O nouă tehnologie pentru fluidizarea traficului: pietonii primesc verde când sistemul anticipează că vor să traverseze strada

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Miercuri, 29.05.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Cercetătorii austrieci au dezvoltat un semafor capabil să anticipeze momentul în care pietonii vor să traverseze strada pentru a le acorda verde, ceea ce ar putea conduce la fluidizarea traficului.

Una dintre măsurile introduse în numeroase orașe europene pentru a fluidiza traficul rutier este ca mașinile să aibă verde până în momentul în care pietonii ajung în apropierea trecerii și apăsă un buton montat pe semafor.

Cercetătorii austrieci au dus însă această idee mai departe și au dezvoltat un sistem de semafoare echipate cu camere video care scanează în permanență o zonă de 9x3 metri.

Atunci când sistemul detectează că unul sau mai mulți pietoni intenționează să traverseze, sistemul transmite informația către semafor, care acordă culoarea verde pentru pietoni. Cercetătorii susțin că un astfel de sistem este cu 3 până la 4 secunde mai rapid decât sistemul clasic prin care pietonul apasă singur pe un buton.

În plus, noul sistem are și potențialul de a fluidiza mai bine traficul. De exemplu, în cazul unui grup mare de pietoni, sistemul poate extinde durata în care trecătorii au verde. În același timp, poate acorda mai repede verde pentru mașini în cazul în care strada este traversată de un singur pieton.

Sistemul este deja în curs de implementare, întrucât va fi introdus în mai multe zone din orașul Viena până la sfârșitul anului 2020.

Via Engadget

Comentarii (3)

  • din cate inteleg pietonii au prioritate in acest caz, deci daca vor veni la 30 secunde mai mult o sa fie verde pentru ei?
    4 0
  • Problema cu stirile redactate in fuga de anumite publicatii este ca nu raspund la nicio intrebare.

    La prima vedere pare ca semaforul intrerupe traficul intr-o veselie ca sa tot treaca pietonii. Asta ar fi crima curata. Probabil ca acest semafor magic este capabil de niste calcule si prioritizari mai complexe.

    In acelasi timp, in Olanda sunt semafoare de ani buni, care stau pe verde in toate directiile. Prima masina care vine in intersectie ramane pe verde. Pentru cele care vin o idee mai tarziu (de pe directia perpendiculara evident) primesc din timp rosu. Deci daca din dreapta nu vine nimic, semaforul va fi verde la nesfarsit.
    8 0
  • mircea badea
    sa speram ca asteapta pana se strang cativa sau macar 1 minut.
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru