Transbucegi, drumul spre Cabana Babele, va fi inagurat pe 31 august

de Sebastian Toma
Marti, 20.08.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Începând cu ultima zi a lunii curente, şoferii vor putea urca până aproape de cabana Babele folosind un nou segment de drum proaspăt-inaugurat, numit Transbucegi.

Esential 16 kilometri are noul segment de drum.
Un parteneriat între consiliile judeţene din Prahova şi Dâmboviţa a dat naştere la "TransBucegi", drum care va fi inagurat în ultima zi a lunii august. Vorbim despre drumul de acces spre Babele, realizat prin asfaltarea DJ 713. Lucrările au necesitat trei ani, au costat 50 de milioane de lei noi şi au implicat asfaltarea a 16 kilometri de drum. Autorităţile spun că asfaltarea propriu-zisă a fost finalizată, ultimele puncte rămase pe agenda constructorilor fiind montarea balustradelor şi marcarea şoselei.

Autorităţile locale care au fost implicate la realizarea acestui proiect spun că drumul rezultat este ”mult mai spectaculos decât faimoasa Transalpina”. Autorităţile dinDâmboviţa nu sunt la prima lor colaborare pentru a construi un segment de drum prin munţi, aceştia pregătind un traseu la fel de fascinant prin munţi numit Transcarpatica, care promite să fie mai frumos decât Transfăgărăşanul.

Proiectul Transcarpatica ar urma să fie derulat între 2014 şi 2017, partenerii autorităţilor din Dâmboviţa fiind autorităţile locale din Braşov. 

Urmareste Automarket
Accesul auto pe DJ 713 era permis şi până acum, însă era restricţionat din pricina intrării drumului în Parcul Naţional Bucegi. Pe respectivul segment de drum, este permisă circulaţia vehiculelor cu masa de până la 7.5 tone.
Autorităţile vor să organizeze un foc de artificii care să dureze 30 de minute odată cu inaugurarea noului segment de drum, informează cei de la Jurnalul de Prahova. Festivitatea va fi organizată la Crucea de pe Caraiman, cu prilegiul Zilei Limbii Române.

Via JurnalulPh

Comentarii (18)

  • Cristi
    Impresionant de multi pe bicicleta. Bravo voua! Hai ca se poate...

    Nu foarte incantat ca o sa-si etaleze lumea masina la babele unde trebuia sa fie aer curat si o tinta a unora care urca muntele...cam omoara din placerea efortului de a urca la picior cand vezi o parcare plina de masini sus...
    Dar oricum apreciez investitia. Sperand ca aduce mai multi turisti pe platou si ca nu va omora telecabina, abia astept s-o incerc macar cu masina daca nu chiar pe bicicleta.
    19 1
  • Bogdan
    Hei, oameni buni! Asta este o nenorocire pentru fauna acestei rezervatii. Foarte multi indivizi certati cu bunul simt vor ajunge in zona si vor care maldare de gunoaie acolo. Cine o sa stranga dupa ei?
    Nu erau de ajuns pantofarii ca poluau zona Babele ajungand acolo cu telecabina ?!

    Vai si amar de cei care se refugiau in zona pentru cateva zile in mijlocul naturii, zile petrecute dupa legile ei !!!
    30 5
  • Din pacate Bogdan cam are dreptate.

    Pt multi iubitori de munte care respecta natura si care nu au masini capabile sa faca fatza drumurilor forestiere acest tip de drum este o binecuvantare deoarece iti ofera acces facil la toate traseele - parchezi masina dimineatza la Piatra Arsa si o iei incotro vezi cu ochii...te intorci la apus la masina sau chiar mai tarziu :)....adica o zi perfecta din punctul meu de vedere.

    Din pacate astfel de drumuri ofera acces facil si celorlalte specii de "oameni" care nu pot trai in comuniune cu natura si care o vor invada ca un cancer.....nici nu trebuie sa mai explic pt ca stie toata lumea despre ce vorbesc.


    Daca va intalniti in Bucegi cu alti turisti pe traseu, majoritatea se vor uita ciudat la voi cand ii salutati. Daca mergeti pe crestele Fagarasilor [trasee mult mai inaccesibile fata de Bucegi] majoritatea va vor raspunde la salut si de multe ori va vor raspunde in alta limba.
    18 2
  • Vasilica
    E ceva necurat!!Romania nu trebuie sa aibe sosele ci doar garcea care sta la panada cu radaru ca ai depasit viteza legala!!Ai prins si tu 200m liber , amenda ca mergeai cu 55km/h esti un vitezoman.
    11 10
  • In primul rand:
    http://www.protv.ro/stiri/transfagarasanul-din-nou-pe-primul-loc-in-topul-celor-mai-frumoase-sosele-din-lume.html

    2.
    Sunt multe portiuni unde nu sunt 2 benzi intregi, ci doar una jumate, plus ca deja drumul a inceput sa se rupa, cel putin eu asta am vazut cand am fost acum o luna.

    3.
    Drumul care pleaca din DJ713 spre lacul Bolboci e o mizerie, fie ca-l faci pe jos, fie cu masina, eu si inca 5-6 persoane pe care i-am intalnit pe drum l-am facut pe jos, restul aproximativ 2000 de burtosi l-au facut cu masina si au lasat in urma tone de praf care se vedea ridicandu-se dintre brazi, ca sa nu mai zic masini 4x4 care mergeau cu pana din cauza pietrelor taioase, DECI ori il asfalteaza si pe ala ori nu mai da voie cu masinile...pana il vor asfalta va recomand sa nu-l incercati, inca o data: e o mizerie!

    4.
    Sper sa nu inceapa sa bage camioane si sa defriseze ce a mai ramas din padure ca atunci chiar s-a dus si cu drumul, si cu fauna, si cu vegetatia.
    11 1
  • Perfect! Acum manelele vor rasuna, micii vor sfarai si peturile se vor aduna gramezi mult mai aproape de Babe. Visul romanului frate cu natura!
    29 4
  • Un om de bine
    Felictari pentru drumul Cabana Cuibul Dorului - DICHIU - zona Piatra Arsa, drum nou de acum 1 an, covor asfaltic. Soseaua Sinaia – Cabana Cuibul Dorului este veche si ... merge, ca sa zicem asa.
    La terminarea drumului executat cu asfalt, ramificatia: dreapta Piatra Arsa / inainte Babele, eu nu am vazut un ALT drum cu asfalt CARE SA MEARGA CATRE ZONA BABELE. In zona Piatra Arsa ( inainte de a ajunge la Cabana Piatra Arsa cu 500 metri, este o bariera, iar dupa ea continua vechiul drum de masini ce duce in zona Babele ... El este facut in urma cu zeci de ani, drum de pamant, piatra, pietris ... SI ESTE INCHIS - MONTATA O BARIERA.

    Poate ca alt drum de astfalt ajunge in zona Babele, PE ALT TRASEU.

    AVETI GRIJA CA PE ANUMITE PORTIUNI ALE DRUMULUI INTRE CUIBUL DORULUI SI DICHIU SE DUCE FUNDATIA LA VALE SI IMPLICIT ASFALTUL. SE POATE VEDEA. AR TREBUI INTARITE ZONELE CATRE VALE. SI ERA BINE DACA SE FACEA IN PARTEA DE DEAL UN CANAL DE EVACUARE A APELOR DE PLOAIE.

    LA FEL, FELICITARI PENTRU DRUMUL NOU - ASFALT - CE LEAGA ZONA BARAJULUI BOLBOCI CU ZONA PADINA.

    ORICUM S-A MISCAT CEVA, BRAVO. MICI SCAPARI ARE TOATA LUMEA.

    P.S. DESI NU ESTE CAZUL AICI, DAR ESTE BINE DE MENTIONAT - GUNOAIELE DE PE MUNTE SI DIN JURUL CABANELOR. TREBUIE FACUT CEVA, SCHIMBAT CABANIERUL, PRIMARUL, MONTATE COSURI DE GUNOI, SACI, SCHIMBATI TURISTII ... MARE PACAT.

    despre civilizare: SA STEA JANDARMII MONTANI CU CARNETELUL DE AMENZI IN PRIZA. ARUNCA MARLANUL GUNOIUL, PET-UL, PUNGFA, TAC 1000 RON AMENDA. SA VEZI CUM SE EDUCA LUMEA, INSTANTANEU.

    O ASTFEL DE INVESTITIE ESTE BENEFICA TURISMULUI, COMERTULUI, SANATATII ...
    4 6
  • Gata! A ajuns poluarea si aici.Nu se mai poate frate.Puneti mana si urcati Jepii mici si coborati pe cei mari.Dati slana si colesterolul jos!
    7 2
  • arkkan
    Ce faci daca esti "pitzi" sau "jmecher" caci nu ai destule locuri de parcare direct pe "babe".Sper ca mult mai multi din categoriile de mai sus sa-si rupa gatul pentru ca au venit in "tenisi" sau pe tocuri pe munte.Si apropo vedeti ca l-au adus pe cioaba probabil pana la ora asta.
    Ce tara frumoasa avem...
    8 0
  • Pacat.
    Pacat ca frumusetea asta virgina, accesibila doar adevaratilor pasionati de munte va deveni c*rva tuturor burtosilor dependenti de fotoliile lor pe roti.
    Adevarata placere a cuceririi unui munte este data de efortul depus pentru a primi marile recompense panoramice.
    Pacat.
    13 5
  • inexorabil
    Ultima oara am trecut in revista aceasta sosea in perioada Pastilor acestui an. Era terminata pana in apropiere de Piatra Arsa. De la Cota 2000 si pana acolo parca n-ar mai exista nicio reverie, panorama serpuirii in departare a soselei paralizandu-mi simtul inechivoc al frumosului; mi se parea ca provocarea mistica se asterne doar de la acel capat de linie pana la Sfinx, Cruce, Releu si Vf. Omu. Atunci mi se crease o impresie stranie, conform careia Universul ar fi limitat in timp si spatiu.
    Eu sunt un admirator frecvent si fervent al Platoului Bucegi, dar ideea facilitarii accesului din Sinaia pana la Babele prin intermediul asfaltului mi se pare elocventa pentru lumea valorilor bramburite in care traim --- @Bogdan stie ce spune! Nu concepeam vreodata o asemenea samavolnicie: patrunderea "civilizatiei" intr-o oaza privilegiata de profunda reflectie metafizica...In termeni muritori, pe acolo trece granita dintre Prahova si Dambovita. Nu este trasata in niciun fel, desigur, dar intotdeauna m-a frapat pendularea la pas intre cele doua judete, fara sa-mi dau seama in care dintre ele ma aflu pe moment. In plus, aceasta "corola de minuni" va fi strivita, adica, intr-un limbaj mai putin plastic, multi vor renunta la farmecul inegalabil si, totodata, la titanicul efort muscular al drumetiei montane, preferand sa tulbure linistea trans-temporala a locurilor cu huruitul motoarelor.
    Paradoxal, tot mai multi oameni iau astazi natura cu asalt, dar nu pentru mistuitoarea contemplatie a Creatiei si nici macar pentru binecuvantata odihna lumeasca ingaduita extraprofesional, ci pentru a-si consuma una dintre formele anchilozante de ego-latrie, care pune accentul pe parada echipamentelor sportive "de firma", acuratetea pixelilor, fumul gratarelor, muzicalitatea desfacerii pet-urilor, achizitia ciurucurilor "artistice" de la ambulanti etc. Sintetizand sugestiv: balcanism "in miscari si in cuvinte".
    8 2
  • inexorabil
    Imi cer scuze ca n-am mentionat si atitudinile de bun simt ale lui @RRR, @dan, @AM_C, @arkkan si @valy_budascu. Mi-aduc aminte de intalnirea din Vechiul Testament dintre Avraam si Dumnezeu. Batranul Patriarh L-a intrebat pe Stapanul lui si al lumii: "Daca sunt macar zece drepti in cetate (Sodoma), o vei cruta pentru acestia?". Dar Lot si familia lui nu ajungeau pana la zece...
    Asa se intampla si in ziua de azi. Lumea inca nu este spulberata in nelegiuirea ei cumplita, care a intins rabdarea Atotputernicului prea rabdator pana la limita imposibilului, deoarece mai pot fi identificati oameni de verticalitate morala, ici-colo, mai rari decat metalele pretioase, dar ei EXISTA, pot fi palpati...Ar fi singura ratiune acceptabila pentru care eu, unul, mai traiesc (ca sa ma bucur de acest miracol neasemuit), altfel n-as ezita sa ma arunc si eu pe fereastra, precum bietul Costica Stefanescu, un om de o noblete extraordinara, eternul Capitan al fotbalului romanesc. Dumnezeu sa-l odihneasca printre dreptii Sai! Pe cei pe care ii iubesti, ii iei la Tine, Doamne, dar nu ne parasi pe noi, pacatosii, in ghearele disperarii, ci binevoieste si catre nevrednicii robii Tai, ca sa Te laudam in vecii vecilor, Amin!
    3 0
  • Apopos, luni 26 aug poate ne vedem la Vf. Omu`, pe jos desigur:)
    2 0
  • @A M_C
    Ai innebunit? Pai de ce mi-au facut drum asfaltat, nu sa urc cu masina? Crezi ca o s-o pot convinge pe piti a mea sa se dea jos din SUV? Vrei s-o vada Cancan-ul mergand pe jos, s-o faca sarantoaca? Sa zica de ea "N-o sa-ti vina sa crezi in ce hal de saracie a ajuns o vedeta de la noi"? In plus de asta, eu sunt obosit , duminica sunt toata noaptea in club.
    4 2
  • Am fost acuma recent, este spendit! Dar ma intreb la anul va fi tot asa, pentru ca deja in apropiere de cabana Piatra Arsa au inceput sa apara dozele de la sucuri si bere, fel de fel de ambalaje.
    2 0
  • tot roman dar incerc sa ma tra
    Acest drum este inceputul unei catastrofe pentru Bucegi! Mergem la cabana Piatra arsa si ma bucuram de linistea platoului Bucegilor. Am ajuns ieri si ce mi-au vazut ochii: babe grase si roscate tragand din tigare in sala de mese, pipite cu cheliosi, sir nesfarsit de masini, copii nesuferiti facandu-si nevoile prin jnepeni, grupuri galagioase de burtosi si madame in colanti! CE CAUTA ACOLO? Sa se duca acasa si sa spuna vecinei ca a fost la munte - adica s-au urcat intr-o masina supradimensionata, au mers cu geamul inchis - sa nu-i traga curentul - au imbacsit muntele de gaze, au ajuns la cabana, au mancat si fumat pe saturate la aer curat si pe urma au plecat acasa. Platoul de la piatra arsa catre Piciorul pietrei arse este plin de urme de masini, ca niste rani, de la care se vede foarte clar cum porneste eroziunea produsa mai departe de vant! GROAZNIC! ESte o diferenta imensa fata de ce era acum putin timp, inante de aparitia acestui drum. FACETI drumuri pentru toate grasele si toti burtosii in vremuri in care sunt sate unde nu gasesti un ambalaj de eugenie pentru ca nu au cu ce s-o cumpere. Prostie si megalomanie - groaznica combinatie. ORICINE face un calcul economic sanatos constata ca acest drum ca si altele (si transalpina) sunt complet initile
    4 0
  • gheorghe Bucuresti.
    Domnule draga, nu stiu ce varsta ai panala varsta de 48-50 este okei eu am aproape 80 ani . Ce sa fac, nu mai pot urca ca dumneata, sa renunt la munte numai canu mai pot urca ca dumneata?. Te dai mare as fivrut sa te vad urcand la Babele pe poteca la varsta de cel putin 50 de ani .Te informez ,poate nu stii ,muntele este si al celor de 80-90 de ani pe care dumneata ii ignori. ASA CA MAI GANDESTETE
    4 0
  • Am ajuns la peste 2.000 de metri altitudine, pe drumuri asfaltate, de 2 benzi, normale și în Malta Tal și în Obergurgl și am locuit acolo în hoteluri. În.Malta Tal, intrarea în rezervație a costat 18 Euro de mașină.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru