Tesla vrea să reinventeze ștergătoarele de parbriz: a patentat un fascicului laser care înlătură apa

de Alexandru Monenciu
Marti, 14.09.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Tesla a patentat cu succes ștergătoarele de parbriz cu laser, o idee lansată de marca americană în urmă cu doi ani. Nu este clar, dar s-ar putea ca această tehnologie să debuteze pe versiunea de serie a lui Cybertruck.

Pe lângă descoperirile pe care le fac în rândul mașinilor electrice, americanii de la Tesla investesc timp și bani în cercetarea și dezvoltarea de tehnologii care să simplifice operațiunile banale. Cum ar fi păstrarea unui parbriz curat.

Spre exemplu, în urmă cu doi ani, Tesla lansa ideea folosirii razelor laser pentru a curăța pabrizul mașinilor. Marca americană a aplicat atunci pentru un patent și a descris tehnologia ca fiind "un sistem care include un ansamblu optic care emite un fascicul laser. Acesta iradiază o anumită zonă a parbrizului. O serie de circuite detectează resturile acumulate în această zonă, iar circuitele de control calibrează "cantitatea" de laser, pulsația și nivelul de iradiere necesară îndepărtării lor."

Acum, la doi de la aplicare, Biroul de Patente și Marcă Înregistrată din Statele Unite le-a acordat patentul celor de la Tesla. Denumirea oficială este "Sistem de curățare cu impulsuri laser a resturilor acumulate pe suprafețe din sticlă, regăsite pe vehicule, și panouri fotovoltaice."

Potrivit celor de la Electrek, tehnologia ar putea debuta pe versiunea de serie a lui Cybertruck.

Dacă îți mai aduci aminte, conceptul care a debutat la final de 2019 nu avea deloc ștergătoare de parbriz.

Între timp, Tesla ar lucra și la dezvoltarea unor ștergătoare de parbriz electromagnetice, o idee mai ușor de pus în practică decât ștergătoarele cu laser.

via Electrek

Comentarii (9)

  • Bravo Tesla... bagă cancerul in ei
    15 6
  • Edikkk
    Cam SH, dar dacă funcţionează, de ce nu?

    Mai ales, pentru geamurile laterale faţă, care datoritǎ îmbunătăţirii coeficientului aerodinamic, sunt mai expuse.... intemperiilor :)

    Maşină mai răspandită în România cu acest efect este Skoda Fabia... în care firicele de ploaie vin pe geamurile laterale...

    Dacă ar fi ceva cu lasere care face totul lună, de ce nu...

    dar bine la un preţ modic, ceea ce aici nu cred că este cazul :))
    4 15
  • Edikkk
    Erată Cam SF*
    4 11
  • 3(cm)Dickkk
    Erata2
    Aveam stecherul in dos si de la fluctuație de curent am tresărit si am greșit
    8 5
  • mircea badea
    se va conduce cu ochelarii de eclipsa?

    nu mai bine niste cipuri cu laser implantate in ochi? si vedem ca superman..
    8 0
  • Adrian
    Inlatura si praful? Si frunzele alea umede? Si caca de cioara?
    17 0
  • Misto ca exercitiu pentru soarecii de biblioteca.
    Dar asa, din experienta mea de viata, daca o solutie e simpla si functioneaza, nu trebuie schimbat nimic la solutia respectiva.
    5 2
  • bla bla
    dci știi ca nu toate tipurile de radiații sunt ionizante? Presupun ca ești unul din muppeti care au impresia ca 5G este periculos
    1 3
  • ...viitorul e atunci cand dai 5 salarii ca sa inlocuiesti lasere de sters parbrizul ca s-au uzat. sau cand te opreti la intersectie si te intreaba baiatul: boss, iti dau cu laser pe parbriz?
    6 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru