Spioni pe 4 roți: mașinile colectează date despre tine, inclusiv informații genetice

de Alexandru Monenciu
Luni, 11.09.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Potrivit unui studiu realizat de compania Mozilla, producătorii de automobile colectează mai multe informații cu caracter personal decât este necesar, inclusiv date despre viața sexuală a utilizatorilor și informații genetice.

În ultimii ani, mașinile au devenit din ce în ce mai inteligente, dar mai există, încă, lucruri care pot fi îmbunătățite. Spre exemplu, felul în care producătorii de automobile colectează și utilizează datele despre utilizatori.

Compania Mozilla a realizat un studiu în cadrul căruia a analizat 25 de companii auto. Într-un fel sau altul, toate au ridicat semne de întrebare și, mai ales, toate colectează mai multe date cu caracter personal decât este necesar.

Prin colectarea de date cu caracter personal, producătorii de automobile știu, spre exemplu, ce muzică asculți sau cu ce viteză te deplasezi, dar mai află și informații genetice sau despre viața ta sexuală. Nissan și Kia sunt doar doua exemple de producători care fac asta, reiese din acest studiu.

Circa 84% dintre producătorii analizați de Mozilla împărtășesc aceste date unor companii terțe, cum ar fi furnizori de servicii și brokeri de date. Mai mult, în cazul a 76% dintre companii, acordurile de confidențialitate le permit să vândă datele noastre personale.

Dacia și Renault sunt singurele companii care menționează că șoferii au dreptul să șteargă datele lor personale.

Ceilalți presupun că din moment ce ai intrat în mașină ți-ai dat acordul în privința felului în care sunt colectate și utilizate datele tale personale.

De asemenea, Mozilla a mai descoperit că în ultimii 3 ani, 68% dintre companiile studiate s-au confruntat cu scurgeri de informații sau cazuri de atacuri cibernetice.

via Carscoops

Comentarii (12)

  • Aici trebuie legislatie speciala care sa protejeze populatia de abuzuri si furt de date. Nu doar la masini, la orice aparat.
    Cand un produs poate fi facut FARA vreo aplicatie conexa, atunci acel aparat trebuie sa fie facut sa functioneze 100% fara o aplicatie, si gen aplicatia sa fie local.
    Exemple sunt destule, dar sa enumeram.
    Pt o banda de alergat in casa, nu ai nevoie de aplicatie pe telefon sau mai al dracu de o aplicatie care se conecteaza la un server dumnezeu stie unde, si chiar si mai rau, sa necesite sa platesti un abonament.
    Casti wireless. Acestea trebuie sa functioneze simplu, direct la telefon, activezi bluetooth, si gata, fara aplicatii, fara conturi la respectivii.
    O masina, nu are nevoie de un software dedicat pt a rula, care sa includa toate functiile. Si de asemenea aplicatiile sa nu necesite inregistrarea de conturi si identificarea utilizatorului. (accesarea agendei, a mailului, etc..)
    Dar din pacate sistemul democratic a esuat prin propriile puteri, "alesii" fiind de fapt pusi de corporatii. Campaniile electorale platite de sponsori atrag dupa sine si conditii, pe care politicienii respectivi trebuie sa le indeplineasca. "Iti dau bani de campanie, faci cum iti zic eu, si nu votezi legi impotriva interesului meu" De aceea avem situatias actuala, unde cetatenii nu mai sunt protejati.
    19 3
  • Ceea ce se prezinta in articol mi se pare extrem de grav, mai ales daca utilizatorul nu este informat expres despre colectarea de date. Ce o intereseaza pe firma producatoare auto orice informatie legata de persoana care utilizeaza produsul? Cu ce scop? Ajungem sa fim "vanati" din toate partile. Nu mai poti sa tragi o besina ca imediat stie toata lumea.
    Este clar ca este nevoie de o legislatie extrem de stricta in privinta colectarii de date, mai ales daca acest lucru nu se impune si nu este necesar. Iar amenzile sa fie de asa natura incat sa descurajeze din start aceasta practica.
    9 2
  • Legislația există, numai că nu este respectată. GDPR-ul obligă la specificarea faptului că datele personale pot fi șterse, așa cum procedează Dacia & Renault.
    În altă ordine de idei, că noi ne postăm preferințele, viciile și plăcerile, vinovate au ba, pe tot felul de rețele sociale e chiar mai periculos decât colectarea de date de către producători. În definitiv ei le folosesc pentru marketing și îmbunătățirea produsului/serviciului.

    P.S articolul acesta vine ca o mănușe pentru un anume comentator. Se știe el. Mă duc după pop corn & cola : ))))))
    11 2
  • * mănușă
    6 1
  • @ds - de acord cu tine. de asta nu folosesc retelele sociale.
    5 1
  • la manusa aia ma gandeam si eu. sper totusi sa ne scuteasca.
    4 1
  • ”dar mai află și informații genetice sau despre viața ta sexuală”... Mă duce automat cu gândul la un sticker celebru ”Practice Safe Sex. Make Love in a Volvo”!
    6 0
  • Banditos
    La articolul asta manusa aia va scrie cu doua...maini

    Tineti-va bine!
    5 1
  • Paul următor va fi acela în care AI va selecta șoferii periculoși și îi va izbi în copaci prin tragerea bruscă a volanului cu ajutorul funcției de corectare a traiectoriei băgată pe sub ușă pentru scopul nobil de te menține pe bandă.
    3 4
  • Asupati camerle video interioare,microfoanele. Ma intreb ce se intampla daca o firma se supara si blocheaza masinile sa nu mai functioneze,,on line,,pe timp de razboi. Cum se cere acum aprobare sa schimbi un far bmw.))
    2 2
  • Ca se poate face acest lucru este evident, dar nu-si permit sa riște sa plătească miliarde de €. Prin reducere la absurd, poate or fi pe masinile foarte scumpe, dar nu pe taraba mea de STEPWAY-ul CVT sau pe STEPWAY vechi diesel robotizat! Mă caută ăștia la ADN ca sa vadă ce?! Astea sunt subiecte tip anti-vaccinare, anti-cip. Toate datele astea ti-i le pot lua de pe smartphone-ul tău, fără stres. In cazul asta renunțați la el?!
    1 3
  • Banditos
    si totusi lipseste...manusa din discutie.
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru