STUDIU: Top 5 înșelătorii de care te lovești la cumpărarea unei mașini second hand

de Alexandru Monenciu
Luni, 26.04.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Platforma carVertical a realizat un top 5 al celor mai comune escrocherii pe care să le eviți la cumpărarea unei mașini la mâna a doua. Studiul a fost realizat în perioada aprilie 2020 - aprilie 2021.

În ciuda încercărilor statului de a încuraja cumpărarea unei mașini noi, în special prin intermediul programelor Rabla și Rabla Plus (în contextul în care vârsta medie a parcului auto național este una ridicată), foarte mulți români încă preferă să achiziționeze o mașină second hand.

Alegerea mașinii potrivite nu este deloc ușoară, mai ales că piața este plină de vânzători de rea credință. Cei de la carVertical au realizat acum un top 5 al celor mai comune escrocherii pe care să le eviți atunci când achiziționezi o mașină la mâna a doua.

Studiul a fost realizat în perioada aprilie 2020 - aprilie 2021 și au fost analizate peste un milion de rapoarte ale istoricului mașinilor. Datele au venit din tări precum Croația, Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Estonia, Finlanda, Franța, Belgia, Belarus, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Rusia, Ucraina, Serbia, Slovacia, Slovenia și Suedia.

MAȘINI AVARIATE

Pe prima poziție în top se plasează mașinile avariate. Potrivit studiului, 31% din mașinile verificate au suferit daune.

Cel mai simplu lucru pe care poți să îl faci pentru a nu te afla în această situație este să verifici lufturile dintre panourile de caroserie.

Dacă unele goluri sunt mai largi decât altele, acest lucru poate indica deteriorarea unor piese structurale sau reparații necorespunzătoare.

KILOMETRAJ DAT ÎNAPOI

Același studiu a scos la iveală că fiecare al șaselea vehicul (16.7%) a avut kilometrajul dat înapoi. Mașinile diesel sunt cele mai suscetibile în a avea mai mulți kilometri decât indică odometrul.

Cum derularea kilometrajului este relativ ieftină pe piața neagră, foarte mulți vânzători apelează la această activitate. Mai ales că un odometru care arată mai puțini kilometri poate spori valoarea unei mașini cu 25% sau chiar mai mult.

Nivelul de uzură al unor elemente de interior precum scaunele, volanul sau schimbătorul de viteze, îți poate indica dacă mașina are într-adevăr kilometrii arătați în bord sau nu.

MAȘINĂ FURATĂ

Pare greu de crezut, dar mai sunt și situații în care un client de bună credință poate achiziționa o mașină furată. În acest caz, mașina este confiscată, iar clientul rămâne și fără mașină și fără bani.

Recuperarea sumei plătite pe automobil este aproape imposibilă.

MAȘINA A FOST FOLOSITĂ ÎN REGIM DE TAXI SAU DE ÎNCHIRIAT

În perioada amintită mai sus, aproximativ 2.000 de mașini au fost identificate ca fiind folosite anterior în regim de taxi sau au fost mașini de închiriat. Unii clienți nu știu acest detaliu și se trezesc că achiziționează o mașină cu mulți kilometri, majoritatea parcurși în regim urban (uzură mai mare), și care a fost prost întreținută anterior.

PREȚUL DE ACHIZIȚIE ESTE PREA MIC

Deși mulți clienți sunt atrași de o asemenea ocazie, de cele mai multe ori aceste mașini mult prea ieftine ascund defecte precum kilometraj dai înapoi sau diverse avarii.

Cel mai simplu este să investighezi atent mașina și să o compari cu altele similare de pe piață.

via carVertical

Comentarii (17)

  • Seriff
    Platforma Carvertical e o inselatorie in sine, am vazut masina luata de noua din RO , an 2017 cu 20.000 km la bord care aparea in 2018 cu 100.000 de km, asa ca sa ma scuteasca cei de la CARVERTICAL, ca dau tepe exact ca ultimii samsari.
    22 10
  • Mai sunt:
    Masinile de la firmele de inchiriere,toate niste epave si cele de firma,majoritar luate pe leasing operational cu servisarea facuta intre 30 000km-60 000km cu uleiuri super subtiri,mai nou,0w20,o mizerie pt motor. Multe masini de firma sau taxiuri sunt colantate,le decolanteaza apoi si le vand cu vopseaua tipla,nici nu stii c-au fost de firma ca nu mai scrie nimic pe ele si nici c-au fost taxiuri ca doar colantul pe ele a fost galben. Si s-au prins si firmele de leasing operational ca inainte toti fugeau de masinile albe sau albastre(culori gratis din standard ) pur si simplu le cumpara cu culori optionale. Feriti-va de tot ce-a fost de firma sau au avut mai multi proprietari,unii scot alte carti de identitate sa ascunda asta.
    16 2
  • Cred că există experiențe diferite cu Carvertical. Pentru mine, oferă servicii de foarte bună calitate și am aflat multe despre mașina pe care doream să o cumpăr. Dacă nu aș fi avut raportul, mi-aș fi cumpărat o mașină mult mai scumpă. Dealerul a fost surprins când i-am arătat un raport, dar am căzut de acord asupra unui preț mai mic.
    5 18
  • Deci lufturile la caroserie inseamna accidente, inseamna ca Teslele sunt lovite pe vapor, la transport.
    20 6
  • Adnopel
    Foarte slab articolul,se schimba pedalier sau gumele pedalelor simplu,volan,schimbator,orice meseriaș care lucrează azi pt samsari are lere de luft,comparator grosime vopsea,ăștia care vând mârțoage sunt marocani analfabeți,se suprascriu azi computere bord și faruri plus cheie etc,sfaturi pt prostime de umplut foaia de șters la..,
    11 1
  • Teslele sunt lovite direct din fabrica, de pe banda. Mai precis din matrita.

    Ne place sau nu, Tesla (si Musca) a schimbat macazul.
    10 7
  • A schimbat macazul catre zid, sau in cel mai bun caz ne-au bagat pe o linie moarta.
    10 6
  • Car Stupizal ai zis?
    Iar CarVertical... O gogomănie groteasca.
    Prostia aia de site e o gluma proastă, bazându-se pe faptul ca cere o suma de bani atât de mica încât sa "nu iti para rău" după bani dacă nu ți-a oferit nici o informație relevanta.

    In cazul meu (nu locuiesc în Ro):
    Masina din ex-flota de închiriat, achiziționată din reprezentanța unde aveau un lot de 30 de astfel de mașini cu istoric și toată documentația pe masa, vechime 2 ani și 25k km, vestitul Car Stupizal o vedea cu accidente și 80k km la bord. La o inspecție amănunțită masina avea toată vopseaua originala, nimic lovit, schimbat etc.
    Masina soției, achiziționată second din reprezentanța cu aprox 80k km, 3 ani vechime, avusese un incident zona fata dreapta. Car Stupizal o vedea cu 130k km și nu vedea absolutely nici un service sau incidentul despre care vorbesc.

    Masina 3, a fiului, masina de 4 ani cu 120k km avusese schimbat complet ansamblul oglinda retrovizoare stânga pt defect de fabricație. Car Stupizal o vedea cu dauna de 3-5k eur.

    In concluzie bani aruncați pe geam cu acest CarVertical. Cumpărați un tester de vopsea, verificați istoricul mașinii, faceți o inspecție profi înainte de a da banii. Suna mai old school dar Chiar există experți care îți pot face un raport complet al unei mașini astfel încât sa cumperi în cunoștință de cauza.
    16 0
  • Cercetare interesantă. În mod convenabil, putem evita astfel de înșelăciuni doar prin utilizarea unei platforme de verificare a VIN. Dar este totuși greu de crezut că atât de mulți vânzători de mașini încearcă să înșele oamenii.
    2 4
  • Edikkk
    Un top foarte corect, foarte bun !!!

    Un mare BRAVO pentru articol !

    Sfat: Nu cumpăraţi niciodată de la un om sărac. E probabil să nu fi avut bani să întreţină maşina bine sau la timp.
    2 21
  • @edikk
    Am inteles,coane,sa ne anunti cand iti vinzi Tesla ta de 100 000 de cocos!
    7 2
  • Top 5 escrocherii, care de fapt sunt doar 4. Nr 5 este de umplutura...(cei 4 evanghelisti erau 3, Luca si Matei). Voiam sa scot un raport CarVertical pt masina mea, doar de curiozitate, dar m-am razgandit dupa ce am citit articolul.
    7 0
  • Car vertical e o mare teapa. Mi-am bagat masina luata de noua prin frate-miu din Germania. Revizii facute la reprezentanta,una in De. Pe car vertical nu mi-au dat nicio informatie in afara de ce optiuni are masina,ceea ce pot vedea gratis cu vin-ul pe internet pe vin decoder. Mi-au spus ca Nu e furata(dah,vin-urile masinilor furate se gasesc online pana si la noi pe site la politia romana) si am avut o casuta unde ma invitau sa scriu cati km are acum masina :)) am scris la misto ca are 10 000. Daca o vand si o verifica cineva,chiar singur mi-am bagat km la ei pe site. E teapa pe bani putini,dai un ban,iti iei teapa,alt fraier o sa iti ia locul si tot asa. Nu recomand. Mi am verificat-o intr-o sambata pe la 3 dimineata,intors de la o petrecere,am primit raspunsul in fix 20 de sec pe mail. Asta spune tot
    8 1
  • Iar reclama la CarPerpendicular.
    2 masini am verificat pe site-uri de astea si 0 informatii utile am primit.

    Apropo pentru cei interesati, vedeti ca sunt servicii (autoDNA de ex.) care va dau fara a plati un raport cu cate informatii au in fiecare categorie.
    Daca va intereseaza intrarile in service, poze sau kilometrajul si vedeti ca in raportul preliminar (gratuit) aveti 0 informatii in categoriile ce va intereseaza, nu are rost sa mai scoateti raportul platit ca nu va e prea util.
    7 0
  • Seriff
    @Edikk, eu mai degraba as cumpara de la un om ''sarac'' cum ii spui tu bogatule care esti, de ce pentru ca un om bogat poate fi zgarcit, am vazut cazuri de oameni cu suv-uri de 50.000 euro care au schimbat discurile la nenea in curte cu cele mai ieftine, ca alea originale erau scumpe si dupa 3 luni s-au ovalizat.
    4 0
  • Au apărut samsareii deranjati de aplicație ca să o atace. Dacă raportul e gol îți dă un raport gratis. Nu e perfectă, dar să zici că e țeapă, înseamnă că ești cel mai jegos samsar.
    2 4
  • Seriff
    @HAHA, eu nu sunt samsar, dar am patit o faza urata din cauza acestei minuni de aplicatii.
    Am avut la vanzare o masina din 2017 luata de noua din RO, cu 17.000 km la bord, revizii doar la reprezentanta,cand sa o vand clientul mi-a aratat raportul car car veritcal, unde masina aparea ca avea in 2018 cu 100.000 km si ca fusese lovita grav, masina avand o intrare in service si anume o reparatie pe casco pentru ca cineva a lovit bara spate in parcare, ee, atunci masina aparea lovita rau si cu 100.000 km.
    M-a mai si injurat potentialul client.
    De-aia zic ca nu am si nu o sa am vreodata in Carvertical, ei isi iau niste informatii bazate pe intrarile masinilor in service, dar gresesc km si gresesc dauna, daca masina e usor zgariata si tu o revopsesti apare ca a avut dauna de 5000 euro.
    6 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru