesc că ar fi o simplă coincidenţă între aspectul hărţii regionale şi graniţele istorice ale acestei provincii pur româneşti!), mai-mai că-ţi vine s-o decupezi cu foarfeca...Păi acesta este visul suprem din ultima sută de ani al ungurilor: şi-au jurat răzbunare cu orice preţ atât pentru umilitorul Tratat de la Trianon, cât şi pentru eşecul Diktatului de la Viena, indiferent cât timp le-ar trebui în acest scop (adevărat ideal politic pentru Budapesta); când naiba o să pricepem că am ignorat întotdeauna acest pericol fatal, şi anume că şovino-iredentiştii ăştia ne sapă încet, dar sigur?! Iar UDMR reprezintă fix calul troian introdus cu japca în inima statului român, în măruntaiele lui politico-administrative cele mai intime...O organizaţie vădit antinaţională şi teroristă, dar ai noştri imbecili ca brazii: îi pupicesc dosnic de 20 de ani încoace, fiindcă UDMR este nespălata politichiei de la noi, plină şi ea de tâlhari îmbogăţiţi din “tranziţie”, gen Verestoy Attila (ce mutră tipică de grof ! ), fiind numa’ bună de jucat rolul de patent parlamentar pentru construirea majorităţii numerice, urmărind în primul rând şantajul legislativ! Şi uite aşa am putea rămâne la un moment dat, pe nepusă masă, cu buza umflată – a se înţelege cu Transilvania “desprinsă” de patria-mumă prin politica “paşilor mărunţi” (ai naibii liberali!), varianta “pe criterii geo-etnice” : azi o regiune “independentă”, mâine alta şi tot aşa până la marea lovitură...Dar acum nu mai avem o clasă politică autohtonă de nivelul celei care a realizat România Mare! De aceea nu vom vedea decât vagi şi “paşnice” reacţii la palier înalt. Tökes pare să-şi fi îndeplinit bine misiunea: a convins UE cum ar fi “cel mai bine” să fie asigurată “securitatea zonei estice”.
    Păi de ce credeţi că în Occident nu este permisă prin lege constituirea partidelor politice în rândul minorităţilor naţionale? Darămite să mai şi candideze în alegeri, cum la noi se poate, de ce nu?! Dar ne place să tot trăncănim despre "armonizarea cu acquis-ul comunitar"...Iar cine crede că eu bat câmpii şi că doar primatul Europei “Unite” contează (oare ar exista ceva mai megalomanic decât acest nou Turn Babel, domnule Alex Rădoi?!), în ideea prioritară a bunăstării materiale, habar n-are de realitate! Eu măcar am reuşit să-l îmbăt criţă odată pe un fost prieten ungur al familiei Ceauşescu şi pe urmă am pus piciorul în prag: “Hai, varsă-te tot ce ştii, restul este apă de ploaie ce discutăm”.

    On topic: eu vă propun să admirăm pe viu Transalpina cât se va mai putea, dacă nu vom rămâne într-un final decât cu o parte din ea...
    20 7
  • BaditzaEx
    @SaabCuantic, iti multumesc pt compliment, il apreciez cu atat mai mult cu cat uneori, acele comentarii ale tale le gasesc si citesc cu mai multa sete si interes decat articolul in sine...;))
    pacat, pacat ca exista pers / Oameni cu mult mai inflacarati, mai cerebrali, mai... si cu mai multa putere ca mine ( un simplu cetatean ) Dar care, chiar si aceia sunt luati in deradere/bascalie ( dar nu de mase / prostime ) ci initial de forte < politice > pt ca prostimii sa i se inoculeze ideea , ca acei oameni patrioti sunt extremisti, nu-s COOL si trebuiesc marginalizati iar subiectele ( strigatele ) lor sa nu li se acorde importanta...
    8 6
  • @BaditzaEx

    Poporul roman a construit drumul, metroul, centralele energetice etc. Ti-au mai raspuns si altii dar m-am gandit sa-ti raspund si eu pt a imi folosi libertatea de exprimare pt care altii au luptat, au murit, au fost torturati - datorita lor ne permitem acum sa ne exprimam liber pe acest forum
    10 3
  • George
    @BaditzaEx
    Cultura ta e cam zero din ce spui tu acolo ca toate cele au fost facute de ceasca si tu vorbesti de stiut imnul national....hai sa fim seriosi. Mai bine stai cuminte in banca ta, de comunist. Si nu zic asta pentru ca acum e mai bine ci pentru ca ma ingrozesc astfel de oameni.
    5 7
  • BaditzaEx
    @RRR - libertatea de exprimare ?! =)) , ma amuzi
    ?!, un popor nu prea are cum sa construiasca, o natiunea, un stat, da ! ( sper sa intelegi diferenta ), in rest observ multi latratori ... indobitociti cu Freedom si Pta Libera de desfacere ( adica da tu faliment, lasa-ma sa-ti cumpar fabrica pe nimic iar dupa aceea lasa-ma ca fac eu profit cu ea , iar tu ca stat&natiunea sa te bucuri de dividente ), eu vb de o doza de minim nationalism ( hai sa nu ne mai scuipam in san ca niste babe descreierate la auzul acestui termen de parca l-am auzi pe Scaraoschi ) , multi , eventuali plozi de securisti , acum latra : < vai comunistule > , ipocrizia si infatuarea n-are limite...
    iar un pic de socialism-national n-a facut rau nimanui ( vezi Franta, Suedia ) printre atatia deontologi educati pe Face-Buca, e greu sa razbati...
    Au revoir !
    8 2
  • @BaditzaEx

    :))))) Ce-am zis eu si ce zici tu. Pana acum ti-am ignorat aberatiile de comentarii pe care le postezi pe forum dar de acum inainte cred ca voi comenta la fiecare comentariu de-al tau pt ca sunt prea amuzante si socante :)

    Auf Wiedersehen
    1 5
  • AndreiRN
    RRR - libertatea de exprimare?
    Esti asa de liber si mandru de aceasta libertate ca iti este rusine cu identitatea ta in public ca eu sunt sigur ca parinti tai nu te-au numit RRR.
    Un barbat adevarat este mandru de numele lui iar o hyena de net nu poate intra in categoria barbatilor.
    5 0
  • RRR, chiar crezi că eşti cu adevărat liber? Ce utopie! Doar "Adevărul vă va face liberi", conform asigurării...providenţiale (Iisus). Iar Adevărul nu înseamnă decât un singur imperativ: să ieşim din robia păcatului...Faptul banal că acum nu ne împiedică şi nu ne reprimă nimeni pentru dreptul natural şi permis de Sus de a bălmăji vrute şi nevrute, oriunde, oricând şi oricât, doar ne creează iluzia că am fi perfect liberi !!! Ţi se pare că doar comunismul ţi-a băgat pumnul în gură? Stai să vezi aceeaşi meteahnă la cea mai rafinată formă de cripto-comunism: (tehno)globalismul...Nicio grabă! Acesta va reuşi să ne astupe şi glasul conştiinţei, nu doar glasul propriu-zis (deci va proceda subtil şi elegant, nu vădit şi brutal ca bolşevismul, pentru a se face acceptat de bună voie), iar "reţeta succesului" se referă, fără îndoială, la inocularea la scară globală a celei mai încătuşante, mai corozive şi mai dezumanizante patimi: hiper-electronismul. În final, o să-ţi dau şi altă temă de reflectat: "criza economică mondială" este reală, dar în sensul că aproape nimeni nu mai agreează munca fizică sau de alte valenţe creative, fiecare tânjind după un trai personal fără griji, asigurat fără efort, dureri şi privaţiuni, îmbelşugat, superconfortabil, securizat, ego-înverşunat şi perpetuu. Întrebarea de baraj este: nu cumva principala cauză a conflictelor sociale, deseori dramatice, rezidă tocmai din imposibilitatea practică şi logică a resurselor naturale ale planetei de a susţine veleităţile celor 7 miliarde de potenţiali bogătaşi? Sau cea mai mare parte dintre ei trebuie să se recunoască învinşi în favoarea unei elite fortificate de boaşe politico-legislative, adică adoptând volens-nolens principalele atribute creştineşti - cumpătarea, răbdarea, suferinţa şi, când totul i-ar pecetlui în sărăcie, resemnarea - doar forţaţi conjunctural, nu din voinţă proprie? :D
    10 2
  • Valentin
    Bah, fratilor, aici e vb de placere (masini si cele legate de masini) nu de politica si regrete comuniste!!!! Astept ca moderatorii sa faca ceva pt a ramane in topic (bunul simt vad ca nu e suficient pt a stopa postarile off topic).
    2 2
  • BaditzaEx
    @SaabCuantic - Superb !!!, citindu-ti gandurile asternute nu pot decat sa exclam cu tot sufletul MAGNIFIC !!!, un talent desavarsit in a exprima o realitatea pe care cu toti o traim, dar nu toti o intelegem...
    Si eu mai scriu din suflet, dar tu maestre o faci intr-un mod desavarsit.
    2 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru