Tesla le permite celorlalţi constructori de automobile să le folosească toate patentele

de Sebastian Toma
Vineri, 13.06.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Tesla Motors a făcut un anunţ interesant astăzi, prin care speră să schimbe industria auto. Elon Musk, fondatorul companiei, le va permite celorlalţi producători de automobile să le preia patentele pentru a putea construi şi ei vehicule electrice.

Cu prima mea companie, Zip2, am crezut că patentele sunt ceva bun şi m-am străduit să le obţin. Poate că au fost utile atunci, dar acum doar stau în calea progresului şi îmbogăţesc avocaţii, nu inventatorii.

Elon Musk
Fondatorul Tesla Motors
Tesla Motors a rupt o barieră în industria auto, permiţând celorlalţi constructori de automobile să îi folosească patentele în vederea construcţiei de automobile electrice. Elon Musk, fondatorul companiei, spune că patentele şi-au făcut treaba şi că le-a folosit iniţial pentru a-şi proteja tehnologia de teama că vor fi zdobiţi de marii producători de automobile ai lumii, dar acum a realizat că aceştia nu au programe eficiente în domeniul vehiculelor electrice şi că Tesla nu poate să producă atât de multe automobile încât să schimbe lumea prin reducerea emisiilor de carbon la nivel de industrie.

Şeful Tesla: "Cererea pentru Model S depăşeşte capacităţile noastre de producţie"

Altfel spus, Tesla Motors nu va iniţia nicio acţiune juridică împotriva companiilor care îi vor folosi patentele şi tehnologia în scopuri favorabile dezvoltării de vehicule electrice.

Elon Musk şi echipa sa se bazează pe buna voinţă a celorlaltor companii din industria auto pentru a le folosi tehnologia dezvoltată în ultimii 10 ani în scopul dezvoltării mai multor vehicule cu zero emisii de carbon, care să fie mai sigure decât actualele modele din ofertă şi să facă transportul personal cu zero emisii sustenabil şi accesibil. Fondatorul Tesla Motors nu a ratat ocazia să critice programele de dezvoltare de vehicule electrice ale altor constructori, spunând că acestea sunt dezamăgitoare şi că vehiculele cu zero emisii reprezintă, în medie, doar 1% din vânzările totale ale acestora, iar cele existente au o autonomie prea mică.

GM se teme de Tesla Motors: "Poate produce deranj dacă nu suntem atenţi"

Pe lângă Tesla Motors, Elon Musk a fondat companii precum PayPal, SpaceX şi Zip2. Fiecare idee a antreprenorului născut în Africa de Sud a avut succes, cu toate că acesta nu a avut întotdeauna o situaţie financiară favorabilă.

Centura de siguranta la 50 de ani: de ce e atat de importanta?

După Zip2, prima mea companie, mi-am dat seama că un patent obţinut este doar un bilet la o loterie legală, în care aştepţi să îl folosească cineva şi să-l dai în judecată ca să fii despăgubit.

Elon Musk
CEO Tesla Motors

Americanii de la Tesla au reuşit să rupă o barieră a industriei, puţine tehnologii fiind oferite în acest regim de alte companii pentru oricine doreşte să le folosească în sprijinul progresului umanităţii. Din fericire, cei de la Tesla nu sunt singulari în această privinţă, existând două exemple notabile în domeniu, chiar din industria auto. Amintim cazul centurii de siguranţă, folosită cel puţin o dată de fiecare om care s-a urcat vreodată într-o maşină. După cum unii dintre voi ştiu deja, centura de siguranţă a fost patentată de suedezii de la Volvo, dar aceştia au decis să lase ceilalţi producători de automobile să folosească această tehnologie în mod gratuit, în spiritul siguranţei rutiere. Recent, din aceleaşi considerente, reprezentanţii Ford au anunţat că vor oferi tehnologia airbag-ului din centura de siguranţă oricărui producător de automobile interesat de aceasta.

Ford: "Oferim oricărei mărci interesate patentul de utilizare a centurii de siguranţă gonflabile"

Via Tesla

Comentarii (17)

  • ceva imi spune ca cei de la Mercedes nu sunt foarte incantati de manevra...miscarea lui Musk e putin ciudata
    20 5
  • @vianu, tipul joaca joaca la 2 capete:
    - uite vedeti toti folosesc tehnologia mea
    - le-am dat tehnologia si nu sunt capabili sa o foloseasca
    Mai are un avantaj, poate sa se foloseasca de ei ca sa se dezvolte in continuare, economizand astfel bani pentru cercetare
    Nu stiu ce va face cu chinezi!
    16 7
  • @xxx
    Exact ! Are el alte avantaje....nu ne-am nascut ieri ! Cu totii stim ca in ziua de azi si o privire mai frumoasa ascunde un interes ceva. Dar apoi un
    ,, PATENT ''
    8 11
  • Andrei
    Ar vrea si Musk putin ajutor, poate vreun parteneriat cu un constructor de talie, parerea mea este ca si marii constructori auto ar putea face masini 100% electrice si apropiate de autonomia Teslei.Inca nu se vrea asta...
    14 5
  • Sunteti penibili! Omul asta e interesat de spatiu si se joaca cu masini electrice iar voi sunteti cu capul in nori si visati la masinute.Elon Musk este membru al campaniei The Giving Pledge.
    11 10
  • Pe marii producatori nu ii intereseaza foarte mult productia de astfel de masini. Daca i-ar fi interesat, mergeam toti cu electrice de mult timp, avand in vedere ca in urma cu mai mult de 100 de ani au fost produse masini electrice cu autonomie de 300 de km... Din cauza costurilor de productie si de cercetare si a potentialelor vanzari slabe, producatorii nu risca sa produca astfel de masini.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Detroit_Electric
    12 2
  • Respect pentru omul asta,chiar a ''miscat'' ceva pentru industria auto mondiala.
    21 1
  • Electromobilele vor fi la fel de raspandite ca si celelalte modele. Acum , cu tehnologia actuala putem merge mai repede sa standardizam anumite lucruri , care trebuie sa functioneze identic.
    Asa cum la modelele actuale sistemul de alimentare este standardizat si la electromobile va fi la fel.
    Se naste o noua generatie auto care ne va uimi !
    14 0
  • De cand am citit stirea asta - nu mai sunt eu!!! Nu inteleg ce vrea, de ce vrea si ce spera ? Este destul de complexa miscarea lui si cred ca joaca totul pe o carte!
    Restul producatoriilor nu vor sa lanseze masini electrice si punct. Nu va dati seama care este impactul social! Este IMENS - atatea locuri de munca vor disparea, piata nu o sa mai aiba nevoie de atatea modele de la un singur producator, profit mai mic si implicit venituri mai mici.

    Are totusi dreptate cand spune ca fabrica lui nu mai face fata cu productia, dar asta nu inseamna ca trebuie sa dea la toti ceea ce el a muncit. Sa fim seriosi, BMW, WV, Renault, Toyota - toti vor profit si multi bani in cont. Asa este la multinationalelele astea depasite.
    4 2
  • eu zic ca e interesat mai mult sa vinda mai multe baterii auto din noua lui mega fabrica de acumulatori auto din nevada si astfel cu cit mai multi producatori de EV uri mai multi clienti pentru bateriile lui.
    Oricum tipul a zis ca nu mai e interesat de EV si are acum un proiect spatial cu NASA a trimis deja 3 rachete Dragon pe SSI , mai vin bani si de la paypal etc
    2 2
  • Tot respectul pentru acest om curajos si cu mintea deschisa!
    14 1
  • inexorabil
    Da, eminamente formidabile vor fi automobilele viitorului: minimaliste, electrice şi autonome. Başca atât de sigure, încât vor aboli moartea fizică (de murit, tot vom muri de ceva, şi anume de plictiseală, căci na! nu te pui cu autonomia legalizată). Apropo de această "conştiinţă de sine" a materiei în mişcare, se va mai produce un miracol cred eu la fel de spectaculos: legumele vor fi transportate la piaţă ca să cumpere fructe.
    4 14
  • am pus si eu un comentariu ieri pe 13 si vad ca a fost sters , scriu tocmai din caraibe , aveti ceva impotriva ???
    3 2
  • Salut :EU: Cred ca se intampla ceva pentru ca si eu am pus un anunt imediat in ziua cand a aparut articolul si tocmai astazi l-am vazut si eu. Nu stiu ce s-a intamplat.
    1 0
  • @ eu:
    E vreme urata in Caraibe?
    1 2
  • me, myself and I
    CRE' CA VREA O RETEA MAI DEZVOLTATA DE STATII DE INCARCARE
    0 0
  • Vrea sa forteze maimutele spre viitor
    Nu dispar locuri de munca ,se modifica munca propriu-zisa
    Tehnologia pt automobile electrice ieftine si cu atonomie mare exista deja ,lafel si tehnologia sa producem hrana si apa potabila pt 10 miliarde de sclavi
    Dar daca au toti bipezii acestei planete ar avea apa ,hrana si o viata decenta nu ar putea fi controlati si dresati atat de usor
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru