Un Nissan Ariya va pleca într-o aventură istorică de 27.000 de kilometri, de la Polul Nord la Polul Sud

de Tiberiu Safta
Marti, 24.05.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un exemplar Nissan Ariya, noul crossover electric al constructorului nipon, va pleca într-o aventură istorică de la Polul Nord la Polul Sud. Călătoria va acoperi circa 27.000 de kilometri și va traversa întreg continentul american în condiții climatice extreme. Mașina va fi pilotată de Chris Ramsey, iar expediția va începe în martie 2023.

Noul Nissan Ariya, crossover-ul electric al mărcii japoneze, este pe cale să scrie noi pagini de istorie în lumea automobilelor. Mai exact, un exemplar al acestui model va fi condus într-o aventură de circa 27.000 de kilometri, care va începe de la Polul Nord magnetic și se va încheia în Antarctica, la Polul Sud magnetic.

Pentru asta, Nissan a încheiat un parteneriat cu Chris Ramsey, un aventurier britanic și fondatorul echipei de expediții Pole to Pole, care va pilota mașina și va fi primul om care va realiza o astfel de expediție. Acesta este cunoscut pentru participarea sa la evenimentul Mongol Rally, după ce a devenit primul concurent care a terminat raliul cu o mașină electrică, un Nissan Leaf, în 2017.

Expediția istorică se va desfășura pe o distanță de aproximativ 27.000 de kilometri. De-a lungul călătoriei, vor fi întâlnite condiții climatice extreme de ambele părți, în regiuni cu temperaturi cuprinse între -30 și 30 de grade celsius, adică o diferență de 60 de grade celsius.

Mașina va traversa America de Nord, Centrală și de Sud, unde va întâlni munți acoperiți cu zăpadă, dune de nisip și chiar junglele amazoniene fierbinți și cu umiditate extremă.

Evident, exemplarul Ariya va fi modificat semnificativ pentru a face față condițiilor extreme. Astfel, modelul va fi echipat cu anvelope de teren speciale și va avea o suspensie modificată. Chris Ramsey, pilotul acestei mașini, va fi acompaniat de către un alt exemplar Ariya, nemodificat, care va servi ca mașină de suport doar pe porțiunile de drum ale continentului american.

Evenimentul istoric are ca scop promovarea planului Nissan Ambition 2030 pentru tranziția mărcii japoneze către o gamă completă de vehicule electrice. „Suntem mândri să anunțăm parteneriatul nostru cu Chris Ramsey și cu echipa Pole to Pole”, a declarat Asako Hoshino, vice-președintele Nissan. „Noul crossover electric Ariya îți permite să mergi mai departe, mai ușor și în confort.”.

„Cu ajutorul tehnologiei e-4ORCE, care oferă stabilitate bună și tracțiune mare pe o varietate de suprafețe, știm că [Ariya] va fi partenerul perfect pentru Chris și echipa sa în călătoria lor electrică”, a mai adăugat Hoshino.

Chris Ramsey, cel care va pilota mașina, a declarat: „Misiunea noastră este să demonstrăm că vehiculele electrice pot traversa prin cele mai dure condiții de mediu – de la frigul extrem al polilor până la junglele fierbinți și cu umiditate mare din America de Sud și că acestea sunt plăcute la condus”.

Expediția va începe în martie 2023, cu punctul de plecare la Polul Nord magnetic și cu destinația în Antarctica.

via Nissan

Comentarii (6)

  • Chiar sunt curios să văd cum se vor comporta bateriile la -30 de grade. Probabil "modificat semnificativ" se referă inclusiv la pachetul electric.
    3 0
  • Ca de obicei nu se va spune tot adevărul ci doar părți convenabile din el. De exemplu ca inginer cred că vor încălzi bateriile cu butelii de propan (la polul sud temperaturi de -60 grade celsius sunt normale). Dar expediția este salutară pentru a testa limitele mașinilor electrice. Totuși le recomand ca în portbagaj să aibă o sanie și câini de tracțiune ca să nu pățească ca Robert Falcon Scott
    6 1
  • Mircea Badea
    arata hidos, cam ca orice suv/crosskk....pare ca-l poti dastrama in primul viraj pe sosea.

    normal ca-i modifica suspensia, arata super lesinat. si nu prea cred ca polul sud are doar -30, chiar si vara.

    @dutzu, tu la ce pol stai de nu merge o electrica?
    2 4
  • Fram, ursul polar
    Să vină să mă salveze!
    1 0
  • in curand si submarine electrice! mai asteapta un pic..
    0 0
  • O sa fie asistați de 2 camioane, unul pe post de hotel all inclusive si celălalt cu generator diesel sa încarce jucăria la fiecare 5 ore sau de aproximativ 80 de ori… mare scofala 27.000 km. Referitor la diferența de temperatura din nou exagerare pentru spălați pe creier, de parca mașinile in România nu fac față la aceleași diferențe in nici 6 luni.
    Care este istoria???
    0 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru