Un 2020 dezastruos: Vânzările mondiale de mașini noi au scăzut la nivelul din 2011

de Alexandru Monenciu
Joi, 11.03.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Potrivit unei analize realizate de JATO Dynamics, piața mondială a vehiculelor ușoare a scăzut anul trecut la nivelul din 2011. În Europa, vânzările au însumat 14.55 milioane de mașini (-24%).

Marii constructori de automobile vor să uite cât mai rapid anul 2020. Pandemia de coronavirus care a izbucnit la nivel mondial i-a obligat să suspende producția, iar clienții nu au mai putut vizita reprezentanțele pentru a cumpăra mașini noi.

Tocmai de aceea, vânzările de vehicule ușoare (autoturisme și vehicule comerciale ușoare) au fost la cel mai redus nivel din 2011 până în prezent.

Potrivit unei analize realizate de Felipe Munoz, Global Automotive Analyst în cadrul companiei JATO Dynamics, piața mondială de mașini noi a scăzut în 2020 cu 13%, până la 78.35 milioane de unități.

Mai întâi a fost afectată China (pandemia izbucnind în această țară asiatică). Cea mai mare piață auto din lume și-a revenit puternic pe final de an, încheind cu o scădere de doar 2%. Asta înseamnă 25.24 milioane de vehicule.

În SUA, vânzările au scăzut la 14.55 milioane de unități (-15%), iar în Europa (inclusiv Turcia) reducecerea a fost de 24% tot până la 14.55 milioane de vehicule.

Că tot am pomenit de Turcia, vânzările de vehicule ușoare au crescut aici cu 61% în 2020.

Turcii au achiziționat 772.788 de mașini, încurajați în mare parte de reducerea dobânzilor. Au fost și unii care, din cauza incertitudinii monetare, au cumpărat mașini noi ca investiții pe termen lung.

Printre țările care au înregistrat creșteri se mai numără Taiwan (+3%), Coreea de Sud (+5%), Egipt (+10%), Turkmenistan (+17%), Zimbabwe (+21%) și Kazahstan (+24%).

via Lifenews

Comentarii (8)

  • Reality check!
    10 0
  • LUCCI LUCIANO
    Pai....daca masinile, de vreo doi ani, s-au ,,ieftinit'' in medie cu 20%....care e problema. Aud ca vor sa interzica din 2025 motoarele cu combustie interna si sa lase doar electricele. Atunci....isi vor dori vanzari ca in 1992.....
    20 3
  • LUCCI LUCIANO
    Revin cu o parere vizavi de cresterea vanzarilor Turciei: scaderea semnificativa a dobanzilor. Anul acesta am vrut sa cumpar un Megane Estate 1.33 benzina, la 17.000 pret final. Am spus ,,Stop'' cand am calculat cati bani castigau la creditarea a 10.000 euro pe 5 ani: 4200 euro.Adica, dupa 5 ani, cand masina ar fi valorat probabil 8000 de euro, ar fi trebuit sa achit 21.200. Ii las sa se mai razgandeasca. Sincer, am rude in Germania si cred cao sa iau de acolo, cu dobanda 1,4 %, nu 7 % ca in Romania.
    23 0
  • @lucci Luciano
    Am prieteni in Olanda,Germania si Luxembur. Prietenii din Germania si-au luat cresit cu 0,8 dobanda,ceilalti pe la 1-1,2(totala,fara alte comisioane). Asa tot sa faci imprumuturi,la noi e japca,mai bine ma lipseac.
    17 0
  • Moldovean
    Dobânzile mari din România sunt din cauza instabilității politice și a neîncrederii instituțiilor financiare în țara noastră. Putem să strigăm cât vrem că ne oprimă străinii, dar atât timp cât politicienii schimbă legile ca pe ciorapi și nu oferă predictibilitate, nu ai cum să vezi dobânzi mai mici ca națiune. Asta nu o zic de la mine, ci e explicația economiștilor.
    12 6
  • Un alt motiv pentru care dobânzile sunt mari în România este rata mare de necredite neperformante. Sunt destul de mulți oameni care nu reușesc să își ducă creditul până la capăt. De aia e bine să cheltui cât îți permiți și să nu visezi cai verzi pe pereți pe datorie.
    14 4
  • Foarte bineeeee ...sa scada pana nu le mai raman bani nici de manere la portiere. Au innebunit cu preturile, se vand masini gen fiesta, corsa etc la 20.000 de euro cu ceva dotari pe ele sau asa zisele hybride cu motoare de drujba. Sa dispara de pe piata sau sa-si bage mintile-n cap
    16 2
  • Danuț Alin Niță
    Dacia a crescut prețurile enorm , nu înțeleg cum mai este lider de piață în România
    Rușine Dacia
    :)))
    3 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru