Sunteți gata de revoluție? "Mașinile se vor schimba în următorii 15 ani cum n-au făcut-o în ultimii 100"

de Mircea Meşter
Marti, 05.04.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Designerul-șef al mărcii Jaguar susține că designul auto are oportunitatea de a se schimba major odată cu apariția mașinilor electrice. "Este un nou început", spune Ian Callum.

Electrificarea industriei auto ar trebui primită cu brațele deschise de public, pentru că motoarele electrice pe o mașină înseamnă mult mai multă libertate pentru designeri. Aceasta este opinia lui Ian Callum, directorul de creație al mărcii Jaguar, care susține că următorii ani vor aduce schimbări estetice care nu au fost posibile în ultimul secol din cauza constrângerilor tehnice.

"Viziunea mea este că mașinile electrice sunt un nou început. Designul auto se va schimba mai mult în următorii 15 ani decât a făcut-o în ultimii 100. Electrificarea va porni cele mai mari schimbări din istoria designului auto", declară Callum într-un interviu acordat jurnaliștilor britanici de la Autocar.

Ian Callum

Electrificarea va porni cele mai mari schimbări din istoria designului auto.

Ian Callum
Director de Design Jaguar
Ian Callum, care anterior perioadei Jaguar a desenat mașini pentru Ford (Fiesta, Mondeo, Studiul Ghia din Torino) și Aston Martin (DB7, Vanquish), consideră că principalul avantaj adus de modelele electrice se leagă de spațiul pe care îl aduce eliminarea unor părți din ansamblul de propulsie al mașinilor tradiționale.
"Eliminând atât de mult hardware mecanic și plasând bateriile sub podea ni se deschid toate tipurile de posibilități în ceea ce privește împachetarea interiorului. Întrebarea e dacă vrem să facem mașinile mai mici și să păstrăm spațiul interior actual sau dacă păstrăm dimensiunile exterioare dezvoltând mai mult spațiu interior. Sau poate mergem pe ambele variante", declară designerul britanic care în acest an împlinește 62 de ani.

via Autocar

 

Comentarii (6)

  • burebista
    oarecum are dreptate, da si sa faci un butoi pe 4 roti ca sa maximizezi spatiu util de la limita fata pana la cea spate a unei masini daca la asta se refera sau ceva de genu , o sa vedem numa buticuri umblatoare
    16 4
  • Si nu uitati de masinile autonome
    2 1
  • Tesla este un exemplu plauzibil pt afirmatia din articol... insa leaf, leaf este poate dus la extrem
    8 2
  • @lorinczi, si ce are Tesla diferit in materie de design? Sunt sigur ca poti avea aceeasi caroserie, pe un sasiu cu un motor termic. Poate mai lungesti oleaca capota, dar atat.
    Nici macar I8 nu prezinta o schimbare radicala. Oircum, din anii '50 auzim astfel de povesti. Inca se asteptau sa zburam cu masinile ca in familia Jetsons, inainte de anii 2000.
    Afirmatiile sunt ca ale noastre, cand spunem ca in Romania "va fi mai bine". Aha... de 25+ ani repetam asta, cel putin. Keep it up, guys.
    13 2
  • Sper sa nu arate toate ca Veneno....
    3 3
  • rotila
    va continua diversificarea cu deviatii extreme destinate tineretului revolutionar si cu obtuzitati clasice pentru familisti
    5 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru