Topul celor mai vândute modele în fiecare țară europeană: Skoda Octavia și Volkswagen Golf, cele mai populare

de Daniel Popescu
Marti, 29.05.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Skoda Octavia a fost cel mai bine vândut model în primele 4 luni ale anului în 6 țări europene, în timp ce Volkswagen Golf a reușit această performanță în 5 țări. În rest, europenii au preferat în special modele subcompacte.

Compania de analiză Jato Dynamic a publicat recent topul celor mai bine vândute modele din fiecare țară membră a Uniunii Europene în primele 4 luni ale anului, plus datele din Norvegia și Elveția.

În condițiile în care Volkswagen Golf este modelul cu cele mai mari vânzări la nivelul continentului, nu este surprinzător că această compactă se află în preferințele a cinci state europene: pe lângă Germania, Golf a fost cel mai bine vândut model și în Austria, Belgia, Letonia și Luxemburg.

Prezența Luxemburgului pe această listă este însă surprinzătoare în contextul în care vorbim despre țara cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din Europa (120.000 de dolari estimat pentru 2018).

Totuși, modelul care s-a bucurat de cea mai largă popularitate a fost Skoda Octavia, care a ocupat prima poziție în top în 6 state. Și aici se observă însă că, cu excepția Poloniei, compacta din Cehia a cucerit în special țări cu o populație redusă precum Croația, Cehia, Estonia, Finlanda și Elveția. La fel ca în cazul lui Golf, prezența Octavia pe primul loc într-una dintre cele mai bogate țări din Europa, Elveția, constituie o surpriză.

Cumpărătorii din celelalte țări au mizat în special pe modele compacte precum Peugeot 208 (Danemarca), Renault Clio (Franța, Portugalia, Slovenia), Toyota Yaris (Grecia), Skoda Fabia (Slovacia), Seat Ibiza (Spania) sau Ford Fiesta (Marea Britanie), dar și Dacia Logan în România.

În schimb, italienii și lituanienii preferă modele de oraș (Fiat Panda, respectiv Fiat 500), în timp ce Ungaria și Irlanda sunt singurele țări unde pe prima poziție se află un SUV: Suzuki Vitara, respectiv Nissan Qashqai.

Alte două țări fac notă discordantă în clasament: Norvegia este singura țară în care cel mai vândut model are propulsie electrică (Nissan Leaf), în timp ce Suedia este singura țară în care prima poziție îi revine unui model premium (Volvo S90 și versiunea break V90). 

Tara Model Unitati
Austria Volkswagen Golf 4281
Belgia Volkswagen Golf 5426
Croatia Skoda Octavia 1253
Cehia Skoda Octavia 9510
Danemarca Peugeot 208 3915
Estonia Skoda Octavia 361
Finlanda Skoda Octavia 2015
Franta Renault Clio 42347
Germania Volkswagen Golf 65327
Grecia Toyota Yaris 2267
Ungaria Suzuki Vitara 4300
Irlanda Nissan Qashqai 2968
Italia Fiat Panda 43486
Letonia Volkswagen Golf 309
Lituania Fiat 500 891
Luxemburg Volkswagen Golf 898
Olanda Volkswagen Polo 5643
Norvegia Nissan Leaf 3995
Polonia Skoda Octavia 7267
Portugalia Renault Clio 5172
Romania Dacia Logan 5220
Slovacia Skoda Fabia 1909
Slovenia Renault Clio 1582
Spania Seat Ibiza 13704
Suedia Volvo S90/V90 11041
Elvetia Skoda Octavia 2752
Marea Britanie Ford Fiesta 40619

Via Autocar

Comentarii (15)

  • Eu nu cred că e surprinzător. Ne arată care este mentalitatea lor, adică una de bun simț. Deși au venituri foarte mare, preferă mașini bune, dar uzuale. Nu doresc să epateze cum fac românii.

    Românii sunt săraci și plin de dorință de a epata. Credeți că dacă am fi avut veniturile lor ca popor, în România ar fi tot modele de acest fel pe primul loc? Nici vorbă!
    23 2
  • Erată: venituri foarte mari. Greșeală de tipar.
    9 1
  • Sigur in cazul lui Fiat Panda nu este o greseala? Daca nu, sunt foarte placut surprins.
    9 1
  • Seamana cu clasamentul EuroVision.
    Cumparatorii aleg in mare parte fie ceva produs la ei, fie ceva dintr-o tara cu o cultura similara.
    10 1
  • Cred ca si preturile au fost mai competitive in tarile unde au avut vanzari bune
    2 7
  • @Pana: Nu este tocmai o surpriza, pentru ca vorbim despre Italia. Pe primele 3 locuri sunt Panda, 500 si 500X.
    7 1
  • Austriecii, belgienii, germanii, letonii, luxemburghezii și olandezii sunt niște țărani, pentru ei VW este pe primul loc. Surprinzator, nu și pentru români.
    5 14
  • @daniel.popescu
    Cert e ca Fiat a vandut mult mai mult decat ar crede unii. Si ma refer aici si la vanzarile pe tot anul trecut. Daca nu ma insel, a vandut chiar mai bine decat Skoda, de exemplu. Asta pentru cei care ii plang de mila. Multumesc de lamurire.
    9 1
  • @Moldovean daca Logan si Dacia in sine se vinde cel mai bine aici, demonstreaza ca multi romani cumpara asa ceva in detrimantul altor marci sh. Sunt si persoane care fac ceea zici, dar nu e o regula. Dar asa ne-am invatat sa aruncam cu noroi in propria tara. Romanii sunt cei mai rai din toate punctele de vedere, alti sunt cei mai tari. Mereu la astfel de articole trebuie sa apara comentarii negative. Poate mai terminam si noi cu autoflagelarea asta.
    17 2
  • @Tudor
    Perfect de acord! Si ia exemplul lui Fiat (marca aia "proasta"), care se vinde cel mai bine in Italia. Asa cum un produs nemtesc se vinde cel mai bine in Germania, asa cum unul frantuzesc se vinde cel mai bine in Franta. Nu-i nimic. Stiu strainii sa ne aprecieze mai mult. Chestia asta a spus-o ("papagalul") de Charles. Dar ce stie el despre noi?!
    Suntem o tara de destepti. De-aia ne pricepem f bine la toate, inclusiv la masini. Mi-e greata.
    11 2
  • @dan

    exact asta am vrut sa observ si eu dar nu iti inchipui ca primul loc domina...diferentele sunt absolut minore (cateva mii) la nivelul unui an intreg per tara.

    pentru date concrete puteti purica pdf-urile ACEA sau (doar cu intregistrare) de la STATISTA
    1 2
  • Toate ca toate, dar uitati-va cat vinde/cumpara Germania!
    1 3
  • Suedezii nu se incurca cu masini non premium din clasa mica....
    3 1
  • petrusian
    mai sunt doua aspecte de comentat.
    octavia nu prea are concurenta in clasa ei. corolla si astra sunt modele vechi,iar civic are un singur motor de 180 cai.
    numai daca vom cumula vanzarile golf si octavia vom intelege cu adevarat statutul vw in europa.
    5 2
  • Anonim
    Si la noi prima masina de import ca volum de vanzari este Skoda Octavia !
    0 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru