Tot mai mulți șoferi din România ignoră culoarea semaforului și trec pe roșu în mod conștient

de Alexandru Monenciu
Marti, 23.03.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Oprirea la culoarea roșie a semaforului electric devine opțională pentru tot mai mulți șoferi din țara noastră. Acest fenomen este mai des întâlnit în rândul tinerilor și al celor care conduc mașini puternice.

Foarte mulți conducători auto care circulă pe drumurile din România încalcă cu bună știință regulile de circulație. De la neacordarea priorității și până la depășirea unei coloane de mașini sau trecerea pe culoarea roșie a semaforului.

Din această ultimă cauză, anul trecut au fost înregistrate 186 de accidente rutiere. Nerespectarea semnalizării semaforului poate conduce la accidente soldate cu victime, dar acest lucru nu îi sperie mai deloc pe șoferi. Tot mai mulți ignoră pur și simplu culoarea semaforului.

Acest lucru se întâmplă mai ales în orașele mari. Specialiștii în legislație rutieră susțin că acest lucru este mai des întâlnit în rândurile tinerilor și ale celor care conduc mașini puternice. Cele mai periculoase zone sunt bulevardele aglomerate, spun polițiștii.

Potrivit unui profesor de legislație rutieră "Nerespectarea culorii roșii a semaforului nu se face din eroare, se face cu bună știință, prin ignorarea acestei obligații."

Semaforul a ajuns să fie ignorat chiar și de cei care folosesc bicicleta sau trotineta electrică.

Articolul 100, alineatul 3, litera b, din Codul Rutier reglementează că nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni (4 - 5 puncte amendă) și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

via Stirile Pro TV

Comentarii (18)

  • Meseriasi, ca-n bancul cu taximetristul care trecea tot timpul pe culoarea rosie la semafor iar cand se facea verde oprea, sa se asigure ca nu trece vreun meserias. Tragi-comic.
    26 1
  • Virgin Vochină
    Nu v-am spus eu ca viteza ucide?Propun scaderea ei la 100 pe autostrada,70 in exterior sib30 in oras!
    20 16
  • Puterea masinii nu are legatura cu mizeria umana si inconstienta necesare unuia care trece regulat pe rosu.
    Am avut norocul sa-mi permit o masina mai puternica. De cand am luat-o, ce s-a schimbat la mine e ca acum nu prea mai fortez deloc galbenul pentru ca franele imi permit. In schimb, cand eu opresc la galben, vad in continuu zmei care vin din spatele meu la cateva secunde si trec pe rosu plin. Imi ingheata inima cand ii vad pe unii. Ba chiar imi mai iau si claxoane, ca ce ma gasesc eu sa franez cand s-a pus galben de "doar 2-3 secunde".
    Si n-am vazut niciun tipar legat de ce masini au, de la cazaturi de dube si loganuri vechi la S Klasse, nicio diferenta.
    Aici e vorba de educatie si inconstienta. Din pacate in Bucuresti trecutul pe rosu a devenit sport local. Pe principiul: "lasa ca stiu ca ca le da drumu mai tarziu alorlalti". La fel si cu blocatul intersectiei.
    Solutia ar fi simpla, camere in intersectii si amenduta acasa, plus permis suspendat. Sa vedeti cum se calmeaza cretinii.
    39 1
  • 40 km/h pentru mers uzual prin oras e viteza maxima ideala, daca e suficient de liber sa mergi cu 40, clar. iar pentru portiunile libere si mai lungi e ok si 50.

    40 e viteza maxima de confort (fara smucituri), de la care poti frana mereu in siguranta la semafor daca ti se pune rosu, fara sa iti uzezi masina prea mult (placute, discuri, amortizoare), iar daca pleci de pe loc, accelerand doar pana la 40, la fel uzura si consumul raman in limite acceptabile.

    ar trebui inasprite substantial pedepsele pentru trecere pe rosu (si pe galben prin fortare) sau pentru depasire viteza maxima in localitati si de asemenea pentru nerespectarea limitei reduse de viteza in zonele rezidentiale (30, 20, 10 sau cat scrie pe indicator).

    + aplicare efectiva, ca degeaba se inaspresc pedepsele, daca politia sta in birouri la cafea.
    8 26
  • Noroc de noi ca dai din gura doar aici pe net si n-ai nici o putere de decizie,extremistule sarac cu duhul.
    22 7
  • Testat acum un minut ce inseamna la masina mea sa merg cu 10km/ h. Bagat in treapta 1 si luat piciorul de pe accelerarie merge fix cu 10 la ora. Limita asta s-o respecti tu si cu neamult tau de soferi meseriasi civizati.Si sa mergi tu cu 40 prin sate si orase cat poftesti.
    22 7
  • @tatraurs
    da, unde scrie 10 km/h cu atat trebuie sa mergi pentru ca limita aia este instituita pentru protectia fonica a celor care locuiesc acolo, pentru ca pot fi copii in strada sau pentru alte motive pe care un ghertzoi ignorant ca tine nu o sa le priceapa niciodata. mai iesi si tu din satul tau, mergi intr-o tara spalata sa vezi acolo cum posesori de amg si porsche merg cu fix 10 km/h in zonele cu indicator de 10.

    te-ai gasit sa te dai tu zmeu cu cotetul tau ruginit
    7 22
  • @13:20
    "unde scrie 10 km/h cu atat trebuie sa mergi pentru ca limita aia este instituita pentru protectia fonica a celor care locuiesc acolo" :))))) am ras zgomotos cat esti de inteligent,ba,asta daca senile,zici tu ca la 10km/h nu faci scandal dar faci la 20? :))) Iar ghertoi esti doar tu,clasicul roman in viata,agresiv si cu inteligenta mica. Hai,vezi ca te asteapta la garaj,ai treaba sa-mi schimbi placutele.
    15 10
  • Virgin, @@tu, @@eu, @@13.20

    acelasi tatraurs....taranul civilizat de bucale
    4 13
  • @14;34
    Inapoi in cotez,fanele!
    13 5
  • @tatraurs
    Cu cine te certi plavane?

    Dar ti-am facut pe plac. Am fost, mamitzica ta a fost multumita, taticutzu tau nu prea
    1 14
  • Merg si cu 120 in oras (in mod rarisim), cand e liber (franez pana pe la 60-70 in zonele cu treceri de pietoni cu vizibilitate redusa). Cu toate astea rareori fortez galbenul, iar pe rosu nu trec. Nu prea vad legatura cu ce masina ai sau cu ce viteza mergi. Cum a zis si un cititor mai sus, vezi tot soiul de masini care trec pe rosu. Vezi inclusiv oameni care abia se taraie cu 40 la ora si trec pe rosu.

    Eu cred ca multe din astfel de probleme s-ar rezolva, daca ar aparea durata culorii, cum e in multe orase civilizate din Romania. Sa stii din timp ce faci si ca sa nu mai treci pe rosu.

    @catre cel care zicea de poluare fonica, cam bati campii. poti sa mergi si cu 30 si se aude ca la 10. Acolo e limita de viteza ca sa nu dai peste cineva.
    15 5
  • @14:49
    Dar tu stii cu cine te tot certi aici,bengosule? :))) Pe pariu ca n-ai habar?
    @Liviu. Normal ca ala caruia ii raspunzi bate campii,n-ai vazut cat poate abera? Aia care pun limitele de 10km/h cred ca sunt cel putinnla fel de cretini ca aia care le respecta,din fericire,limitele astea absurde nu sunt respectate nici macar de babutele panicate la volan.
    12 3
  • “Specialiștii în legislație rutieră susțin că acest lucru este mai des întâlnit în rândurile tinerilor și ale celor care conduc mașini puternice.”... unde spune in legislatia rutieră aceste aspecte?... oricum nu trebuie nici măcar sa ai permis pentru a constata aceste stări de fapt... când nu te duce capul propui înăsprirea pedepselor și niciodată respectarea celor existente... ce nu se vorbește aici este și încălcărea marcajului continuu precum și a celor pt spații interzise
    13 0
  • mircea badea
    pai daca nu-s sincronizate! si eu fortez galbenul, adica nu vreau sa-mi stric franele..
    7 2
  • serban
    Atata timp cat nu exista camere de supraveghere suficiente ,functionale si legislatia sa fie in acord cu normele rutiere (adica sa permita inregistrarea si folosirea imaginilor ) ,va fii ceva normal cu toate consecintele ce decurg de aici. Adica : accidente . Plus ca nici Politia nu este suficienta ca numar .
    0 3
  • Poliția este principalul VINOVAT. Să iasă din birou. Afară, când știi că nu scapi de amendă/sancțiune, ești foarte atent la modul în care circuli.
    1 0
  • De curând am fost spulberată in intersecție de un deștept care a accelerat forțând semaforul pe culoarea galben ,bineînțeles eu am fost vinovata căci el nu a ,,putut opri “ in siguranța și pe deasupra a mai și accelerat ca un tâmpit ,rezultat mașina mea dauna totala ,ii multumesc lui Dz ca fetele mele nu au pățit nimic ,eu m-am ales cu câteva vânătăi și o lovitura la cap (sper sa nu fie ceva grav …urmează sa fac un RMN )
    CONCLUZIA puteam fi moarte toate trei din cauza unui imbecil care nu știu dacă a realizat ce a făcut ,probabil ca dacă rămânea fără mașina cum am rămas eu ar fi realizat,dar așa nu-i pasa căci polițistul m-a scos pe mine vinovata ,deci el își repara mașina pe asigurarea mea ,tipul nu era la primul accident,dacă o tine tot așa sigur va omori pe cineva pana la urma.
    Sa ne ferească Dz de toți prostii din trafic și ar trebui luate măsuri grave in legătura cu viteza legală in oraș !
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru