Un nou petic de iarbă: vânzările de maşini electrice şi hibride s-au dublat în primele trei luni ale anului

de Daniel Popescu
Luni, 18.04.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Romanii au cumpărat 126 de maşini electrice şi hibride în primele trei luni ale anului, de peste două ori mai multe decât în perioada similară a anului trecut.

Numărul maşinilor ecologice comercializate în România continuă să crească într-un ritm susţinut, potrivit ultimului raport publicat de Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

Astfel, în primele trei luni ale acestui an, pe teritoriul ţării noastre s-au comercializat 126 de unităţi electrice şi hibride, cu 113.6% mai multe decât în perioada similară a anului trecut, când numărul acestora a fost de 59. Astfel, cota de piaţă a maşinilor ecologice din totalul maşinilor comercializate în România a ajuns la 0.6%, faţă de o medie de cel puţin 1% în rândul celor mai multe state din Europa de Vest.

Urmareste Automarket
Toyota domină autoritar topul constructorilor în acest clasament, întrucât a comercializat 90 de unităţi, de aproape trei ori mai multe decât în ianuarie-martie 2015, în timp ce Lexus a vândut alte 18 unităţi. Podiumul este completat de Land Rover cu numai 6 unităţi.
Prin urmare, aceste trei branduri au comercializat în total 114 maşini, toate hibride, astfel că numărul maşinilor electrice vândute este de cel mult 12 unităţi.

Creşterile remarcate în primul trimestru al anului sunt similare cu cele înregistrate în 2015, când s-au vândut 495 de unităţi electrice şi hibride, cu 110% mai multe decât în 2014.

Via InCont

Comentarii (6)

  • 126 de masini, e ca si cum nu s-a vandut nimic. Tehnologia e abia la inceput, cu toate ca japonezii au ceva ani de piata. Faptul ca autonomiiile sunt mici, timpul de incarcare e mare, preturile sunt foarte mari, asta ii descurajeaza pe multi. La cate masini sunt ar trebui statii de incarcare din 10 in 10 m. La o masina normala in 20 de secunde ai facut plinul. Hybridele i-au mult din spatiul portbagajului care la roman asta e important. Dejeaba incurajam astfel de masini cand unele zici ca merg cu pacura (cum am vazut odata la semafor, un hybrid Toyota Yaris langa o bulgara). Unde e avantajul? Sunta ca o picatura intr-o cada.
    2 11
  • @Nos kid

    Iti recomand sa citesti testul facut de Automarket cu i3. Disponibilitatea statiilor de incarcare CHIAR si in Romania e ok. Restul "inconvenientelor" nu se rezolva batand din palme si solicitand miracole, ci punand umarul prin achizitia unei astfel de masini. Masinile au logica. 80% incarcare din baterie in timp ce stai 30 de minute la cumparaturi, nu mi se pare exagerat. Au chiar mai multa logica pentru cei care stau intr-o casa cu garaj. Asta inseamna ca adresabilitatea e limitata, dar se va extinde in timp. De la 0 la 1% cota de piata ,acolo unde conteaza, nu-i chiar o nimica toata.
    Preturile nu sunt "foarte mari" , ci sunt doar mari. "Foarte mari" puteai spune prin 2009 cand dadeai 35.000 pe o cutiuta minuscula gen golf cart i-miev. Preturile sunt rezonabile, dar e loc de mai bine.
    Anul 2017 va aduce schimbari pozitive importante si vor face ca informatiile din comentariul meu sa fie datate.
    Ah inca ceva:
    Te intreb: ai scuter sau masina? Pt ca la o masina normala, sa faci plinul de cand ti s-a aprins becul rosu, pana la un rezervor normal de 50-60 litri, iti ia mai mult ca timp !
    11 0
  • hazard
    si cate s-au inmatriculat la bulgari, ca n-am rabdare sa citesc?
    4 2
  • În momentul în care se vor vinde câteva mii de electrice pe an, maxim 10 mii, o să apară și prima taxa, prima din lume, la noi va fi, de exemplu taxa pe kilowat, care mai degrabă merge la impozit, după care urmează și la înmatriculare, timbrul de baterie.
    10 9
  • @dan grecu
    Nu stiu de ce, dar m-am simtit nevoit sa-ti dau un +1 pentru comentariul de mai sus. Reflecta realitatea ! In rest : Cum mai merge E treijn'o-uale ? Scoate fum ?
    2 9
  • @dan grecu
    Nu-mi vine sa cred . Esti atat de ''apreciat'' pe aici, incat am primit voturi negative si tu , dar mai ales eu ca ti-am sustinut ''prostia'' de data asta. Data viitoare nu mai risc.
    1 7

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru