Strănepotul lui Henry Ford a cumpărat cel mai vechi model Ford din lume

de Sebastian Toma
Miercuri, 12.12.2012
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Bill Ford, director executiv al Ford şi strănepotul fondatorului mărcii americane, a cumpărat cel mai vechi automobil Ford din lume, un Model A din 1903.

Esential 3 unităţi Ford Model A au format lotul construit pe 13 iulie 1903, din care face parte şi acest exemplar.
În iulie 1903, Ford Motor Company era la un pas de faliment, cu doar 250 de dolari în cont. Compania a primit pe 13 iulie o comandă salvatoare, de trei Model A. Unul dintre acestea a fost plătit integral pe loc, pe când pentru celelalte două a fost achitat un avans, aducând o infuzie de 1.320 dolari. Toate cele trei unităţi comandate au fost construite în aceeaşi zi, iar compania americană a trecut cu bine peste momentul dificil. Puţin peste un secol mai târziu, al treilea exemplar Ford Model A din acel lot, considerat unicul exemplar rămas întreg, apare la vânzare în portofoliul unei case de licitaţii americane. Încă de atunci, se credea că modelul respectiv este cel mai vechi Ford din lume, ceea ce îi asigură un statut deosebit.

Bill Ford, strănepotul lui Henry Ford şi actual director executiv în compania americană, nu a stat pe gânduri şi a cumpărat respectivul vehicul. Suma pentru care a fost achiziţionat acest model nu a fost dezvăluită în comunicatul de presă, dar cei de la RM Auctions estimau o valoare situată între 300.000 şi 500.000 de dolari.

Ce este special la acest model, pe lângă faptul că este cel mai vechi Ford din lume, este istoricul complet pentru întreaga existenţă, alături de elemente originale de tehnologie, fără niciun fel de adaptare sau modernizare.

În 1903, exemplarul din imaginile alăturate costa 880 de dolari şi era echipat cu opţionale în valoare de 30 de dolari. La 104 ani de la momentul în care a părăsit fabrica Ford, modelul din imagini a primit o restaurare completă, care include şi motorul cu doi cilindri, cu ai săi 8 cai putere. Bill Ford va folosi exemplarul special pentru a demara evenimentul prin care celebrează 150 de ani de la naşterea lui Henry Ford, fondatorul mărcii Ford.

Via Leftlane

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru